Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Pakotteet piristävät Imatran taloutta

 • Venäläinen lehmä
  Venäläinen lehmä
 • Suomalainen lehmä
  Suomalainen lehmä

"Odotettavissa Viola-venäläisiä" kirjoittaa 8.8.14 Uutisvuoksi.

Lehtikirjoituksen mukaan Venäjän asettamat tuontirajoitukset EU-maista tuoduille elintarvikkeille loivat Imatralla odottavan tunnelman. Imatran tullin päällikön Tuija Viiankorven mukaan elintarvikkeiden kaupallinen vienti Imatran kautta Venäjälle on erittäin vähäistä. Muutokset tavaraliikenteeseen ovat olemattomat.

Matkustajaviennin puolella sen sijan saattaa tapahtua paljonkin. Tullissa ennakoidaan elintarvikkeisiin painottuvan ostosmatkailun kasvavan, kun tutuksi tulleita länsituotteita ei enää löydy venäläisten kauppojen hyllyiltä.

Myös Rajavartiolaitoksen puolelta arvioidaan pakotteiden lisäävään ostosmatkailua itärajan takaa. Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikkö Jaakko Riitola näkee tilanteessa mahdollisuuden Suomen rajanpinnan kaupoille. – Pakotteiden alaisten elintarvikkeiden vienti voi jopa kasvaa henkilöliikenteessä, ja täten henkilöliikenteen liikemäärät kasvaa nykyisestä, Koska Medvedevin ilmoituksen mukaan niitä voi ‌edelleen hakea oman käyttöön.

  Venäjällä on ainakin kaksi tehdasta jossa valmistetaan Valio tuotteita. Moskovan alueella Ershovon tehdas joka on Valion ainoa tytäryhtiö Venäjällä. Tehdas on erikoistunut Viola sulatejuuston valmistukseen (Viola juustokolmiot – Viola сливочная «треугольники»). Se myös viipaloi siivuiksi Suomesta tuotuja Valio juustoja ja Virosta tuotuja Oltermanni juustoja.

  Leningradin alueella Hatsinassa meijeri Галактика – (Galaktika) – on yksi nykyaikaisimmista meijereistä Venäjällä. Loppuvuonna 2009 alettiin valmistaa sopimuksen mukaan Valion jogurtteja ja vuodesta 2011 Valion Gefilus juomaa. Tämä tehdas käyttää raaka-aineena venäläistä maitoa.

  Lähde: Заводы Valio

  Viola sulatejuusto on Venäjällä jo Neuvostoliiton ajoilta tuttu: Silloin ei valikoima ollut yhtä laaja kuin nyt. Nykyään se on tullut tutuksi jo nykyvenäläisten uudelle sukupolvelle. Samoin ovat muutkin Valion tuotteet, koska venäläiset luottavat niiden laatuun.

  Joten, yhdyn Uutisvuoksen sanoihin: "on odotettavissa Viola-venäläisiä". Pelastaako Viola-juusto nyt hetkeksi tilanteen näillä kulmilla ja onko se mahdollisuus ainakin paikalliskauppiaille? Kasvaako henkilöliikenteen liikennemäärä pakotteiden alaisten elintarvikkeiden matkustajaviennin seurauksena?

  Miten käy nyt noille Valion meijereille Venäjällä? Mitkä lait toimivat Valio tehtaiden kohdalla siellä?
  Ainakin Hatsinan meijeri saa maitoa omilta lehmiltä, joten tuotanto voi jatkua. Entä Moskovan alueen Valion tytäryhtiön Ershovon tehdas?, johon maitokin on tullut Suomesta – ainakin tähän asti.

  Kävipä meijereille niin tai näin, elintarvikematkailu täällä rajan tuntumassa tulee kasvamaan.

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  1Suosittele

  Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

  NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

  Käyttäjän jgagarin56 kuva
  Juha Kuikka

  Violalla on skarppia huumoria tuossa tuotenimihersyttelyssä. Ihailen sanan ja ajatuksen juoksua henkilöltä, joka koko ikänsä Siperiat koluten Neuvostoliitossa eläneenä Koiviston kutsumana saapui omiensa pariin.

  Esimerkki siitä, että paluumuuttajien joukossa oli oikeitakin suomalaisia. Lisäksi olen aina ihaillut hänen tekstiensä oikeakielisyyttä ja ilmaisun rikkautta, vaikka Neuvostoliiton historiaan ja maailmansotaan liittyvissä asioissa olenkin kritisoinut neuvostokoulun propagandan jättämiä jälkiä.

  Toivotaan, että Imatran kaupoissa ruoka alkaa käydä kaupaksi.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Oi, kiitos Juha Kuikka!

  Tiedätkö? Siperia opetti! Se on ihan totta, että "Siperia opettaa". Kysy vaikka keneltä tahansa kuka siellä on käynyt! Niin neuvostopropaganda kuin Siperian "koulutus"kin ovat jättäneet meihin jälkeensä.

  Blogin aiheeseen, niin varmasti ruoka alkaa käydä kaupaksi Imatran kaupoissa kun nyt jo Valio sulki sen ison Ershovo tehtaan Moskovan alueella.

  Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
  Pekka Roponen

  Nyt venäläisille esim. parin viikon viisumivapaus Suomeen - ehtivät käydä sairaaloissakin.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Aika monella venäläisellä on vuosiviisumit, jonka mukaan he voivat oleskella Suomessa kolme kuukautta, joten siinä ajassa ehtii käydä sairaalatkin.

  Käyttäjän TuomoKokko kuva
  Tuomo Kokko

  Kannatan jokalauantaista velvoittamista vihdalla kylpemiseen eli ns. vastapakotetta.

  Käyttäjän jgagarin56 kuva
  Juha Kuikka

  Mutta tuo koskee vain perinteistä venäläistä leivinuunissa kylpemistä.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Oletko kokenut "leivinuunissa kylpemistä"? Itse ainakin olen nähnyt siellä Siperian perukoilla miten se tapahtuu ainakin lasten kohdalla.

  Käyttäjän jgagarin56 kuva
  Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

  Olen vain lukenut asiasta Virmarannan kuvauksista Tverin Karjalasta.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Tuomo Kokkolle.

  Ei!Vastapakotteita!

  Käyttäjän TuomoKokko kuva
  Tuomo Kokko

  Siinä missä venäläinen lehmä tähyää sarvet sojossa länteen, on suomalaisnauta rähmällään kohti itää. Pitihän se arvata!

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Tuomo Kokko kirjoitti : [Pitihän se arvata!],

  - ei ollut mitään taka-ajatusta, mutta voihan tuolla tavallakin tulkita! Ei suomalaisnauta ole kuitenkaan "rähmällään kohti itää" vaikka sinne päin on suuntautunutkin.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Tuskin ehdin kirjoittaa blogin kun "Радио ЭХО Москвы" sivulta luin " Hyvästi juusto Viola"- Прощай сыр "Виола"! 08.8.2014,

  jossa blogisti Olga Kortunova kirjoittaa, että Ershovon Valion tehdas, jota mainitsin kirjoituksessani, on lopettanut toimintansa. Sen työntekijät jäivät työttömiksi. Aika surullista!

  http://echo.msk.ru/blog/efa/1375792-echo/

  Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
  Margareta Blåfield

  Mutta maidontuottajat iloitsevat.

  Käyttäjän Minnamaarialax kuva
  Minna-Maaria Lax

  Ai missä? Valio toki osuuskuntana ottaa kaiken maidon vastaan, mutta hinta on muuttuva suure. Jos tilalla on 50 lehmää ja keskituotos 8000 litraa, tekee se vuodessa 400 000 litraa. Jokainen sentti maidon hinnassa on 4000 euron arvoinen. Saattaa tulla monelle maidontuottajalle mieli pistää paskatalikkoon Putinin kuva.

  Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
  Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #9

  Venäjällä tietenkin. Kuulin toissa päivänä maatilallisen haastattelun.

  Jukka Laine

  Valio ei itse tiedä vielä lakkauttaneensa tehdasta. Onpas merkillistä.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  7.8.2014 14:36
  Taloussanomat-Bloomberg

  "Valio pysäytti tuotantolinjoja Venäjä-kiellon vuoksi"

  - Olemme tänään pysäyttäneet tuotantolinjoja, joissa valmistetaan tuotteita Venäjän myyntiin. Tuotantolinjat pysyvät kiinni kunnes me voimme jälleen myydä Venäjälle, kertoi Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen uutistoimisto Bloombergille."

  http://www.taloussanomat.fi/paivittaistavarat/2014...

  Ehkä tämä koski myös sitä Moskovan alueella sijaitsevaa tuotantolinjaa, en tiedä sen enempää.

  Jukka Laine Vastaus kommenttiin #23

  Taitaa Valio laajentaa Venäjällä ja nämäkin työpaikat katoavat pysyvästi Suomesta.

  Käyttäjän buimonen kuva
  Börje Uimonen

  Näin käynee, jollei ruplan kurssi romahda. Harvalla venäläisellä on dollari- tai europohjaisia tuloja. Eurohintaiset tuotteet voivat tulla kohtuuttoman kalliista mahdottomiksi hankkia.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Börje Uimonen Kirjoitti : [ Eurohintaiset tuotteet voivat tulla kohtuuttoman kalliista mahdottomiksi hankkia.],

  - varmasti tulevat muutenkin ja jälleenmyyjiltä vielä kalliimmaksi.

  Reino Jalas

  Googlen mukaan Imatra - Pietari välimatka on 202 km, ja ajoaika yhteen suuntaan 2 h 37 min.

  Voi olla että ihan jokaviikkoista lystiä ei tule noista pietarilaisperheiden sulatejuuston ja jogurttien hakumatkoista Suomen puolelle. Alkaa siinä tulla jo kilohintaakin juustolle.

  Alkuun tällaista ostomatkailua voi hyvinkin olla. Mutta kaupallinen tilanne myös elää koko ajan.
  Tiettävästi ainakin Turkki ja Marokko sekä Kiina ovat jo tarjoutuneet toimittamaan täyttä sortimenttia omia elintarvikkeitaan Venäjälle. Kiina vie jo nyt itäiselle Venäjälle laajaa valikoimaa elinatrvikkeita, mutta laadun sanotaan olevan eurooppalaista kehnompaa.

  Jos pakotteet kestävät vuodenkin verran, niin sekä Turkki että Kiina varmasti ehtivät säätää omien meijereidensä hapatusprosesseja sellaiseksi, että alkaa maitotuotteiden maku kelpaamaan Moskovankin alueelle.
  Myös Venäjän meijerien omatkin, uudet sulatejuustomerkit alkavat tunkea markkinoille.

  Etelä-Karjalan liiton selvityksen selvityksen mukaan venäläisiä ostosmatkoja v. 2012 oli 1.9 miljoonaa kappaletta. Niistä Imatra on ollut käyntikojteena 24% käynneistä, eli tekisi 500.000 käyntiä. Kun tuon jakaa vuoden 300 kauppapäivälle, olisi päivää kohden Imatralla 1.666 venäläisasiakasta.

  Jos tähän 1666:een saa 5%..10% verran nousua, niin huomaisiko Imatran alueen ruokakaupoissa tuollaisen 166 lisäasiakkaan volyymiä juuri lainkaan?

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Turistit voivat viedä oman käyttöön 50 kiloa elintarvikkeita ja summalla enintään 1500 euroa. Nämä tullisäännöt olivat jo ennen näitä tuontirajoituksia.

  Näillä normeilla he voivat käydä niin monta kertaa vuodessa kun sallii viisumi, ja aika monella heillä on pitkät viisumit.

  Tänään Uutisvuoksessa mainitaan, että " Pakotteet eivät näy vielä rajalla" :
  Venäjän asettamat vastapakotteet eivät ole vielä saaneet aikaan tungosta itärajalla. Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan tähän mennessä ei ole tehty merkittäviä havaintoja siitä, että pakotteet vaikuttaisivat liikenteeseen.

  Kyllä Venäjä löytää ruokatarvikkeita muualtakin, niin kuin kirjoitat, mutta hyvä olisi nostaa oman maan tuotanto korkeammalle tasolle. Tuttavien kertomuksen mukaan jopa perunaa ostetaan ulkomailta...!?

  Tuo TAK ry.n tutkimus ei ole enää ajankohtainen, koska se oli tehty ennen ruplan romahtamista ja turistivirta Suomeen oli silloin toisenlainen kuin nyt.

  Käyttäjän Minnamaarialax kuva
  Minna-Maaria Lax

  Hakeehan suomalainen Virosta viinaakin, joten miksei venäläinen sitten Suomesta ruokaa.

  Käyttäjän erlandsalo kuva
  Erland Salo

  Venäläiselle elintarviketeollisuudelle aukeaa valtavat näkymät. Venäläinen tuotanto on puhdasta eikä mitään geenimanipuloitua kuten lännessä. Esimerkiksi Venäjä saa kaiken, minkä se tarvitsee ja puhtaan vielä Marokosta, Turkista, Kiinasta, Etelä-Amerikasta jne. Tämän boikotin jälkeen Venäjän ei ole tarpeen ostaa yhtään mitään länsimaista.

  Jollekin marginaalituotteelle eli esim. Violajuustolle Venäjä tuottaa omansa ja paremman jo ensi kevääseen mennessä. Sitten ei tarvitse venäläisten enää käydä Suomessa. Ruplan edelleen jatkuva heikentyminen on vähentänyt itäkauppaa jo viime vuodesta saakka. Kehitys jatkunee.

  Suomalaiselle Venäjä vain halpenee turistikohteena. Yhdeksi kohteeksi meille suomalaisille Venäjän syvällinen asiantuntija Evgenia Hilde-Järvenperä suosittelee Krimiä, joka on fantastinen paikka.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  Erland Salo kirjoitti : [Venäläiselle elintarviketeollisuudelle aukeaa valtavat näkymät...Tämän boikotin jälkeen Venäjän ei ole tarpeen ostaa yhtään mitään länsimaista],

  - ehkä pärjäisi ilman itämaistakin ja enkä pitää tätä sinun sanomasi vitsinä.

  Sanoisin entisenä neuvostoliittolaisena, että silloin pellot niin pienemmät kuin isommatkin olivat kaikki viljelty. Nyt ne pellot odottavat kyntäjää ja viljelijä...Silloin olivat isot kanalat ja sikalat ja isot lehmäkarjatkin pelloilla...Minne lienee kadonneet?

  Pekka Iiskonmaki

  #27
  Ei käytä ruplaa maksuvälineenä Erlandin mainitsemat maat, josta Venäjä voi tuoda elintarvikkeita. Ovat lisäksi aikas kaukana.

  Käyttäjän viovio kuva
  Viola Heistonen

  En ole tietoinen missä Erlandin mainitsemissa maissa rupla käy maksuvälineeksi.

  Näillä Kaakkoiskulmilla siihen päästiin helposti, vaikka vastustajiakin oli, mutta nykyään ruplilla voi maksaa vaikkapa Imatran Tokmannissa.

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset