Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kehitysvammaisten huolto on jumittunut

Suomen kehitysvammaisten elämää säätelevä antiikin aikainen kehitysvammaisten erityishuollosta vuonna 1977 säädetty laki on ja pysyy! Imperiumitkin kaatuvat, mutta tätä lakia ja sen hirvittävää pykälää §42 ei pysty kukaan kaatamaan tai muuttamaan ajan vaatimalle tasolle!

Tämä yli 30 vuotta vanha laki ja sen pakkokeinopykälä 42§, "erityishuollossa olevaan henkilöön saadaan soveltaa pakkoa vain siinä määrin kuin erityshuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaatii", antaa avoimen valtakirjan työntekijöille käyttää erilaisia pakkokeinoja ja aina voidaan vedota siihen , että " erityishuollon järjestäminen sitä vaati".

Mitkä pakkokeinot ovat sallittuja?

Kehitysvammalain mahdollistamia ja laajasti kehitysvammaisiin sovellettuja pakkokeinoja ovat muun muassa

 • vapauden riistäminen,
 • liikkumisvapauden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden rajoittaminen,
 • fyysinen kiinnipitäminen ja eristäminen,
 • sitominen ja erityisvaatteet,
 • päivittäisiin toimintoihin pakottaminen,
 • pakkolääkitys ja
 • tekninen valvonta.

Tällaiset suojatoimenpiteet eivät suojaa kehitysvammaisia vaan antavat vain mahdollisuuden heidän alistamiseen ja omaisista eristämiseen.

  Tämän lain tarkoitus ei ole suojata kehitysvammaista vaan henkilökuntaa kidutus ynnä muilta vastaavilta syytteiltä riippumatta siitä, millaisia mielivaltaisia toimenpiteitä he käyttävät hoidokkeina olevia kanssaihmisiään kohtaan.

Pakkokeinojen käyttöä ei yleensä kirjata eikä niistä kerrota omaisille. Tähän pakkokeinopykälään ei ole edes valitusoikeutta, kuten mielenterveyslain alaisissa pakkokeinoissa on.

Vuonna 1996 ja uudelleen vuonna 2009 Eduskunnan oikeusasiamies Paunio oli vaatimassa kehitysvammaisiin kohdistettujen pakkokeinojen ja itsemääräämisoikeuden rajoitusten uudelleen säätelyä.

  Pakkokeinojen käyttöä ei kirjata tai kirjaaminen on epätarkkaa ja virheellistä, EOA totesi kertomuksessaan 2009 Eskoon ja Kuusaan laitoksista.

Kukaan ei valvoo yksityisten palvelukotien pakkokeinojen ja lääkkeiden käyttöä. Mutta tähän asti se asia ei ole edennyt mitenkään!

Hallitus lupaa

Suomen hallitukset, siitä asti kuin olen ollut Suomessa, ovat luvanneet korjata asian,

 • Lipposen hallitus,
 • Lipposen toinen hallitus,
 • Jätteenmäen hallitus,
 • Vanhasen hallitus,
 • Vanhasen toinen hallitus,
 • Kivimäen hallitus,
 • Kataisen hallitus,
 • Stubbin hallitus ja nyt vielä
 • Sipilän hallitus,

mutta mikään näistä ei ole pystynyt puuttumaan kehitysvammaisia koskevaan antikin aikaiseen lakiin ja sen ihmisoikeuksia loukkaavaan pykälään §42. Ei myöskään vammaislakien yhdistämiseen, mikä osaltaan edistäisi eri vammaisryhmien tasa-arvoa.

Kiltti pääministeri Sipilä, please!

Nyt olisi aika puuttua asiaan! Kiinnittää katse heikoimmassa asemassa oleviin Suomen kansalaisiin! Tehkää jotain! Yhdistäkää vammaislait! Kumotkaa hirvittävä pykälä 42!

Ministeri lupaa

Sosiaali-ja terveysministeriön laatimassa HE-luonnoksessa STM0 29:00/2015, ehdotetaan kehitysvammaisten pakkokeinoista säätämisen lisäämistä kehitysvammaisten erityishuollosta annetun antiikkiaikaiseen lakiin... Kehitysvammalaitosten pakkokeinojen kirjo ollaan laillistamassa ja tuomassa kehitysvammaisten ihmisten arkeen palveluasumiseen ja työ- ja päivätoimintaan... Vain yleiset työpaikat ja avoin harrastustoiminta jäisivät pakkotoimien ulkopuolelle.

Miksi Suomessa ollaan koko ajan menossa pahempaan suuntaan?

Me olemme kuin Te kaikki! Kertoo Tinja Toivonen tekemällään videolla "Vammaiset ja niiten haukkujat":

Tällä videolla Tinja tanssii Hollannin kilpailussa:

Kiitän Tinja Toivosta kertomuksesta ja tanssikilpailujen videon julkaisusta! Olet hyvä! Olet vahva!

Toivotamme hyvää mieltä ja ihmisarvoista kohtelua niin Tinjalle kuin kaikille muillekin Suomen maan vammaisille! He ovat ihmisiä siinä missä me kaikki muut Suomen kansalaiset!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuot esille tärkeän asian. Valvontaa pitäisi ehdottomasti olla.
Lääkkeiden käyttö saattaa olla täysin holtitonta. Jotkut lääkkeet saattavat aiheuttaa tuskallisiakin sivuoireita, silti niitä voidaan pakkosyöttää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Margareta Blåfield kirjoitti:[Lääkkeiden käyttö saattaa olla täysin holtitonta.Jotkut lääkkeet saattavat aiheuttaa tuskallisiakin sivuoireita],

- Oikeassa olet.Kehitysvammaisilla ja erityisesti autisteilla henkilöillä voi olla kommunikaation puutteita josta johtuvat käyttäytymisongelmat.Kun palvelukodeissa ja laitoksissa on vähän ja usein epäpätevää henkilökuntaakin, on helpompi antaa pilleri, kuin paneutua henkilön haastavaan käyttäytymiseen ja määrätietoiseen kuntoutukseen.

Asukasta rauhoitetaan neuroosilääkkeillä, neurolepteillä ja antiepilepteillä. Jotka aiheuttavat sivuoireita, joita sitten taas lääkitään seuraavalla lääkkeellä...Tiedän mistä puhun!

Vuosien mittaan lääkäreiden vaihtuessa vammaiselle henkilölle voi kertyä aikamoinen arsenaali psyykelääkkeitä, jota coctailia vielä kukin työntekijä sekoittaa oman harkintansa mukaan antamalla lisälääkkeitä.

Kiitos kommentista!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Näin on myös psykiatrian puolella.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #3

Niin se valitettavasti taitaa olla!
Itse olen perehtynyt kehitysvammaisten lääkitykseen. Olen seurannut asiaa ainakin 20-vuoden ajan!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

Minä olen seurannut mielisairaiden lääkitystä yli puoli vuosisataa.
Jos potilas valittaa lääkityksen tuskallisista tai liikkumista haittaavista oireista ne sivutetaan pelkkinä sairauteen kuuluvina harhoina ja "hoitovastaisuutena".
Usein lääkitys alentaa toimintakykyä on eräänlaista kemiallista lobotomia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #6

Margareta Blåfield: [Usein lääkitys alentaa toimintakykyä on eräänlaista kemiallista lobotomia.],

- Sama tapahtuu myös kehitysvammahuollossa laitoksissa ja yksityisissä palvelukodeissa ja erityisesti vaikeavammaisten ja puhumattomien kohdalla.

Kommunikaatiovaikeuksista johtuvaa haastava käyttäytymistä hillitään usein jos ei pakkokeinoin niin lääkityksellä.

Kemiallisesta sitomisesta on puhuttu myös vanhusten huollossa ja tiedän, että se pitää paikkansa. Sängyssä makaavaksi paketiksi lääkitty vanhus tai taannutettu vammainen pärjää vähällä hoidolla...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

-"Me allekirjoittaneet EMME HYVÄKSY kehitysvammalakiin esitettyjä pakkokeinoja, itsemääräämisoikeuden rajoituksia, joita on perusteltu väliaikaisratkaisuna jotta Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen ratifiointi voitaisiin tehdä." sanotaan Adressissa :

"EI UHRATA KEHITYSVAMMAISIA YK-SOPIMUKSEN RATIFIOINNIN VUOKSI".

http://www.adressit.com/ei_uhrata_kehitysvammaisia

Adressin ovat laatineen.

Pirkko Leskinen, omainen, Sipoo
Juha Kovanen, omainen, Vantaa.

Allekirjoitin. Allekirjoita Sinäkin! Kiitos.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Välitän tämän blogisi siskolleni, joka on fysioterapeuttinä hoitanut myös kehitysvammaisia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos paljon, Margareta!

Olisi erittäin tärkeää, että näistä heikoimmassa asemassa olevien henkilöiden ihmisoikeuksien loukkauksista saisivat tietää mahdollisimman moni!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aivan samat pakkokeinot ovat lasten kohdalla mm.mattoterapia,lääkitykset,lukkojen taa sulkemiset,aikuisten suljetulle osastolle laittamiset(kielletty suomessa,silti tapahtuu es.14v.)

Kun suomi on saanut YK:lta ja EIO:lta myös mielenterveyspotilaiden oikeuksien laiminlyönnistä pyyhkeitä,kuten lastenkin kaltoinkohtelusta(eniten pohjoismaista)niin on aikakin alkaa jonkun jotakin tekemään.Poliitikot eivät näihin halua puuttua,koska bisnekset kärsivät.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ilona Oksanen kirjoitti: [...on aikakin alkaa jonkun jotakin tekemään.Poliitikot eivät näihin halua puuttua,koska bisnekset kärsivät.],

- Ilona, olemme me ainakin sinun ja kommentoijan Margaretan kanssa ne "jotkut"! Periaatteella : Jos en minä niin kuka muu?

- Suomessa pyörii miljoonabisnes myös kehitysvammahuollossa ja kilpailuttaminen vastaa ihmiskauppaa kehitysvammaisten kohdalla, laadun ja turvallisuuden valvonta on kehnoa. Kehitysvammaisten palvelukodit sulkevat usein ovensa omaisilta, jolloin sekään valvonta ei toimi.

Palvelukodit ja hoitolaitokset luulevat omistavansa ikuisesti heille myydyn kehitysvammaisen ja sitä tukeekin koko kehitysvammahuollon järjestelmä Suomessa.

Omaisilta voidaan riistää kaikki oikeudet määräämällä virkaedunvalvojat, joilla saattaa olla 300-400 valvottava, joten kehitysvammaiset henkilöt jätetään hoitolaitoksissa oman onnensa nojaan ja omaisilta ovet suljetaan..

Näin valitettavasti menee joittenkin kohdalla suloisessa Suomessamme!

Kiitos sinulle kommentista!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Niin se on.Sama systeemi on huostabisneksessä.Lapsia pidetään laitoksissa ja psykiatrisilla osastoilla,ja lääkitään vuosikausia.PAKKOhuostaanotetaan,kun perheille ei anneta (JOS he tarvitsevat9LAINMUKAISIA tukitoimiaan,jopa toimeentulotukia on EVÄTTY,JA SAIRAUDENHOITOA,HUOSTAANOTTOA käytetään perheiden tukien laiminlyöntien sijaan.

On siis samanlaista ihmiskauppaa koska lapsista tehdään HINTAKILPAILUSSA TARJOUKSIA.100 000 per.lapsi on hinta alk.laitoksissa,jopa 790 vrk.hintaan VOITTOJAAN kasvattavat.Ulkolaiset sos-ja terveydenhoidon liiketoimintaa harjoittavat tahot.1990 Kun aloitettiin sos-ja terveydenhoidon alasajo,mukaan lukien siis lastensuojelu,vammaiset,vanhukset,mielenterveyden palvelut(mielenterveysongelmaiset laitettiin kadulle,josta moni ajautui mm.alkoholistien asuntoloihin ja yömajoihin,vailla hoivaa,ja jopa omaiset joutuivat heitä etsimään,koska ihminen niin hukassa,että ei osannut kotiin,tai ei ollut paikkaa minne mennä)

Sama koskee laitoslapsia jotka laitostuvat,ja oppivat alkoholin,tupakan,huumeetkin,useasti VASTA jouduttuaan noihin heittopusseiksi sijaiskodeista laitoksiin jne.Joka kolmanella on itsemurha riskiä,ja sukulaiset kaukana,ja vanhemmat tai isovanhemmat eivät saaedes tavata.Jopa ulkomaalaistaustaisia lapsia pidetään VUOSIKAUSIA yksityisten omistamissa LAITOKSISSA,JA muissa yksiköissä,Isot konsernit siis pitävät sos.viranomaisten kanssa,ja omien lääkäriensä kanssa lapset huostassaan,vaikkei laillistakaan perustetta vapauden riistolle olisi.

Kun noissa paikoissa kaltoinkohdellaan,käytetään hyväksi,kuten on tapahtunut sijaisperheissäkin jne.jne.saavat nuo bisneksen pyörittäjät ainoastaan ,ehkä HUOMAUTUKSEN,ja saavat jatkaa bisneksiään kaikessa rauhassa.Kehitysvammaisia ja lapsia yhdistää siis puolustuskyvyttömyys,kuten heidän vanhempiaankin,koneistoa vastaan kun ei ole puolueetonta tahoa,eikä valvontaa.Huostabisnes on eduskunnan hyväksymää,kuten siis kehitysvammaistenkin kohtelu ja rahastaminen heillä.Suomessa on kaikki kaupan nykyään.

Erään kehitysvammaisen tytön kissa otettiin häneltä pois,eli ihmisen ainoa ilo elämässä,jota pystyi hoitamaan.Omaiset sivuutetaan sos-ja terveydenhoidossa,jopa koululaisten terveystiedot PIMITETÄÄN VANHEMMILTA!Sos-ja terveydenhoidossa on OMAVALVONTA,sekä he arvioivat ITSE omaa työtänsä,ihmisiä ei huomioida mm.lastensuojelussa,eli he joita asiat koskevat eivät kuulu asiantuntijoihin,kun nämä säätelevät lakejaan,ja tutkivat koneistonsa toimivuutta.

Ihmiset on unohdettu kokonaan noissa sos-ja terveydenhoidon ulkoistetuissa rahastukseen veronmaksajilta "palveluissa".Ainakin näissä pakkoon ja tahdonvastaiseen perustuvissa,joita kohdistetaan lapsiin ja puolustsukyvyttömiin,heikkoihin ihmisiin,tahi varattomiin jne.joilla ei ole rahaa maksaa itselleen lakimiehiä,asianajajia jne.vaikkei sekään oikeusturvaa takaa nykyään enää.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #13

Kiitos Ilona kommentista! Kiva kun tulit keskustelemaan asiasta ja tuot omia näkökulmia. Palaan siihen vielä kommentoimaan, mutta nyt alkaa olla jo myöhäistä.

Ainakin me yritämme tuoda julki näitä epäoikeudenmukaisia asioita.On paljon parantamisen varaa niin kehitysvammahuollossa kuin lasten huostaanotossa tai vanhusten hoidossa. Oikein hyvää myöhäisillanjatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #13

Ilona Oksanen kirjoitti : [Sama systeemi on huostabisneksessä.Lapsia pidetään laitoksissa ja psykiatrisilla osastoilla,ja lääkitään vuosikausia...Kehitysvammaisia ja lapsia yhdistää siis puolustuskyvyttömyys,kuten heidän vanhempiaankin,koneistoa vastaan kun ei ole puolueetonta tahoa,eikä valvontaa...],

- niin se on.Suomessa arvioidaan olevan n. 40 000 kehitysvammaista. Se tarkoittaa, että meistä melkein joka sadas on jollakin tavoin kehitysvammainen. Huostaan otettu lapsia on täällä hetkellä noin 10 000...

Oikeassa olet siinä, että niin lapset kuin kehitysvammaiset ovat puolustuskyvyttömiä. Ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu molemmissa ryhmissä aika paljon.

"Suomi on saanut ihmisoikeuskomitealta huomautuksia lasten oikeuksien rikkomisesta oikeudenkäynneissä. Tutkija Virve de Godzinsky syyttää tuomareiden ammattitaidon puutetta, kertoo Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti Utain.

Lapsia ei kuulla tai heidän etuaan ei arvioida riittävästi heitä itseään koskevissa päätöksissä.

- Lapsi on oikeushenkilö siinä missä aikuisetkin, mutta aikuiset kävelevät herkästi lapsen oikeuksien yli, sanoo de Godzinsky.

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos on selvittänyt 194 tapausta. Selvitys osoittaa, että oikeuden päätös on useimmiten eri kuin lasten tahto, kertoo Utain."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Taru Elkama, kiitos kun piipahdit lukemaan ja suosittelet!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kirjoituksesta.

Tein joskus nuorena pienen työpätkän kehitysvammaisten kanssa. He ovat aitoja ja sydämellisiä ihmisiä.

Suomen hallituksia eivät vain oman maan heikot juuri kiinnosta. Kaikki muu menee edelle..valitettavasti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kari Rosenlöf kirjoitti: [Suomen hallituksia eivät vain oman maan heikot juuri kiinnosta. Kaikki muu menee edelle..valitettavasti.],

- Mutta pitäisi kiinnostaa! Jos Suomi on oikeusvaltio?

Kiitos kommentista!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Niin pitäisi, tottakai pitäisi. Ei Suomi ole enää mielestäni oikea oikeusvaltio. Tai jos onkin, niin vahvemman oikeusvaltio.

Rahaa on taas laittaa uusiin suomenkansalaisiin jopa miljardieuroa tai hintalappua ei ole edes olemassa, mutta oman maan heikot unohdetaan tyystin. Kyllä tämä ainakin minun oikeustajuni ulkopuolelle menee.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #15

Hyvin sanottu: [Ei Suomi ole enää mielestäni oikea oikeusvaltio. Tai jos onkin, niin vahvemman oikeusvaltio.],

- juuri niin vahvimman osan. Suomi on jakautunut kahtia ja aina syvemmäksi muodostuu kuilu hyväosaisten ja heikommassa asemassa olevien kansalaisten välille!

Tätä heikompaa osa on helppo nöyryyttää ja loukata heidän ihmis-ja perusoikeuksia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei,Elina Moustgaard!

Kiva kun piipahdit sivulleni ja suosittelit! Kiitos.
Sinun kirjoituksia ei ole näkynytkään aikoihin...?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Viola Heistonen blogisi koskee hyvin tärkeää asiaa.

Suomi on nyt tuon pakolaisvyöryn alla sellaisessa pyörityksessä, että täällä eivät tärkeämmät asiat pääse esille. Ikävä kyllä. Taitaa olla niin, että nuo pakolaiset vievät myös yhteiskuntamme rahat aivan tyystin.

Muistaakseni olet elänyt Neuvostoliitossa. Siellä olivat nämäkin asiat varmaan paremmassa tilassa. Toisaalta ei Suomen tilannetta auta yhtään keskustelu siitä, miten hyvää olikaan Neuvostoliitossa tai miten huonoa olikaan Kongossa. Vain se, miten meillä on nyt merkitse jotain ja sitä meidän tukee parantaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo, kommentti on hieman ristiriitainen.

Toisaalta pidät asiaa tärkeänä ja samalla kerrot, ettei keskustelu asiasta auta? Kyllä keskustelu voi vaikuttaa, jos ei autakaan.

Lopussa sanot tosi hienosti :[Vain se, miten meillä on nyt merkitse jotain ja sitä meidän tukee parantaa.],

- sen takia kirjoitin blogin tästäkin aiheesta, että "meidän pitäisi parantaa" heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten asemaa. Siis Suomen kehitysvammaisten kansalaisten asemaa. He ovat ihmisiä siinä missä minä ja Sinäkin olet.

p.s.Vanhan mallin mukaan muistutat taas, että olen asunut Neuvostoliitossa. Ei se mitenkään kuulu tämän blogin aiheeseen. Asun Suomessa jo neljännes vuosisataa ja kotiutunut Suomeen, mutta tuntuu siltä, että sinua se aina vaivaa!

Pakolaistulva merkitsee myös paljon. Siitä keskustellaan sen aiheisessa blogissa. Kiitos kommentista!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Fredrik Arra, kiitos kun piipahdit sivulleni ja suosittelet!

Hyvää sunnuntaipäivää!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Suomessa olemme palaamassa huutolaiskaupan aikoihin niin vammaisten kuin vanhusten hoidossa, periaatteella "kuka halvemmalla hoitaa"!

"Vammaisjärjestöt kauhuissaan - huutolaiskauppa uhkaa jatkua" kirjoittaa
Hanna Leppänen Etelä-Suomen Sanomissa (ESS)10.10.2015.

"Vammaisjärjestöt vaativat, että vammaisten henkilöiden välttämättömien palvelujen järjestäminen pitää jättää hankintalain uudistuksessa kilpailutuksen ulkopuolelle...

- Vammaisille ihmisille ja heidän läheisilleen on kertynyt erittäin huonoja kokemuksia palvelujen järjestämisestä tarjoushuutokaupalla, joka ei sovellu yksilölliseen palveluun, sanoo Kehitysvammaisten palvelusäätiön toiminnanjohtaja Markku Virkamäki".

- Näin siis tänä päivänä Suomessa! Asiantuntijoitten mukaan köyhien lasten huutokauppaaminen kiellettiin Suomessa vasta 1920-luvulla, mutta kerrotaan köyhien perheiden lasten myynnistä vielä parikymmentä vuotta myöhemmin.
Käytännössä huutolaislapset olivat huokeaa työvoimaa, jonka sai käyttöönsä huutokaupassa alimman hoitotarjouksen tehnyt talo.

Olemmeko siis palaamassa tällaiseen sosiaalihuoltoon vammaisten, vanhusten ja muitten heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten kohdalla?

Ei hyvältä näytä hyvinvointi- ja sivistysvaltiossa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Muistisairas on myös vammainen. Vammaislainsäädännön uudistustyössä muistisairaat on unohtuneet. Suomessa on nyt noin 193 000 muistisairasta. Joka päivä muistisairauteen sairastuu 36 suomalaista.

Esityksessä muistisairaudet on mainittu sairausryhmänä, joka on iäkkäiden keskuudessa huomattavan yleinen. Muistisairaat ovat jäämässä vammaispalvelujen ulkopuolelle, vaikka se olisi yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista ja lisäisi sairaiden ja vammaisten eriarvoisuutta.

Suomi aikoo lähiaikoina ratifioida tämän YK-sopimuksen, jonka maamme allekirjoitti jo vuonna 2007. Sopimustekstiin sisältyvän vammaisen henkilön määritelmän perusteella on selvää, että sopimus kattaa myös etenevää muistisairautta sairastavat ihmiset: sopimuksen määritelmän mukaan vammaisuus voi johtua ruumiillisesta, henkisestä, älyllisestä tai myös aisteihin liittyvästä vammasta.

STM resurssit ovat rajalliset, mutta se ei saa johtaa yhden tai toisen vammaisten ryhmän syrjimiseen. Toivottavasti asia hoidetaan oikeudenmukaisesti!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset