Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Saimaan saaressa pikkuinen torppa...

istuu portailla Nestori Miikulainen. Huuliharppua soittaa ja NORPPA nousee pinnalle pärskähtäen",

näin laulussa, mutta kuinka kauan se norppa "nousee pärskähtäen pinnalle" riippuu meistä nykyihmisistä, siitä miten me suojelemme Saimaannorppaa?

Tänään 21.7.2010 Uutisvuoksen uutiskanava sivulta :

EU:n ympäristökomissaari vierailee Suomessa tutustumassa saimaannorpan suojeluun.

EU:n ympäristöasioista vastaava komissaari Janez Potocnik tutustuu saimaannorpan suojeluun Saimaalla keskiviikkona.Potocnik viipyy Suomessa torstaihin saakka.

Vierailun aiheena on lisäksi maatalouden ympäristönsuojelu.

Potocnik tapaa Suomessa ympäristöministeri Paula  Lehtomäen (kesk) ja maa-ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan(kesk) lisäksi ympäristöjärjestöjen edustajia.

Suomi sai toukokuussa EU-komissiolta virallisen huomautuksen saimaannorpan suojelusta. Komissio katsoi, ettei suojeluun ole kinnitetty riittävästi huomiota.

Saimaannorpan lisääntymis-ja levähdyspaikkojen suojelemiseksi vaadittiin lisäätoimia. Komissio esitti huolensa myös kalastuksesta johtuvista norppakuolemista- STT.  

-Saimaannorppa on aito suomalainen ja aito "saimaalainen" laji, jota ei tavata missään muualla maailmassa. Se on yksi harvoja makean veden hyljelajeja ja yksi maaiman uhaanalaisimmista hylkeistä.

Saimaannorppa on viimeisen jääkauden jälkeisen jään sulamisen ja maankohoamisen seurauksena Saimaan altaaseen eristäytynyt relikti-eli jäänelaji.

Samaa alkuperää ovat sen lähisukulaiset laatokan-ja itämerennorppa. Saimaannorpalla on omat netti sivut

www.sll.fi/saimaannorppa Lähde: Luonnonsuojelu liitto.

Annetaanko Saimaannorpan kuolla sukupuuttoon vai pelastammeko seuraaville sukupolville? "Hänhän" on tuonut meille "terveiset" kaukaiselta jääkaudelta!?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Saimaannorppa on Suomen kansalaisuuden saanut Laatokannorppa.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

#1. Pitää paikkansa. Kansallisromanttinen tarina omasta eläinlajista, jolla pyristeltiin eroon ryssistä.

Ennen vesistöjen rakentamista kannat vaihtuivat paljonkin Itämeren-Laatokan ja Saimaan populaatioiden kesken.

Viola (nimimerkki)

#1 Tapio.O.Neva : "Saimaannorppa on Suomen kansalaisuuden saanut laatokannorppa" :

Ai, tässäkö se paljastuu nyt ?, että "hän" onkin siirtolainen? Uskoin siihen, mitä Luonnonsuojelu liiton sivulta löysin. Tämähän on mielenkiintoista..

Viola (nimimerkki)

# 3 Mr.Conspiracy.intl : "Ennen vesistöjen rakentamista kannat vaihtuivat paljonkin Itämeren-Laatokan ja Saimaan populaatioiden kesken" :,
tämä teoria saattaa olla ihan oikeassa.

Jos tämä teoria pitää paikkaansa, niin onko sitten enää olemassa "aito suomalainen" ja "aito saimaalainen"norppa...? jos annettu nimi perustuu tuohon mainitsemanne "kansallisromanttiseen tarinaan.."?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

#3 Älä usko aivan kaikkeen, mitä luet parahin Viola. Suomi on perusluonteeltaan Suomen suuriruhtinaskunta, jossa länsivenäläisenä valtiona myös valehtelu osataan.

Saimaannorpasta on tehty fennomaaninen mielikuva. Tämän on huomannut vähitellen Etelä-Savon maakuntajohtaja Matti Viialainenkin (vas), jota MEP Esko Seppänen (vas) luonnehti joskus järjestögansteriksikin.

Saimaasta kehitellään Lapin kaltaista käsitettä matkailuun eikä olisi mielikuvapolitiikan kannalta hyvä tunnustaa, ettei Saimaannorppa olekaan Saimaan norppa, vaan itse asiassa Kiovan Venäjän Novgorodinmaan Laatokannorppa.

Luonnonsuojeluliitossa on paljon vihreitä, jotka kannattavat Vihreän liiton ja Heidi Hautalan ulko- ja puolutuspolitiikkaa: Venäjä kuriin.

Näin ollen Saimaannorpan toteaminen Laatokannorpaksi on eräänlainen maanpetos tästä näkökulmasta. Laatokkaahan ei saatu kokonaan vapautetuksi 1941-1944.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

Kyllä siinä taitaa olla tuota kansallisromantiikkaa ja -mystiikkaa. Nykyajan edesmenneen suohonlaulajan, Junnu Vainion laulua soitetaan tämän mystiikan ylläpitämiseksi ja tarinan vahvistamiseksi.

Ja norppatutkijoiden elintason ylläpitämiseksi. Yksikin elää Espanjassa ja kerran vuodessa käy laskemassa norppia.

Lienee sekin kommentti norppatutkijalta kansallismielistä ylvistelyä, kun väitti "Laatokan" norppien kallonmuotoa luihuksi verrattuna "Saimaan" norppien suloisiin ja pyöreisiin kasvoihin.

Norppapopulaatio Saimaalla kärsii geneettisestä rappiosta ja sisäsiittoisuudesta jota voitaisiin parantaa helposti päästämällä muutama Laatokan populaation naaras Saimaalle.

Viola (nimimerkki)

#5 Tapio.O.Neva : Kiitos kommentistasi!

Emme todellakaan käy toteamaan Saimaannorppaa Laatokannorpaksi ja vielä vähemmän Kiovan Venäjän Novgorodinmaan Laatokannorpaksi, vaikka nämä seudut ovat minulle hyvin tuttuja..silti,

Suojelemme kunnioittaen Saimaannorppaa edelleenkin "aito suomalaisena" ja "aito saimaalaisena"! Eikös niin?

Viola (nimimerkki)

#6 Mr.Conspiracy.Intl : ..Norppapopilaatio Saimaalla kärsii genettisestä rappiosta.., jota voitaisin parantaa helposti päästämällä muutaman laatokan populaation naaras Saimalle" :,

kuulemma joittenkin tutkimusten mukaan se on hyvä konstti pelastaa myös joittenkin kansojen geneettinen rappio päästää maahan maahanmuuttajia toiselta manterelta..

Jos saimaannorpan pelastamiseksi, niin tuolla netti sivulla näky, että v.2007 Joensuun yliopisto sai Panda Palkinnon saimaannorpan tutkimukselle.Hanke oli nimeltään : "Saimaannorppa ja Suomen talvi".

En löytänyt mitään tietoa miten se norppa sitten pärjää Suomen talvessa, siihen norpalla pitäisi olla hyvät geenit kun hän on jääkaudelta. Kesää sattaa olla vaarallisempi...
Kiitos kommentistasi, hieman tässä sivistyn saimaannorpankin suhteen...

Kippari (nimimerkki)

On hyvä että Potocnik tapaa keskustalaisten ministerien lisäksi myös ympäristöjärjestöjen edustajia. Kepulaiset eivät ole kovin innokkaita luonnon suojelijoita. Toivon että Potocnik jyrähtäisi norpan suojelun puolesta.
Saimaa on järvenä niin hieno ja ainutlaatuinen, että sen käytöstä tarvittaisiin kauas tulevaisuuteen ulottuva strategia.
Mitä enemmän on rauhallisia alueita ja rakentamattomia rantoja, sen paremmin norpat ja muut eläimet sekä alueen ihmiset voivat.

norpan kummi (nimimerkki)

Meidän perhe antaa joka kuukausi wwf:lle pienen avustuksen juuri Saimaan norppaa ajatellen. :) ollaan ikäänkuin kummeja. Haluamme uskoa, että rahat käytetään parhaalla mahdollisella tavalla pikku norppien hyväksi.

norpan kummi (nimimerkki)
Viola (nimimerkki)

# 9 Kippari :"Toivon, että Potocnik jyrähtäsi norpan sujelun puolesta" :,

varmaan hän tulikin jurähtämään, koska toukokuussa Suomi sai saimaannorpan suojelusta huomautuksen ja nyt heinäkuussa taas kiinnittämään huomiota...

Komissio esitti huoleensa myös kalastuksesta johtuvista norppakuolemisa.

Eduskunta päätti kesäkuussa kalastuslain muutoksesta ( He 29/2010vp), en ole perehtynyt mutta luulisin että se liittyisi tähän EU:n komission. tarkastukseen. Kiitos kommentistanne.
Saimaa on todella järvenä ainutlaatuineen ja saimaannorppa on sen helmi.

Viola (nimimerkki)

#10 ja 11 norpan kummi :,
kiitos, norpan kummit, kun tulitte esille, ehkä täältä löytysi lisää kummeja!

Ofelia (nimimerkki)

Suomen luontoliiton tunnuseläimenä norppa saa paljon huomiota.
Todellisen kansalliseläimen nimen ansaitsisi kuitenkin suomenpeura, petra tai metsäpeura joka uudelleenistutettuna voi nykyisin hyvin esim. Salamajärven kansallispuistossa. Se oli metsäkauriin eli tarvaksen ohella muinaissuomalaisten tärkeimpiä ravintoeläimiä. Molemmat on palautettu Suomen luontoon sen jälkeen kun ne joskus 1600-luvulla metsästettiin sukupuuttoon. Toivottavasti norpalle ei käy samoin.

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

#10. Ei ole tullut mieleen, että saattaisi olla kyseessä huijaus? Miten sillä helsinkiläiseen toimistoon kerätyllä rahalla muka norppia suojellaan? Niillä rahoilla tuhotaan luontoa mainoksiin ja henkilökunnan palkkoihin. Sama Suomen luonnonsuojeluliitossa.

Ei se rahan kerääminen betoniseinäiseen "norpansuojelu"toimistoon Helsingissä auta norppia, mutta voihan siitä saada hyvän mielen.

Vähän kuten se Karpon ohjelmassa näytetty kaljatölkkien avausrenkaiden keräily joilla kuulemma ostetaan pyörätuoleja.

Pitkätukkia jymäytetään.

Viola (nimimerkki)

# 14 Ofelia : " Todellisen kansalliseläimen nimen ansaitsisi...metsäpeura..uudelleen istutettuna voi hyvin..esim. Salamajärven kansallispuistossa. " : onhan metsäpeuroja luonnossakin.

Metsästäjäliiton sivulta ajankohtaista: aloittaa laajan kampanjan metsäpeuran suojamiseksi.

Suomalainen metsäpeura on lajin viimeinen esintymä maapallolla.

Norpalla kuitenkin on laatokan-ja itämerennorpat "sisaruksina".
kiitos kommentistasi.

Viola (nimimerkki)

#15. Kyllä minäkin joskus epäilen menevätkö kerätyt rahan oikeaan paikkaan? Pitäisi olla säännöt jonka mukaan ympäristöjärjestöjen edustajat vosivat tarkistaa minne niitä kerättyjä rahoja käytetään. Ehkä säännöt ovatkin olemassa.

Ofelia (nimimerkki)

"onhan metsäpeuroja luonnossakin."

Viola hei, kyllä Salamajärven kansallispuisto on mitä suurimmassa määrin luontoa, todella laaja erämaa-alue, joka ulottuu usean kunnan alueelle. ( käväise vaikka Villin Pohjolan nettisivuilla) Metsäpeurakanta on nykyisellään levinnyt aina Pohjoiskarjalaan. Peuraa on myös metsästetty jo useana vuonna. Joillekin alueille on viime vuosina tullut niin paljon ilveksiä, jotka surmaavat peuran vasoja, että peurakanta on huomattavasti heikentynyt.

Viola (nimimerkki)

#18 Ofelia, kiitos!
Käväisin tutustumassa Villi Pohjolaan nettisivuilla. En ole käynytkään siellä päin Suomea, mutta asunut/opiskellut joskus Venäjän puolella Arkhangelissa. On myös pohjolan seutua.

Kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

Eikö laatokannorppia voisi istuttaa Saimaaseen, jotta saimaannorpan varsin sisäsiittoinen perimä hieman monipuolistuisi?

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

#20. Ei voi, kun sitten norppaongelma katoaisi.

Kovapalkkaiset norppabiologit menettäisivät ilmaiset veneilymahdollisuudet ja huvilat ja sukulaisten lomailut Saimaalla. Taskisen kirjat ei myisi.

Myös luonnonsuojelujärjestöt menettäisivät ikoninsa ja rahasamponsa, millä ihmisiltä kerätään rahaa.

Laatokannorpan Saimaan populaatio halutaan pitää nippa nappa hengissä.

Viola (nimimerkki)

#20 kokoomusta äänestävä : "Eikö laatokannorppia voisi istuttaa Saimaaseen?":,
en ole spesialisti, mutta jos geneettinen rappeutuma on "näkyvissä", niin saimaannorppa tarvitsee pikaista apua ja siinä ehkä laatokannorpalla olisi kunniatehtävä, jos kelpaa naapurimaasta..

Muuten saimaannorppa on vaarassa ja ihminen ei pysty loputtomiin pitämään hengissä jos geneettiinen rappeutuma on iskenyt koko populaatioon.

Jossain vaiheessa luonto ottaa omansa ja varmaan on alkanut ottaakin...

Viola (nimimerkki)

#21 Raha ratkaisee tässäkin, muttei saimaannorpan hyväksi!
Raha on paha!

Viola (nimimerkki)

#14 Ofelia :
Kun suomalainen metsäpeura on lajin viimeinen esintymä maapallolla ja tietenkin sitten EU-maissa ainoana elää Suomessa, niin siinähän olisi aihetta ajaa suomalaisen metsäpeuran etua ja sälyttää se yhteisvoimin EU:n kanssa suomalaisen luonnon "kuvana" maailmaalla. Sehän on kaunis eläin. Ja varmaan ei ole vielä geneettisesti rappeutumassa?..

Ofelia (nimimerkki)

Huomenia Viola!
"Ja varmaan ei ole vielä geneettisesti rappeutumassa?"

Eräs uhka peurakannalle onkin tuo mainitsemasi. Peuran levinneisyysalue pohjoisessa rajoittuu poronhoitoalueisiin. Vapaana laiduntava poro voi risteytyä peuran kanssa ja on näin vaarana puhtaan kannan säilymiselle. Alueen luontoihmiset ja metsänkävijät tiedostavat kyllä suojelutarpeen ja heillä on taito ja tuntuma asioihin. Päätösvalta on kuitenkin Helsingissä.

Viola (nimimerkki)

#25 Ofelia :
Uskoinkin, että .."Alueen luontoihmiset ja metsänkävijät tiedostavat kyllä suojelutarpeen ja heillä on taito ja tuntuma asioihin";

mutta itse epätietoinen kyselinkin, en ole pyrkimässäkään asiantuntijaksi ja neuvojaksi, mutta olen kinnostunut asiasta kun asiasta ja kirjoittelen blog
eissani aiheista ja, kiitos kun tulit mukaan.

"Päätösvalta on kuitenkin Helsingissä", niinhän se on.
Toivon teille onnistumista metsäpeuran "puhtan kannan säilyttämisessä".

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

# Uutisvuoksen uutiskanava tänään 22.7.2010 :
" Saimaannorpan suojelu on paikallisten asukkaiten ja hallinnon käsissä, sanoo EU:n ympäristökomissaari. Hänen mukaansa EU:n komission rooli ei ole toimia asiassa diktaattorina.
Ympäristökomissaari Janez Potocnikin mukaan Suomi on tehnyt jo paljon norpan suojelemiseksi.
Kalastuksen aiheuttamat norpankuolemat ja häirintä pesintäaikana kuitenkin huolestuttavat komissiota.
Komissaari tutustui eri tahojen näkemyksiin saimaanorpan suojelusta Savonlinnassa. Suhtautuminen lisärajoituksiin on eriäviä. Etelä-Savon maakuntaliiton mielestä tarpeeksi on jo tehty. Suomen luonnonsujeluliiton paikallisjärjestön mielestä verkkokalastusta pitäisi rajoittaa lain avulla.- STT

Viola (nimimerkki)

# 0
27.7.2010 Uutisvuoksi-lehti : "Radiolähetin -kuuti kuoli kalaverkkoon".
- Itä-Suomen yliopiston radioseurannassa ollut Ylermi-kuuti on kuollut kalaverkkoon Saimaan Haukivedellä.
Tapaus on tämän kesän toinen, sillä kesäkuun alusta radiolähetinkuuti Rasmus kuoli kalanpyydykseen.
Seurannassa ei ole enää yhtään kuutia, sillä Vappu-kuutin lähetin on heinäkuun alusta ollut järven pohjassa.
Radiolähetinkuuti Ylermi kuoli asetuksen mukaiseen verkkoon.
Kalastuksen rajoitusaika päättyi 30.6., ja Saimaalla saa kalastaa asetuksen mukaisilla pyydytyksillä.- STT

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset