Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Suomi On Yksinasumiskulttuurin Maa

 • Suomi On Yksinasumiskulttuurin Maa

Suomessa on yli miljoona yksin asuvaa. Helsingissä sinkkutalouksia on puolet.

Yksin Asuminen Lisääntyy

Yksin asuminen on tuplaantunut 20 vuodessa kirjoittaa Talouselämä.

  Yksin asuvien määrä on lähes tuplaantunut reilussa kahdessa­kymmenessä vuodessa, kirjoittavat yliaktuaari Timo Nikander ja erikoistutkija "Marjut Pietiläinen* Tilastokeskuksen väestö- ja elinolotilastot -yksiköstä Tieto&trendit-katsauksessa.

Yksin asuvien määrä on lisääntynyt 573'000:sta 1,1 miljoonaan vuosina 1990 – 2014. Alle 30-vuotiaiden yksin asuvien määrä kasvoi 100'000:sta 194'000:een. 30 – 64 -vuotiaiden yksin asuminen on lisääntynyt.

Ikääntyneiden yksin asuminen taas ei ole yleistynyt samoin kuin nuorilla. Vähintään 65 -vuotiaista 36 prosenttia asui yksin vuonna 2014. Yksin asuvien nuorten osuus on vähentynyt selvästi maaseutu­alueilla ja lisääntynyt kaupunkialueilla.

Näin Kertovat Tutkijat Ja Vielä Lisää

"Suomi on yksinäisten valtakunta" kirjoittaa Kauppalehti 18.4.2016.

  Vuonna 2050 yksinasuvia voi Suomessa olla jo 1,6 miljoonaa. Se muuttaa koko yhteiskunnan.

Suomi On Euroopan Tilastokärki

Suomi pitää tilastokärkeä myös Euroopassa, jossa se on ykkönen yksinasumisen määrässä. Hyvinvointisosiologian professorin Juho Saaren mukaan Suomi on koko ajan tähdännyt tilanteeseen, jossa nyt olemme.

  ”Hyvinvointivaltion suurimpia saavutuksia on se, että ihminen voi asua, miten haluaa.”

Puuttuu Yhden Kotitalouden Politiikka

Meiltä puuttuu yhden ihmisen kotitalouden politiikka. Sosiaaliturvajärjestelmämme perustuu ajatukseen kahdesta henkilöstä samassa kotitaloudessa”, Juho Saari arvioi. Hänen mukaansa Suomessa tuetaan voimakkaasti perheitä suhteessa yksinasuviin.

Muutosta on ilmassa, jatkaa lehti, sillä hallitus selvittää parhaillaan yksin elävien asemaa yhteiskunnassa. Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Annika Saarikko oli mukana hallitusneuvotteluissa, joissa viime keväänä sovittiin yksinelävien huomioimisesta hallitusohjelmassa. Saarikko siirtyy perhe- ja peruspalveluministerin tehtävään ensi vuonna? Toimenkuvaan kuuluvat yksineläjien asiat.

Yksin Asumista On Tutkittu Liian Vähän

  Yksinasumisesta on liian vähän tutkimusta, tätä megatrendiä ei ole tunnistettu riittävästi. Tarkoitus ei ole tehdä aiheesta yhden miehen selvitystä vaan kunnollinen tutkimus, johon toivottavasti voidaan käyttää valtioneuvoston kanslian alaista tutkimusrahaa.

Saarikon mielestä yksinasuminen muuttaa Suomen yhteiskuntarakennetta voimakkaasti.

  ”Tämä ei ole yksistään sosiaalipoliittinen kysymys, vaan mitä voimallisimmin talous- ja asuntopolitiikkaa.”

Miksi Täytyy Tutkia Yksinasuvia?

Eihän itse yksinasuvat tietääkseni vaadi mitään erikoista. Vai vaativatko?

Netissä löytyy kirjoituksia yksinasuvilta. He ovat tyytyväisiä siihen, että voivat omassa asunnossa olla "itse hallitsija".

Yksinasumisella on puolensa. Suurin hyvä puoli on varmaan vapaus; vapauden ihana tunne! Menemisen ja tulemisen vapaus. Saat päättää itse kaikista asioista. Tehdä mitä milloin huvittaa. Heittää vaikkapa vaatteet lojumaan minne halua ja niin edelleen.

Taloudellinen Puoli

Objektiivisesti ajateltuna huonoin yksinasuminen puoli on tietysti taloudellinen. Kaikki on kustannettava itse. Mitä useampi on jakamassa näiden kustannuksia, sitä halvemmaksi eläminen käy, mutta tuskin yksinasuva, jolla oli varaa hankkia itsellensä kunnon asunto ja nauttia siitä yksinasumisesta haluaisi etsiä kämppäkaveria, ainakaan niin kauan kuin pärjää omilla varoilla.

Yksin Asuminen On Saavutus

Niin kuin tutkija Saari sanoi:

  Hyvinvointivaltion suurimpia saavutuksia on se, että ihminen voi asua, miten haluaa.

Lieneekö Hyvinvointivaltion se saavutus sitten sitä, että ihmiselle

oma seura
on
paras seura!
:)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aiemmassa kotimaassasi tuskin juuri löytyi yksineläviä. Oman asunnon saaneet perheetkin lienevät pitkään olleet etuoikeutettuja, kun asuntoa ei tarvinnut jakaa muiden perheiden kanssa.

Muistan kun aikoinaan Kauppakorkeakoulussa opiskellessani 70-luvulla meillä oli siellä virolainen venäjänkielen opettaja ja hän hämmästeli, että jopa opiskelija-asuntoloissa opiskelijoilla oli omat makuuhuoneensa. Hän tokaisi kerran, että "tehän elätte kuin porvarit!"

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Terve taas!

Edelleen viittaat minulle entiseen kotimaahan? ja, että siellä "asuntoa ei tarvinnut jakaa muiden perheiden kanssa".

Olet varmastikin hyvin tietoinen Neuvostoliiton asuntopolitiikasta, niin kuin minäkin,mutta anteeksi,tämän kirjoituksen aihe on "Yhden Kotitalouden Politiikka" Suomessa.

Asumisesta Neuvostoliitossa voisin kirjoittaa toisen blogin, jos kiinnostaa? :)

Kiitos kommentista! Mukavaa Illanjatkoa!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ilmeisesti tulkitsit väärin, että yritin jotenkin "piikitellä". Sellaisesta ei ole kysymys. Vertailin vain erilaisten tilanteiden todellisuutta ja sitä kuinka kaukana ne voivat toisistaan olla, esimerkiksi asumisen kohdalla, ollakseen normaalia.

Siinä mielessä yksinasumisen kasvanut osuus Suomessa on toki saavutus, että vielä 60-luvulla oli yleistä alivuokralaisuus Helsingissä. Suuremman asunnon haltijat tapasivat vuokrata yhden huoneen asunnostaan ulkopuolise(i)lle, mikä ei nykyisen perhe-elämän käsityksen mukaan enää juurikaan olisi normaalia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #3

Juha Kuikka kirjoitti: [Vertailin vain erilaisten tilanteiden todellisuutta ja sitä kuinka kaukana ne voivat toisistaan olla, esimerkiksi asumisen kohdalla, ollakseen normaalia.],

- Yksin asumiselle entisessä kotimaassani ei ollut monellakaan varaa.Aiheesta voisi paljon kirjoittaa, mutta nyt vaikkapa siitä, että esim.oli onnea saada isossa kaupungissa pienen huoneen kommunalkassa.

Kommunalkalla tarkoitetaan, että samassa asunnossa asuu monta perheettä, jokaisella, myös perheellisellä, oma huone. Asukkaiden yhteiskäytössä ovat kylpyhuone,keittiö,wc ja eteinen,jossa usein ahtauden takia säilytetään tavaroita.
Netistä tieto: tänään Pietarissa on yli 101 000 kommunalka asuntoja, jossa asuu noin puoli miljoonaa ihmistä.
Tyypillinen kommunalka Pietarissa:

https://www.youtube.com/watch?v=KMCOa7q0U3o
Вы любите Питер?

p.s.Niin, käsitin väärin. Olen aina varuillaan "piikittelystä". :)!

Kiitos kommentista.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mielestäni yksinään asumisen lisääntyminen kertoo kahdesta asiasta: taloudellisten mahdollisuuksien kohentumisesta ja yksityisyyttä korostavasta suuntauksesta. Samalla se tarkoittaa, että kohentuneita taloudellisia mahdollisuuksia käytetään itsekkyyden pönkittämiseen. Yhteisöllisyydestä ja sen mahdollisuuksista puhutaan paljon. Käytännössä ihmiset valitsevat toisin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja tässä kohdin ilmenee nimenomaan suomalainen kansanluonne. Esimerkiksi Filippiineillä ihmiset ovat sitä onnellisempia mitä enemmän sukulaisia asuu saman katon alla eikä yksinolosta pidä kukaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Kuikka kirjoitti: [Esimerkiksi Filippiineillä ihmiset ovat sitä onnellisempia mitä enemmän sukulaisia asuu saman katon alla eikä yksinolosta pidä kukaan.],

- Suomi voisi olla perhekeskeisempi,mutta Suomessa perhekäsitys on suppea. Perheeseen kuuluvat vain vanhemmat ja alle 18-vuotiaat lapset.
Suomessa ei ole juridista velvollisuutta hoitaa iäkkäitä vanhempia tai aikuisia lapsia eikä sen vuoksi tarvetta asua isoissa kotitalouksissa.

Venäjällä ja useimmissa muissakaan maissa,käsitys perheestä on paljon laajempi ja ydinperheeseen kuuluvat ainakin kaikki lapset, myös täysi-ikäiset, sekä isovanhemmat ja heidän vanhempansa, mikäli heitä vielä on. Ja myös lapset ja lastenlapset huolehtivat isovanhemmista...!

Siitä ovat isot perheet tehty!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Viljo Heinonen.
Tutkija Juho Saarin mukaan "yksi tärkeimmistä syistä yksinasumisen lisääntymiseen on myös naisten aseman parantuminen...naiset ovat vapaita valitsemaan lapsettomuuden tai avioeron."

Suurperheet ja pienemmätkin syntyvät silloin kun naiset luonnollisesti synnyttävät lapsia,joissa sitten ketju jatkuu...Nykyään se ei oikein tunnu olevan trendikästä. Vapaus voitti!

Yhteisöllisyydestä wikipedian viisaat sanovat: "Yhteisöllisyys, yhteisöt ja yhteisöllinen elämä ovat ihmisen olemassaololle ja toiminnalle välttämättömiä prosesseja ja rakenteita."

Yksityisyyttä suojaa perustuslaki ja yksinasumisessa se on tietenkin kotirauha.
Kotini on linnani: sano suomalainen.
Toisessa kulttuurissa voi kuulla: Kotini on linnani, perheeni on tukeni!

Kiitos kommentista!

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Meiltä puuttuu yhden ihmisen kotitalouden politiikka. Sosiaaliturvajärjestelmämme perustuu ajatukseen kahdesta henkilöstä samassa kotitaloudessa”, Juho Saari arvioi. Hänen mukaansa Suomessa tuetaan voimakkaasti perheitä suhteessa yksinasuviin."

Aikanaan noin 9 vuotta toimeentulotuen varassa eläneenä sanoisin, että asia on päinvastoin. Aikanaan harkitsimme yhden toisen toimeentulotukea saavan kanssa yhteen muuttoa, mutta luovuimme siitä, koska meillä ei ollut siihen varaa. Tukia olisi jäänyt käteen vähemmän jos olisimme asuneet saman katon alla. Tuli halvemmaksi, että meillä oli kummallakin "oma" asuntomme.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se on, että "...Tuli halvemmaksi, että meillä oli kummallakin "oma" asuntomme.". Sellaista on kuultu paljon näilläkin kulmilla...

Monesti tutkijat tutkivat siihen suutaan, mihin joku isotaho halua! Nimenomaan teidän tapauksessa ja monen muunkin tuetaan "yksinasumista"!? Monet menevätkin sen takia asumiseroon. Joku pykälä jossain laissa on mennyt pieleen!

Kiitos kommentista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskustelijoille,blogin linkin jakajille ja lukijoille!

Joillekin se "omakoti" on kuusen latvassa oksien alla...:))

https://www.youtube.com/watch?v=04jxvS34YmI
Oravan pesä Äitienpäiväkonsertissa 2015

Oikein hyvää aurinkoista kevättä kaikille!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset