Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Suomi on hyvä naapuri venäläisten silmissä

 • Aleksanteri I
  Aleksanteri I
 • Senaatti 1917
  Senaatti 1917
 • Keisarillinen valtaistuin
  Keisarillinen valtaistuin

Pari päivää sitten Uutisvuoksen toimittaja kysyi minulta haastattelussa "Onko Venäjä hyvä naapuri?" Vastasin "kyllä"!

Vastaamalla niin ajattelin asiaa ihan ehkä globaalisti takertumatta tähän päivään. Mikä vikaa on naapurissa, jonka kupeessa on olla ikuisesti suhteessa kuin suhteessa, koska maantieteelle ei voida mitään ja kun itse venäläiset pitävät Suomea hyvänä naapurina. Ainakin venäläinen kansa. Venäläiset suorastaan rakastavat Suomea.

Ei haukkumalla ja solvaamalla hyviä suhteita hoideta.

Eikä ainakaan Venäjältä päin haukuta Suomea ja sen presidenttiä. Sen sijaan Suomen puolelta kuulee jatkuvasti "roistovaltiosta Venäjästä" ja sen "kelvottomasta johtajasta".

  "Venäjä on hyvä naapuri Suomelle. Venäjä on Suomelle tulevaisuuden mahdollisuus. Tätä naapuruutta pitäisi pitää yllä ja hoitaa asioita niin, että näin on jatkossakin", sanoin haastattelussa.

Äsken Ruotsin liput liehuivat Lappeenrannan rautatieasemalla, kun lähes tuhat ihmistä odotti Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian saapumista. Heille hurrattiin ja heiteltiin keltaisia tulppaaneja. Mahtava kansan vastaanotto! Olin itse lähellä sitä tapahtumaa.

Mitä jos Ruotsia ja sen Kuningasta haukuttaisiin samalla tavalla kuin Venäjää ja sen johtajaa?

Venäjä vapautti Suomen kahdesti

Miksi muistetaan historiasta vain pahoja asioita? Eikö Venäjä ole tehnyt mitään hyvää naapurimaalleen Suomelle? Vapauttihan se alueen Ruotsin vallasta. 1800-luvulla Venäjä voitti Suomen Ruotsilta ja antoi maalle laajan itsehallinnon ja antoi säilyttää oman uskontonsa niin myös yhteiskuntajärjestelmänsä sekä säätyerioikeutensa. Olisiko suomalaisuus muuten säilynyt ja noussut tässä Ruotsin itäisessä provinssissa?

  Tämän teki Aleksanteri I.

Vaikkakin Suuriruhtinaskunta oli irrallinen osa Venäjän keisarikuntaa meillä oli kuitenkin omat erilaiset lakimme. Se oli mielestäni kultainen aika Suomelle, vaikkakin alussa viralliseksi kieleksi jäi silloin ruotsi.

Itsenäisyys

Vastauksena Suomen pyyntöön Venäjä tunnusti Suomen itsenäisyyden 31.12.1017. Sen teki Vladimir Lenin. Joten Venäjä auttoi Suomea pääsemään itsenäiseksi valtioksi jo kaksi kertaa. Ruotsi ei kertaakaan.

Suomi on idän ja lännen rajamaa ja ollut osana kumpaakin valtakuntaa. Tuntuu siltä, että suomalaiset pitävät Ruotsia parempana ja luotettavana naapurimaana kuin Venäjää. Onko niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Elämä jokaisen kohdalla ja, niin kuin kansakunnan historiakin, on kirjavaa ja sisältää "Kaikennäköistä"!

Kiitos kommentistasi.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mitä jos Ruotsia ja sen Kuningasta haukuttaisiin samalla tavalla kuin Venäjää ja sen johtajaa?

Ei taida olla aihetta,,vai valtaako ruotsi naapurimaita ja mantuja vastoin sääntöjä,,painostaako,uhkaako,kiristääkö?

Suomen ja ruotsin raja on ystävyyden raja,,suomen ja venäjän,,hhhmm !

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jari Pirppu kirjoitti : [Suomen ja ruotsin raja on ystävyyden raja,,suomen ja venäjän,,hhhmm !],

-olisit kirjoittanut suoraan mitä ajattelet Suomen ja Venäjän rajasta.

Maittemme välisestä historiasta pitäisi puhua, ettemme toistasi virheitä molemmin puolin rajaa, ja ottaisimme opikseen paremmatkin kokemukset siitä!

Vielä toistan sen, ettei solvaamalla ja haukkumalla mitään hyvää saavuteta ja emmekä pysty rakentamaan yhteisymmärrykseen kestävää siltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitkä tekijät vaikuttivat omaan päätökseesi muuttaa Suomeen? Vastaukseksi ei voi kelvata pelkästään siihen tarjottu mahdollisuus, vaan joko se on halu lähteä pois Venäjältä tai sitten halu päästä Suomeen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olen suomalainen, olin jo syntyessäni suomalainen. Neuvostoliiton passissanikin oli kirjoitettu "Финка"-"Suomalainen". Haaveilin päästä heimolaisten joukkoon. Halusin tulla Suomeen. Ehkä geeniperimä veti minua tänne sinun ja muitten suomalaisten seuraan.

400 vuotta sitten esi-isäni muuttivat täältä Inkerin maalle. Neljännesvuosisata sitten muutin takaisin. Paljon on muuttunut täällä Suomessa. Mutta yksi ei ole muuttunut: Ihminen, eikä Juha Kuikka.

Esi-isäni houkuttelivat sinunkin esi-isääsi viljaville Inkerin maille, mutta hän jäi tänne. Nyt vihdoinkin kohtasimme täällä virtuaalimaailmassa. Jälleennäkemisen ilo on käsin kosketeltavissa.

Hyvää kevättä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Inkeriläiset ovat kuitenkin suomalaisia. Kuuluivat Ruotsin valtakunnan alueelle aina Isoon Vihaan asti. Säilyttivät suomen kielen ja luterilaisen uskonnon. Venäläistämiskehitys alkoi vasta Stalinin kaudella.

Haastan itse joskus Violan hänen esittämistä mielipiteistään, koska niistä heijastuu se perusmaailmankuva, joka jo äidinmaidossa Neuvostoliitossa on imettty koko koluajan ja kasvatuksen tuloksena ja josta on vaikea vapautua näkemään kaikkia asioita niin kuin ne ovat.

Veikko Savolainen

"Inkerinsuomalaiset" on presidentti Koiviston aikaansaama maanpetos, eli on uskoteltu että täysiryssät olisivat jotenkin "paluumuuttajia".

Ainoa paluumuutto mikä olisi oikein olisi, että ryssät menisivät takaisin omaan kotimaahansa venäjälle.

Sen sijaan näistä ryssistä maksetaan veroa eli käytännössä toimeentulotukea ja eläkkeitä.

Kyllä olisi kirveellä töitä. Onneksi on kohta vaalit saa edes mielikuvatasolla vaikuttaa jotenkin. Vaikka todellisuudessa mikään ei tule muuttumaan. Suomi on edelleen ulkomaalaisille paras maa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Henkilö, jolla on supisuomalainen nimi ja joka Neuvostoliitossakin luokiteltiin virallisesti suomalaiseksi ja joka jo Suomeen muuttaessaan on hallinnut suomen kieltä (ainakin kirjallisesta oikeakielisyydestä ja ilamaisun rikkaudesta päätellen) paremmin kuin keskiverto "persublogisti", on aika kaukana täysryssästä, vaikka hänelle historian kulku koulussa onkin opetettu toisin kuin Suomessa koulua käyneille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Veikko Savolainen.

Kiitos erittäin "ystävällisestä" kommentista. Varmaan tarvitsit tällaista tunne purkausta.Onko olosi parempi nyt?

Mukavaa kevättä ja hyvää mieltä!

Veikko Savolainen

Viola, olo on hyvä sitten kun palaat kotimaahasi venäjälle. Siellä varmasti kevät kukkii kauneimmin. Sinulle.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä Vastaus kommenttiin #14

Et siis millään voi käsittää sitä, että Viola Heistosen kotimaa on Suomi. Hän on aina identifioitunut suomalaiseksi ja hänet on Neuvostoliitossa leimattu ulkopuoliseksi. Minä luulen, että hän kokee palanneensa kotiin muuttaessaan Suomeen.

Jokaisella on tietenkin oikeus mielipiteisiinsä. Siksi sinunkin näkemyksesi on hyväksyttävä niin kauan kuin keinot vieraiden poistyöntämisestä jäävät omien näkemyksien esittämiseksi sosiaalisessa mediassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #24

Sampsa Mäkelä.

Violan Uusi kotimaa on nyt Suomi. Olen Suomen kansalainen ja ainoastaan Suomen kansalainen. Lähtömaassani olin Neuvostoliiton suomalainen kansalainen.
Ei siellä Inkeristä puhuttu.

Kotimaani ompi Suomi, mutta ehkä "neuvostoliiton suomalaisen identiteettiä" tuli osa mukana tänne.

Inkeriläisten kesäjuhlissa 2012 Lahdessa Kaukopartiolaiset laulaa:

https://www.youtube.com/watch?v=39pitsxAvnY

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #14

Veikko Savolainen.

Minä olen tullut tänne jäädäkseen.Jos sinä et tykkää niin se on sinun ongelma.

Pyytäisin kuitenkin pysymään blogin aiheessa.Sinun tapa haukkua minua kertoo juuri siitä poliittisesta kulttuurista jota täällä kirjoituksella arvostelen.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Savolainen:törkeää ryssitellä vanhenpaa ihmistä. Eikö käytöstapoja löydy?

Käyttäjän JormaMarttala1 kuva
Jorma Marttala

Taas nousee vanha leimakirves kuin wanhaan suomettumisaikaan.
Jos Venäjän nykyisessä valehtelijoiden klubi-touhussa ei ole kritikoitavaa, ollaan jälleenNeuvostoliitto-hurmoksen suossa.
En ymmärrä mihin suomalaisten USA-vastaisuus perustuu, vaikka naapurina olisi minkälainen hitler-henkinen agitaattori hyvänsä. Oli kommunismin aikaan ja monen mielikuvissa vieläkin.
Suomen Sotilas-lehden tuore yliö valaisee:
--
"...Venäjän luonteesta ja toimintamalleista saa hyvän kuvan seuraamalla mitä ja minkälaisia syytöksiä Venäjä esittää muita vastaan. Kyse on projektioista, joihin se onnettomuudekseen lopulta aina alkaa uskoa itsekin, kuin sadun äitipuoli, jonka peililtä piti saada vain miellyttäviä vastauksia.

Venäjä syyttää ukrainalaisia fasisteiksi, koska se alkaa itse olla tiellä jotain fasismin kaltaista kohti. Venäjä syyttää Yhdysvaltoja ja EU:ta sekaantumisesta Ukrainan sisäisiin asioihin, koska se itse sekaantuu niihin. Venäjä syyttää länsimaita terroristien tukemisesta, sillä Venäjä itse tukee terroristeja. Venäjä syyttää Ukrainaa laittomien asejoukkojen kokoamisesta, koska Venäjä kokoaa itse sellaisia. Venäjä syyttää länsimaita geopoliittisesta nollasummapelistä, kylmän sodan asenteista, propagandasodasta, vallankaappauksesta, vähemmistöryhmien vainoamisesta, ääriryhmien aseistamisesta jne. koska Venäjä itse tekee tätä kaikkea.

Nyt suomalainen lukijamme - rähmälläänolon ja peruskoulun kasvatti - suuttuu ja huutaa: mutta niinhän ne amerikkalaisetkin!

Mutta ei kyse ole nyt siitä. Amerikkalaisten hölmöilyt Afrganistanissa tai Irakissa eivät tee venäläisten toimia Ukrainassa tai Georgiassa hyväksyttäväksi.

Ehkä meidän suomalaisten pitäisi miettiä enemmän sitä kumman dominanssi on mukavampaa; vieressämme olevan yhä autoritäärisemmäksi muuttuvan Putinin Venäjän vai meistä kaukana olevan globaalin suurvallan, kaikesta kritiikistä huolimatta demokraattisen Yhdysvaltojen? Haluammeko tanssia kyynisen diktaattorin vai idealistisen markkinatalousmahdin ja demokratian pillin mukaan? Valinta on helpompi kuin se joka jouduttiin tekemään vuonna 1940 Stalinin ja Hitlerin välilllä.

Venäjän Washingtonin-lähettilään kotiin kutsuminen on paitsi keino vältellä dialogia operaatioiden ollessa kriittisessä vaiheessa, myös projektio, sillä Venäjä elää propagandakoneistoineen käänteistodellisuudessa. Sen mukaan Ukrainan tilanteen on aiheuttanut Yhdysvallat eikä Venäjä. Ukrainan demokraattinen kansannousu johtui CIA:n agenteista, ja syvää paheksuntaansa osoittaakseen Venäjä vetää suurlähettiläänsä kotiin kuin pieni poika punaisen kuorma-autonsa hiekkalaatikolta.

Hyökkäys Georgiaan oli projektio Kosovosta, hyökkäys Krimille ja Krimin "pääministerin" laiton vaihtaminen taas projektio Ukrainan vallankumouksesta. Molemmissa tapauksissa Venäjä muodostaa itselleen käänteistodellisuutta edustavan vääristyneen kuvan siitä, mitä Kosovossa, Georgiassa ja Ukrainassa tapahtui ja alkaa sitten tehdä propagandastaan totta. Itsepetos alkaa toteuttaa itseään.

Jos Putinin ekspansiivista lähi-imperialismia ei pysäytetä ajoissa, voi seuraava kriisi olla lähellä seuraavaa energiakäytävää länteen. Georgiassa Putin sai tahtonsa läpi, Ukrainan kohtalon näemme lähi päivinä. Molemmat ovat Venäjän kaasureittejä länteen. Kolmas strateginen reitti kulkee Suomen ja Viron välitse. Viro kuuluu onnekseen Natoon. Suomi, Georgia ja Ukraina eivät kuulu."

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Monenko Venäjän naapurimaan mielestä Venäjä on hyvä naapuri?

Veikko Savolainen

Ei yhdenkään. Kaikki tietävät venäläiset rikollisiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös Valko-Venäjällä ole aika lämpimät välit?

Markku Laaksonen Vastaus kommenttiin #16

Saattaa olla valtiona, mutta suurella osalla kansaa ei ole. Valko-Venäjällä on oltava suu supussa tai tulee satinkutia Maanisän kädestä.
Blogista voi olla suomalainen etnisesti, mutta Vaikuttaa kulttuurisesti aidolta neuvostoliittolaiselta kuten oheinen CV kertoo.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #16

Itsenäinen Krim piti Venäjää niin hyvänä napurina, että päättii liittyä siihen. Saa nähdä pystyykö Venäjä jatkossa vastaanottamaan kaikki siihen liittymistä janoavat naapurikansat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #16

Juha Kuikka.

Asuin 10 vuotta Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä. Olin töissä Polyteknisessä korkeakoulussa ja sittemmin Yliopistossa. En huomannut mitään venäläisvastaisuutta ja minun suomalaisuus ei ketään häirinnyt siellä. Päinvastoin, sain jopa ylennystä työurallani. Kivat muistot ovat sieltä päin!

Kalevi Wahrman

Mee Veikko takaisin mettään.Palaa takaisin lähtöruutuun peruskoilun sivistämisen jälkeen.

Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #18

Kalevi, tänä vuonna aion lähteä Lappiin lomille.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

En ainakaan minä tiedä kaikkien venäläisten olevan rikollisia.

Jari Rauhala

Hyvä kirjoitus yhdestä näkökulmasta.
Ruotsin vallan alla ei ollut mitään mahdollisuuksia itsenäisyyteen. Maa oli usein Ruotsin ja Venäjän sodissa sotatantereena, jotka vielä Ruotsi oli valtapyyteissään useammin aloittanut.
Edellinen laittoi ihmettelemään, kun vielä selvisi perusteelisemmin, että Venäjän vallan alla ei ollut pelkkä autonomia, vaan myös itsenäisyysaatetta voitiin kehittää. Kummallinen suurvalta kun tuon hyväksyi.
Mikähän tuossa on ollut syynä?

Mutta puolueettomana on paras. Antaa suurvaltojen kinastella keskenään, kumpikaan ei tarvitse meidän tukea. Itse luovat ongelmansa, niin selvittäköön ne itse myös.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Aleksanteri I, "Euroopan santarmi," on kiistelty hahmo Venäjän ja Euroopan historiassa. Hän ei suinkaan vapauttanut Suomea vuonna 1808 vaan murskasi vapauden aatteet saappaansa alle koko Euroopassa. Jotkut sanovat, että sementoituaan aatelisten ylivallan Wienin kongressissa 1815 hän alkoi katua pahoja tekojaan ja pakeni yhä syvemmälle uskonnolliseen mietiskelyyn ja mystiikkaan.

Yhä edelleen väitetään, ettei Aleksanteri todellisuudessa kuollut vuonna 1825 vaan että se oli lavastus. Hän kuulemma ryhtyi munkiksi Siperiassa ja eli vielä vuosikymmeniä nimellä Fjodor Kuzmitsh. Päivän uutisia tai niiden puutetta ajatellessa tuo vaikuttaa suorastaan enteelliseltä...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Putin kasvattaa piilossa partaansa, kunnes voi ryhtyä vaeltavaksi munkiksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Manu Korkman.

Putin on vapa mies ja voi kasvattaa partaa tai olla kasvattamatta sitä.
Se ei kuulu sinulle eikä minulle.

Oudolta tuntuu nykyinen kielen käyttö valtakunnan suhteista ulkovaltioihin. Tämmöinen kielen käyttö on otettu politiikassa aseeksi.Ei kannata haukkua lähinaapuria. Tulevaisuus on tuntematon. Saattaa olla, että paras ystävä kääntyy viholliseksi ja päinvastoin.

Henkilökohtaisesti et sinäkään tiedä omaa tulevaisuutta. Jospa joudut itse vaeltavaksi munkiksi.

Hyvää ja turvallista elämää kuitenkin toivon!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #30

Venäjän ystävyys on nyt nähty Ukrainan tapahtumien yhteydessä. Mihin tarvitaankaan vihollisia, jos ystävät ovat tällaisia? Kaikkea hyvää myös Sinulle!

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kiitos kirjoituksestasi Viola. En viitsi puuttua siihen minkämaalainen olet vaan tuohon naapurijuttuun. Lienet ehkä huomannut että meillä hyvä naapuri on mielellään huomaamaton, ei pidä melua itsestään eikä muutenkaan, ja korkeintaan nyökkää jos ohittaa, mielellään nopeasti tietenkin. Eivät suomalaiset suuremmin naapurin kanssa ole tekemisissä ja hyvä niin. Mielestäni tämä pätee, tai sen pitäisi päteä myös rajanaapureihin suuntaa katsomatta. Olkoon he siellä ja me täällä ilman sen kummempia seremonioita, eikös juu?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Marina Lindqvist kirjoitti : [Eivät suomalaiset suuremmin naapurin kanssa ole tekemisissä ja hyvä niin.],

- Hyvä niin, mutta huomasit itsekin, että nyt pyrimme tekemisiin suuremman itä-naapurin kanssa haukkumalla sitä.

Jos otetaan pienemmässä mittasuhteessa suomalaisessa naapurisuhde kulttuurissa, niin se ei tiedä hyvä.

Kiitos kun piipahdit lukemaan ja kommentoimaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset