Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Oliko sittenkin inkeriläisten paluumuutto-etninen puhdistus Venäjällä?

Valtiovallan ja Suomen Akatemian tuella tehdyssä uudessa tutkimuksessa  "Kotin karkotettavaksi" tuli esille uutta tietoa inkeriläisten paluumuutosta Suomeen.

Kirjan tekijä FT Toivo Flink kertoo s.13-14 inkeriläisten vuonna 1990 käynnistyneen Suomeen muuton taustoista seuraavaa :

"Paluumuuttoavauksen teki presidentti Mauno Koivisto Ajankohtaiskakkosen haastattelussa 10.huhtikuuta 1990. Presidentin lausunnon jälkeen inkerinsuomalaiset rinnastettiin paluumuuttajiin, joilla on etniset ja kulttuuriset siteet emämaahan.

Mauno Koiviston inkerinsuomalaisia koskevan lausunnon syntyvaiheista on tähän menneessä tiedetty vähän. Harvoissa haastatteluissa presidentti Koivisto on ollut pidättyväinen  ja toistanut  vuonna 1990 esittämänsä näkemyksen.

Suojelupoliisin toimintaa esittelevässä uusimmassa tutkimuksessa inkeriläisten muutto Suomeen tuli esiin Supon silloisen päällikön Seppo Tiitisen ja KGB:n Helsingin silloisen  päällikön Felix Karasevin tavaatessa 2.kesäkuuta 1988.

Tiitinen tiedusteli valtiojohdon näkemystä inkeriläisten suhteen." jos ovat valmiit antamaan muuttoluvan, annetaan tulla, vaikka olisi "mittatapioitakin", ovathan suomalaisia", kertoo Tiitinen Koiviston todenneen.

Erityisen raskain äänenpainoin inkerinsuomalaisten paluumuuttoa koskevaa keskustelua käytiin vuosituhannen vaihteen molemmin puolin. Esimerkiksi toimittaja Martti Backmanin 28.9.1998 esittämän MOT-ohjelman otsikko oli : "Inkeriläiset Suomeen-paluumuutto vai etninen puhdistus"?

Inkeriläisten asemaa paluumuuttajina arvioidessaan pääministeri Paavo Lipponen totesi TV-uutisohjelman haastattelussa 19.helmikuuta 2002 näin : "On aika arvioida koko tätä järjestelmää.Hallituksessa on jo aikaisemmin todettu se, että tämä niin sanottu kunniavelka on suurin piirtein maksettu, jos sellaista nyt on ollutkaan. Uutislähetyksessä todettiin, että pääministeri Lipposen esittämän lausunnon tullessa julki hallitus oli alkanut valmistella inkeriläisten erityisasemasta luopumista. Itse asiassa inkerinsuomalaisten paluumuutto siinä muodossa kuin se oli alkanut, oli pääministeri Lipposen esittämän arvion aikoihin jo ehditty ajaa alas.

Paavo Lipponen ei suostunut haastaattelupyyntööni viitaten työkiireisinsä.

Samassa ohjelmassa Tasavallan presidentti Tarja Halonen uskoi "hallituksen löytävän järkevän ratkaisun inkeriläisten maahanmuuttopolitiikan uudistamiseksi" Halosen mielestä presidentti Mauno Koiviston lausunnosta alkanut inkerinsuomalaisten paluumuutto ei ollut virhe.Tasavallan presidentti vahvisti esittämänsä näkemyksen joulukuussa 2008 antamassaan haastattelussa.

Sen sijaan presidenti Mauno Koivisto vastasi haastattelupyyntöön toteamalla "Minulla ei ole mitään itse luotettavina pitämiäni muistikuvia tehdyistä ratkaisuista yli sen, mitä olen julkisuuteen kertonut", näin siis kirjassaan FT Toivo Flink. 

Herää kysymys : Oliko kysessä oikeasti valtiovallan tarkoitus täällä tavalla maksaa kunniavelkaa inkerinsuomalaisille vaiko enemmänkin haluu toimia Neuvostoliiton ja KGB:n mahdollisesti Tiitiselle esittämän toivomuksen mukaan ja tyhjentää suomensukuinen väestö Inkerinmaalta?

Siis, mikä oli inkeriläisten paluumuuton todellinen syy??

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

iiris (nimimerkki)

Hyvä kysymys: mikä oli inkeriläisten paluumuuton todellinen syy?

Suomessa tapahtuu "outoja" asioita. Suomenkielisten massiivinen pakkoruotsittaminen on yksi "oudoimmista" asioista koskaan. Miksi suomenkielisiä pakkoruotsitetaan väkisin? Kuka sitä on pyytänyt?

Ronja (nimimerkki)

Inkeriläisten paluumuutto sekä lasten vieminen pois venäläisiltä äideiltä Suomessa ovat osa suomalaista väestöpolitiikkaa – eli pyritään lisäämään omaa väestöä, varsinkin ihmisillä joilla on tavalla tai toisella suomalaiset juuret.

lomalainen (nimimerkki)

Oi-oi , hyvä kirjoitus. Pitää ajatella asiat joka puolelta.
En kuitenkaan usko, että silloin 1980-luvulla oli enään mitään suurempia valtiollisia ohjelmia jonkin alueen väestön vaihtamiseksi.
Inkeriläisten alue oli tuhottu jo aikaisemmin kommunistien toimesta. Vain vähän oli jäljellä 1980-luvulla.
Olen lukenut, että Stalinin aikana lähes koko inkeriläinen väestö joutui kokemaan samanlaista vainoa, kuin juutalaiset fasistisessa Saksassa 1930-luvulla.

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Kun asia liittyy Venäjään, suomalainen poliitikko unohtaa täydellisesti, mitä tehtävää varten hänet on tehtäväänsä valittu.

Eikä se ole ylimaallista viisautta ja valtiomiesmäisyyttä, vaan omien henkilökohtaistenetujen turvaamista suomalaisuuden kustannuksella. - Vastenmielistä.

PS. "mukavasti" kirjoittaja unohtaa kaikki vuoden 1988 oikeistopäättäjät ja vain demarivaikuttajat (Koivisto, Lipponen, Halonen) ovat toimijoita ko. asiassa. Vähentää ilmeisellä tarkoitushakuisuudellaan oleellisesti esityksen arvoa.

Viola (nimimerkki)

#4 Tynkä-Karjalan Antti " Vähentää ilmeisellä tarkoitushakuisuudella olellisesti esityksen arvoa":

Ei ole mitään tarkoitushakoisuutta etsin vain vastausta kysymykseen, koska itse olen inkerinsuomalainen paluumuuttaja ja kiinnostunut asiasta.
Kiitos mielipidestänne, ne ovat kaikki erittäin tärkeitä minulle.

Aikavälissä 1988-1990 varmaan oli paljonkin tapahtunut inkeriläisten paluumuutto-asiassa. Te varmaan tiedätte paremmin ja tarkemmin, minua vaan askaruttaa se, että täältä sodan jälkeen niin "helposti" viranomaiset lähettivät 56 000 inkeriläistä juna-vaunuissa Neuvostoliittoon ja inkeriläiset joutuivat petetyksi molemmin puolin rajaa.

Se on hienoa, että nyt on tutkittu inkeriläisten kohtaloa siihen saakkaa kun heidät oli palauutettu Neuvostoliittoon.

Nykypaluumuuttajien kohtaloa pitäisi alkaa tutkia juuri nyt ja "molemmin puolin rajaa" kun meitä on vielä täällä, eikä 50-100 vuoden päästä ja etsiä arkisto materiaalia lukkojen takaa.

Oliko paluumuutto-"päätökseenkin" tuultu kiireellisesti ja tehty virhe? Ja Inkerin kansan viimeiset rippeet lähtivät liikkeelle!?..

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

Kuvittelin itse aikoinani, että presidentti Koiviston avaus oli hänen henkilökohtaisten pohdintojensa tulos ja esitys tuli virkamiehille yllätyksenä. Ja että tästä kiireestä johtui sen heikko toteutus.

Nyt on tullut selväksi, että aloite asiaan on tullut Moskovasta ja aikaa ehti kulua pari vuotta sen julkiseen esittämiseen Suomessa. Ja toteutukseen vielä reilummin.

Heikko tulos johtui ilmeisesti siitä, että tilaaja oli Neuvostoliitto ja "mittatappiot" oli hyväksytty maan johdossa jo etukäteen.

Kokoomuksen Harri Holkeri istui pääministerinä vuosina 1987-1991. - On perusteltuja syitä uskoa, että hän on ollut asiasta täysin tietoinen. Holkerin ja Koiviston suhde oli sitä tasoa, että varmasti kaikkia (ulko)politiikan asioita voitiin ottaa keskusteluun. - Liturgia Neuvostoliiton suuntaan tosin häiritsi, vaan tuskin heitä kumpaakaan.

Seuraava pääministeri oli Keskustan Esko Aho (1991-1995) eli juuri, kun paluumuutto oli kuumimmillaan. Ehkä hänellä ei ollut kykyä kantaa vastuuta tässäkään asiassa.

Lipponen (sd.) oli vahva vaikuttaja 8 vuotta ja hänen pragmaattiset murahduksensa ovat kaikille tuttuja.

Sitten Keskustan (Anneli Jäätteenmäki) Matti Vanhanen (ja Mari Kiviniemi). Aikaa monenlaiseen vaikuttamiseen ja vastuunkantoon on ollut.

Myös Atlantti-suuntautuneen demarin, presidentti Ahtisaaren aika (1994-2001) jää maininnatta.

Asiassa on paljon selvitettävää, esim. moneen opinnäytteeseen aitoja aineksia.

Kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

Kyllä tämä Inkerin viimeinen etninenpuhdistus tehtiin KGB:n käskystä toimeenpanijoina KEPU:n SUPO-päällikkö Tiitinen ja Kremlin tahtoa myötäilevä presidentti Koivisto. Näiden seuraajilla ei ollut sitten uskallusta puuttua tähän.

Viola (nimimerkki)

#6 Tynkä-Karjalan Antti : KIITOS!

Sehän tässä ihmetyttikin miten asia oli hoidettu kun tietääkseni ei ollut mitään virallista päätöstä asiasta vaan presidentti Koiviston (kaikella kunnioituksella!) lausumasta asia lähti liikkeelle!?

Mielestäni ja omasta kokemuksestani, "mittatappioita" on tullutkin, koska monet inkeriläisten perheet lähtivät etsimään parempaa elämää eteenkin nuorta sukupolvea ajatelleen ja vastaan tulleet vaikeudet toivat taas pettymykset ja moni katuu sitä, että joutui luopumaan kaikesta siellä ja jopa Venäjän kansalaisuudesta ( Suomen viranomaisten vaatimus silloin), jättämään taas (vapaaehtoisesti kuitenkin) kerran kotiseudut missäpäin se sitten olikaan nyt sen "kotiinkarkotetun"jälkeen.

Esim., "Ennen toista maailman sotaa Neuvostoliitossa ja Baltian maissa oli ainakin 144 525 suomalaista ja vuonna 1959, jolloin Neuvostoliitossa suoritettiin ensimmäinen sodanjälkeinen väestölaskenta, asui väestölaskennan piiriin kuuluvalla alueella ( mukaan luettua Baltian maat) 92 717 suomalaista.

Neuvosto-Karjalassa oli 27 829 (30%) Leningradin alueella oli enää 23 193 (25%), Virossa 16 829( 18%)..." Lähde : "Muuttonäkymät Venäjältä ja Baltian maista Suomeen" Eve Kyntäjä Hill Kulu. Siirtolaisinstituutti. Turku 1998.

pirkko leskinen (nimimerkki)

Toivo Flinkin tutkimuksessaan esittämät uudet tutkimusaiheet, inkeriläisten paluumuuton todellinen syy on jäänyt vähälle huomiolle. Kuten ed kirjoittaja toteaa, asiaan osallistuneiden tietoja voisi vielä kerärä, arkistoihin ei vielä kai pääse.
Suomessa on kyllä kiitettävästi aloitettu selvittää sotien aikaisia ratkaisuja, sotalapsian kohtaloa, juutalaislaivan kohtaloa, Itä-Karjalan leirejä jne.
70- ja 80 lukujen rähmällään-olo politiikkaa ja siinä yhteydessä sopimuksia inkeriläisten paluumuutosta voisi kaivella lisää

Kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

Etnisten puhdistusten yhteydessä tapahtuvat ns. mittatappiot kuuluvat kuvioon. Joten Koivisto historiaa tuntevana miehenä hyväksyi ne. KGB:ssä tajuttiin, että silloisessa tilanteessa orastava inkeriläisten uusi nousu voidaan parhaiten ehkäistä väetönsiirrolla Suomeen. Näin olisi Neuvostoliitossa yksi tyytymätön kansanryhmä vähemmän.

Viola (nimimerkki)

#7 kokoomusta äänestävä : " Inkerin viimeinen etninenpuhdistus tehtiin KGB:n käskystä..":
Kiitos kommentistanne!

Jos se pitää paikkaansa,niin tuntuu kummalliselta, että Suomi olisi lähtenyt noin vaan "puhdistamaan" Venäjän puolista rajaseudua suomenkielisistä kansalaisista ?..

Senhän teki Stalinkin 1930 luvulla ja rajaseudulta oli siirretty 30 000 suomeninkeriläistä kansalaista Siperiaan päin!?

Viola (nimimerkki)

# 10 kokoomusta äänestävä "..KGB:ssa tajuttiin, että silloisessa tilanteessa orastava inkeriläisten uusu nousu voidaan parhaiten ehkäistä vestönsiirrolla Suomeen" :,

tässä olette ihan oikeassa, koska itse olin aika aktiivisesti toiminnassa inkeriläisten kansan nousussa ja oli todella innokkaita ihmisiä ympärillä kun Inkerin liittoa perustettiin, Inkerin kirkkoa ja Inkerin kansanjuhlia elvytettiin, Inkerin lippua nostettiin tankoon ja Inkerin hymnia laulettiin " Nouse Inkeri jo herää työhön! Aamun koi jo sulle hejastaa!.."

Siis, tämä Inkerin kansan nousu oli "tukahdutettu" Venäjällä Suomen valtiojohdon avulla!?
Mikä voi olla vielä surullisempaa Inkerin kansan kohtalossa???

Kokoomusta äänestävä (nimimerkki)

11#

"Jos se pitää paikkaansa,niin tuntuu kummalliselta, että Suomi olisi lähtenyt noin vaan ”puhdistamaan” Venäjän puolista rajaseudua suomenkielisistä kansalaisista ?.."

1980-luvun lopun suomettunut Suomi teki käytännössä mitä vain ollakseen ärsyttämästä Neuvostoliittoa. Suomen tuolloiselle johdolle kansallisesti heräävä inkeriläisvähemmistö rajan takana olisi ollut vielä kiusallisempi asia kuin Viron tuleva itsenäisyys, jolle Koivisto sanoi painasti "ei".

Suomen yleinen mielipide oli tuolloin inkeriläismyönteinen. Olivathan inkeriläiset joutuneet kärsimään niin paljon ja vieläpä osittain suomalaisten syystä. Näin presidentti Koiviston oli helppo saada yleinen mielipide tämän asian puolelle. Oltiinhan tällöin mukamas pelastamassa suomalaisia idän pedon kynsistä.

Suomalaiset ovat ennenkin typeryyttään sotkeentuneet Inkerin etniseen puhdistamiseen. Nimittäin jatkossodan aikaanhan siirrettiin noin 70 000 inkeriläistä Suomeen saksalalaisten valloittamilta alueilta. Natsi Saksan yleissuunnitelma Ostin mukaan inkeriläisten asuma-alueet Leningradin ympärillä oli ollut tarkoitus asuttaa saksalaisilla ns. maanpuolustustalonpojilla. Joten näiden inkerilaisten kotiinpaluu, mikäli Saksa olisi voittanut Neuvostoliiton, olisi ollut hyvin epätodennäköistä.

Gagarin (nimimerkki)

#1: "Suomessa tapahtuu ”outoja” asioita. Suomenkielisten massiivinen pakkoruotsittaminen on yksi ”oudoimmista” asioista koskaan. Miksi suomenkielisiä pakkoruotsitetaan väkisin? Kuka sitä on pyytänyt?"

Voitko kertoa missä päin Suomea pakkoruotsitetaan suomalaisia?

Yleisesti ottaen inkeriläisten paluumuuton kohdalla ei voida puhua etnisestä puhdistuksesta, koska muuttaminen tapahtui vapaaehtoisesti. Etninen puhdistus tarkoittaa pakkosiirtoja tai tuhoamista. Normaalien valtioiden välillähän on alati vallitseva olotila, että ihmiset voivat muuttaa asumaan minne mielivät. Näin esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välillä. Kun suomalaisia aikoinaan muutti sankoin joukoin Ruotsiin, niin ei silloinkaan puhuttu Suomen etnisestä puhdistamisesta.

pirkko leskinen (nimimerkki)

Nyt kun inkeriläisten paluumuuttojono on suljettu, olisi korkea aika selvittää miten Suomi otti vastaan inkeriläiset, miten he ovat sijoittuneet, mitä vaikeuksia jopa suomea puhuvilla inkeriläisillä on ollut kotoutua suomalaiseen yhteiskuntaan.
Tulisi myös selvittää, mikä on ollut 30 000 inkeriläisen paluumuuttajn panos suomalaiselle yhteiskunnalle.
Selvityksestä voisi olla apua muiden maahanmuuttajaryhmien kotouttamisessa ja syrjinnän ehkäisemisessä viranomaisissa ja yleisellä tasolla.

Viola (nimimerkki)

#13 kokoomusta äänestävä " Suomen tuolloiselle johdolle kansallisesti herävää inkeriläisvähemmistö rajan takana olisi ollut vielä kiusallisempi kuin Viron tuleva itsenäisyys" :

Olisiko täällä Inkerin kansan nousulla sitten ollutkin jotain todella tekemistä Suomen ja Neuvostoliiton välisille suhteille?

Itse ajattelen näin, että Suomessa olisivat olleet "ylpeitä" inkeriläisistä, että he kuitenkin ovat elpymään päin tuolla Venäjän puolella kaikista sodan ja sen jälkeisistä ikävistä kokemuksista huolimatta.

# " Suomen yleinen mielipide oli tuolloin inkeriläismyönteinen" :
se varmaan olikin sitä, niin kuin kirjoitatte, että suomalaisten muistissa olivat vielä sodan ja sen jälkeiset tapahtumat, eli inkeriläisten siirto Suomeen ja palautus Neuvostoliittoon, josta me keskusteltiin 19.6.2010 blogissani "Perustuiko inkeriläisten palautus Neuvostoliittoon petokselle?"

Viola (nimimerkki)

#14 Gagarin " ..ihmiset voivat muuttaa asumaan minne mielivät.." :,

inkeriläisten tapauksessa ei ollut niin, eivät he voineet lähteää muuttamaan "sankoin joukoin" Neuvostoliitosta Suomeen vaikka olisivatkin halunneet, ennen kuin "portit oli avattu" Suomeen ja Neuvostoliitto "antoi mennä", niin "sankoin joukoin" sitten vasta, mutta taustatietojahan tästä asiasta on tullut blogistien keskustelussakin.

Viola (nimimerkki)

#Ronja " Inkeriläisten paluumuutto sekä vieminen pois venäläisiltä äideiltä lapsia on osa suomalaista väestopolitiikkaa.." :

Saattaisi olla muuten "väestöpolitiikkaa", ovathan inkeriläiset suomensukuista kansaa...ja olleet jo satoja vuosia "näkyvissä".

Gagarin (nimimerkki)

#17:

Tarkoitinkin juuri sitä, että "normaalien" naapurivaltioiden välillä tuollainen muutto on aina mahdollista. Jos Venäjä salli inkeriläisten paluumuuton sen jälkeen kun Suomi oli portit avannut, niin kyse ei ole etnisestä puhdistuksesta, koska kaikki on perustunut täydelliseen vapaaehtoisuuteen.

Viola (nimimerkki)

#15 Pirkko Leskinen "..olisi aika selvittää miten Suomi otti vastaan inkeriläiset..mikä on ollut 30 000 inkeriläisten panos yhteiskuntaan?" :

Olisi todella ajankohtaista!, nämä 30 000 ovat sulauutuneet 50 000 venäjänkielisten joukkoon. Vähemmistovaltutettu on tehnyt pienen tutkimuksen " Venäjänkieliset Suomessa 2008 ", mutta venäjänkielisissähän on enemmistö inkerinsuomalaisia!

Viola (nimimerkki)

# 19 Gagarin "..kaikki on tapahtunut vapaaehtoisuuteen." :

Kyllä vapaaehtoisuuteen.
Jos katsotte #8 vastauksessani lopussa tiedot siitä, kuinka paljon oli v 1959 inkerinsuomalaisia Leningradin alueella, eli heitä oli 23 193 henkilöä, suurempi osa paluumuuttajista ovat tulleet Leningradin alueelta ja Suomessa nykyisin on n.30 000, joten alue on tyhjennetty inkeriläisiltä..

Viola (nimimerkki)

#3 lomalainen "..en kuitenkaan usko, että silloin 1980-luvulla oli enää mitään suurempia valtiollisia ohjelmia jonkun alueen väestön vaihtamiseksi " :
vaihtamisesta ei ollutkaan kysymys vaan oli annettu lupaa vapaaehtoiseen siirtoon maasta toiseen ja sinne mistä 65 vuotta sitten olivat passitettu pois.

Katsokaan blogiani US-ssa kommenteineen 19.6.2010 "Perustuiko inkeriläisten palautus Neuvostoliittoon petokselle".

# "..olen lukenut, että Stalinin aikana.." : lukemisessa olette oikeassa.

Reijo Tossavainen

Suomalaiset joutuivat tekemään eräänlaisen pakkorauhan Neuvostoliiton kanssa, vaikka se kallein, eli itsenäisyys ja länsimainen demokratia säilyivät.

Silti lähes kaikki suomalaiset tunsivat suurta surua ja häpeää sen vuoksi, että inkeriläiset jouduttiin pakkoluovuttamaan takaisin Neuvostoliittoon, vaikka jo silloin arvattiin mikä heidän tuleva kohtalonsa on.

En tiedä Mauno Koiviston sisimpiä tuntoja tämän asian suhteen silloin enkä tänään. Arvelen, että hän halusi maksaa inkeriläisille kunniavelkaa omasta ja kantasuomalaisten puolesta. Jos näin oli, niin nostan Manulle hattua!

Viola (nimimerkki)

# 23 Reijo Tossavainen : " Suomalaiset joutuivat tekemän eräänlaisen pakkorauhan Neuvostoliiton kanssa, vaikka se kallein itsenäisyys ja länsimainen demokraattia säilyivät " :

tämä "eräänlainen pakko" on heijastunutkin varmaan omalla tavalla "paluumuuttoprosessiin" ja siihen paikkaan osui silloin presidentti Mauno Koivisto ( kaikella kunnioituksella!) tekemään aloitteen. Saattoi olla, että " Hän halusi maksaa inkeriläisille kunniavelkaa omasta ja kantasuomalaisten puolesta".
Kiitos kommentistanne!

Hessu (nimimerkki)

Viola: "Herää kysymys : Oliko kysessä oikeasti valtiovallan tarkoitus täällä tavalla maksaa kunniavelkaa inkerinsuomalaisille vaiko enemmänkin haluu toimia Neuvostoliiton ja KGB:n mahdollisesti Tiitiselle esittämän toivomuksen mukaan ja tyhjentää suomensukuinen väestö Inkerinmaalta?"

Asia pitää tutkia huolellisesti ja jos todetaan, että kyseessä oli NL:n puolelta etninen puhdistus, niin Venäjän kanssa pitää aloittaa neuvottelut inkeriläisten paluumuutosta kotimaahan Venäjälle ja Venäjän kansalaisuuden palauttamisesta.

Viola (nimimerkki)

#25 Hessu : "..aloittaa Venäjän kanssa neuvottelut..inkeriläisten paluumutosta kotimaahan Venäjälle " :

Kiitos neuvoista ja tämä olisikin sitten uusi aalto inkeriläisten kohdalla.
Periaatteessa paluu Venäjälle on mahdollista, täytyy vain vapautua Suomen kansalaisuudesta, pyrkii Venäjälle paluumuuttajana/maahanmuuttajana ja asumaan pääsee siinne minne viranomaiset katsovat parhaaksi, eikä sinne minne haluaisin.Asua siellä 3 vuotta sitten vasta saa anoa Venäjänkansalaisuutta, jos päämääränä olisi se tarkoitus.

Nyt puhutaan yleisesti Inkerin kansan kohtalosta.

ee-n (nimimerkki)

#0
Ei mielestäni voi käyttää etnistä puhdistusta tässä yhteydessä.
Se on melkoista liiottelua.
Otetaan nyt vaikka se pahamaineinen Wikipedia avuksi:

"Ethnic cleansing is a term that has come to be used broadly to describe all forms of ethnically-motivated violence, ranging from murder, rape, and torture to the forcible removal of populations.[1] A 1993 United Nations Commission defined it more specifically as, "the planned deliberate removal from a specific territory, persons of a particular ethnic group, by force or intimidation, in order to render that area ethnically homogenous."[1] The term entered English and international media usage in the early 1990s to describe war events in the former Yugoslavia, particularly Kosovo and Bosnia."

Tietääkseni ei Venäjä inkeriläisiä pakottanut tai pelotellut Suomeen muuttamaan. Eiköhän useimmat tulleet Suomeen mm korkeamman elintason toivossa?
Tunnen inkeriläisiä ja olen myös ollut juuri mainitsemillasi seuduilla aikoihin, jolloin Suomeen muutto oli ajankohtainen. Hinku oli kova ja jonossa muuttoa odotettiin ja toivottiin. Pakosta tai uhkailusta ei ollut kysymys.
Tottakai valittaa sopii, jos on pettynyt.

Hyvää kesän jatkoa!

Viola (nimimerkki)

# 27 ee-n :
Wikipediasta suomeksi :

"Etninen puhdistus eroa Suomen lain tuntemasta joukkotuhonnasta siten, että etnisessä puhdistuksessa päämääränä on maantieteellisen alueen tyhjentäminen jostain tietystä etnisestä ryhmästä"

Niin kuin vastasin #8, että v 1959 Leningradin alueella oli 23 193 suomalaista ja nyt Suomeen muuttanut nyt n.30 000 ja luultavasti enemmistö on Leningradin alueelta, niin olkoon syy sitten mikää tahansa, mutta alue on tyhjennetty osittain inkeriläisistä. Entiset inkeriläiset kylät ovat täyttyneet venäläisillä datshoilla (kesä-asunnot) ja inkeriläinen siellä, Inkerin maalla, harvoin enää tulee vastaan. Minusta se on surullista!

En piilottelee sitä, että henkilökohtaisesti olen pettynyt siihen, miten Suomessa kohdellaan inkeriläisiä. Tein virheen, että jätin kaikki taakse, luovuin kaikesta ja kadotin oman minuuni. Identiteettini jäi Venäjälle!

Nyt olen suomenkansalainen ja täällä pysyn! ja otan kantaa asioihin niin kuin muutkin omalla mielipidelläni.
Kiitos kommentistanne! ja Hyvää kesän jatkoa teillekin!

Viola (nimimerkki)

# 29 Fredy :
kiitos lehtijutusta, olin miettinytkin, että miten kävi Tamara Suzille, koska olin aikaisemmin lukenut hänen tapauksesta. Olin nyt aktiivisesti Irina Antonovan ja Eveline Fadayelin asiassa liikkeellä, osallistuin Helsingissä mielenosoitukseen ja käyntiin eduskunnassa, myös samantien kehitysvammaisen tyttärenpokaani asialla oli tukiryhmä eduskunnassa.

On todella ikävä juttu myös Tamara Suzin, sanotaan iäkkään ihmisen piinaaminen tai voi sanoa hengisesti kiduttaminen! Missä oikeus on? Minne katsoo?! Suomen lakipykälät "tunkeutuvat syvälle perheasioihin" ja rikkovat törkeästi perherakenteita ja sotkevat kipeästi ihmissuhteita.

Uskottavuus oikeusvaltioon alkaa hiipiä monella kantasuomalaisellakin, puhumattakaan meistä maahanmuuttajista, joihin kohdistuu enemmän epäoikeudenmukaisuutta.

Edessäni on Etelä-Saimaa-lehti 26.2.2009 otsikolla : "Harva uskoo yhteiskunnan oikeidenmukaisuuteen" Sinikka Suosalmi kirjoittaa : Vain joka kolmas suomalainen uskoo oikeudenmukaisuuden toteutuvan yhteiskunnassa. Sosiaali-ja -terveysturvan keskusliiton tuore Kansalaisbarometri kertoo, että yli kolmasosa suomalaisista epäilee kunnallispolitiikan luotettavuutta. Vielä useampi ei luota valtakunnalliseen politiikkaan",..näin siis maassamme!

Erland Salo (nimimerkki)

Sota-aika on sota aikaa. Siinäpä on siis jälkiviisaus peräti paikallaan.

Tapahtumat menivät kuitenkin Inkerinmaalla siten, että inkeriläisiä siirrettiin sotatoimialueelta huomattava määrä Suomeen. Sotivien osapuolten jaloista pois oli yksi selitys. Toinen oli suomalaisten tuntema heimorakkaus ja kokema työvoimapula. Inkeriläisiä siirtyi melkoinen määrä Suomeen. En tiedä oliko pakko lähteä, mutta oletan että ei ollut.

Sodan päätyttyä voittaja määräsi, että inkeriläiset oli palautettava. Siinä ei Suomella ollut kahta sanaa sanottava, vaan oli toimittava. Inkeriläiset voivat olla katkeria, mutta Suomea he eivät voi syyttää, koska muuta mahdollisuutta toimia ei ollut.

Mauno Koivisto antoi omista syistään inkeriläisille oikeuden paluumuuttajina tulla Suomeen. Oikeutta käytettiin hyvin runsaasti. Ketään ei tiettävästi pakoitettu muuttamaan, vaan päätöksen teki kukin omalta osaltaan. Valtaosa etsi parempaa elämää itselleen ja enemmistö näin kokikin. Osa ei tietenkään ollut eikä ole tyytyväinen. Viola kuuluu näihin menneen elämän ihanuuden haikailijoihin. Täydellistä elämä ei kaiketi Neuvostoliitossakaan ollut, mutta kuitenkin hyvää. Nyt on tyytyminen Suomeen, kun Venäjä taitaa olla huonompi vaihtoehto ehkä.

Viola (nimimerkki)

#31 Erland Salo " Sota aika on sota aika" :
Vielä lisäisin monikossa, että "sota ajat ovat sota ajat" ja ne jättää jälkeensä jokaiseen sen alla eläneen, mutta jokaisella on se oma elämä ja tunteet tapahtuneesta.
Tämä keskustelu palsta on hieno juttu, kuulee monen ihmisen mielipidettä, niin kuin teidänkin. Monessa olette oikeassa, jossain olen erimieltä.
Kiitos kommentistanne ja hyvää kesän jatkoa!

Gagarin (nimimerkki)

Mitä voidaan ajatella sellaisesta maasta, jonka kohdalla "etninen puhdistus" toteutuu, jos kansalaisten sallitaan muuttaa pois?
(Tuli vain mieleeni...)

Viola (nimimerkki)

#33 Gagarin " Mitä voidaan ajatella sellaisesta maasta, jonka kohdalla "etninen puhdistus"toteutuu, jos kansalaisten sallitaan muuttaa pois?":

Onhan siinäkin aiheetta miettiä!..Jossittelen tässä hieman..
Verrataan, jos esimerkiksi joku "ihmemaa" tarjoutuisi ottamaan Suomesta takaisiin sodan aikana Suomeen evakoidut karjalaiset ? Mitä luulet? Mitä tekisi Suomi? ja lähtisivätkö karjalaiset "sankoin joukoin"...Toisin tässä kyllä olisi, että karjalaiset lähtisivät omille entisille kotiseuduille,jos lähtisivät..Inkeriläiset päinvastoin kotiseuduiltaan tuntemattomaan maahan...

Tynkä-Karjalan Antti (nimimerkki)

#33: "Mitä voidaan ajatella sellaisesta maasta, jonka kohdalla ”etninen puhdistus” toteutuu, jos kansalaisten sallitaan muuttaa pois?"

Oli inkeriläisten "onni", ettei heillä ollut kansallisvaltiota. - Kyseessä on nimittäin sellainen maa, joka järjestää vaikka kansanmurhan - ei ainoastaan pakkosiirtoja ja karkoituksia - kuten tapahtui Ukrainassa 30-luvulla ja Tsetseniassa viimeksi 90-luvulla.

Kun Suomi saa takaisin pakkoluovutetut alueet, sinne lähtee karjalaisten lisäksi paljon muita, lähinnä suomalaisia, jotka näkevät suuressa muutoksessa myös suuren mahdollisuuden.

Viola (nimimerkki)

#35 Tynkä-Karjalan Antti " On inkeriläisten "onni", ettei heillä ollut kansallisvaltiota " :

ei ole ja ei ollutkaan, mutta oma lippu ja kansallishymni kuitenkin ja suurinpiirtein rajoitettu asumisalue nimeltään "Inkerinmaa" - Ingermanlandia? ja kansa nimeltään inkeriläiset.

Lieneekö muualla maailmassa jotain vastaavaa?, että kaikki nämä valtion symbolit, muttei kuitenkaan tunnustettu "valtiona"? ja miksi ei?

Erland Salo (nimimerkki)

# 36 Viola
Eipä kukaan hakenut Inkerinmaa nimiselle valtiolle tunnustusta. Inkerinmaalla ei tainnut olla omaa kansalaisten valitsemaa eduskuntaakaan tai vastaavaa.

Inkeriläiset ovat heimo-/kansansirpale, jonka kohtalo on ollut erittäin kova.

Voidaan pohtia sitä, mitä Suomen olisi pitänyt tehdä milloinkin. Tietenkin se on hedelmätöntä ajatusleikkiä, mutta kuitenkin. Menneisyydessä tapahtunut on siellä ja siitä tehdään useita versioita jopa omien tarkoitusperien ajamiseksi tässä ja nyt.

Ehkäpä meidän Suomessa olisi hyvä suunnata katseet enemmänkin tulevaisuuteen. Inkerikot ovat yleensä hyvän peruskoulutuksen saaneita ja osaavat myös venäjän kielen. Näin ainakin ajattelen. Heitä on tuettava, jotta he pystyvät yhä paremmin käyttämään omia avujaan hyväksi ja sopeutumaan yhtä paremmin Suomeen.

Sinänsä olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon inkeriläisiä on palannut Suomesta Venäjälle. Pettyneitä täytyy olla, koska ei Suomikaan ole mikään paratiisi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

#37 Erland Salo :
Kiitos asiallisesta pohtimisestasi.
Ei varmaan Venäjällä silloin ollut suurta kiinnostusta korostaa Inkerin kansan itsenäisyyttä.. joku pieni "vanhanaikainen heimo" siinä isossa valtiossa, mutta kuitenkin kehitys oli aivan hyvää luokkaa, koska suomen kieli oli kouluissa, kirkoissa.Suomenkielinen Kolppaanan seminaari, suomenkielinen pedagoginen opisto Hatsinassa, jossa itse olin samassa rakennuksessa töisä nykyään venäjänkielinen pedagoginen opisto..
Ehkä kirjoitan blogin siitä, miten oli Inkerin maalla joskus...
Eihän ole mitään tutkimuksia ainakaan vielä paluumuuttajien aallosta kuinka paljon on palannut takaisiin ja kuinka paljon ei enää pysty siihen, koska kaikesta on luovuttu.
Kyllä suurempi osa paluumuuttajista olivat korkeasti koulutettu, mutta koulutusta vastaavaa työtä eivät saaneet ja se taito ja tieto jäivät käyttämättä. Suomessa...

Historian tuntemuksessa aukko (nimimerkki)

Yli 60000 inkeriläistä taisteli suomen puolesta ja heti sodan jälkeen suomen "punainen" Valpo ryhtyi jahtaamaan NL:n vaatimuksesta siperian juniin. Olemme velkaa, sanoi punikkidemarit mitä vaan (Backman, Lipponen)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset