Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Hitleristä matkailuvaltti

  • Hitleristä matkailuvaltti
  • Hitleristä matkailuvaltti
  • Hitleristä matkailuvaltti

Tehdäänkö Imatralla Hitleristä matkailuvaltti?

Kyseessä on Mannerheimin ja Hitlerin tapaaminen Imatralla vuonna 1942 kun Hitler vieraili Mannerheimin 75-vuotis syntymäpäivillä. Tapaamisessa oli salaa nauhoitettu Hitlerin ja Mannerheimin keskustelu, joka on noussut jälleen esille maailman mediassa. Tapauksen on nostanut esille Brittilehti.

    Brittilehti Businen Insider kirjoittaa Adolf Hitlerin ja marsalkka Mannerheimin Suomessa salaa nauhoitetusta keskustelusta, jota pidetään ainoana tallenteena Hitlerin "normaalista" puheäänestä, Ilta Sanomat Uutisoi.

"Voisiko Hitlerin vierailu olla uusi Imatran matkailuvaltti?" kirjoittaa Heikki Kemppainen 23.12.2015 Imatralainen-lehdessä.

Lehtikirjoituksen mukaan ainakin asiaan suhtautuu positiivisesti Imatran kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikkö Heikki Laine. Laineen mukaan Imatralla voitaisiin nyt hyvinkin miettiä, voisiko tapausta hyödyntää markkinoinnissa. Joskus sotahistorian käytöstä on keskusteltu, mutta aktiivisesti ei ole ollut esillä.

    Moni miettii, haluaako Imatra painaa sota-ajan vierailun villaisella. – Ei missään nimessä. Sotahistoria on kiinnostava, Laine vastaa.

Imatran kaupunginjohtaja Pertti Lintunen kertoi kesällä, että Hitlerin vierailu ei ole mitenkään mukana Imatran matkailumarkkinoinnissa. Vuonna 2017 on tapauksesta 75 vuotta, mutta Lintusen mukaan vierailua ei ole tarkoitus mitenkään juhlistaa. – Se on osa kaupunkihistoriaa, realiteetti, Lintunen kertoo. Mitään muistomerkkejä tapauksesta ei ole.

Samasta aiheesta 26.12.2015 myös Heikki Kemppaisen artikkeli Lappeenrannan uutisissa: "Hitleristäkö uusi matkailuvaltti Etelä-Karjalaan?"

Nyt aihe on tosi vahvasti esillä kun maailmaltakin kuuluu kiinnostusta Suomen ja Saksan sotapäälliköiden tapaaminen ja salonkivaunussa salaa tehty nauhoitus keskustelusta. Ensimmäisenä luimme Yle uutisissa, jossa kokonaisuudessa nauhoitettu teksti ja nyt sitten täällä Etelä-Karjalassa otetaan vauhtia päälle hyödyntää asia matkailumarkkinoinnissa.

Nyt kun näillä kulmilla ei näy enää siinä määrin venäläisiä matkailijoita kuin ennen, niin ehkä matkailijat muista maista rientäisivät näinkin merkittävään paikkaan, jossa koko maailman sotapäälliköiden joukossakin niin Hitler kuin Mannerheim ovat hyvin tunnettuja.

Mutta jos käytännössä ajatella turistiporukkaa joka tänne tulisi, niin entisenä oppaana sanoisin, että tuskin he käy viihtymään jossain metsikössä ja kuuntelemaan oppaan tarinoita, ellei sinne ole laitettu vaikkapa muistomerkkinä pronssipatsas jonka jalustalla ovat kaikessa komeudessa molemmat sotapäälliköt. Ja vielä parempi olisi sen aikainen koko juna vanhalle raiteelle ja sinne "istumaan" vahanukkena valtakunnan kansleri Adolf Hitler ja Marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin ja äänite keskustelusta päälle.

Jos kerran kunnioitetaan, niin kunnioitetaan kunnolla!
:)

Sitten se ehkä toteutuisi Imatran kaupungin viestintä- ja markkinointipäällikön Heikki Laineen ja hänen kannustajiensa toive.

Oikein hyvää loppuvuotta kaikille ja ilman sitä, että jotkut nykysotapäälliköt alkaisivat kolistella sapeleita ... päästäkseen historiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tapahtumasta ja sitä seuranneesta Marskin vastavierailusta Saksaan Hitlerin vieraaksi kolme viikkoa myöhemmin on kirjoitettu erinomainen kirja :

Jukka Partanen : Mannerheim ja Hitler ( Gummerus Kustannus Oy 2012)

P.S. Marskin salonkivaunu on pysyvästi Mikkelin rautatieasemalla ja siihen pääsee sisälle tutustumaan ainoastaan kerran vuodessa eli 4.6.

Ravintolavaunu on puolestaan Vammalassa huoltoaseman yhteydessä olevan kahvion osana.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Partasen kirja Mannerheim ja Hitler ( Gummerus Kustannus Oy 2012) on ollut pöydälläni ja kirjoitin blogin:

Mikä yhdisti Hitleriä ja Mannerheimia?

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/19...

Nyt ainakin on tiedossa missä ovat Marskin salonki- ja ravintolavaunut joten helppoa olisi siirtää paikasta toiseen...Ne kuuluvat myös historiaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Se junavaunu vahanukkeineen on hyvä idea. Luulen, että pronssipatsaat kiinnostaisivat vähemmän.
Joitakin vuosia sitten nauhoitus esitettiin radiossa. Se ei ollut mikään keskustelu vaan Hitlerin täysin maaninen yksinpuhelu, jossa hän esitti sotastrateegisiä mietteitään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Perinteisesti pronssipatsaan juurelle voi aina laskea kukkakimppuja ja seppeleitä! Se on itsestään jo nähtävyys, joka vetää kävijän katseet ja askeleet. Ja molemmat päälliköt voisivat olla samaan jalustan päällä! He sopisivat erinomaisesti yhteen? Vai mitä mieltä olet? :)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Imatrasta tulisi varmasti kansainvälinen kuuluisuus Euroopan ainoan julkisen Hitler-patsaan omistajana.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Niin tulisi! Ainakin maailmalla tietäisivät missä päin maapalloa on tämäkin pieni syrjäinen pohjoinen kolkka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olet kasvanut patsaspalvontakulttuurissa. Minä en ole koskaan tykännyt näköispatsaista. Tiedätkö yhtään sellaista Suomessa joka olisi mainittava nähtävyys? Ratsastajapatsas Mannerhimintiellä on kyllä näkyvällä paikalla ja hevonen lisää mielenkiintoa, mutta en luulisi, että monikaan tulee Helsinkiin sitä nähdäkseen.
Olen ajatellut,että pitäisi käydä katsomassa Tampereella sijoitsevaa valkokenraalin patsasta mutta sekin on jäänyt toteuttamatta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Niin, olen kasvanut "patsaspalvontakulttuurissa". Juhlapäivinä aina vietiin kukkia ja laskettiin seppeleitä niin maan johtajille kuin muuten kuuluisille henkilöille.

Käviväthän Putin ja Medvedev laskemassa seppeleen Mannerheimin haudalle.

http://img-rostov.fotki.yandex.ru/get/3800/aapam.0...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Minä olen muutaman kerran laskenut kukkia sankarihaudoille luokkakavereiden seurassa. Mutta en koskaan kenenkään patsaalle.
Kerran Pärnussa minun teki vaikutuksen Viron ensimmäisen naiskirjailijan Koidulan patsas.
Minna Canthin patsas Tampereella ei ole samalla tavalla sykähdyttänyt.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Viroa ja Suomea ei kannata verrata. Ero kasvaa jatkuvasti ja valitettavasti ei Suomen hyväksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Ei tässä ollut kyse mistään maiden välisestä vertailusta, vaan minun tunnereaktiostani kahden urauurtavan naiskirjailijan patsaalla, josta toisen tuotantoa tunnen hyvinkin ja toisen tuskin ollenkaan. Myös Aino Kallaksen kesähuvila Hiidenmaalla sykähdytti. Tuntui kun aika olisi pysätynyt. Samoin Tartossa kun kävelin Yliopiston lähikortteleissa ajattelin, että melkein samalta on näyttänyt kun Hella Murrik on nuorena opiskelijana kävellyt samoilla katukivillä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #19

#19 Murrik teki suuren palveluksen Virolle ja muutti Suomeen. Ei jäänyt häpeä Viroon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Mikä häpeä? Suomi on ollut ylpeä Niskavuoren naisista.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #19

Piipahdin Hiidenmaalla.

http://4.bp.blogspot.com/-gDk8ltXwVzM/UiopHAPcxaI/...

Tässä onnellinen matkalainen. Istuu portailla, joilla Aino Kallas on istunut ihailemassa kaunista maisemaa. Näillä portailla on myös otettu muun muassa Aino ja Oskar Kallaksen hopeahääpäiväkuva.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #15

Margareta Blåfield.
-Virossa on mielestäni paljon muistopatsaita. Joskus vein sinne turisteja ja kuuntelin sitten paikallisen oppaan kertomuksia.

Kirjailija Lydia Koidulan patsas on komea. Aika korkealle mielestäni kuitenkin nostettu.

http://2.bp.blogspot.com/-W5sutKoOqvQ/VVA_ja9rIvI/...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23

Aika suhteeton jalusta. Tuo ei ole sama patsas jota minä istahdin ihailemaan puiston penkillä. Kai niitä Virossa on useassa paikassa kuten Canthin patsas täällä.
Minä kyllä katselen vanhoja rakennuksia mielummin kuin patsaita. Niitä riitti Virossa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Samalla kun ollaan himoitsemassa uusia sotatantereita.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #29

Niinhän se on! Ihminen himoitsee niin kauan "uusia sotatantereita" kun ihmiskunta pysyy pystyssä!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #32

Keskustelin tästä aiheesta eilen ystävättäreni kanssa. Hänen mielestä ihminen ei kuulu maapallolla muiden joukkoon. On ikäänkuin vieralta planeetelta tullut otus. Toisaalta ihmisessä on lajina säilynyt jotain alkujantaisia laumavaistoja jotka aihettavat sen ettei kykene järkevästi hallitsemaan itse kehittämäänsä tekniikka.
Yteiskunnallinen kehitys ei ole teknisen kehityksen edellyttämällä tasolla.
Suurin osa ihmisistä kuitenkin kaipaisivat rauhaa. Mitä varten sotahullut ja muutenkin mielenvikaiset pääsevät valtaan? Sitten kun lähipiirikin huolestuu ja huomaa, että tyranni olisi parasta sulkea lukkojen taa, kukaan ei enää uskalla, vaan näytelmä ylläpidetään.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Meillä Tampereella on Lenin-museo http://www.museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=... joten kyllä sinne Imatralle sopisi yksi Hitler-museo. Imatra jo hyödyntää matkailussa viimeisen tsaariperheen vierailua, joten miksi ei samalla tapaa voisi hyödyntää myös Hitlerin vierailua.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kyllä tsaarit ja tsaarittaret ovat jättäneet jälkeensä näille kulmille!

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja – elävä kotimuseo
http://www.langinkoskimuseo.com/

En kuitenkaan kannata Hitlerin museota Imatralle vaan Mannerheimin museota ja siinä sivussa hienovaraisesti historialliset tapahtumat jonne sopisi Hitlerkin.

Lenin-museo taitaa olla remontissa?

Pekka Iiskonmaki

Tuossa olisi järkeä. Hitler T-paidat, mukit, oma olut, vodka Aatun tujua jne. olisi yhdessä Salpalinjan kanssa hyviä matkailuvaltteja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Liian lähellä ollaan valtakunnan rajaa! Muuten ehkä olisi järkeä.

Pekka Iiskonmaki

#12
Raja on nähtävä mahdollisuutena. Voihan siellä olla taulu Aatusta ja sitä voi heitellä kananmunilla ja tomaateilla maksua vastaan.

Jokaiselle jotakin ja teemapuisto asian ympärille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Raja pitäisi nähdä mahdollisuutena nykyäänkin!

Niin, jokaiselle jotakin ja mitä korkeammat pääsymaksut! :)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ookkos Viola lukenu Rautionkylästä tehdyn kirjan Rämpsälä mielessäin?
Siinä on m.m kyläläisten muisteloita, kun Aatu ajoi kylän halki Immolan lentokentältä Tiehaaraan, Rönkön asemalta Kaukopään tehtaalle johtavalle rataosuudelle pysäköidylle junalle Mannerheimia tapaamaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Itse asun Rämpsälässä ainakin vuodesta 2008. Täällä on asiantuntijoita, joka kertovat silloisesta tapahtumasta. Olen käynyt luennolla. Tunnen tuon Tienhaaran ja rataosuuden...Kirjaan en ole vielä ehtinyt perehtyä.

Pekka Iiskonmaki

#18
Se pitäisi nimetä uudelleen vaikka Aatun raitiksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ehdottomasti nimetä niin Aatun kuin Marskin polut historiaan tuleville sukupolville! :)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minunkin kotipaikkani oli Rämpsälässä 1948-1967 ja 1985-1989.
Taapahtumarikas kylä. Ennen sotia Kaukopään tehtaan rakentajien toimesta syntynyt tehtaan varjossa sijaitseva miljöö. Saksalaislentäjineen, Aatuineen ja E.Laineen Tuntemattoman filmauksineen, jonka tekemistä minäkin olin seuraamassa.
Muuten lapsuudessa luulin maailman loppuneen Rämpsälästä itään päin. Koska muuutaman kilometrin päässä Immolanjärven pohjukasta alkoi Neuvostoliitto, joka tuntemattomuudessaan oli vähän pelottava juttu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

On sinulla paljonkin muistoja tämän kylän kulmilta! Itse en tunne niin hyvin Rämpsälän historiaa.Elämän aikana on muutettu kymmeniä paikkakuntia Neuvostoliitossa ja ehdin Suomessakin perehtyä hieman Espooseen, hyvin Vantaan ja siinä sivussa Helsinkiin...

Oliko pari vuotta kun Immollanjärven pohjukan kautta joku "eksyikin" naapurimaasta näille kulmille.

Neuvostoliitto olemassa olollaan taisi pelottaa monta muutakin, vaikka eivät asuneet näin lähellä rajaa.

Kun joulu on jo ohi, niin toivotan entiselle rämpsäläiselle ja kaikille tähän keskusteluun osallistujille ja blogin lukijoille oikein hyvää tulevaa Uuttavuotta! :)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lisää tietoa asiaan.

Hitler ja Mannerheim eivät tavanneetkaan Imatralla vaan Ruokolahdella.

"Hitler ja Mannerheim tapasivat vaunussa Ruokolahdella" kirjoitti Heikki Kemppainen Imatralainen - lehdessä 13.1.2016

Lehtikirjoituksen mukaan Sakari Tossavaisella on tarkempaa tietoa tapaamisesta.
-He tapasivat Ruokolahden kunnan Kaukopään tehdasraiteilla, eläkkeellä oleva atk-suunnittelija Sakari Tossavainen kertoo.

http://www.imatralainen.fi/artikkeli/354113-tama-o...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset