Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Geopoliittista shakkia

  • Ukraina ja Krimi
    Ukraina ja Krimi
  • South-Stream kaasuputki ja Venäjä-Turkki kaasuputki
    South-Stream kaasuputki ja Venäjä-Turkki kaasuputki
  • Ottomaanien imperiumi 1870
    Ottomaanien imperiumi 1870

Geopoliittista shakkipeliä

Länsi on tukenut Ukrainan "demokraattista kehitystä" miljardeilla dollareilla. Tämä politiikka kulminoitui Ukrainan "kansannousuun", joka ajoitettiin Venäjän olympialaisiin.

Yhden osapuolen tukeminen toista vastaan Ukrainan kriisissä on heiluttanut geopoliittista tasapainoa. Vai olemmeko siirtymässä uuteen geopoliittiseen tasapainoon? Tai jopa uuteen maailmanjärjestykseen, jota ei hallitakaan geopolitiikalla.

Venäjä vastasi omalla geopoliittisella siirrolla: Krimin haltuunotto.

South-Stream kaasuputki ei toteutunut; muodollisesti siksi, että se ei täyttänyt EU:n energiadirektiiviä. Suurin kaasuputken vastustaja taisi kuitenkin olla USA, jonka monikansalliset yhtiöt tarvitsevat uusia markkinoita Amerikan kasvavalle öljyn ja kaasun tuotannolle.

Euroopan energiadirektiivi käytännössä mahdollistaa vain sellaisen raaka-ainekaupan, jossa meidän yhtiömme "auttavat" kohdemaata rikastumaan investoimalla tuohon valtioon. Meikäläiset öljy-yhtiöt rakentavat vieraaseen maahan infrastruktuurin öljyn pumppaamiseksi maasta. Meikäläiset kuljettavat öljyn pois maasta ja käyttävät sen. Kun öljy loppuu, kohdemaa työllistää itse itsensä siivoamalla jäljet. Tämä toimintamalli on jo kaivostoiminnassa nähty hyväksi ja toimivaksi tavaksi "auttaa" kehittyviä maita.

Venäjän toinen siirto: Kaasuputki Turkkiin.

Mielestäni kaasuputken vetäminen Turkkiin on merkittävämpi geopoliittinen siirto, kuin oli Krimin haltuun ottaminen.

Turkki tuo vuosisatainen Euroopan vihollinen ja valloittaja! Ottaako se kaasun avulla jälleen hallintaansa osan Eurooppaa: Kreikan, joka ei omin avuin pysty tulemaan toimeen. Ennen pitkää EU:n voimavarat ehtyvät jatkuvasti lisääntyvään Kreikan tukemiseen; olisi omiakin asioita hoidettavana (ja Ukrainan kaasulaskukin pitäisi maksaa). Kuka silloin ottaa harteilleen Kreikan elättämisen.

Entä Kreikka? Alkaako se kiristämään EU:lta lisää apua, jotta ei joutuisi Turkin vaikutuspiiriin? Onko Kreikan tulevaisuus tässä. Käydäänkö sen hallinnasta huutokauppa EU:n ja Turkin välillä. Turkilla kaasu ja EU:lla romahtaneet pankit ja talous sekaisin.

Ymmärtävätkö eurooppalaiset johtajamme, mitä seurauksia heidän päätöksillään on sadan vuoden aikavälillä? Tai edes kymmenen?

Tässä vielä linkki mielenkiintoiseen Henry Kissingerin hastatteluun.
Haastattelun toinen osa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Jotenkin tuntuu kirjoitustyylin perusteella, että Viola on saanut kirjoitusapua!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei, Reijo!
Olet oikeassa. Ehdotus kirjoitukseksi tuli eduskuntavaalin tukiryhmältä. Olen ehdolla. Kiitos kommentista ja mukavaa lauantai-illanjatkoa!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuinka paljon eduskatavaalien tukiryhmäsi saaneekaan ohjausta idästa?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #4

Pertti Väänänen, kiitos kysymyksestä.
Vastaus : kaikki ohjaukset tukiryhmälle tulevat idästä, tarkoitan Itä-Suomesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jotenkin tuntuu kirjoitustyylin perusteella, että Viola on saanut kirjoitusapua!"

Muutamissa Violan blogeissa tämä tunne todellakin tulee. Useimmissa ei. Ne muutamat ovat sisällöltään ja tyyliltään niin toisenlaisia, kuten tämäkin. Sujuva venäjänkielen taito ja sopiva tausta antavat pohjan monenlaisille mahdollisuuksille.

Muutoin tuntuu kuitenkin siltä, että ne läpinäkyvimmät viidennen kolonnan agitaattorit ovat passivoituneet viimeisten parin kuukauden aikana. Ohjeistus varmaan muuttunut, kun huomattiin, että heidän työnsä sukeuttaa vain päinvastaista reaktiota.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Olen muuten käyttänyt kirjoitusapua ihan alusta asti, ainakin tarkistuttanut. Äidinkieli on suomi, mutten koskaan ole saanut suomenkielen opetusta. Kiitos tälle foorumille ja muille, jonne kirjoittelen, koska olen hionnut kielitaitoani myös kommentoijien avullakin.

[Sujuva venäjänkielen taito ja sopiva tausta antavat pohjan monenlaisille mahdollisuuksille.],
-kyllä, mutta turhaan etsit taustallani "viidennen kolonnan agitaattoreita"!
Jokaista venäjänkielistä voi epäillä vakoilijaksi (niin joku kirjoitti lehdessäkin vuosia sitten), joten minä en ole poikkeus. Sinulla henkilökohtaisesti on harhaluulo minusta. Vaikkakin voisin olla hyvä agitaattori.Olinhan saanut sen koulutuksen Neuvostoliitossa.

Missä muuten se minun agitaatio näkyy tässä blogissa?
Nuo kaikki asiat joista on mainittu, tulevat meille jokaiselle joita kiinnostaa ja joka kuulee, näkee ja on lukutaitoinen ja lisäksi osaa käyttää kaikkia tiedotusvälineitä ja seurata tapahtumia ihan suomenkielelläkin.

Kiitos kommentistasi!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tämän blogin kirjoittamiseen tarvitsin enemmän tietoa Geopolitiikasta.

Mitä on geopolitiikka?
"Geopolitiikka on tiede joka tutkii (kansainvälisen) politiikan riippuvuutta maantieteellisistä tekijöistä." http://www.suomisanakirja.fi/geopolitiikka

"Geopolitiikka on politiikantutkimuksen ja poliittisen maantieteen tutkimussuunta, joka on tarkastellut maantieteen vaikutusta politiikkaan."
http://fi.wikipedia.org/wiki/

Nämä määritelmät sopivat mielestäni erinomaisesti nykypäivän suurvaltioiden kansainväliseen politiikkaan?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Turkki ja Kreikka kuuluvat samaan sotilasliittoon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Manu Korkman, hyvä huomio!

Samaan sotilasliittoon, mutta eri talousliittoon. Taloudellinen sodankäynti ei edellytä yhdenkään sotilaan astuvan rajan yli.
Loppupelissä se on Kreikka itse, joka pyytää apua ilmansuuntaan katsomatta, ottaa sieltä mistä annetaan.

Kiitos kommentista.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kiitokset itsellesi, itse toivon että Turkki liittyisi jo lähitulevaisuudessa EU:n jäseneksi. Tällä hetkellä se ei valitettavasti näytä todennäköiseltä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Krimin miehittäjien olisi pitänyt ajatella sadan vuoden aikajänteellä toimintansa seurauksia, niin omalle maalleen kuin länsimaillekin.

Ukrainaa ei voi asein ja väkivalloin estää valitsemasta haluaamaansa suuntaa maansa ja lastensa tulevaisuudelle.
Eikä se muuten onnistu muuallakaan enää kauaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Seurauksia ei voi arvioida "sadan vuoden aikajänteellä" sillä hetkellä kuin kriisi on jo puhjennut. Jälkikäteen aina ollaan viisaampia ja sivusta on helppo neuvoa. Tietenkin pidemmällä aikavälillä ratkaisevaa on kansan tahdo ja identiteetti. Kansa itse päättää minkä hallituksen edessä se polvistuu...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Itsehän kirjoitusavustajiesi välityksellä puhuit sadan vuoden aikajänteestä joten olettaisin sen toimivan molempiin suuntiin.

Vaan nyt kun Krim on venäläisille 'pyhä' (= Putin) niin väistämättä nousee mieleen mitä muita alueita siellä halutaan pyhiksi kansalle esittää? Olisiko Pietari ruotsalaisille pyhä koska Landskrona?

Avustajasi tietänevät paremmin, tai ainakin näillä paremmat mahdollisuudet hankkia sellaisesta tietoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #11

Sadan vuoden päästä nähdään sitten todelliset seuraukset.

Mitä alueita halutaan kansalle esittää "pyhiksi"? Sitä en voi tietää eikä avustajatkaan voi hankkia koska ovat niin kuin minäkin täällä puolella rajaa.

Mitä tarkoitat täällä?:[Olisiko Pietari ruotsalaisille pyhä koska Landskrona?]
Pietari ei kuulunut koskaan Ruotsille vaikka maat keskenään (Ruotsi ja Venäjä) taistelivat alueesta satoja vuosia ja Pietari I palautti Suuressa Pohjan sodassa (1700–1721) alueen Venäjälle ja rakennutti kaupungin Nevan suistoon.

Miten tähän liittyy Landskrona satama, joka on varmaan pyhä ruotsalaisille? Vai tarkoititko, että Pietari olisi "pyhä" ruotsalaisille??

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Siihen ei kuitenkaan mene sataa vuotta kun nähdään tuleeko Putinin kaasuputkihankkeista mitään ja jos, niin millä hinnalla. Nythän on ostajan markkinat ja ne ovat vasta aiesopimuksia; Turkkikin on ilmoittanut tehneensä vastaehdotuksen.

Bloomberg: Putin's Eastern Gas Deals Are Just for Show

Putin's offer to Turkey of a 6 percent discount on gas already being supplied is not enough, according to Yildiz, who says his country has made a counter offer. Besides, Turkey wants Gazprom to stop giving its own subsidiary, Bosphorus Gaz, priority over Turkish partners. When these negotiations are done, Russia may end up supplying Turkish intermediaries with gas at a much lower price than it would have received from European consumers at the other end of South Stream.

http://www.bloombergview.com/articles/2014-12-08/p...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #16

Odotetaan siis, mitä tulee Putinin kaasuputkihankkeista ja millä hinnalla? Emmehän muuta voikaan tehdä sille asialle.

Niin Turkki kuin Venäjäkin ovat vapaita maita toimimaan oman maan eduksi. Heitä ei ainakaan määrää EU-direktiivit.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Mitähän tekemistä EU-direktiiveillä olisi ollut South Streamin suhteen?:

EU-parlamentti vaati syyskuussa unionin jäsenmaita peruuttamaan Venäjän kanssa suunnitellut energia-alan sopimukset. Lauselmaan sisältyi maininta myös South Streamista.

http://www.lansi-savo.fi/uutiset/ulkomaat/venaja-k...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #15

Historiasta tiedämme että nykyisen Pietarin paikalla oli Landskronan (suom. Maankruunu) linnake jonka rakennutti Torkkeli Knuutinpoika noin v. 1299.

Aivan samoin perustein siis ruotsalaisilla olisi syytä kutsua aluetta pyhäksi ruotsalaiseksi maaksi kuin Putinilla Krimiä nyt.

Ruotsilla ei kuitenkaan, eikä muillakaan länsimailla ole haluja alkaa siirrellä rajoja Euroopassa. Kokemukset historiasta opettavat että sellaisille käy yleensä lopulta huonosti.
Venäjä on nyt aloittanut uudestaan rajojensiirtelyt ja sotatoimet Euroopassa. Ei tarvi odottaa sataa vuotta tietääksemme kannattiko.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #18

Torkkeli Knuutinpoika oli minulle "tuttu" Viipurin linnan rakennuttamisesta vuonna 1293, mutta Maankruunun linnasta en ollut tietoinen. En ole historian tutkija ja Ruotsin ja Venäjän ristiretket kiinnostivat vain niitä vaiheita, jotka koskivat Inkerin suomalaisten historia, eli 1600-luvu alku.

On tosi mielenkiintoista tietää, että 400 vuotta ennen siinä oli Maankruunu-linna, jonka novgorodilaiset pian tuhosivat. Mutta täytyy mainita, että siinä välissä 300 vuotta Landskronan jälkeen ruotsalaiset rakennuttivat vuonna 1611 Ниенша́нц — Nyenskans linnan, joka kesti kauan kunnes Pietari Suuri valloitti sen ja alkoi rakennuttaa Pietarin kaupunkia vuonna 1703.

Muista aiheista kommentissasi, niin seurataan tilannetta!

Kiitos tiedosta, viivyinkin kauan Maankruunun linnan takia netissä!

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Turkki ja Kreikka nyt eivät ainakaan kuulu oikeasti yhteen sotilasliittoon. Saati sitten EU:hun.

Jos ne laitettaisiin ihan oikeasti yhteen, olisi taas odotettavissa vähintäänkin uusi Kyproksen kaltainen selkkaus, jossa verta vuotaa paljon aikaisempaa enemmän, koska Turkki ja Kreikka saivat itselleen lisää tappokalustoa mm. Saksasta ja käyttämällä mm. Suomenkin antamaa "apua" Kreikalle.

Toki muutkin EU maat ovat osallistuneet tähän toimintaan. EU ja Rehn ovat myös hyvin innostuneet Turkin liitymiselle EU:hun. Tosi hienoa saada yli 80 miljoonaa lähes lukutaidotonta uutta EU kansalaista, jotka eivät pidä länsimaisia arvojan minkään arvoisena.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Turkki ja Kreikka vastakkain? Se olisi paha juttu!
Mutta EU ja Rehn:n innostus liittää Turkin EU:hun sai lisää potkua kun Venäjä siirsi South-Stream kaasuputken Turkkiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

On mahdollista että South Streamin kaaduttua herätetään Nabucco-hanke uudelleen henkiin:

Iran ready to revive Nabucco pipeline project and supply gas to Europe

http://www.menas.co.uk/iran_strategic_focus/news/a...

Ja jos Euroopalla on talous sekaisin niin vielä enemmän Venäjällä, rupla ja Venäjän taloudelle elintärkeä öljyn hinta romahtanut. Valuutta, sijoittajat ja koulutettu väestö pakenee maasta, inflaatio laukkaa, talouden ennustetaan painuvan taantumaan, budjettimenoja leikataan ja kuluttajahinnat nousevat. Talouselämä:

Venäläiset jättävät ulkomaanmatkat tekemättä - "Kaikki on romahtanut"

Marraskuussa tehdyn tutkimuksen mukaan 45 prosenttia venäläisistä kokee heikon ruplan vaikuttavan merkittävästi elämään.

http://www.talouselama.fi/uutiset/venalaiset+jatta...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Seija Nylund kirjoitti : [On mahdollista että South Streamin kaaduttua herätetään Nabucco-hanke uudelleen henkiin]

Jos yksi ovi sulkeutuu, niin toinen aukeaa, mutta tuskin enää Nabucco-hanke herätetään uudelleen, muttei sitä koskaan tiedä, tulevaisuus kun on tuntematon!

Tuntuu siltä, että on jotain symboliikkaa siinä, että Nabucco kaasuputkeen nimi tuli Giuseppe Verdin Nabucco oopperan mukaan, joka kertoo ihmisen kärsimyksestä!

Wikipedian mukaan Nabucco-hankeeen alulle panneiden OMV:n, MOL:n, Transgazin, Bulgargazin ja Botasin edustajat olivat olleet vuonna 2002 tapaamisensa yhteydessä kuuntelemassa Wienin valtionoopperassa.

Kuunnellaanpa Giuseppe Verdin Nabucco-oopperasta Orjien kuoroa:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detai...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset