Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Maailmanpolitiikka Heijastuu Venäjänkielen Opetukseen Suomessa

 • Maailmanpolitiikka Heijastuu Venäjänkielen Opetukseen Suomessa
 • Maailmanpolitiikka Heijastuu Venäjänkielen Opetukseen Suomessa
 • Maailmanpolitiikka Heijastuu Venäjänkielen Opetukseen Suomessa

Itä-Suomen venäjänkielinen koulu perustettiin vuonna 1997. Koulua ylläpitää Imatran, Joensuun ja Lappeenrannan kaupunkien perustama säätiö, joka myös valvoo ja ohjaa koulun toimintaa yhdessä Opetushallituksen kanssa.

 • Itä-Suomen koulun oppilaista 75 % puhuu äidinkielenään suomea ja 25 % venäjää
 • Itä-Suomen koulun erityistehtävänä on lisätä venäjän kielen taitoa ja kulttuurin tuntemusta sekä edistää valmiuksia yrittäjyyteen...
 • Itä-Suomen koulussa noudatetaan suomalaista perusopetuksen opetussuunnitelmaa.
 • Koulun opetuskieli on suomi.

Ainoa Pääkaupunkiseudun Ulkopuolella

Itä-Suomen koulu on ainoa pääkaupunkiseudun ulkopuolinen kielikoulu. Se toimii Joensuussa, Lappeenrannassa ja Imatralla. Oppilaita esiopetuksessa, perusopetuksessa ja lukiossa on yhteensä noin 600, joista noin 151 Imatralla.

Rahoitus

Itä-Suomen koulun toimintaa on rahoittanut myös venäläinen Russkij Mir -säätiö. Ainakin vuodesta 2010, jolloin olen tehnyt blogin aiheesta.

Russkij Mir Säätiö Yhdistetty Propagandakanavaan

Vuonna 2015 on ollut paljon keskustelua siitä, että

  säätiön on perustanut Venäjän presidentti Vladimir Putin ja säätiö on Kremlin hallitsema.

Lehdistössä säätiö on yhdistetty propagandakanavaan (RT). Koulun johtavan rehtorin mukaan tukisummat ovat pieniä eikä yhteistyö ole arveluttavaa.

Ilta-Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tohtoritutkija Jussi Lassila sanoo Russkij Mir -säätiön toiminnassa olevan propagandatoimintaan viittaavia piirteitä. Lassilan mukaan säätiön toiminta on selkeästi Kremlistä ohjattua.

Itä-Suomen koulun johtava rehtori Petri Kyyrä ei pidä tukiyhteistyötä ongelmallisena.

  Itä-Suomen koulun opetusministeriön määräämänä erityistehtävänä on venäjän kielen ja kulttuurin edistäminen ja opettaminen Suomessa sekä kulttuurisuhteiden edistäminen itärajan yli.

Itä-Suomen Koulun Merkitys

Lappeenranta ja Imatra ovat eri linjoilla kertoo Yle 22.4.2016 Kalle Schönberg.

  Jos venäjän kieltä ei opeteta itärajalla, niin missä sitten?" – Lappeenranta ja Imatra eri linjoilla Itä-Suomen koulusta – Pertti Lintunen: Isompi asia kuin kunnallispolitiikka.

Etelä-Karjalan kahden kaupungin Lappeenrannan ja Imatran suhtautuminen kouluun eroaa kuitenkin huomattavasti.

Lappeenrannassa koulu on jälleen kaupungin mahdollisten säästöjen listalla. Sitä voi uhata jopa lakkauttaminen.

  Kaikki vaihtoehdot pitää selvittää. Tämä on yksi kymmenistä vaihtoehdoista, sanoo Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Lehtikirjoituksen mukaan Imatran kaupungin johtaja Pertti Lintunen on sitä mieltä, että

 • *Itä-Suomen Koulun säilyttäminen on isompi asia kuin kunnallispolitiikka ...
 • ja koulu nähdään strategisena valintana kaupungissa, jossa Venäjällä ja venäjän kielellä on suuri merkitys.

Lintunen näkee, että Itä-Suomen koulun tulevaisuutta ei pidä katsoa pelkästään kunnallisten säästötavoitteiden kannalta.

  Jos venäjän kieltä ei opeteta itärajalla, niin missä sitten? Lintunen ihmettelee.

Lappeenranta ei voi lopettaa Itä-Suomen koulun yksikköään ilman Imatran ja Joensuun suostumusta. Koulua ohjaavan säätiön sääntöjen mukaan muutokset edellyttävät kahden kolmasosan enemmistön. Koulun asema Imatralla ja Joensuussa on vahva.

Kysymys Kuuluu

Miten käy venäjänkielen opetuksen Suomessa, jos koulut yksi toisensa jälkeen lakkautetaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ikävää, että venäjän asema kärsii. Suomen kieli voi muuten Venäjällä hyvin, vaikka voisi luulla muuta. Meillä oli juuri aiheesta seminaari Izhevskissä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiva, että suomen kieli voi hyvin Venäjällä. Mitä päätettiin muuten siellä Izhevskissä? Aloitetaanko suomen kielen opetus vai lisätäänkö sitä jo? Udmurtiassa löytyy Inkerin suomalaisten sukujuuria. Sinne oli viety Pohjois-Inkerin kylistä junalastillinen porukkaa. Esim.Sarapul-kaupungissa asuu enoni Heistosen Einon jälkeläisiä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Suomen kielen opetus pysyy jokseenkin entisellään, yliopistossa ja parissa koulussa, mutta kuulimme, että Pietarissa on 12 koulussa suomea ja alan yhdistys. Kymmenisen vuotta sitten suomea oli vain parissa koulussa.
Inkerin suomalaisten jälkeläiset eivät täällä pidä itsestään ääntä. En ole tavannut yhtäkään, eivätkä tuttunikaan tiedä ketään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #13

Minä olen tavannut heistä muutamia. Hyvin pian menee näkemykset historiasta ristiin. Heidän mielestä Stalin ja Putin ovat tehneet kaiken oikein. Miksikähän tulivat Onnelasta tänne synkkyyteen?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #14

Leo Mirala!
Aihe ei kuulu tähän blogin. Kiitos!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #16

Vastasin vain Esa Jussille kun kyseli.
Sinä se maltat toimia ajatuspoliisina. Tai sitten olet ollut äidinkielen opettajana, sinä annat otsikon mistä kirjoittaa. Jos poikkeaa siitä tulee muistutus.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #17

Hei, Leo Mirala!
Tarkoitus ei ollut loukata! Moitit inkeriläisiä ja se kosketti minua.Annamme anteeksi toisillemme ja jatkamme rauhallisesti tätäkin päivää, joka meille on alkanut!
Joka aamu on armo uus..!
Kiitos kun tulit keskustelemaam!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #13

Niin se valitettavasti on, ettei pidä itsestään ääntä! Yrittävän kaikessa hiljaisuudessa sulautua suomalaisiin ja kielitaidottoman venäjänkielisiin. Olen aiheesta kirjoittanut jotain ja ehkä jatkan joskus, jos luoja suo.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Autonomian aikana kotipitäjässäni Salmissa itärajalla puolet kouluista oli venäjänkielisiä. Bolshevikkien päästyä valtaan Neuvosto-Venäjä on ollut jatkuvasti agressiivinen Suomea kohtaan. Siksi venäjänkielen opetus on ollut hyvin vähäistä ja vähäisenä tulee säilymäänkin.
Se on tietysti ikävää, venäjää pitäisi opettaa paljon enemmän.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myös minun mummoni ja hänen sisarensa kävivät venäläistä koulua 1900-luvun alussa Suojärvellä. Kyse lienee ollut toisen sortokauden venäläistämisohjelmasta, jota alettiin toteuttaa Raja-Karjalan karjalankielisten ortodoksien keskuudessa ilman mitään korkeaa kynnystä tai profiilia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Voi olla, että kyse oli venäläistämisestäkin, mutta en tunne niin historiaa, että voisin jotain sanoa, mutta wikipedia kertoo muun muassa "...Niillä Itä-Suomen alueilla, jotka ennen vuoden 1617 Stolbovan rauhaa kuuluivat venäläisten valtioiden alaisuuteen, hallinnollinen kieli oli venäjä ja kirkollinen kieli ortodokseilla kirkkoslaavi..".

Kiitos kommentista! Hyvää yötä!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #6

Seuraavasta linkistä voi kuunnella mitä venäjänkielisiä lauluja isäni oppi autonomian aikana venäläisessä koulussa:

http://mirala.eu/KARJALANKIELISIA%20LAULUJA/Pekka%...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Mielenkiintoista, mutta emme vielä onnistuneet avaamaan.
Kuitenkin sivullasi avautuvat, ne joissa pääte on mp3

Kiitos linkistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Leo Mirala.
Jos ajatella niin, että ei kannata opiskella venäjää sen takia, että "...Venäjä ollut jatkuvasti aggressiivinen Suomea kohtaan.", niin se on hieman lyhytnäköistä kielitaitoa kohti. Ainakin näillä kulmilla niin tavaratalot, ravintolat ja kaikki muu palvelu voi kadottaa venäjänkieliset asiakkaat...
Ainakin olen huomannut Imatralla ja Lappeenrannassa erityisesti kaupoissa, että venäjänkielisiä palvellaan hyvällä kielitaidolla.Jos Suomessa emme käy opettamaan venäjää, niin täytyykö kutsua sitten kielitaitoisia Venäjältä?

Kiitos kommentista!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Autonomian aikana salmilainen suurliikemies Hosainov toi viljaa kaukaa Venäjältä ja Laatokan rannoilla asuvilla talonpojilla ja kauppiailla oli paljon laivoja joilla vietiin tavaraa suoraan Pietariin asiakkaille laivalasteittain. Enää ei valitettavasti ole tällaista kaupan vapautta. Venäläiset sulkivat vastoin sopimuksia karjalaisilta Nevan käytön ulkomaankaupassa.

Nyt venäläiset tulevat itse ostamaan rajaseudun kaupoista. Valitettavasti se on kansallisessa mittakaavassa nappikauppaa. Olisi tietysti hyvä että sitäkin varten opetettaisiin enemmän venäjää.

Poliittiset päättäjämme katsovat että venäjänkielen tarve on vähäistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vapaata kauppaa harrastivat aikoinaan niin venäläiset kuin suomalaiset ja virolaiset keskenään. Ja keksivät kaikenlaisia keinoja.

Esimerkiksi "Laukkuryssä":
http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/98...
tai

"Seprakauppa":
http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/20...

Kaikissa näissä kaupankäynneissä tarvittiin kielitaitoa, mutta ei siihen tarvittu mitään vapaakauppalakia.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos muutamassa rajapitäjässä oli kaikkiaan muutamia kymmeniä venäjänkielisiä kouluja, niiden venäläistämisvaikutuksesta puhuminen on kovasti liioiteltua.

Entä nyt? Joka ikisessä Suomen koulussa opetetaan englantia, yliopistot ja monet muut oppilaitokset ovat englanninkielisiä jne.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Suomi on eurooppalaistunut ja englanti on vahvasti kansainvälinen kieli,joten sillä pärjää Euroopassa.Sinnehän tähtäävät kaikenikäiset.Kuulemma, englantia opiskellaan paljon nyt Venäjälläkin. Näillä kulmillakin aika monet venäläiset käyttävät englantia, jos vastapuoli ei osaa venäjää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille, suosittelijoille ja blogin lukijoille!

Blogin päätteeksi pieni konsertti: laulu "Yksinäinen harmonikka" suomeksi ja venäjäksi.

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

Erkki Junkkarinen- Yksinäinen harmonikka (Odinokaya garmon)
https://www.youtube.com/watch?v=KNqEHZz2S7Q

https://www.youtube.com/watch?v=C5e0ECeC9z4
Одинокая гармонь Дима Билан Dima Bilan Odinokaya Garmon

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset