Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Yksinäisyys ykkösluokan haaste

  • Yksinäisyys ykkösluokan haaste
  • Yksinäisyys ykkösluokan haaste

Nuoret aikuiset ovat kaikkein yksinäisimpiä Suomessa kirjoittaa Raha-automaattiyhdistys RAY blogissaan 14.07.2015.

RAY haastaa kansalaiset yksinäisyyttä vastaan:

Toukokuussa 2015 Raha-automaattiyhdistyksen teettämään, valtakunnalliseen tutkimukseen vastasi yhteensä 1'000 suomalaista. Tutkimuksen yllättävin tulos on, että vastaajista nuoret aikuiset kokevat itsensä kaikkein yksinäisimmiksi. Heistä 15 prosenttia kertoo olleensa yksinäinen usein tai jatkuvasti ja peräti 21 prosenttia kokee, ettei kuulu mihinkään ryhmään.

RAY haastaa kansalaiset ja järjestöt toimintaan yksinäisyyttä vastaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan joka kuudennella suomalaisella ei ole mitään ryhmää tai yhteisöä, johon he tuntisivat kuuluvansa. Hälyttävintä on, että 18–24 -vuotiaat suomalaiset ovat kaikkein yksinäisimpiä.

    Yksinäisyys on ongelma, jota on todella vaikeaa ratkaista viranomaisten toimenpiteillä, tarvitaan ihmisten aitoa kohtaamista ja välittämistä, sanoo Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski, joka tahtoo nostaa yksinäisyyden torjunnan yhdeksi RAY:n kärkiteemoista. Yksinäisyydellä vahva yhteys ihmisten pahoinvointiin ja ongelmiin.

THL:n toteuttama laaja vuosittainen ATH-tutkimus osoittaa, että yksinäisyyteen liittyy iso joukko muita ongelmia ja että sillä on merkittävä yhteys esimerkiksi koettuun työkykyyn.

Yksinäisyys on erittäin vahvasti yhteydessä masennukseen. Yksinäiseksi itsensä kokevista ihmisistä peräti 70 prosenttia on kärsinyt vuoden sisällä masennuksesta. Myös itsemurha-ajatukset vaivaavat yksinäisiä: joka neljännellä heistä on ollut itsemurha-ajatuksia viimeisen vuoden aikana. Noin puolet yksinäiseksi itsensä kokevista arvioi työkykynsä heikentyneen.

    Voidaan perustellusti sanoa, että yksinäisyys on aivan ykkösluokan haaste suomalaiselle yhteiskunnalle. Jos voimme vähentää yksinäisyyttä, poistamme todennäköisesti samalla todella paljon ihmisten pahoinvointia ja syrjäytymistä, parannamme elämänlaatua, lisäämme työkykyä ja pelastamme ihan konkreettisesti ihmishenkiä, RAY:n avustusosaston kehittämispäällikkö Tuomas Koskela listaa.

Suomalaiset haluavat auttaa

Suomalaiset havaitsevat yksinäisyyttä ympärillään ja ovat valmiita toimintaan: yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo olevansa valmiita tekemään jotain ainakin omassa lähipiirissään.

    On upeaa että ihmiset haluavat olla mukana yksinäisyyden vähentämisessä. Iso osa, yli 40 prosenttia, tutkimukseemme vastanneista kertoo kuitenkin, ettei oikein tiedä miten. Juuri tässä onkin se haaste. Miten saamme hyvän tahdon muuttumaan toiminnaksi, Nummikoski pohtii.

Niin, miten saamme hyvän tahdon muuttumaan toiminnaksi?

Sauli Niinistö

Uudenvuodenpuheessaan presidenttimme Sauli Niinistö sanoi muun muassa: "Sata vuotiaan Suomen yksi tärkeä sanoma voisi olla: Sinä voit hyvin kun kukaan ei voi pahoin. Siis auta, minkä voit.

Toinen sanoma voisi olla: Tunne kohtuudella vastuusi, edes omasta itsestäsi. Siis, tee, minkä kykenet, totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö puheessaan.

Siinä meille tehtävä!

Mihin me kykenemme?

Miten auttaa nuoria pysymään kelkassa kun vanhusten asiatkaan eivät ole kunnossa ja vammaisten ja kehitysvammaisten oikeuksien puolesta joudumme taistelemaan. Eli heikoimmassa asemassa oleva ja puolustuskyvytön kansalaisryhmä?

Entä maamme tulevaisuus. Ihan pienet lapset ja kouluikäiset? Ovatko sillä kentällä kaikki kunnossa?

Esitin kysymykset kaikella kunnioituksella tietenkin aikuisille nuorille 18–24 -vuotiaille suomalaisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olen suomalainen, yksinäinen...!

https://www.youtube.com/watch?v=7RJP_z--08Q

Kari Tapio - Olen Suomalainen

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Totta! Mainostan tässä yhtä ehkä Suomen hienointa facebook ryhmää.. linkki ei toimi joten nimellä Yksinäiset yhteen löytyy.

Ryhmä on suunnattu ihmisille jotka kokevat olevansa yksinäinen. Mukana on nuoria ja vanhempia jne. On aivossa asuvia,eroneita jne. Mutta tuntevat yksinäisyyttä syystä tai toisesta..

Itse olen tullut siihen tulokseen, että Suomalaiset osaavat hyvin puhua toisille ja auttaa ynm. Jos laitettaisiin ystävyyssuhteet 1-3 asteikolle.

1. tarkottaisi sitä että puhutaan kerran tai kahdesti tilanteesta riippuen. Mutta se jää siihen.. Niin sanottu tutustumisvaihe.

2.olisi sitä että saatettaisiin nähdä jopa 1-3krt.. ja jutellaan niitä näitä ja ollaan oikeasti jo sen tutustumis vaiheesta päästy.. mutta ei kumminkaan sen enempää olla tekemisissä.

3.Ollaan jo nähty monta kertaa ja pidetään yhteyttä. Ehkä jopa toisen luona käynyt kahvilla.. ja pidetään edelleen yhteyttä

Niin Suomalaiset jumittuvat tuohon 1-2 vaiheeseen.. Tullaan juttuun mutta thats it.. Face/teknologia aikaan, ei välttämättä nähdä livenä ikinä vaan chattaileen vähän niin ja näin..

En tiedä mistä johtuu, vai ollaanko Suomalaiset aina oltu tälläisiä? Ja nyt vain kiinitämme siihen huoiota.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Yksinäiset yhteen, fb-ryhmä löytyy netistä, niin kuin sanoit. Ei suomalaiset ole poikkeus. Maailman tutkijoitten mukaan yksinäisyys on iskenyt koko ihmiskuntaan ja jotkut sanovatkin, että siitä on tullut jo maailman laajuinen epidemia...Mitä isompi kaupunki sitä enemmän yksinäisiä. Tuntuu paradoksaaliselta.

Ihminen on sosiaalinen olento ja kaipaa kontaktia toiseen ihmiseen. Kun suoraa katseesta katseen kontaktia ei synny, niin piiloudumme todellisuudesta virtuaalimaailmaan. Eli pelko jäädä yksin ajaa meidät kehittämään sosiaalisia verkostoja netissä, niin kuin teidän Fb-ryhmä ja miksei tämäkin keskustelu palsta, jonne piipahditte kommentoimaan.

Hyvä niinkin. Kiitos kommentista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tutkijat ovat jo pitkään varoittaneet,että liallinen netinkäyttö voi aiheuttaa nettiriippuvuutta ja vahingoittaa vaikkapa perhe-elämää..

Toisaalta on tutkittu, että netinkäyttö voi olla hyödyllinen.

Esim. tähän johtopäätökseen ovat tulleet University of Technology of Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology) ja Milanon yliopisto (University of Milan).
Kommunikointi sosiaalisessa verkostossa rentouttaa. Se hidastaa sydämen sykettä ja vähentää stressiä.

Tutkijat sanovat myös, että sosiaalinen verkostoituminen voi parantaa itsetuntoa.
Cornell University (Cornell University) tekemä tutkimus oli ensimmäinen tutkimus, joka on osoittautunut, että sosiaalisella verkostolla on myönteinen psykologinen vaikutus käyttäjään.Tutkija Jeffrey Hancock (Jeffrey Hancock) viittaa siihen, että tämä vaikutus johtuu siitä, että esim.henkilö voi laittaa näkyvin omia valokuvia..kertomuksia seinälle. Ystävien, tuttavien ja vaikka perheen positiivinen palaute voi parantaa mielialaa ja itsetuntoa...sosiaalinen verkosto antaa meille mahdollisuuden tarkastella itseämme niin kuin peilissä sanoo Hancock

Eikä ole salaisuus, että netin kautta monet ovat löytäneet parhaita kavereita ja elämän kumppaneitakin...

Lisää linkin takana (venäjänkielinen käännettynä) :
http://www.infoniac.ru/news/7-plyusov-social-nyh-s...

Minä olen kyllä huomannut sen positiivisen vaikutuksen, mutta kun ei nettiriippuvuus menisi yli..! Aika paljon surfailenkin.

Käyttäjän ErkkaRuotsalainen kuva
Erkka Ruotsalainen

Meitäkin jo 30 täyttäneitä jotka ei vielä kunnolla ole päässeet työelämään piisaa myös. Ainakaan vakiduuniin jos semmoisia enää on edes olemassa. Yksinäisyys koskettaa kaikenikäisiä. Usein on muitakin ongelmia. Ei toki aina.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kolmekymppisiä ei ole kukaan laskenut, eli voi sanoa aikuisia nuoria...Varmaan lähes samaa luokkaa tulisi sieltäkin päin. Paras työikä! Eikö yhteiskunta osaa hyödyntää tällaista työvoimaa? Näköjään ei.
Yksinäisyys koskettaa kaikenikäisiä. Se on totta. Ikäluokissa se on vielä vaikeampaa!

Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erkka Ruotsalainen kirjoitti: [Usein on muitakin ongelmia. Ei toki aina.],

- niin se on. Ihminen voi kärsiä torjutuksi tulemisesta, vaikeasta vammasta,jostakin riippuvuudesta,surusta, köyhyydestä ja mitä kaikkea voi tullakaan elämän varrella. Monet näistäkin mainituista asioista voivat tehdä ihmisen yksinäiseksi.
Yksinäisyydestä kärsivät jopa eläimet. On tutkittu, että esimerkiksi muurahainen ei pärjää yksin...
Joten ystäväpiiri olisi meille jokaiselle tärkeä, mutta mistä tunnet sen oikean ystävän?

https://www.youtube.com/watch?v=_y6T1ztkXPQ

Pauli Hanhiniemi - Ystävän Laulu

Kiitos kun tulit keskustelemaan! Mukavaa kevättalvea!

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Totta, totta yksinäisyys on yksi suomalaisten kansantaudeista.
Yksinäisyyden lääkitseminen ei olekaan ihan yksinkertaista.

Onkohan meillä taipumus itseemme käpertymiseen?
Kun "tauti" menee pahaksi ulospääsy on entistä vaikeampaa.

Kiitos Viola otit tärkeän aiheen käsittelyyn.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Elle Marketta Lazarov kirjoitti: [Totta, totta yksinäisyys on yksi suomalaisten kansantaudeista.],

- jos ei tauti, niin ainakin tutkijoitten mukaan se heikentää hyvinvointia ja terveyttä. Kuulemma yksinäisyyskin voi olla on periytyvä..!

Olen lukenut netistä nyt paljon siitäkin miten se vaikuttaa eläinkuntaan...Esim. papukaijat, jotka ovat yksin lemmikkinä häkissä vanhenevat kovaa vauhtia verrattuna vapaassa oleviin. Laumaeläin ei pärjää yksin...niin kuin edellisessä kommentissa kirjoitin, että jopa muurahainen ei osaa olla yksin ja kuolee nälkään vai suruun, kukapa tietää.

Kiitos, Elle Marketta, kommentista. Mukavaa päivänjatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Elle Marketta Lazarov : [Kun "tauti" menee pahaksi ulospääsy on entistä vaikeampaa.],

- mitä kauemmin yksinäisyys kestää, sitä voimakkaammin se heikentää ihmisen hyvinvointia aiheuttaen muun muassa mielenterveyden häiriöitä..yksinäisyys vaikuttaa paitsi psyykkiseen myös ruumiilliseen hyvinvointiin, sanoo tutkija.

"Suomi on yksinäisten valtakunta" kirjoittaa Kauppalehti 18.4.2016
Joka toisessa helsinkiläisessä asunnossa on vain yksi asukas. Vuonna 2050 yksinasuvia voi Suomessa olla jo 1,6 miljoonaa. Se muuttaa koko yhteiskunnan.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomi-on-yksinai...

Kiitos, Elle Marketta, blogin suosittelusta! :))

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset