Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Suomen poliisi täyttää tänä vuonna 200 vuotta

 • Suomen poliisi täyttää tänä vuonna 200 vuotta
 • Suomen poliisi täyttää tänä vuonna 200 vuotta
 • Suomen poliisi täyttää tänä vuonna 200 vuotta
 • Suomen poliisi täyttää tänä vuonna 200 vuotta

Poliisihistoriaa

Suomen poliisilaitosten historian voi katsoa alkaneen vuonna 1811, jolloin kenraalikuvernööri Steinheil vaati poliisilaitoksen perustamista Turkuun. Poliisilaitos perustettiin kuitenkin vasta vuonna 1816, sen jälkeen perustettiin poliisilaitokset Helsinkiin(1826)ja Viipuriin (1836). Aluksi poliisilaitoksia kutsuttiin yleisesti myös poliisikamareiksi. Muissa kaupungeissa poliisitoimesta vastasi maistraatti.

1800-luvun loppupuolella perustettiin Tampereelle (1891)ja Poriin(1899). Vuosina 1902–1916 perustettiin poliisilaitokset vielä 13 kaupunkiin.

Autonomian ajan lopussa Suomen kaupungeissa oli 18 täydellistä poliisilaitosta. Lisäksi pienemmissä kaupungeissa oli poliisilaitoksia, jotka eivät olleet täydellisiä.

Suomen itsenäistyttyä poliisitoimi pysyi ennallaan. Vuonna 1925 annettiin poliisitoimiasetus, mutta se ei juuri muuttanut kaupunkipoliisin järjestysmuotoa. Poliisitoimi pysyi sellaisena millaiseksi se oli vakiintunut.

Aluksi poliisilaitokset olivat kunnallisia, mutta muuttuivat vähitellen valtiollisiksi. Maaseudulla poliisitoimesta vastasivat nimismiespiirit. Ne lakkautettiin aluehallintouudistuksessa vuonna 1996 ja myös maaseudulla poliisiasioista alkoivat vastata poliisilaitokset.

Poliisikoulutus alkoi syyskesällä 1918, kun Helsinkiin perustettiin Valtion väliaikainen poliisikoulu. Tuohon aikaan koulutus kesti kuusi viikkoa.

Näin kertoo Arkistointilaitos.

Wikipedia tietää kertoa nykypäivästä:

  Suomen poliisi (ruots. Polisen) on Suomen sisäasiainministeriön alainen poliisiorganisaatio. Poliisilain 7.4.1995/493 mukaan ”poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen sekä rikosten ennalta estäminen, selvittäminen ja syyteharkintaan saattaminen”.Suomen perustuslain mukaan poliisin toiminnan tulee aina perustua lakiin.

  Vuonna 2012 Suomessa oli 7'800 poliisia. Väkilukuun suhteutettuna yhtä poliisia kohden asukkaita oli 681.Suomessa poliisi nauttii poikkeuksellisen laajaa kansalaisten luottamusta.

  Kirjoittaa Wikipedia.

Kuinka paljon poliiseja tarvitaan?

Riittääkö Suomessa 681 asukasta kohti yksi poliisi? Itse en osa arvioida, joten siirrän puheenvuoron asiaan perehtyneille.

Imatralainen-lehdessä 20-21.8.2016 Imatralaisen ja Lappeenrannan Uutisten päätoimittajan Janne Koiviston pääkirjoitus "Poliiseja tarvitaan lisää", jossa hän viittaa myös Lappeenrannan Uutisiin 20-21.8.2016, jossa lappeenrantalainen kauppias on huolissaan poliisin määrärahoista. Kauppias tarvitsi poliisin selvittämään kauppiaan ja asiakkaan välille syntynyttä erimielisyyttä... kun puolen tunnin päästä soitti vielä niin hätäkeskus kertoi, ettei partiota ole vapaana...

Lehtikirjoituksen mukaan Kaakkois-Suomen poliisin valvonta- ja hälytystoiminnas­ta vastaava yliko­misario Jukka Lan­kinen myöntää Lap­peenrannan Uutisten haastattelussa, että poliisi on tiukoilla. Lankinen huo­mauttaa, että kun muualla Euroopassa poliisien määrää lisätään, Suomessa määrää vähennetään usealla sadalla. ”Ihmiset ovat valinneet eduskuntaan tietynlaiset edustajat, ja siinähän se arvomaailma tulee esille."

Poliiseja tarvitaan huolehtimaan kan­salaisten turvallisuudesta. On päättäji­en tehtävä varmistaa, että kansalainen saa nopeasti apua. Poliisien läsnäolo ja kiinni jäämisen riski auttavat myös ehkäisemään rikoksia ennalta..."

Voidaanko luottamus poliisiin ostaa rahalla?

Nauttiiko poliisi sitten Suomessa poikkeuksellisen laajaa kansalaisten luottamusta, niin kuin kertoo Wikipedia?

"Tuhannet suomalaiset vaativat: Poliisin resurssit on turvattava lailla" – KS Kotimaa 21.08.2016, Pauliina Salminen.

  Jo yli 6 000 suomalaista vaatii, että poliisien minimiresurssit tulisi määritellä laissa.

  Sunnuntaina asiaa koskevan lakialoitteen oli allekirjoittanut Kansalaisaloite.fi-palvelussa jo 6340 ihmistä. Aloitteen mukaan poliisien määrä Suomessa ei kestä pohjoismaista vertailua. Suomi on harvaan asuttu maa, jossa on suhteessa väkilukuun vähemmän poliiseja kuin missään muussa Euroopan maassa: Suomessa on vain 151 poliisia 100'000 asukasta kohti, kun esimerkiksi Ruotsissa vastaava luku on 202.

Luvut perustuvat tilastokeskus Eurostatin lukuihin. Vuonna 2010 poliiseja oli 7'876, vuonna 2014 enää 7'483. Jos lasku jatkuu samaa vauhtia, on poliisiammattikorkeakoulun mukaan poliiseja vuonna 2018 enää 7'000.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen:

  Noista alkuvuosista poliisin tehtäväkenttä on laajentunut melkoisesti ja koulutusta on kehitetty vastaamaan kunkin aikakauden tarpeita. Haasteita poliisityössä on kautta vuosien ollut riittämiin, kunakin aikakautena omanlaisiaan. Mutta kaikesta on selvitty ja poliisiin luotetaan tänäkin päivänä. Poliisi voi siis hyvällä syyllä sanoa olevansa Kaikkien aikojen turvaaja - Trygghet genom tiderna, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Suomen poliisin virallinen 200-vuotisjuhlinta tapahtuu loppuvuodesta Turussa, joten on aikaa korjata epäkohtia. Poliiseja ja heidän työtä kunnioittaen, vietetään ensi lauantaina 27.8.2016 taas Suomessa Poliisin päivää, jossa tapahtuu kaikenlaista kivaa niin aikuisille kuin lapsillekin.

Kehitys kehittyy ...

Katsotaanpa päätteeksi poliisin käyttöön otettua uutta kalustoa:

Ennen ratsastettiin hevosella, nyt huristellaan kahdella pyörällä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Olli Kankaanpää

Turkuun olisi pitänyt perustaa poliisilaitos jo 1600-luvulla. Turun gryndereiden mielestä kyseistä instanssia ei ole perustettu edelleenkään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vähän epäselvä minulle tuo sana grynderi.
[Englannin kielellä grynderi käännetään usein "Developer" tai "Investor"; nämä kuvaavat paremmin mistä oikein on kysymys.] wikipedia auttoi.

Poliisilaitos perustettiin Turussa kuitenkin vuonna 1816, eli pari sataa vuotta myöhemmin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan..

Mutta kerrot, ettei "tätä instanssia ole perustettu edelleenkään".
Ovatko Turun grynderit sitten täysin ilman poliisin suojelusta?

Olli Kankaanpää

Turussa on ja on ollut rakennusalalla toimijoita, joiden sidokset kuntapäättäjiin ylittävät lain sallimat rajat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #4

No niinhän se tuntuu olevan aika monella paikkakunnalla ja alalla, että "...sidokset kuntapäättäjiin ylittävät lain sallimat rajat."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aimo Remes, kiitos blogin suosittelusta!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiitos kiitoksesta, minulla on ollut inkeriläinen kaksivuotta Kolppananseminaariakäynyt opettaja Matti Kälviäinen. Inkeriläisten sukunimet ovat savolaisperäisiä kuten inkeriläisetkin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin,Inkerin suomalaisten alkuperä on äyrämöisten ja savakkojen heimolaisissa. Minä olen Pohjois- Inkeristä syntyisin jonne joittenkin tutkijoitten mukaan muutti eniten savakkoja, joten olen kai savakko!?

Jos puhutaan nyt poliiseista, niin en muista lapsuuden kylässä nähneeni semmoista virkamiestä, mutta jäi mieleeni, että isoisäni luokse tulivat kyläläiset neuvottelemaan asioista.Hän taisi olla niin kuin kylän vanhin joka auttoi pitämään kylän asiat järjestyksessä...
Kiva kun teille on jäänyt mieleen opettaja Matti Kälviäinen. Varmaan oli hyvä ihminen.

Minun sukunimi on isoisältä äidin kautta peräisin ja aika harvinainen Inkerissäkin. Lieneekö savolaisissa ollut Heistosia?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #7

Ainakin kuri oli kova, mutta oikeudenmukainen.Kälviäinen toimi Oulun Maikkulassa inkeriläiten pakolaiskeskuksen johtajana, ennen Saviselkään opettajaksi tuloaan,joten valtiolle ei paljonmaksanut, kuin nykyiset keskukset.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Inkeriläisten pakolaiskeskuksessa oli varmaankin paljon rauhallisempaa kuin nykyisissä. Inkeriläiset kun olivat ja ovat tyytyväisiä vähempäänkin. Ei varmaankaan poliisin voimia sinne kutsuttu kertaakaan! Kaikella kunnioituksella kuitenkin muita pakolaisia kohtaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Rampanen, kiitos kun piipahdit sivulleni ja suosittelet blogia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ryssä perusti Suomeen poliisilaitoksensa Suomeen vuonna 1811.

Oikea poliisi Suomessa aloitti sitten Suomen itsenäistymisen jälkeen!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

"Ryssä", Venäjän keisari Aleksanteri I myönsi 1809 Suomen suurruhtinaskunnalle laajan autonomian eli itse hallinnon. Ei ollut paha asia ollenkaan!

Blogi tekstistä lainattu:
"Suomen Autonomian ajan lopussa 1917 Suomen kaupungeissa oli 18 täydellistä poliisilaitosta. Lisäksi pienemmissä kaupungeissa oli poliisilaitoksia, jotka eivät olleet täydellisiä.

Suomen itsenäistyttyä poliisitoimi pysyi ennallaan. Vuonna 1925 annettiin poliisitoimiasetus, mutta se ei juuri muuttanut kaupunkipoliisin järjestysmuotoa. Poliisitoimi pysyi sellaisena millaiseksi se oli vakiintunut."

Mielestäni poliisilaitoksen perustaminenkaan ei ollut paha asia. Eihän ne, sen aikaiset poliisit, olleet valepoliiseja tai kaikki venäläisiä. Varmaan oman maan, eli Suomen ruhtinaskunnan, kansalaisia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomi on Venäjän perustama puskurivaltio, kuten Belgia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

No en ihan voisi verrata Suomea ja Belgia.Belgian alueen asukkaat mainitaan ensimmäisen kerran jo vuonna 56 eaa. Vaikka siinäkin. Belgian sijainti on keskellä Eurooppa ja isojen valtioiden Ranskan ja Saksan välissä ja tietenkin joutunut
suurvaltojen valtapyrkimyksien tiellä jo antiikin Rooman ajoista asti.

Kun ollaan nyt poliisi- aiheisessa kirjoituksessa, niin linkitän kuvaan, jossa Belgian poliisi on työtehtävissään omassa pääkaupungissa Brysselissä.

Belgian poliisin erikoisjoukot operaatiossa...

http://hs10.snstatic.fi/webkuva/taysi/560/14482450...

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Suomalainen poliisikin on saanut näemmä uudenlaista liikkumiskalustoa ja hyvä niin. Tärkeintä kuitenkin olisi, että kyseisten välineiden käyttäjiä on jatkossa riittävästi. Suomen valtiolta tulee aina löytyä rahaa poliisilaitoksen tarpeisiin, sen hyvään ylläpitoon.
Kaikesta muusta voidaan tinkiä, mutta ei kansalaisten turvallisuudesta.

Onnea ja kiitokset Suomen poliisilaitokselle tärkeästä työstä!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Poliiseiltakin vaaditaan hermoja! Kuka haluaisi olla noitten suomalaisten poliisien housuissa, jotka joutuivat kestämään vastamielenosoittajien käyttäytymistä Suomi Ensin-mielenilmauksessa 5.8.2016.Itiksessä!?

https://www.youtube.com/watch?v=eXmfCaglsbU
käytöstä Suomi Ensin-mielenilmauksessa

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Voi tätä monikulttuurisuuden riemua!!!

Mieletöntä mesoamista maahanmuuttajilta tai -muuttaneilta.
Tajusikohan kovaäänisen kanssa heilunut huntunainen mitä huuteli? Jos ymmärsi huutelunsa sisällön ja teki riehumisen tarkoituksella, niin mitä tekemistä tällaisilla maahantulijoilla on maassamme? Poliisi ja sen toiminta on Suomessa aivan toista kuin "ämyrinaisen" lähtömaassa. Se on syytä tiedostaa jokaisen tänne tulleen ja pyrkivän ulkomaalaisen.

Eikä olisi pahitteeksi siivota suutaan videolla huutelevien kantasuomalaistenkin.

Ja sitten näiden herjattujen "natsisikapoliisien" pitäisi suojella pakolaiskeskuksia!??
Ketähän huutavat avuksi nuo valkoihoiset reppumiehet jos lompakko viedään, auto varastetaan tai puukkoa tarjotaan kylkeen? - Suomalaista poliisia! Ilman mitään etuliitettä.

***
Hyvä linkki Viola! Toivottavasti saa laajan katsojakunnan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #17

Vaikea sanoa, miten ja mihin tämä "monikulttuurisuuden riemu" päättyy!? Aivan huolestuttaa tuo ihmismassan riehuminen! Niin, ketä me, kaikki,ja myös nuo "valkoihoiset reppumiehet" huudamme avuksi? Suomalaista poliisia tietenkin!

Joten oikein hyvää Poliisin päivää ja 200-juhlavuoden jatkoa Suomen poliiseille!

https://www.facebook.com/itauudenmaanpoliisilaitos...

Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Poliisikoiralle kunniaa!

Tänään Radio Pooki esimerkiksi kertoo, että "Kokkolan poliisi löysi poliisikoiraa käyttäen vankilasta karanneen henkilön."

Poliisikoira löysi karanneen vangin Kokkolassa
http://www.radiopooki.fi/uutiset-ja-haastattelut/p...

Näin Poliisipäivän lähestyessä täytyy antaa tunnustukset myös poliisikoirille.

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/14...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset