Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Masennus vie eläkkeelle

  • Masennus vie eläkkeelle

"Mielenterveysongelmat ajavat nuoria eläkkeelle ennätysmäärin" kirjoitti Kotimaa 3.1.2015 7:58 Päivi Repo Helsingin Sanomat

Vuonna 2013 nuoria alle 35-vuotiaita jäi mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle enemmän kuin koskaan, jopa yli 5 päivässä. Osoittavat tuoreet luvut, jotka HS pyysi työeläkkeitä hallinnoivasta Eläketurvakeskuksesta ja kansaneläkkeitä maksavasta Kelasta.

  • Suurin töistä pois vievä syy on masennus. Sen takia 700 nuorta aikuista sai Kelalta toissa vuonna kuntoutustukea.
  • Toiseksi yleisin kuntoutustuen syy oli skitsofrenia, yleisin mielisairaus. Skitsofrenia tunnetaan nuorten aikuisten sairautena, joka iskee etenkin 20–30 vuoden iässä.
  • Kolmanneksi yleisin mielenterveyden häiriö oli kaksisuuntainen mielialahäiriö, jota kutsuttiin aiemmin maanis-depressiivisyydeksi Kuntoutuksen jälkeen osa alle 35-vuotiaista palaa työelämään, osa ei.

Työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyiden takia siirtyi toissa vuonna noin 2'800 nuorta, kun kehitysvammaisia ei lasketa mukaan. Eläkepäätöksiä tehtiin yli 4'000, mutta osa ihmisistä saa sekä työ- että kansaneläkettä.

Mihin olemme menossa

Mitä ihmeessä? Miksi Suomen aikuiset nuoret ovat niin huonossa kunnossa? Nuoret joitten käsissä on maamme tulevaisuus!

Eräässä nettikeskustelussa nuorten työkyvyttömyydestä nimimerkki mansikkatilan isäntä väitti, että eiväthän suomalaiset nuoret nykyään enää pääse kyykkyyn ja ylös.

Siirtyminen työkyvyttömyyseläkkeelle varhain jolloin ihminen jää vaille työuraa merkitseekin vähintään taloudellista niukkuutta loppuelämän ajaksi.

Mihin olemme menossa? Miksi masennus vie nuoria eläkkeelle? ovatko he fyysisesti niin heikkoja, ettei jaksa? Vai ovatko yhteiskunnan vaatimuksen niin korkeat, että he masentuvat siitä? Vaikuttavatko siihen päihteiden ja alkoholin käyttö? Vai ovatko nuoret niin laiskoja, että valitsevat sellaisen elämäntavan? Mitä tälle ongelmalle pitäisi tehdä?

Nuori eläkeläinen tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Sepä se juuri on kun masennuseläke nimenomaan ei merkitse taloudellista niukkuutta. Se päinvastoin kasvattaa tukia merkittävästi ja lopettaa iänikuisen paperirumban.

Kokeillaan 500e perustuloa joka korvaa myös kansan(ja takuu-) eläkkeen. Katsotaan mitä luvuilla tapahtuu. Sekin on huomattavasti enemmän kuin mitä vaikka nyt Suomen köyhin ryhmä, opiskelijat, nauttivat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Pylkkönen :[ Sepä se juuri on kun masennuseläke nimenomaan ei merkitse taloudellista niukkuutta.],

- Kelan sivulta poimittu : ...Keskimääräinen kokonaiseläke oli työkyvyttömyyseläkettä vuoden 2012 lopussa saavalla nuorella
713 euroa kuukaudessa ja perhe eläkettä saavalla nuorella 286 euroa kuukaudessa...16-24 vuotiailla muut etuudet :Takuueläke.Eläkkeen saajan asumistuki.Eläkkeen saajan hoitotuki.Kelan kuntoutus tuki.Lapsi lisä.Lasten hoidon tuki...Vaikea sanoa kuka milloin ja mitä sitten saa ilman sitä, että perehtyisimme asiaan.

Eläketurvakeskuksen ja Kelan yhteisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen vaikuttavia tekijöitä.Hanke on käynnissä vuosina 2012–2015.

http://www.kela.fi/kaynnissa-olevat-tutkimukset#bl...
työkyvyttömyyseläkettä edeltävä aika.

Kertoisitko miten pärjää Suomen köyhin ryhmä,opiskelijat?

Kiitos kun tulit kommentoimaan.

Käyttäjän Hanni kuva
Helena Räisänen

Se että perustulo alennetaan, on kuin laittaisi bensaa liekkeihin. Ei todellakaan tule onnistumaan. Sama kun sanoisit kun jollain on nälkä että ei anneta ruokaa niin oppii se olemaan ilmankin. Masennus on seurausta köyhyydestä ja tästä yhteiskunnan tilanteesta mikä Suomessa on ollut jo pitkään. Myös koko ajan kurjistetaan entisestään. Ajatelkaa pintaa syvemmälle. Pintaa raapimalla ei syytä löydy.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Helena Räisänen kirjoitti : [Masennus on seurausta köyhyydestä ja tästä yhteiskunnan tilanteesta mikä Suomessa on ollut jo pitkään],

- niin se valitettavasti on. Sinä olet kokenut itse kaiken ja tiedät mistä puhut.Luin esittelystäsi, että olet lähtenyt elintasopakolaiseksi Bulgariaan.
Se on minulle uutta, en ole kuullut edes tällaisesta ilmiöstä Suomessa.

Oikein mukavaa päivänjatkoa!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Raiko Karvonen ja Helena Räisänen!

Kiitos suosituksesta. Mukavaa kevättä!

https://www.youtube.com/watch?v=qspuZ5m9rB8

Jasper Lappalainen

"Mihin olemme menossa? Miksi masennus vie nuoria eläkkeelle? ovatko he fyysisesti niin heikkoja, ettei jaksa?"

Hyvä fyysinen kunto toki on monella tavoin tärkeää, myös henkisen hyvinvoinnin kannalta, mutta ei sekään valitettavasti mielenterveysonelmia kokonaan estä.

"Vai ovatko nuoret niin laiskoja, että valitsevat sellaisen elämäntavan? Mitä tälle ongelmalle pitäisi tehdä?"

Oletan että et ole itse, tai läheisesi, koskaan kärsinyt mielenterveyden ongelmista, koska silloin et epäilisi että joku tieten tahtoen valitsee sairastua niihin.

Ihminen on myös itse vastuussa omasta terveydestään, mutta silti sairastuminen, henkisestikään, EI OLE OMA VALINTA! Se voi osua omalle kohdalle vaikka tekisi mitä, ja vaikka eläisi kuinka terveellisesti. Ikävät kokemukset, etenkin lapsena, vaikuttavat. Erityisesti skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö ovat perinnöllisiä ja niitä esiintyy suvuittain.

Kannattaisiko etukäteen hankkia edes perustietoja aiheesta josta kirjoitaa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jasper Lappalainen.

Kirjoitukseni tarkoitus oli pohtia miksi nuoret masentuvat? Masennukseen voi viedä toivottomuuden tila! Mistä syystä nuoret joutuvat tällaiseen tilaan?

En tietenkään tarkoittanut, "että joku tieten tahtoen valitsee sairastua niihin.",
- sairaus voi iskeä kehen tahansa ja se ei todellakaan ole OMA VALINTA!

[...Erityisesti skitsofrenia ja kaksisuuntainen mielialahäiriö ovat perinnöllisiä ja niitä esiintyy suvuittain.],
-en ole lääkäri ja en ole pyrkimässäkään analysoimaan näitä vaikeampia mielialahäiriötä.

Muuten olen lukenut tieteellisistä kirjoista, että koko ihmiskunnan väestöstä noin 33 prosentilla ilmenee jonkinasteisia mielenterveysongelmia.

Kiitos kun tulit kommentoimaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset