Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kunnioitetaan Suomalaisen Työn Päivää!

 • Kunnioitetaan Suomalaisen Työn Päivää!
 • Kunnioitetaan Suomalaisen Työn Päivää!
 • Kunnioitetaan Suomalaisen Työn Päivää!
 • Kunnioitetaan Suomalaisen Työn Päivää!

Vappu on suomalaisen työn päivä! Kalenterissa niin kerrotaan.

Tietääkseni 1. toukokuuta on kansainvälinen Työväen juhlapäivä!, joka sai alkunsa 1800-luvulla, jolloin työväki alkoi vaatia ja puolustaa omia oikeuksia parantaakseen elinolojaan.

Jotenkin menee yli ymmärrykseni, miten voi juhlia Työn päivää irrallisenako työntekijästä? Vai onko työ niin harvinaista Suomessa, että sitä pitää korostaa juhlimalla nimenomaan Työn päivää...?

Wikipediassa kerrotaan, että Suomessakin pidettiin 1. toukokuuta työläisten juhlien päivänä. Työläisten vappujuhlien iskulause oli vuosikymmeniä ”kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia virkistystä, kahdeksan tuntia lepoa”! Sitten perinne taisi loppua luokkataistelun seurauksena ja "kommunismin" pelossa.

Uudet ajat – uudet iskulauseet

Mutta toukokuu tulee keväisin aina uudestaan niin kauan kuin maapallo pyörii akselinsa ympäri, joten iskulauseet voivat muuttua, mutta Vappu säilyy. Mikä sopisi iskulauseeksi tälle nykyiselle myrskyiselle kaudelle kaikkine kansainvälisine ja kotimaisine tapahtumineen. Olemmeko menneet kehityksessä eteenpäin vaiko taaksepäin?

Sopisiko, esimerkiksi:

 1. "Kahdeksan tuntia työtä" kaikille työkykyisille!.

 2. "Turvapaikanhakijat, pakolaiset, työttömät ja muut "loisijat" töihin"!

 3. "Kuka ei työtä tee, hänen ei syödäkään pidä"! – Niin kuin meillä aikoinaan Neuvostoliitossa!

Näillä iskulauseilla ja niiden toteuttamisella ja toimeenpanolla, eli työtä tekemällä vaikkapa Työn Päivän kunniaksi, Suomi nostetaan lamasta! Olen varma! Toimettomuus ei tuo mitään tuloksia! Niin kuin sano suomalainen "Vierivä kivi ei sammaloidu" ja venäläinen sanoo "Под лежачий камень вода не течёт".

Työtä riittää – missä tekijät

Työvoimaa ja työtä on Suomessa vaikka kuin paljon. Täytyy viisailla päätöksillä motivoida ihmiset tekemään työtä ja antaa vapaus tehdä työtä!

Otamme esimerkiksi vaikka nyt nämä turvapaikanhakijat ja pakolaiset, joita on kymmeniä tuhansia maassa ja vielä lisää tulee. Monet heistä haluaisivat tehdä työtä, mutta heitä säilytetään valvotusti jossain ja he loikoilevat kuukausitolkulla siellä ja odottavat viranomaisten päätöksiä.

Turvapaikanhakijat ja pakolaiset työvoimavara ja mahdollisuus

"Turvapaikanhakijat töihin" Kirjoittaa 27.04.2016 Imatralainen lehdessä sen päätoimittaja Janne Koivisto. Hän on käynyt tapaamassa Imatran vastaanottokeskuksessa asuvia turvapaikanhakijoita.

  Suuri osa tapaamistani asukkaista kertoi olevansa tyytyväisiä majoitukseen ja ruokaan. Toki soraääniäkin kuului. Ruoka ja ahtaat huoneet eivät miellytä kaikkia. Enemmän asukkaita harmittaa kuitenkin se, että heillä ei ole mielekästä tekemistä.

  Asukkaat haluaisivat päästää töihin, tutustua suomalaisiin, opetella suomenkieltä ja aloittaa harrastuksia. Toimettomuus johtuu siitä, ettei valtio ole vielä myöntänyt vastaanottokeskukselle tämän vuoden määrärahaa, jolla keskus järjestäisi työ- opinto- ja harrastustoimintaa.

  Valtion rahat ovat tiukassa, mutta tähän tarkoituksen olisi hyvä löytää rahaa. Jos kotoutus lyödään laimin, tulevaisuudessa maksettavana voi olla suurempi lasku. Toisaalta turvapaikanhakijoille voisi kehittää mielekästä tekemistä ilmanvaltion rahaakin.

Suomen inkeriläiset

Inkerin suomalaiset ovat kokeneet parin otteeseen niin sanotun kotouttamisen. – Mikä ihmeen kotouttaminen? Ihmiselle pitäisi antaa vapaus "kotoutua" itsenäisesti omalla aktiivisuudella, eikä säilyttää ensin jossain säiliössä ja päästää sitten yhteiskuntaan kun hän on "valmis" siihen.

En muista, että meitä olisi joku isolla projektilla ja "virallisin valtuuksin" kotouttanut. Kotoutumisen me teimme itse; jokainen omalla aktiivisuudellaan.

Kun Inkerin suomalaisia vuosina 1942-43 siirrettiin Neuvostoliitosta noin 63'000 työvoimaksi Suomeen, niin lyhyen karanteenileirin jälkeen kaikki laitettiin töihin.

Puhumattakaan siitä, miten 1990-luvun alun paluumuuttajia kotoutettiin: Tiedän mistä puhun. Kun saavuin itsekin silloin 25 vuotta sitten Suomeen, niin melkein rautatieasemalta kyydittivät työpaikalle ja siivouskärri eteen!, ammattitaitoa ei kysytty.

Eikä kukaan tarjonnut mukavuuksia ja puuroa lautasella. Se piti ansaita omalla työllä ja maksaa omasta kukkarosta, samoin työsuhdeasunnon vuokra. Ja olimme kiitollisia emmekä rähiköineet.

Hyvää Vappua!

Kaikesta riippumatta oikein hyvää Vappua, työväen juhlaa, ylioppilaiden juhlaa ja kevään karnevaalia!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Juhlitaan työnpäivää? Suomessa ei ole tänään aihetta juhlia työtä. Jos työtä enemmän teet siitä sinua progressiivisesti verotetaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Valitettavasti, niin se on!
Ihmisiä pitäisi motivoida työntekoon! Tuntuu, että moni muukin seikka järjestelmässä vaikuttaa niin, että työnteko ei kannata.
Kiitos kommentista ja hyvää Vappua!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vappu on ollut jo 1820-luvulta lähtien Suomessa ylioppilaiden kevätjuhla. Se puolestaan juonsi juurensa jo 1700-luvun Ruotsista.

Työväenjuhlaksi se on muodostunut - yllättäen - Yhdysvaltojen 1800-luvun lopulla esiintyneestä tavasta viettää "moving day" -nimistä juhlaa sen kunniaksi, että työsopimukset oli uusittu.

Vappu on kuitenkin Suomessa siinä mielessä erikoinen vanha perinne, että se on leimallisesti kaupunkilaisten juhla. Kaikki muut juhlapäivät ammentavat kasvualustansa maaseudulta tai muutoin vanhakantaisesta kristillisestä perinteestä.

Kaikesta huolimatta, hyvää Vappua! Muistakaamme myös, että Vappuna voi todeta, että päivät alkavat lyhetä ensi kuussa. Äkkiä tämä kesä taas meni!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin se on, että Vapun esikuva tuli Amerikasta, mutta taustalla vaikutti myös keskieurooppalainen perinne...
Mainitsen tässä vielä, että toukokuun 1. päivänä 1886 järjestettiin Yhdysvalloissa laaja yleislakko, jossa vaadittiin kahdeksantuntista työpäivää. Kolme päivää myöhemmin chicagolaiset anarkistit kutsuivat koolle laajan mielenosoituksen lakon aikaisissa mellakoissa kuolleiden työläisten muistoksi. Mielenosoitusta seuranneessa Haymarketin verilöylyssä sai surmansa ainakin neljä työläistä sekä useita poliiseja. Välikohtauksen jälkeen seitsemän anarkistia tuomittiin kuolemaan ja heistä lopulta neljä teloitettiin...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vappu#/media/File:Ha...

J.K.:[Vappu on kuitenkin Suomessa siinä mielessä erikoinen vanha perinne, että se on leimallisesti kaupunkilaisten juhla.]

Ei se ollut alusta asti "kaupunkilaisten juhla".

Wikipedia tietää kertoa: "...Suomessa tunnetaan vapun aikaan vietetty vanha kevään juhla hela eli toukojuhla, jolloin pelloille ja muille avoimille paikoille sytytettiin kokkoja, helavalkeita. Muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi ja soittivat kelloja. Juhlissa juotiin simaa ja tanssittiin....Karja on usein päästetty ensi kerran laitumelle ja ajettu tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi..."

Hyvää Vappua! Nyt se on jo tullut, mutta ei kesä vielä ole mennyt.
Toissa kesä kyllä! Muistan vielä kun ihmettelin: "Minne menit kesä?"

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/1...

Nyt voimme sanoa: Tervetuloa uusi kesä! :))

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Suomessa ei kannata tehdä työtä!
Minä en ole enää työelämässä, mutta se mitä kuulee ja lukee lehdistä kertoo siitä, ettei Suomessa todellakaan kannata tehdä työtä! Eikös tämä kolkuta kenenkään"viisaan" päätä?
Mihin olemme vajoamassa, jos järjestelmä on niin antelias, että jakaa rahaa ilman työntekoa ja kasvattaa laiskureita! Mitäs siinä? Jokainen ottaa, kun annetaan.
Venäläinen sanonta: "Дают, бери а бьют, беги" - "Jos annetaan, niin ota, mutta jos lyödään, niin juokse karkuun"!:))

Työttömät: "Ei mitään järkeä mennä töihin".

Ei mitään järkeä mennä töihin, näin sanovat ihan koulutetutkin ihmiset...kertoo viestintävastaava Mahmoud Afsmartous Helsingin Työttömät -yhdistyksestä.

http://yle.fi/uutiset/tyottomat_ei_mitaan_jarkea_m...
8.4.2015

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tähän väliin sopii varmaan hiljentyä kuulemaan ajankohtaisiin imperialismikuvioihin tuoreesti luokkakantaaottavaa musiikkia à la Agit-Prop:
- vappueuroviisu 1975 On jotain mikä yhdistää: https://www.youtube.com/watch?v=QM7SIuA5DQI
- ITÄMERI, RAUHANMERI https://www.youtube.com/watch?v=Ve487P-hlSc

Pelottelupopulismiin ei tänäkään päivänä pidä vastata pelottelupopulismilla ja ryppyotsaisella vihanliet'sonnalla, vaan solidaarisella suvaitsevaisuudella ja rauhanaatteella ;)
- Ydinaseeton Pohjola nyt! Itämeri, rauhanmeri 2017! Laulut ja kulkueet, mars mars: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215481-i...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

[...vaan solidaarisella suvaitsevaisuudella ja rauhanaatteella... ]

https://www.youtube.com/watch?v=mnAB8aQieno
Solidaarisuuslaulu
Ladattu 17.7.2008

Mukavaa vapunpäivän jatkoa! :))

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Minä olen aina juhlinut Flooran päivää. Vapussa on jotain raakaa ja vastenmielistä.

Ei siinä ainakaan työtä juhlita.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ihminen on vapaa juhlimaan päivää kun päivää..!
Tietenkin Flora-kaunottaren päivässä on paljon mukavampaa kuunnella ja katsella.
Joten oikein hyvää Floran päivää sinulle! Ei se mitenkään loukkaa sinun mielestäsi "raakaa ja vastenmielistä" Vappua. Ne "päivät" vain kulkevat eri reittejä.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...
Flora (Rembrandt, Hermitage)

https://www.youtube.com/watch?v=8gHcofJKows
День цветов / Floran päivä

Hyvää Vappua kuitenkin!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Iiskonmaki: [Vapussa on jotain raakaa ja vastenmielistä.Ei siinä ainakaan työtä juhlita.],
- blogini otsikko "Kunnioitetaan Suomalaisen Työn päivää" olikin hieman ristiriitainen ottaen huomioon nykytilanne Suomen työmarkkinoilla.
Niin lehdissä kuin monen muunkin Puheenvuoro blogeissa ei ole paljon näkynyt kehumista Suomalaisen Työn päivälle..

Uutisvuoksi tänään 1.5.2016 pääkirjoituksessa "Työväen vapussa tummia sävyjä":
" -Työn juhlaa on kalsea viettää, jos työtä ei ole tarjolla..
Suomi kyntää syvällä työttömyyden suossa. Koko maassa työttömiä oli maaliskuussa jo 350 981 henkilöä. Tästä Kaakkois- Suomen osuus oli 22 845 työtöntä. Pitkään jatkunut taantuma ei ota hellittääkseen. Monessa kodissa tämä vappu ei ole järin iloinen...!"
Sanoisitko, arvoisa kommentoija, miten korjata asiat Suomessa? Helppohan on heittää, että "ei siinä ainakaan työtä juhlita."

Kiitos kommentista ja oikein mukavaa Suomalaisen Työn päivänjatkoa!

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Työttömyys taas johtuu työnantajien vähyydestä.

Työnantajia on Suomessa aivan liian vähän ja nykyisistä monet suunnittelevat Suomesta pois muuttamista tai vain lopettavat.

Jokin on mennyt siten raakasti pieleen Suomessa. Miksi kukaan ei halua työnantajaksi?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Iiskonmaki : [Työttömyys taas johtuu työnantajien vähyydestä..Työnantajia on Suomessa aivan liian vähän...],

- voisivatko yksityisyrittäjät parantaa työnantajien tilannetta? Äsken luin Etelä-Saimassa venäläisestä pariskunnasta, jotka asuvat vain kolme vuotta Suomessa ja onnistuneesti pyörittävät erän sukulaisensa kanssa Lappeenrannassa nettikauppa yritystään. Bisnes menestyy: jälleenmyyjiä on Suomessa jo 20, ja liikevaihto kasvaa... Lisäksi he ovat pääkaupunkiseudulla avanneet moottoripyörien huoltoa ja...päät täynnä uusia bisnesideoita...Heidän mielestä "Suomi tarvitsee yrittäjiä ja harmittelevat, Lappeenrannan tyhjiä tiloja".
Ei venäläisille ole helpompaa avata ja pyörittää yritystä kuin kantasuomalaisille, joten lieneekö halusta kiinni? Vai?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Muistelin 1.5.2012 miten vietettiin Vappua entisessä kotimaassani Neuvostoliitossa ja kirjoitin siitä blogin, jonka haluan jakaa nyt tänne. Jos kiinnostaa?

"Vappu Neuvostoliitossa. Первомай в СССР":

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/104752-vapp...

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#12
Venäläinen ei tiedä yrittäjien historiaa Suomessa, joka taas suomalaisperheissä periytyy.

Suomi tuhosi pankkikriisissä 66.000 yrittäjää pankkien vapaasti ryöstettäväksi. Ei niiden perheiden lapset halua yrittäjiksi, kun kaikki vietiin perheeltä laillisesti.

Vain vaatteet jäivät päälle.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aika julmaa toimintaa! Olen lukenut siitä ja täällähän Puheenvuorossa eräs bloggaja (en muista nyt nimeä), joka asuu nyt ulkomailla, kirjoitti oman tarinansa. Varmaan yksi noista 66'000? Oliko todellakin niin suuri tuo määrä...?

Periytyykö samalla tavalla työttömyys. Ainakin Jaakko Teppo esittää "Työttömän veisua", jossa nuori poikakin pääsee kortistoon...

https://www.youtube.com/watch?v=CbWeG69kDDs
Jaakko Teppo - Työttömän veisu 1977

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Suomen työttömyyden suurin syy on tuo yrittäjien ryöstäminen ja tuhoaminen. Monet tekivät itsemurhan ja tuhannet muuttivat ulkomaille.

Kaikki asiakirjat on julistettu 100 -vuodeksi salaisiksi tuosta hirmutyöstä.

Isovanhemmat ja vanhemmat varmasti ovat kertoneet oman tarinansa ja nuoret eivät halua yrittäjiksi tai sitten tekevät sen ulkomailla.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #16

Pekka Iiskonmaki : [Suomen työttömyyden suurin syy on tuo yrittäjien ryöstäminen ja tuhoaminen. Monet tekivät itsemurhan ja tuhannet muuttivat ulkomaille...asiakirjat on julistettu 100 -vuodeksi salaisiksi tuosta hirmutyöstä.],

- kun paluumuuttajina tulimme 1900-luvun alussa Neuvostoliitosta ihannemaahan Suomeen, niin ihmeteltiin, ainakin ne jotka seurasivat lehtikirjoituksia, miksi
esim., varakas ihminen,jolla (kuvassa näkyi)oli komea talo ja pihalla kallis matkailuauto,surmasi vaimonsa, lapsensa ja teki itsemurhan kun meni konkurssiin.

Ajattelimme niin, että olisipa vaikka myynyt auton ja talonkin, mutta olisi jättänyt henkiin itsensä ja perheensä...Mutta varmaan se isku oli niin voimakas, ettei ihminen jaksanut kestää henkisesti sitä pettymystä ...

Ehkä 100-vuoden päästä tämä hirmutyö jää unholaan ja uudet sukupolvet käy ihmettelemään asiaa, mutta tänä päivänä, ikävä kyllä, se vaikuttaa vielä voimakkaasti jälkeläisiin ja heijastuu negatiivisesti yhteiskunnan kehitykseen.
Siis, sellainenkin "myrskyaalto", pyyhkäisi yli Suomen!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitän keskusteluun osallistujia ja blogin lukijoita!
Tämän kauniin ukrainalaisen laulun "Äitini kirjo-ommeltu pusero" mukana toivotan kaikille oikein hyvää kevättä!

https://www.youtube.com/watch?v=-YESXmSCjmQ

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset