Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Kannabis aiheuttaa skitsofreniaa. Skitsofrenia vie eläkkeelle.

 • Huumevalistusta Imatran koululla
  Huumevalistusta Imatran koululla
 • Kannabis aiheuttaa skitsofreniaa. Skitsofrenia vie eläkkeelle.

Kannabisongelma kasvaa – moni joutuu katkaisuhoitoon Kirjoittaa Lappeenrannan uutiset 4.3.2015. [Imatralla hyvin monessa asunnosta kasvatetaan kannabista – näkyy myös koulumaailmassa][] 21.2.2015 Tuija Horttanainen.

Koulupoliisi: Imatralla tarvitaan nyt entistä järeämpiä konsteja nuorten huumevalistukseen. Koulupoliisinakin toimiva vanhempi konstaapeli Timo Härkönen tiivistää tilanteen karulla tavalla.

  Ensimmäistä kertaa yli 10-vuotisella urallani ollaan tilanteessa, että huumausaineet ovat tulleet teidän ikäisten keskuuteen sellaisella voimalla, että virkavallalla, koulun henkilökunnalla ja vanhemmilla on herännyt huoli siitä, tuleeko teistä yhteiskuntakelpoisia ihmisiä, Härkönen lausui kannabisvalistustilaisuuteen osallistuneille lukion ykkösluokkalaisille keskiviikkona.

  Nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen NUPPI-työryhmä, koulut, rehtori, poliisi ja lukion oppilaskunnan edustajat järjestivät nuorille tilaisuuden, jonka tarkoitus oli laittaa nuoret miettimään kannabiksen käyttöä.

  NUPPI-työryhmän edustajat, Riikka Helin ja Mari Viljakainen , kertovat kannabiksen lävähtäneen Imatralle toden teolla kolmisen vuotta sitten. Koulumaailmassa selkeä lisäys aineen käytössä on tapahtunut vuoden sisällä.

  Auditoriosta poistuneet nuoret antoivat tilaisuudelle kiitosta realismista. Heidän mielestään asioita ei kaunisteltu, mutta kerrottiin myös kannabiksen ”hyvistä puolista” esimerkiksi lääkkeenä. Poliisin sanat pistivät miettimään.

Kasvaako meillä yhteiskuntakelvoton sukupolvi?

Imatralainen lehti pääkirjoitus 4.3.,"Yhteiskuntakelvoton sukupolvi paisuu" Karri Kannala. päätoimittaja ja kustannusjohtaja

  Kannabiksen käyttäjät ovat Suomessa marginaaliryhmä, valitettavasti räjähdysmäisesti kasvava sellainen. Kannabis on noussut puheen aiheeksi sitä mukaan, kun sen myynti on ulkomailla laillistettu. Kannabiksen käyttäjät ovat alkaneet Suomessakin puhua , listata ja perustella sen hyötyjä. Samalla heidän keskuudessa vahvistuu vääristynyt kuva siitä, että enemmistö ajattelisi heidän kanssaan samoin. Näin käy erityisen helposti, kun samanhenkiset ihmiset jakavat ajatuksiaan sosiaalisessa mediassa.

Eksoteen ja Honkaharjun suunnalta kuulu:
kannabiksen tai ainakin osittain sen takia hoitoon hakeutuvien määrä kasvaa Imatralla ja Lappeenrannassa viikottain. Poliisin huoli siitä, että iso osa työelämän kynnyksellä olevasta sukupolvesta ei tule edes yhteiskuntakelpoiseksi, on karu fakta.

Mitäs tehdä?

Kirjoitin äsken blogin Masennus vie eläkkeelle

Tutkijoitten mukaan masennukseen on monta syytä ja yksi niistä skitsofrenia, yleisin mielisairaus. Skitsofrenia tunnetaan nuorten aikuisten sairautena, joka iskee etenkin 20–30 vuoden iässä.

Jostain kannabiksen tutkimuksista oli mainittu, että kannabiksen käyttö aiheuttaa skitsofreniaa. Saattaa olla yhteyksiä siihen että nuoret, alle 35-vuotiaat jäävät tai pääsevät mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle. Tämä on joku massailmiö, jos joka päivä Suomessa yli 5 nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle.

Mistä päästä aloittaa vyyhtiä purkamaan jos se on vielä purettavissa? Kannabiksen kasvattajista vai käyttäjistä. Jos yksi kasvattaja joutuu kiinni niin kaksi tulee sijalle. Jos ei ole kysyntää, niin ei ole tarjontaa!

Ihan oikein Imatralla, että on nyt panostettu huumevalistukseen kouluissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Rasmus Salminen

Lähteistämätöntä höpötystä. Kannabiksen käytön ja skitsofrenian välillä ei ole yhteyttä. http://www.schres-journal.com/article/S0920-9964(13)00610-5/abstract

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Palasin reissulta ja täällä onkin ollut vilkas keskustelu.
En ole kannabiksen käyttäjä ja skitsofrenian asiantuntija. Tämä ja edellinen blogini koskee nuorten työkyvyttömyyseläkettä. Väitteeni pohjautuu siihen mitä sain lukea julkisista lähteistä aiheesta.
Kiitos avauskommenttista!, vaikkakin hieman myöhäiset kiitokset.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Kannabis ei varsinaisesti aiheuta skitsofreniaa, mutta se voi laukaista piilevän skitsofrenian. Lisäksi on havaittu, että ihmiset, joiden suvussa on ollut skitsofreniaa tai joilla on muita riskitekijöitä sairastua tautiin alkavat käyttää kannabista todennäköisemmin kuin muut ihmiset.
http://www.theverge.com/2014/6/24/5836762/the-link...

Jos siis etsitään ratkaisuja kannabiksen laukaiseman skitsofrenian vähentämiseen niin koulun huumevalistuksessa kannattaisi kertoa käyttöä harkitsevien ottaa selvää onko suvussa ollut aikaisemmin tällaisia sairauksia.

Ari Kemppainen

"Jos siis etsitään ratkaisuja kannabiksen laukaiseman skitsofrenian vähentämiseen niin koulun huumevalistuksessa kannattaisi kertoa käyttöä harkitsevien ottaa selvää onko suvussa ollut aikaisemmin tällaisia sairauksia."

Aivan.. että ensin vaan kyselemään ja soittelemaan kaikki sukulaiset läpi että onko ollut skitsofreniaa? Jaa.. että ei, ja sitten vaan tupruttelemaan :D Mutta, entäppäs ne lapset joiden isit tai äidit tai sukulaiset ei kerrokkaan sitä totuutta? Tai isit tai äidit tai sukulaiset eivät ole joko tavoitettavissa tai tiedossa? Mitenkäs sitten?
Eiku kokeilemaan niin kyllä se sillä selviää!

Lisätäkseni: Kannattaisi Violankin tutustua siihen kannabis kasviin hieman huolellisemmin, tarkoitan että samaa reumatismi ja kroonista kipu-lääkettä on jo aivan resepti lääkkeenä siellä samassa apteekissa missä sinäkin käyt, ja voisit vaikka valitella sitä kolotusta ja nupin kiristystä sille lääkärillesi niin eiköhän se helpottava resepti sieltä tipu ja sitten ei muuta kuin rentoutumaan :D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"koulun huumevalistuksessa kannattaisi kertoa käyttöä harkitsevien ottaa selvää onko suvussa ollut aikaisemmin tällaisia sairauksia."

Aika erikoista huumevaalistusta, jos sanottaisiin, että selvittäkää tällaiset asiat ennen kuin alatte käyttää laittomia aineita. Tuota voisi ajatella vasta sitten, jos kannabis laillistettaisiin.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

"Aika erikoista huumevaalistusta, jos sanottaisiin, että selvittäkää tällaiset asiat ennen kuin alatte käyttää laittomia aineita. "

Jeps. Erikoista siinä mielessä, että siitä voisi olla vaikkapa oikeasti jotain hyötyä. Kirjoituksessa penättiin "järeämpiä" toimia ja tämä nyt olisi yksi sellainen, mikä tuli mieleeni. Esimerkiksi Englannissa on jo parikymmentä vuotta sitten siirrytty huumevalistuksessa pelottelusta juuri tämänkaltaiseen valistukseen, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että käyttöä suositeltaisiin vaan että asiat asioina.

Voidaan tietystä järeämpänä toimena sanoa aikaisemman "ensimmäinen kannabispiikki tappaa" sijasta, että jo sen ajattelu tappaa, mutta nuoret eivät ole tyhmiä ja nauravat partaansa tuollaisille jutuille. Kun Suomessa on noin miljoona ihmistä, jotka ovat joskus kokeilleet niin ylimielinen pelottelu ei vain mene nuorille lävitse. Parempi olisi sanoa, että älkää ottako riskiä, mutta jos joku sen ottaa niin huomioikaa asiat x ja y niin riski pienenee. Tuntui asia kuinka inhottavalta tahansa niin ne isin ja äitin pikkupiltit polttaa osa pilveä ja syö sieniä päälle. Näin asia on ollut jo vuosikymmeniä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Antti Mikkola kirjoitti : [...koulun huumevalistuksessa kannattaisi kertoa käyttöä harkitsevien ottaa selvää onko suvussa ollut aikaisemmin tällaisia sairauksia.],

-tässä vaiheessa kun huoli on siitä, että "iso osa työelämänkynnyksellä olevasta sukupolvesta ei tule edes yhteiskuntakelpoiseksi, on karu fakta.", kelpaa kaikki neuvot.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Jännä juttu, että kun puhe kääntyy lääkekannabikseen monet huumeiden vastaista sotaa käyvät (ei välttämättä itse blogisti) laskevat aseensa ja hyväksyvät ko. aineen käytön vähintään pitkin hampain. Siis olettaen, että kyseisen aineen käyttö on tosiaan perusteltua jollain lääkinnällisellä syyllä. Silloin voidaan myös unohtaa nämä erilaiset todelliset, liioitellut tai täysin tuulesta temmatut riskit milloin psykoosiin tai vaikka nyt sitten skitsofreniaan. Näin tehdään siksi, että lääkkeiden kohdalla hyväksytään paljon suurempiakin riskejä. Lääkkeillä sitä vasta sivuvaikutuksia saa ollakin, ennen kuin kukaan nostaa minkäänlaista melua! Ehkä tällainen raja on erityisen vahva suomalaisten ihmisten mielissä siksi, että suomen kielessä "lääke" ja "huume" ovat niin selkeästi eri kategorioita. Silloin niihin on helppo soveltaa täysin eri sääntöjä. Esimerkiksi englannissä sana "drug" viittaa sekä lääkkeisiin, että huumausaineisiin. Tietysti Yhdysvalloissakin käydään tätä huumeiden vastaista sotaa, mutta toisaalta siellä myös lääkekannabiksen saanti on monissa osavaltioissa huomattavasti helpompaa kuin Suomessa.

Yhtä kaikki, on erikoista että kun lisätään sanan "kannabis" eteen sana "lääke" sen käyttöä ymmärretään yhtäkkiä paljon paremmin, kun taas puhuttaessa pilven poltosta tai varsinkin HUUMEESTA se onkin jotain aivan kauheaa. Kannattaisi muistaa, että moni kannabista laittomasti hankkivatkin käyttävät sitä osittain tai ihan kokonaan samoista syistä kuin lääkkeitäkin käyttävät – lievittääkseen jotain. Monet alkoholijuomatkin, varsinkin liköörit, ovat syntyneet alunperin lääkkeiksi – niihin uutetaan monia lääkinnällisiä vaikutuksia (oletettavasti) omaavia yrttejä. Silti niitä ei enää myydä apteekeissa vaan alkoholjuomina, joten lääkkeen ja "huvikäytön" välinen raja on hämärtänyt. Tällainen juoma on vaikkapa riikalaisten ylpeys Black Balsam. Ei sitäkään ole kehitetty alunperin "viinaksi", tai siis huumeen kaltaiseksi "päihteeksi" vaan lääkkeeksi. Selvää silti on, että jos sitä juo liikaa voi tulla paha olo ja seuraavana päivänä krapula.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kieltolain aikana Suomessa myytiin "apteekin konjakkia". Sitä ei pidetty vaarallisena, koska sitä myytiin lääkkeeksi reseptillä.

Ari Kemppainen

"Kannabis aiheuttaa skitsofreniaa. Skitsofrenia vie eläkkeelle."

Niinpä niin.. on se kyllä kumma, että toi nyky-nuoriso ei enään haluakkaan tehdä niitä navetta hommia hautaan saakka? Toista se oli ennen, marjat ja sienet ja koivunmahlatkin aivan itse kerättiin ja kasvatettiin nauriit ja porkkanat ja herneet ja kalat järvestä ihan itte pilkittiin ja kesät ja syksyt ja talvet sitä töitä tehtiin ja ei ollut vapaa päivä eikä lomia.

Nykynuoriso se vaan pilvee polttelee ja haluaa eläkkeelle ennen kuin on edes päässeet ripille ja ne laiskimmat ei ees mee sinne! Hukka ne perrii tommosen kurittoman nuorison ja helevettiin ne joutaaki.

Olavi Mansikka

Lääk'ärini mukaan hankala väite tuo otsikko näyttää toteen. Kylläkin toimii laukaisevana mutta onko edes ainut voi olla hankala määritellä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olavi Mansikka kirjoitti : [Lääk'ärini mukaan hankala väite tuo otsikko näyttää toteen...],

- lääkärin mielipide on tärkeä.Tietenkin voi olla muitakin laukaisevia seikkoja.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

neuloja ei haeta neulanvaihtopisteestä vaan apteekista, apteekista kysyttäessä neuloja ei haeta,
joten ne haetaan lappeenrannasta.

yks ensimmäiseksi poissuljettu vaihtoehto tietty olisi ollut, että suonensisäisten huumeiden käyttö linkin uutisen alueella on päihteiden ongelmakäyttäjien keskuudessa marginaalista.

Käyttäjän JaniPontusToivanen kuva
Jani Toivanen

Kannabiksen käyttöhistoria tarkoittaa myös pienempää syöpäriskiä. Valitkoot aikuiset omat riskinsä:

http://reset.me/study/study-history-cannabis-use-a...

Käyttäjän AkiAiromaa kuva
Aki Airomaa

Taas ovat valistajat yhtä pihalla aiheesta kuin puoltajatkin. Toiset kannabislajikkeet aiheuttavat potentiaalisesti skitsofreniaa, toiset eivät. Toisissa lajeissa on antipsykoottista CBD kannabidiolia, toisissa ei. Kieltolaki ja jalostus ovat aiheuttaneet sen, ettei monissa lajikkeissa antipsykootteja enää ole.

Regulointi korjaisi tämän ongelman. Samasta syystä alkoholissa ei nyt ole metanolia, joka aiheutti sokeutumisia sen kieltolain aikana.

Tässä kokeessa toimittajalle annetaan ensin THC:tä, sitten THC/CBD yhdistelmää:
https://www.youtube.com/watch?v=6U8XARojnbM

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kyllä näin on, synteettisellä THC:llä saadaan osalle psykoosiin alttiille koehenkilöille aikaiseksi psykoosi, kun taas CBD:täkin suhteellisen runsaasti sisältävällä luomulla ei.

Käyttäjän RistoMikkonen kuva
Risto Mikkonen

Miten tämä voi pitää paikkaansa jos kerran skitsofrenian esiintyminen ei ole länsimaissa yleistynyt kannabiksen käytön myötä kuluneiden 50 vuoden aikana. Ihmiset eivät valitettavasti edes tiedä mistä he puhuvat. Tässä sekoitetaan iloisesti psykoosin kaltaiset oireet, psykoosi ja skitsofrenia. Ei ole mitään potentiaalista skitsofreniaa vaan nykyään ollaan jopa sitä mieltä, ettei ole olemassa yhtä ainutta skitsofrenia diagnoosia vaan joukko mielenhäiriöitä, jotka on vaan niputettu yhteen.

Totuus on jälleen kerran se, ettei tämä keskustelu palvele mielenterveyspotilaiden asiaa vaan entisestään lisää aiheeseen liittyvää epätietoisuutta ja viattomien leimaamista. Toinen totuus on myös se, ettei tämä uskovaisten hullabaloo palvele myöskään päihdeongelmaisten asiaa vaan tällä haetaan vain ja ainoastaan pönkkää omalle heikolle itsetunnolle, jota se kristinuskokaan ei näemmä pelasta. Huumehihhulit ovat aiheuttaneet tälle yhteiskunnalle paljon enemmän vahinkoa kuin kaikki huumeet yhteensä. Onneksi heidän johtajansa, suuri Aarnio, on nyt tuomiolla teoistaan.

Käyttäjän TomiIhander kuva
Tomi Ihander

Taas kirjoitettu MUTU tuntumalla, miksi ei voida laittaa lähteitä mistä tiedot on otettu? Pidättekö lukijoita aivan tyhminä. Minä käytän Lääkekannabista erityisluvalla. Viimeisen luotettavan tutkimuksen mukaan Alkoholi ja tupakka on vaarallisin huume ja viimeisenä Kannabis. Olen työskennellyt hoitotason ensihoidossa useita vuosia, Kannabis ei ole milloinkaan tullut esiin potilaskohtaamisissa, mutta alkoholi 40-70% kyllä. Puhukaa vaarallisimmasta huumeesta enemmän, eli alkoholista ja tutkikaa asiat ennen kuin kirjoitatte. ps. Kukakohan kerää noista vaarallisimmista huumeista, alkoholi ja tupakka veroja, Valtio myy itse maailman vaarallisinta huumetta meille.
http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/tutkimus...

Käyttäjän JimSilver kuva
Jim Silver

Tällä toistuvalla valehtelulla saadaan huomattavasti enemmän vahinkoa aikaiseksi, kuin mitä mitkään huumeet saavat maailmassa.
Kannabis ei aiheuta mielisairauksia, eikä se sitä ole koskaan tehnytkään. TUTKIKAA ASIOITA ja luottakaa tiedemiehiin niiden valtion lobattujen virkamiesten sijaan:

1. https://www.youtube.com/watch?v=UCggeEoNGCQ

2. https://www.facebook.com/notes/jim-silver/vastaus-...

3. http://www.netflix.com/WiPlayer?movieid=80014718&t...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos kaikille keskusteluun osallistujille!

Tämän kauniin musiikin tahdissa Oikein hyvää kevättä!

https://www.youtube.com/watch?v=lm8KBjN5KvQ

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset