Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Pikku Paavo vietiin väkisin Neuvostoliittoon

  • Pikku Paavo vietiin väkisin Neuvostoliittoon
  • Pikku Paavo vietiin väkisin Neuvostoliittoon
  • Pikku Paavo vietiin väkisin Neuvostoliittoon

Kirjoitin äsken Puheenvuorossa blogin "Viimeisellä junalla Inkeriin".Se ei synnyttänyt paljonkaan keskustelua. Mutta palaan aiheeseen, koska jäi käsittelemättä erityisen traaginen osa-aihe, eli inkeriläisten orpojen lasten luovutus Neuvostoliittoon.

Mainitaan tässä että toinen maailman sota (1939-1945) päättyi Suomen kohdalla jo 19.09.1944, kun oli solmittu Moskovassa Neuvostoliiton, Britannian ja Suomen välinen aseleposopimus, eli välirauhasopimus joka määräsi palauttamaan sotavangit ja internoidut neuvostokansalaiset, niin myös inkeriläiset.

Lapset

Suomeen saapui vuosina 1943-1944 yli 65'000 inkerinsuomalaista, joiden joukossa oli satoja orpolapsia. Lasten osuus siirtoväestä oli 22'447 henkeä, eli 36 % kokonaismäärästä. Orpolapsia oli joukossa 841 henkeä. Joittenkin lähteitten mukaan Suomessa oli jatkosodan aikana yksityisperheissä kasvatteina noin 700 orpoa tai muuten turvatonta inkeriläislasta lasta. Lapset saivat uuden kodin ja vanhemmat suomalaisissa perheissä. Alle kouluikäiset lapset olivat jo ehtineet asettua uusiin kasvatuskoteihinsa Suomessa ja heistä oli tullut osa perheettä.

Kysymys lasten palauttamisesta otettiin esille neuvostokansalaisten palautusten järjestelyjä koskevassa neuvottelussa 10. marraskuuta 1944. Päätöksen mukaan lastenkodeissa ja huoltolaitoksissa olleet lapset piti yksiselitteisesti palauttaa.

Inkerinsuomalaisten lasten palauttamista Neuvostoliitto vaati sillä perusteella, että Suomen viranomaisilla ei heidän mukaansa ollut oikeutta tehdä päätöksiä, jotka koskivat alaikäisiä neuvostokansalaisia.

Myös oli annettu ohjeet ottaa selvää paljonko neuvostolapsia oli yksityisissä perheissä. Sisäministeriön siirtoväenasian osaston ilmoituksen mukaan suomalaisiin yksityiskoteihin, etupäässä maalaistaloihin, oli sijoitettu orpoja tai muuten vanhempiaan vailla olleita inkeriläisiä, karjalaisia ja muita neuvostolapsia 841 henkeä.

Petos

Koska viranomaisilla ei ollut tarkkaa tietoa lasten sijainnista, niin ottovanhempia, jotka halusivat pitää lapsen omanaan, pyydettiin täyttämään virallinen anomus. Anomuksessa olivat tietenkin tiedot lapsesta ja hänen olinpaikastaan. Jos olisi kerrottu, että kaikki lapset palautetaan, heitä ehkä olisi piilotettu ja toimitettu vaikka Ruotsiin.

Eli tässä tapahtui mielestäni petos. Pyytämällä kasvattivanhemmilta virallisen anomuksen ottolapsesta Liittoutuneiden Valvontakomissio sai tietoonsa orpolasten tarkat osoitteet, joita sisäministeriö tai siirtoväenasian osastokaan eivät tienneet. Anomuksiin oli liitetty jopa muutaman lapsen itsensä kirjoittama ilmoitus halusta jäädä perheeseen.

Samalla paljastui, että anomuksen tehneet kasvattivanhemmat halusivat pitää ottolapsensa omanaan. Ihmiset olivat jo tottuneet lapsiin ja monet halusivat pitää heidät perheessään. He olivat kiintyneet lapsiin ja lapset kasvattajiinsa, mutta nyt lapset voitiin hakea kodeista vaikka poliisivoimin. Näinkin tapahtui.

Kasvattivanhemmat.

Tämä oli erityisen kipeä pala suomalaisille perheille, jotka halusivat pitää lapsen, josta oli tullut jo osa perhettä. Kasvattivanhemmat panivat parastaan ottolapsensa pitämisen perusteluissa. He vakuuttivat, että olivat kiintyneet lapseen kuin omaansa riippumatta siitä, oliko perheessä omia lapsia. Moni lapseton perhe oli jo ehtinyt saada kihlakunnan oikeudesta päätöksen pitää lapsi omanaan ja ottaa hänet nimiinsä. Hyvin monessa tapauksessa ottovanhemmat ilmoittivat, että lapsi jäisi heidän ainoaksi perillisekseen...

Neuvostoliittoon

Helsingistä lapset lähetettiin junalla kohti Viipuria 14.1.1945 klo 17. Siis 70 vuotta sitten. Lapset vietiin niin kuin muutkin inkeriläiset syvälle Venäjälle kurjiin olosuhteisiin. Monet ottovanhemmat toimivat ripeästi ja ehtivät piilottaa lapsensa tai viedä esim. Ruotsiin. Suurin osa lapsista koki varmasti vaikeamman kohtalon. Hyvä jos selvisi hengissä Neuvostoliitossa. Siellä suomalaiset olivat kansan vihollisia. Epäselvä on muutenkin orpolasten kohtalo, koska Suomeen oli tuotu 841 orpolasta tai huoltoa vailla olevaa lasta ja palautettuja oli 331.

Tarina Pikku Paavosta

Seuralehti kirjoitti 25.2.1994 numerossa 8 "Pikku Paavo vietiin väkisin Neuvostoliittoon". Lehtikirjoituksen mukaan Paavon naapuri ja leikkitoveri Erkki Vuori muisteli, että Paavo ehti asua Alitalojen luona parisen vuotta.

    Alitaloja parempia kasvatusvanhempia kukaan ei olisi voinut saada. He olivat mukavia, elämänmyönteisiä ja vakavaraisia maanviljelijöitä. Paavon he ottivat ottopojakseen saadakseen tilalle perillisen ja työn jatkajan. Virallista adoptiota he eivät kuitenkaan ehtineet tehdä. Alitalot taistelivat loppuun saakka voidakseen pitää Paavo Hembetin lapsenaan.

Tammikuun 22. päivänä (1945) klo 17.00 Pikku Paavo lähti junalla Neuvostoliittoon. Veturissa oli kirjaimet: NL 123. Paavo oli sijoitettu vaunuun nro 7. Kaikki tämän vaunun matkustajat olivat alle viisi vuotiaita inkeriläisorpoja.

Kun Paavon viimein jouduttiin viemään Oitin asemalle, hänelle puettiin uudet vaatteet päälle. Sitä ennen kasvatusäiti Alli Alitalo oli ommellut takin vuoriin rahaa ja kirjeen, jossa pyysi Paavoa ottamaan yhteyttä myöhemmin. Tällaista yhteydenottoa ei koskaan tullut... Kun juna nytkähti liikkeelle Pikku-Paavon käsiin jäi muistoksi kaksi nappia kasvatti-isän takista, kun vieraat kädet repivät hänet irti lämpimästä sylistä. Naapurien kertomuksen mukaan Lambert Alitalo ei koskaan ommellut uusia nappeja Paavon irti repäisemien tilalle.

Näin surullinen oli tarina Pikku-Paavosta ja näitä tarinoita oli satoja. Jotkut kuitenkin selvisivät hengissä ja ehkä palasivat Suomeen paluumuuttajinakin.

Tämän linkin takana Aamusydämellä -ohjelma vuodelta 2008 "Inkeriläisiltä orvoilta riistettiin äidin rakkaus".

    Lilja Huttusen ja Niina Olosen kertomukset raskaasta kokemuksesta sodasta, kuolemasta ja omien vanhempiensa menettämisestä.

Olkaa hyvä, jos kiinnostaa!
Пожалуйста, если интересует!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Traagista!

Syyllinen oli kuitenkin vain ja ainoastaan Neuvostoliitto. Suomalaiset viranomaiset toimivat virkavastuulla.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En puolusta Neuvostoliittoa!
Suomalaisilla viranomaisilla ei ollut muuta vaihtoehtoa.
Kiitos kommentista.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Voi noita lapsiraukkoja. On vaikea edes kuvitella sitä tuskaa mitä lapset ja heidän sijaisvanhempansa joutuivat kokemaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin, vaikea kuvitella!

Lasten sijoituksesta Neuvostoliitossa tutkijoitten (T.Flink "Kotiin karkotettavaksi" s.201) mukaan "...salaisessa tilannekatsauksessa 15,tammikuuta 1945 muuttoasian valtuutettu kenraalieversti Golikov kertoi Viipuriin saapuneen 331 sotaorpoa. Heistä 32 oli alle viiden vuoden ikäistä ja heidät ohjattiin Leningradin lastenhoitolaitoksin. Pikku-Paavokin varmasti oli siinä joukossa!

Lapsista 261 oli 5-16 ikäisiä ja heidät määrättiin lastenhoitolaitoksiin muille alueille: Jaroslaviin ja Vologdaan 100 lasta ja Kalininin alueelle 51 lasta.

Päähallinnon ohjeissa määrättiin 38 yli 16-vuotiasta lasta ammattikolutukseen. Golikov ilmoitti lasten oppimisvaikeuksista kouluissa, koska monet heistä eivät osanneet venäjää".

Leningradin lastenhoitolaitoksissa olivat varmasti paremmat olot, mutta tuolla syvemmällä keskivenäjällä sodanjälkeiset olot olivat kurjat.

Nyt jo 70 vuoden jälkeiset tapahtumat ei oikein syvällisesti kosketa ketään ja muutenkin tutkijoitten mukaan silloin Suomessa inkeriläisten palauttamista ei paljon käsitelty julkisuudessa eikä valtaosalle suomalaisista muodostunut koskaan selkeä käsitystä asiasta.

Tänä päivänäkin niin Suomessa, kuin Venäjällä asiasta vaietaan.
Minä vaan inkeriläisenä tässä usein mietin koko Inkerin kansan kohtaloa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tässä esimerkkejä taas siitä, että Stalinin Neuvostoliitossa yksittäisen ihmisen elämä ja olemassaolo ei merkinnyt vainoharhaisen, vallanhimoisen ja järjettömän julman johtoporukan mielestä yhtään mitään. Tykinruokaa ja orjatyövoimaa siellä riitti. Ihminen oli pelkkä sieluton väänneltävä ruuvi valtiokoneistossa. Siitä otettiin kaikki irti kommunistijohdon luxuselämän mahdollistamiseksi. Mitään sääliä ei tunnettu, ei lapsiakaan kohtaan.

Neuvostojohto totesikin useassa yhteydessä, että ilman yksilön suuria kärsimyksiä ei päästä kommunismin autuuteen. Eli, kristillistä ajatusta lainaten, kärsi vaan, kirkkaamman kruunun saat. Saiko rahvaasta kukaan edes kunnon hattua päähänsä? Missä oli kommunismin kirkas aamunkoitto?!

On käsittämätöntä kun tämänkin blogikirjoituksen ajatuksella lukee, että mistä noita tälläkin palstalla esiintyviä Neuvostoliitto/Venäjää kritiikittä ymmärtäviä vasemmistoänkyröitä riittää? Eivätkö ymmärrä historiasta mitään? Pysty järjelliseen ajatteluun.

Kiitokset Viola koskettavasta kirjoituksestasi. Vastaavia "tarinoita" kyllä itänaapurista riittää. Niitä kannattaisi historiamielessä lueskella mieluummin kuin kaikenmaailman dekkareita. Olletikin kun itänaapurissa kaipaillaan Stalinia takaisin!?

Minä Viola mietin usein kannakselaisten ja kaikkien pakkoluovutettujen alueidemme asujaimiston kohtaloa brutaalin suurvallan hyökkäyksen jaloissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pakkoluovutettujen alueiden kansa on kokenut myös samankaltaista kohtelua kuin inkeriläiset. Molempien kansojen kohtaloon on ollutkin Stalinin vahva ote. Eikä Leninkaan ollut parempi...

Linkitän blogiini "Ihmishirviöt onko heitä?

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155967-ihmi...

Lainaukset sieltä:
"Joka kymmenes loisimiseen syyllistynyt ammutaan heti paikalla...Meidän on käytettävä terrorin voimaa...Ampukaa ja karkottakaa ...kulakkeja, pappeja ja valkokaartilaisia vastaan on suunnattava säälimätön joukkoterrori..."
Lenin vuonna 1918.

Stalinin kerrotaan sanoneen tyypillisen hirsipuuhuumorinsa varjolla, että yksi kuolema on tragedia, miljoona kuolemaa on tilasto. Stalin tiesi olevansa raaka. Hän sanoi, että Neuvostomallin hyvä puoli on siinä, että sen ongelmat ratkotaan nopeasti vuodattamalla verta."

Ei tällaisilta diktaattoreilta yksilö saa sääliä ja koko kansan kärsimykset mitään merkitse. Kansakunnan historiassa nämä kaksi eivät ole poikkeus, mutta sattuivat meidän kohdallamme. Valta tekee ihmisestä hirviön.

Kiitos kommentista.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hyvä huomio Leninistä Viola!
Ajatus, että Lenin oli hyvä Stalin paha on syytä kertakaikkisesti unohtaa. Jos Lenin olisi saanut elää pitempään, niin historia olisi edennyt aivan yhtä verisesti Venäjällä kuin Isä aurinkoisenkin johdossa. Heillä kummallakaan ei ollut minkäänlaista omaatuntoa.

Leninin toimesta perustettiin Tseka ja sille annettiin rajattomat valtuudet tuhota bolshevikkien vastustajat, ja siinä ohessa miljoonittain täysin syyttömiä kansalaisia. Sillä raakuudella ei ollut äärtä, ei rajaa.

Stalinin mottona oli: Missä ihminen (hengissä) siellä ongelma. Ei ihmistä, ei ongelmaa. Ja veri virtasi!

Valta ja sen tavoittelu tekee ihmisestä hirviön. Totta! Ja ikävä kyllä monet muutkin tekijät voivat suistaa ihmisen pedoksi. Mikään toinen eliölaji ei ole niin julma kuin ihminen. Homo sapiens - VIISAS(!) ihminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Joku puoluetoveri oli tiettävästi tohtinut huomauttaa Stalinille, että 30-luvun suurissa puhdistuksissa meni monia isänmaan ystäviäkin. Siihen Stalin oli kyynisesti todennut, että "ei se mitään, kun syöpäkasvain pitää leikata on syytä vetää raja terveen ja sairaan kudoksen välilllä niin reilusti terveen puolelle, ettei yhtään sairasta jää jäljelle."

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Siltä se tuntuu.
"...Politbyroo ja keskuskomitea puhdistettiin ja neljäkymmentätuhatta armeijan upseeria ammuttiin, muiden mukana kolme maan viidestä marsalkasta.",
- tätä on vaikeata ymmärtää!, mutta tarkoitus olikin kylvää pelkoa ympärilleen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #7

Pertti Rampanen kirjoitti:[Homo sapiens - VIISAS ihminen!?],

- Me, ihmiset, olemmekin "Wikipedia:...AINOA nykyisin elossa oleva ihmisten (Homo) sukuun kuuluva eläinlaji. Ihminen kuuluu kädellisten (Primates) lahkon isojen ihmisapinoiden (Hominidae) heimoon ja on nykyisin elävistä kädellisistä laajimmalle levinnyt, älykkäin ja runsaslukuisin laji. Ihmisellä on kehittyneet aivot, joiden ansiosta ihminen pystyy abstraktiin ajatteluun, kieleen ja itsetarkkailuun...",

- näin älykkäitä me ollaan, koska meillä ovat kehittyneet AIVOT!, mutta joskus tuntuu, että ihmisen julmuus toista ihmistä kohtaan johtuu siitä, että ollaan vielä ihmisAPINOIDEN (Hominidae) heimon tasolla.
Silloin ihminen voi olla toiselle ihmiselle susi. Venäläinen sanonta myös : "Человек человеку волк ".

Mutta jos blogin sisältöön, niin ikävintä tässä on, että aikuinen Viisas Homo sapiens aiheuttaa "omille" lapsille kärsimystä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tämän blogin aihepiiriin, lapsiin, liittyen:
Kun KGB taustainen(?) Venäjän lapsiasiamies käy lukemassa suomalaislle virkamiehille ja poliitikoille lakia venäläislasten mukamas asiattomasta kohtelusta Suomessa, niin sillä ei ole mitään tekemistä lasten hyvinvoinnin kanssa. Nämä vanhakantaiset turvallisuuspoliisin kasvatuksen saaneet henkilöt kuvittelevat ilmeisesti vieläkin elävänsä jonkinlaisessa YYA-maailmassa? He osoittavat mahdollisuuksien mukaan mahtiaan pikkuvaltiolle, ja sitä pitäisi ilmeisesti heti totella. Kun idästäpäin ärähdetään, niin suomalaiset poliitikot ja virkamiehet ottavat heti asennon... Eihän se enää tänä päivänä näin yksipuolista ole. Vai onko?

Luulisi noita huostaanotettavia lapsia olevan yllin kyllin itse Venäjälläkin, ja lastenkotien parantamistarvetta. Siihen kannattaisi lapsiasiamiehen panostaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Nyt pulpahdimme 70-vuoden takaisista asioista nykypäivään...
Vaikka se liittyy lapsiin, mutta on niin laaja ja tärkeä aihe, ettei tässä kommentissa oikein pysty lyhyesti vastaamaan. Niin Venäjällä kuin myös Suomessakin on parantamisvaraa lastenhuostaanotto kysymyksissä.

En tiedä Venäjän lapsiasiamiehen taustaa ja en lähde opettamaan miten hänen pitäisi toimia. Olen Suomen kansalainen ja ei ole valtuuksia siihen.
Enkä tiedä kuka enemmän kuvittelee elävänsä YYA-maailmassa? Venäjän lapsiasiamies vai jotkut suomalaiset poliitikot tai virkamiehet? Ehkä kirjoitan joskus vielä näistä aiheista ja keskustellaan sitten.
Kiitos kommenteista.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Parantamisen varaa on varmasti aina ja lähes kaikessa. Mutta siistitään ensin omaa pihaa, sitten vasta muiden. Tämä huomautus itänaapurin suuntaan.

Tuo lapsiasiamies on KGB-taustainen. Se on tullut selväksi.

Mitähän Viola tykkäisit siitä, ja mitä kyseinen lapsiasiamies ajattelisi, jos suomalaiset lastensuojeluviranomaiset tunkisivat Venäjälle tutkimaan esimerkiksi inkerinsuomalaisten tai muiden kansallisuudeltaan suomalaisten lasten, tai lastenlasten asemaa? Antaisivat tukun parannusohjeita. Ei tarvitse ketään opettaa, ajattele vaan asiaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #13

Vieläkin karmii selkäpiitä monet dokumentit niin Romanian kuin myös muinoisen Neuvostoliiton lastenkotien olosuhteet. Yöunet niissä meni.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #14

En ole itse asunut lastenkodissa. Dokumentteja olen nähnyt.

Jos nyt Pikku-Paavoa ajatellaan, niin alle 5-vuotiaille oli paremmat mahdollisuudet selviytyä, koska heidät sijoitettiin Leningradin (nyk.Pietari) lastenkodin.

Saattaakin olla, että hän elää vielä, mutta ei tiedä mitään omasta taustasta. Jospa säilyttää vielä niitä kahta nappiakin, jotka repäisi jäähyväishetkellä kasvatti-isän takista ja vei mukanaan?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #13

Pertti Rampanen.

Ajattelen niin, että ensin oma piha siistiksi...Jos asia koskisi Venäjällä asuvien Suomen kansalaisen ja ainoastaan Suomen kansalaisen lapsia, niin suomalaisilla lastensuojelun viranomaisilla diplomaattien kautta voisi olla asiaa niin Venäjälle kuin mihin tahansa maahan.
Tietääkseni Venäjän lapsiasiamies puuttui vain asiaan joka koskee Venäjän kansalaisia. Ei muita.
KGB-taustaisia virkamiehiä Venäjällä on varmastikin paljon. Eihän se NL:n aikainen virkamiesten sukupolvi ole vielä minnekään kadonnut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset