Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Sisäilmaongelmat eivät Imatralla lopu

 • Sisäilmaongelmat eivät Imatralla lopu
 • Sisäilmaongelmat eivät Imatralla lopu
 • Sisäilmaongelmat eivät Imatralla lopu

Sisäilmaongelmat eivät Imatralla lopu. Asiasta kertoo RIINA HAAPALA Imatralainen-lehdessä 14.02.2017 otsikolla:

  Eksoten käyttämissä kiinteistöissä Imatralla sisäilmaongelmat ovat enemmän sääntö kuin poikkeus.

Eksote

Eksoten tilahallintapäällikkö Jari Villanen kertoo, että tilaelementit ovat lähes ainoita paikkoja, joista ei tule juurikaan sisäilmailmoituksia. Niitä ei tosin Imatralla ole tällä hetkellä käytössä. Imatralla on kuitenkin muutama kohde, joissa ongelmia on enemmän.

 • Mansikkalan hyvinvointiasema,
 • Imatran virastotalo...
 • liikenneasema,
 • Käpykuja 3 Honkaharjun alapuolella ja
 • Toimintakeskus Kerttuli,

Villanen luettelee.

Vakavimpia ongelmat ovat Mansikkalassa. Vuokranantaja teki hyvinvointiasemalla viime keväästä syksyyn tiivistyskorjauksia, mutta kun väistötiloissa olleet ihmiset palasivat Mansikkalaan, he eivät voineet edelleenkään työskennellä siellä.

Villasen mukaan on tilattu sisäilmakysely henkilökunnalle ja arvioidaan remontin onnistumista, mutta ei hirveän hyvältä näytä, Villanen sanoo.

Imatran YH-Rakennuttaja Oy tekee Mansikkalassa vielä tarkastuksia ja pieniä korjauksia, mutta tilanne on hankala. Esimerkiksi hammashoitolalle väistötilojen löytäminen on lähes mahdotonta, sillä se vaatii erityiset tilat.

Imatran YH-Rakennuttaja Oy

Imatran YH-Rakennuttaja Oy on kaupungin kokonaan omistama rakennusliike. Paikallisten poliitikkojen leikkikenttä, jossa liikkuu iso raha.

 • Raha tulee kaupungin tekemien poliittisten päätösten nojalla.
 • Menee rakennusliikkeelle, jossa samaiset poliitikot päättävät rahan edelleen jaosta.
 • Mutta mihin?
 • So. So. Äläpäs kysele liikoja.
 • Se on liikesalaisuus.

Kaikki kaupungin omistamissa kiinteistöissä havaitut homeongelmat satavat suoraan YH-Rakennuttajan laariin.

Nuorison Kerhotila Koskis Ja Kosken Koulu

Sisäilmaongelmia epäillään tällä hetkellä kerhokeskus Koskiksessa ja Kosken koululla. Tuorein tapaus on Kosken koulu.

Imatran kaupungin hyvinvointikoordinaattori Arja Kujala kertoo, että tutkimukset ovat vasta alkaneet, vielä ei osata sanoa pidemmälle ja ettei tämänhetkinen tilanne anna viitteitä siihen, että ongelmat olisivat niin vakavia, että väistötiloja jouduttaisiin miettimään.

  Yhteydenotot ovat olleet yksittäisiä. Meillä on reagointikynnys viety alas tarkoituksella, että mahdollisimman pian pystytään vaikuttamaan, Kujala sanoo.

Kerhokeskus Koskis jouduttiin sulkemaan kahdeksi viikoksi tutkimusten takia. Koskiksella on avattu rakenteita ja siellä tutkitaan, mistä oireet voivat johtua.

  Ensi viikolla saataneen jotain väliraporttia, että mitä on löytynyt ja millaisia jatkotoimenpiteitä ne vaativat, Kujala kertoo.

Kujala kertoo, että kun oireet viittaavat sisäilmaongelmiin, taustalta ei Välttämättä löydy mitään isoa ja vakavaa.

  Usein kysymyksessä ovat tekniset ongelmat.

Kolme Pahinta Ongelmaa: Home, Home Ja Home

Esimerkkejä sisäilmaongelmista Imatralla kyllä löytyy. Kyse on homeesta. Niin. Voi löytyä vaikka kuin paljon, niin kuin ympäri Suomeakin, joten ei kaikki mahdu tämän blogin raameihin!

Jos vaikka analysoidaan nämä kaksi tapausta, niin tuntuu, että jotenkin on jonkinlainen paniikki päällä ja mahdottomuus ratkaista ongelma.

Oireiden ilmaantuessa

 • tehdään sisäilmakysely henkilökunnalle
 • viedään reagointikynnys alas tarkoituksella
 • tutkitaan
 • odotetaan väliraportteja
 • tehdään tiivistyskorjauksia.

Lopulta ihmiset palaavat töihin ja taas oireilevat. Mansikkalan tapaus ainakin. Näin myös kerhotila Koskiksessa sama juttu. Remontin jälkeen taas puretaan rakenteita ja tutkitaan.

Aivan Kuin Oravan Pyörä! Ikiliikkuja

Mutta niin kuin sanoo Villanen, että ongelma on siinä, että oirehtiminen on yksilöllistä.

  Joku pystyy olemaan tiloissa hyvin ilman mitään ongelmaa ja toiset saavat heti oireita.

Toisinajattelija Markku Sainio

Sairastuvatko sitten ihmiset liikaa suhteessa sisäilmaongelmiin? Tätä mieltä on ainakin Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri, dosentti Markku Sainio.

Asiasta kerrotaan Yle Uutisissa 12.2.2015 otsikolla "Homeongelmien toisinajattelija: Täyskäännös tulossa – sisäilmaongelmista kärsiviä aletaankin siedättää?"

Yle kirjoituksen mukaan Työterveyslaitoksen neurologian erikoislääkäri, dosentti Markku Sainio ei vähätele ihmisten oireita ja tuntemuksia homeongelmista. Asioita vain katsotaan Suomessa Sainion mielestä liian yksipuolisesti.

Sainion puheet on tulkittu niin, että syy mitä erilaisimpiin oireisiin löytyisivät ihmisten korvien välistä. Hänen mukaansa tämä on puoliksi totta. Hän toivoo sisäilmakeskusteluun lisää tieteellisiä näyttöjä.

  Kukaan ei kiellä, etteikö sisäilmaongelmaisissa kohteissa syntyisi hengitys- ja limakalvoreaktioita. Mutta on aivan selvää, että nyt ihmiset sairastuvat liikaa suhteessa sisäilmaongelmiin.

Sainion mielestä nykyisen sisäilmatutkimuksen ongelmien ydin on siinä, että oireilevan ihmisen kaikkien terveysongelmien syyksi tarjotaan juuri home- ja kosteusvaurioita. Vaikka tarkkaa ja tutkittua tietoa asiasta ei olisikaan.

Vaikka tiedetään, että toimistoissa on usein puhtaampi ilma kuin ulkona ja ihmisten kotona, mutta oireet linkitetään suoraan siihen, että juuri toimistossa on kosteus- ja homeongelmista johtuva terveysvaaratekijä ja jos päädytään pikaiseen toimiston työntekijöiden evakuointiin niin se hirveästi huolestuttaa ihmisiä.

Huolestumisen Aalto

Huolestuneisuus voi siten saada aikaan isoja asioita. Alkaa suuri huolestumisen aalto. Tämä on pysäyttämätön huoli, joka ei pääty osalla lainkaan. Se on kuin juna, joka ei pysähdy ennen kuin riskitekijä on eliminoitu ylimitoitetuilla teknisillä toimilla tai kun ihmiset on siirretty kokonaan tiloista pois.

Emmehän anna Imatran homehtua? – No emme!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ei Imatra ole ainoa paikka Suomessa, jossa on sisäilmaongelmia, joita väitetään olevan peräisin homeesta.
Homeongelmista on puhuttu jo vuosikausia, mutta tuntuu siltä, ettei ongelmalle voida enää mitään.

En ole rakennusalan ihminen ja kysynkin, eikös Suomessa osaa rakentaa? Kyllä osataan, koska joskus talo nousee yhdessä päivässäkin.

Vaikka päältäpäin kaikki tuntuu näyttävän hyvältä ja siistiltä! jopa hygieenisesti steriili puhtaalta ainakin päiväkodeissa, sairaaloissa ja kouluissa..Silti päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja muissa julkisissa rakennuksissa on kosteus-ja homeongelmia! Siis,nykypäivänä Suomessa!
Missä on vika? Onko vika rakennusmateriaaleissa vai rakentajissa?

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/114331-miks...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei todellakaan ole ainoa paikka, täälläkin Tampereella on ja lisää tulee. Katselin kauhulla uuden asuntoalueen rakentamista kun eristevillat olivat sateelle alttiinaa ennen kun peitettiin fuskutiilillä. Elementtitaloissa jos joku pala on vähän rikki mennyt niin peitetään vaan kastuneet villat.
Vika on "kilpailukyvyssä" se joka osaa fuskata eniten voittaa tunnollisemmat. Kauneus ja hyvä sunnittelu maksaa. Todelliset arvot ei mitata rahassa.
Alvar Aalto kääntyisi haudassaan!
Olen ollut raksalla repsikkana kun hienon jugendtalon tilalle rakennettiin ei ihan rumakaan liiketalo, silloin oli jotain sata työläistä tekemässä huolellista työtä, nyt on vuorollan eri alihankkijoiden pari kolme miestä -joskus nainenkin- rakentamassa isoa kerrostaloa. harvat puhuu suomea.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ai,"raksalla repsikkana"? Piti hieman miettiä mikä se semmoinen rooli oli? Olet siis tutustunut käytännön tasolla asiaan!

Lainaus mainitusta lehdestä vuodelta 1988:

"Vuosien 1973-1974 energiakriisin jälkeen rakennetut talot ovat usein epäterveellisiä. Talot tehtiin tiiviiksi ja niissä säästettiin energiaa niin, että ilman määrä. henkilöä kohti on pienempi kuin aikaisemmin.
Brittiläinen arkkitehtuuriprofessori P. E. Sullivan heitti arkkitehdeille ja insinööreille haasteen etsiä uudestaan esiin terveyskäsite, ja kuinka terveyteen kohdistuvat uhat voidaan torjua."

-Minä olen Suomessa asunut kerrostalossa, joka oli rakennettu 1970-luvulla. Siinä oli käytetty asbestia, joka oli muovisen lattiamaton alla.Matto oli kulunut ja siinä oli halkeamia kynnyksen alueella.Kärsimme jatkuvasti yskästä, eikä auttaneet lääkärin määräämät antibioottikuurit...Sain tiedä asbesti asiasta kun meidät evakuoitiin talosta remontin ajaksi. Mutta, kumma kyllä, että se asbesti jätettiin sinne missä se oli. Vanhan maton päälle liimattiin uusi muovinen matto!? Remonttimiesten mukaan sitä oli mahdoton imuroida sieltä pois...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Olin maalarin apulaisena.
Minäkin asun 70-luvun talossa jossa luulisin löytyvän asbetsia, hometakin voi olla jossain tiloissa. Kalliita julkisivu- ja putkiremontteja suunnitellaan, Monella ei ole sitten enää varaa asua täällä. Eräässä yhtikökouksessa sanoin, että parempi purkaa koko höskä, ja rakentaa uusi korkeampi kerrostalo joka sopisi hyvinkin maisemaan. Nelikerroksisessa taloissa ei ole edes hissiä.
Kiinassa räjäytettin hetkessä kymmeniä samantyylisia - tai pikemminkin tyylittömiä- kerrostaloja.
Minä en kirjoita mitään omista vaivoistanikun heti pomppa joku mainos tietojen perusteella jta pakollisilla ns evästeillä kerätään. Sullekinsaattaa ilmaantua vaikka mitä "terveystuotteita myyviä mainoksia.
Voimaa ja vointia kumminkin toivotan sinulle ja menestystäkin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Joskus tulisi halvemmaksi purkaa ja rakentaa uusi niin kuin kirjoitat..."parempi purkaa koko höskä, ja rakentaa uusi korkeampi kerrostalo joka sopisi hyvinkin maisemaan."
Olet oikeassa omista vaivoista kirjoittamisessa ja mainoksista. Jo kymmenisen vuotta asun toisessa paikkakunnassakin.

Kiitos kommentistasi ja oikein mukavaa alkanutta viikkoa!

Näin talvipäivän ratoksi kaunista instrumentaalimusiikkia sielun virkistykseksi!

https://www.youtube.com/watch?v=_hpuKAgWXn0

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

Kiitos, samoin sulle. Paitsi kaunista musikkia on myös krasivaja kuvia. En kaikkea vielä kuunnellut, nyt täytyy lähteä ulos ,ihanaa lunta on satanut, se virkistää ja voi tutkia eläinten jälkiä. Täytyy tilaisuutta käyttää ennen kun taas sulaa, mutta varoa jäätä lumen alla. Lumen valosta tykkään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Ihanaa lunta ja kirkas päivä on ollut täälläkin . Varmaan kauniissa maisemissa liikuit.

Tässäpä sitten olisi vielä lisää talvimaisemia, jos tykkäät? :

https://www.youtube.com/watch?v=KH4ByUWK75o

Зима в современной живописи

Mukavaa illanjatkoa!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Niitä kauniita maisemia on viety pala palalta.

http://margaretablafield.vapaavuoro.uusisuomi.fi/k...

Kiitos, minä kuitenkin suren, iloitse sinä jos voit.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #14

Margaretta, en minäkään voi iloita siitä, että luonnon kauneutta meiltä viedään "pala palalta" pois!, mutta mitä me voimme sille? Blogeja kirjoittaa kyllä, mutta emme pysty pysäyttämään sitä suuntaa minne koko ihmiskunta on menossa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ei vain Suomessa, mutta Ruotsissakin taistellaan sairaita taloja vastaan!

"Kun talo on sairas"
kirjoitti Rakennuslehti 15.9-1988 /nro 36 Marja Sipilä

-Maailman Terveysjärjestön WHO:n mukaan kolmas osa rakennuksista on sairaita.
Talo on sairas silloin kun siinä asuvat tai työskentelevät ihmiset eivät voi hyvin.
Heidän oireitaan ovat silmien, kurkkujen ja nenän ärsyyntyminen, limakalvojen ja ihon kuivuminen, ihon punertaminen ja väsymys.Oireilu on usein samanlaisia kuin allergikoilla.

Sairaan talon ongelmia pohdittiin "viime viikolla" Tukholmassa Healthy Building 88 kongressissa...
Ruotsin asuntoministeri Hans Gustafsson kaipasi hygieenisiä ja teknisiä ratkaisuja, kuinka kaikki talot saataisiin terveiksi...

http://www.rakennuslehti.fi/wordpress/wp-content/u...

Pysykäämme Terveenä!

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Olisi ehkä jo aika tutkia muutakin kuin rakenteita, esimerkiksi ilmanvaihtoa, siinä esimerkiksi alipainetekniikkaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ilmanvaihtolaitteet saastuttavat

-Huonosti hoidettu ilman vaihtojärjestelmä aiheuttaa suurimman osan konttorirakennuksen ilman epapuhtauksista. Tärkeitä, aiheuttajia ovat myös rakennusmateriaalit, huonekalut, matot, kirjat ja konttorikoneet. Konttorissa työskentelevistä ihmisistä aiheutuvat epäpuhtaudet ovat vain 10-15 % kaikista sisäilman epäpuhtauksista. Tämän tutkimustuloksen esitti professori P. O. Fangen Tanskan teknillisestä korkeakoulusta.

Fangen esitti, että vanhoissa konttorirakennuksissa ilmanvaihtoa lisättäisiin vähintään viiteen litraan sekunnissa neliömetriä kohti, mikäli rakennuksessa työskentelevistä 40% on tupakoitsijoita. Uusissa hyvin rakennetuissa taloissa riittää, että ilmanvaihto on 1,4 l/s neliömetri, ellei tupakoitsijoita ole. Nykyisin Ruotsin rakennusnormien mukainen ilmanvaihto on 0,35 1/s neliömetri.

Lähde:"Kun talo on sairas"
Rakennuslehti 15.9-1988 /nro 36 Marja Sipilä

Niiltä ajoilta tällaisia ajatuksia professoreilta. Miten lienee nyt?

Kiitos kommentista!

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Mitä enemmän "ilmanvaihtoa lisätään" eli alipainetta tehostetaan, sitä enemmän "ilmanvaihto" imee hiukkasia vaipan vuotokohdista (esim. huonosti istutetut ikkunakarmit) tai rakenteista (betoni) ja sitä enemmän pitäisi lisätä lämmitystä, koska sisäinen ilmavirtaus eli veto aiheuttaa sen, että efektiivinen lämpötila laskee alle normien (21 astetta). Ongelma taitaakin olla siinä, että nykyinen talotekniikka ei hallitse alipaineeseen perustuvaa ilmanvaihtoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #11

Jyrki Parkkinen kirjoitti :

[ONGELMA taitaakin olla siinä, että nykyinen talotekniikka ei hallitse ALIPAINEESEEN PERUSTUVAA ILMANVAIHTOA.],
- Olet alan asiantuntija ja varmasti viisaat sanat!
Minä maallikkona sen verran luulen ymmärtäväni,että tuo alipainejuttu taitaakin olla aika herkkä juttu! Siinä pitää osata säännellä sitä alipainetta...

Voisiko sekin vaikuttaa asiaan esimerkiksi jos käytännössä vaikkapa "ilmanvaihtoa lisätään" avaamalla kaikki ikkunat toimistossa tai omakotitalossa..?
Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskustelijoille,blogin suosittelijoille ja lukijoille!

Kuunnellaanpa näin myöhäisillan ratoksi meren aaltojen kohinaa ja kaunista musiikkia:

https://www.youtube.com/watch?v=DaxdJL0ZUB4

красивая музыка под шум моря

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En ole huomannut! Otin talteen tuon jutun. Tämä on yksi esimerkki miten rahaa käytetään, mutta todennäköisesti tämä on vain jäävuoren huippu!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kommentti siirretty Fb-sta.

Esko Kärkäs :
-Uskon, että meillä on hyvin paljon lapsuudesta asti lähes laboratoriopuhtaudessa kasvaneita ihmisiä, jotka eivät saata sietää pienintäkään, kun eivät ole oikein mihinkään tottuneet. Tätä ei ole tietysti kiva sanoa eikä kiva kuulla, mutta lienee faktaa

-Tietysti en kiistä hometalojenkaan olemassa oloa, olen itse ollut seuraamassa yhden sellaisen remonttia, oho mikä paikka.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Blogissa mainitut Kosken koulu ja kerhokeskus Koskis sisäilmaongelmat on tutkittu.

Kosken koululta ei ole löytynyt sisäilmaongelmiin viittaavia löydöksiä.Tutkimustulosten perusteella epäpuhtauksia näyttää tulevan sisätiloihin osittain ilmanvaihdon kautta.
"Tutkimukset: Kosken koulun ilma puhdasta" kirjoittaa Lappeenrannanuutiset 22.2.2017

http://www.lappeenrannanuutiset.fi/artikkeli/48885...

Sen sijan Kerhokeskus Koskiksessa Imatralla on varmistunut merkittäviä kosteus- ja mikrobivaurioita.

"Kerhokeskus Koskiksessa varmistui merkittäviä kosteusvaurioita – ovet pysyvät suljettuina" kirjoittaa Imatralainen.fi 20.2.2017

http://www.imatralainen.fi/artikkeli/488225-kerhok...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset