Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

BlitzKrieg

  • BlitzKrieg
  • BlitzKrieg

Äsken vietettiin juhannusta. Juhannusaaton ja juhannuspäivän yö on lyhyt ja valoisin yö. Aina ja nyt. Oli se myös vuonna 1941 valoisin lyhyt yö! Kun silloin Neuvostoliitossa alkoi Suuri isänmaalinen sota ja tämä yö yhtäkkiä muuttui mustaksi ja pitkäksi yöksi joka kesti 4 vuotta. Silloin sunnuntaiaamuna vuonna 1941 klo 3:15, kun väki, niin vanhemmat kuin lapsetkin vielä nukkuivat, alkoi Neuvostoliiton rajavyöhykkeellä jyrinä taivaalla, kun Saksan jättimäinen sotakoneisto alkoi vyöryä Ukrainan kautta koko Neuvostoliittoa kohti.

Alkoi kauhein ja verisin konflikti ihmiskunnan historiassa, joka toi miljoonia ihmisuhreja. Ennen sitä, kun Berliini lopulta kaatui, käytiin julmat ja veriset taistelut Moskovasta, Stalingradista, koko ihmiskuntaa järkyttänyt Leningradin (nyk. Pietari) piiritys ja monet muutkin taistelut.

Kirjoittelen sodasta, koska olen sotalapsi ja katsonut sotaa silmiin! En taistelukentällä, mutta juossut itkien äidin helmasta pitäen kiinni pommikoneita karkuun...

Sodan alkamisesta sanoman Neuvostokansalle toi varhain sunnuntaiaamulla tutulla äänellä kuuluisa radiokuuluttaja Yuri Levitan:

Huomio, täällä Moskova. Välitämme tärkeän valtion hallituksen sanoman. Neuvostoliiton kansalaiset. Tänä aamuna kello 04 saksalaiset joukot hyökkäsivät Neuvostoliiton rajalle ilman sodanjulistusta. Alkoi Neuvostoliiton Suuri Isänmaallinen sota ​​natsihyökkääjiä vastaan. Toimintamme on oikea. Vihollinen tulee kukistettu. Voitto tulee olemaan puolellamme

Hitler suunnitteli kukistaa Neuvostoliiton kolmessa - neljässä kuukaudessa, mutta sota kesti 4 vuotta, joka vei niin Neuvostoliiton kuin Saksan ja sen liittolaisten tuhansia ihmishenkijä.

BlitzKrig – Salamahyökkäys – Молниеносная война

Salamasota ei onnistunut Neuvostoliittoa kohti vaikka Barbarossa suunnitelman mukaan Hitler uskoi operaation kestävän neljä kuukautta, mutta se kesti 4 vuotta vaikka alussa vastassa olivat heikommat neuvostojoukot, joista monet eivät ehtineet saada varoitusta saksalaisten hyökkäyksestä, joten ihan alussa sotavangeiksi joutui satojatuhansia neuvostosotilaita.

Natsi Saksa siirsi silloin Neuvostoliiton rajoille yli 70 prosenttia sotajoukoista ja lisäksi olivat valmiina joukot niin Suomesta kohti Murmanskia ja leningratia,kuin myös Romaniasta Mustanmeren rannikolta.

Saksalaisten hyökkäys alkoi Ukrainaan, mutta pian se oli myös pohjoisessa, jolloin saksalaiset ja suomalaiset joukot liittoutuneena hyökkäsivät kotiseuduillemme. Me asuimme Pohjois-Inkerissä ja olimme jäädä sodan jalkoihin. Käsky tuli evakuointiin. Me onnistuimme "livahtamaan" alueelta, ennen Leningradin piiritettyyn (nyk. Pietari)

Meidän perhe

Mitä se sota toi pienelle ihmiselle ja meidän perheellemme? Samana aamuna kun alkoi sota, syntyi pikkuveli. Äitini vauva sylissä sairaalasta, isäpuoli sotaan... Pian tuli käsky kaikki avoautoihin ja mukaan ei saanut mitään paitsi asiapapereita ja lapset sylissä... Se mitä itse muistan, että äitini sai kuitenkin pienen vauvan kanssa paikan henkilöautossa jossa minäkin olin aivan tukehtua, koska se oli täpötäynnä ja muistan kuinka pahaolo tuli siitä ahtaudesta ja auto kulki vielä epätasaista metsätietä.

Lapset itkivät ja jyrinä kuului. Kaikilla oli hirveä hätä ja se tietenkin heijastui lapsiin, joten minä muistan vielä sen 5 ja puoli vuotiaan kauhun, joka tuli vielä pahempana vastaan kun saavuimme vesistön rantaan ja ihmisiä alettiin lastattiin proomuihin..

Kaksi proomua ihmisineen lähtivät rannasta ja lentokoneet hyökkäsivät ja pommittivat ne molemmat proomut! Lastut lensivät vaan ja yksi koira ui rantaan. Meidät oli lastattu kolmanteen proomuun ja minua pelotti hirveästi ja kaikin voimin pyrin jäämään rantaan.Muistan, että tämän proomun oli käsketty lähtemään yöllä, ettei pommittajat näkisi ja oli kielletty jopa tulitikun sytyttäminen.

Meidän suku

oli samassa proomussa, isoisä ja isoäiti-puoli ja heidän yhdeksän lasta, vaikka äidilläni oli jo oma perhe, mutta koko suku kuitenkin olimme yhdessä, Kun proomu oli lähtenyt liikkeelle, niin isoisä pyysi koko suvun käymään hänen ympärilleen ja laittaa päät yhteen siltä varalta, että jos pommi iskee, niin kaikki kuolemme yhdessä. Isoisä rukoili ja varmaan kaikki muutkin. Oli tosi pelottavaa, mutta pääsimme toiseen rantaan ja meidät lastattiin junaan härkävaunuihin pommituksen alla ja matka jatkui jonnekin kohti Siperiaa. Edesmenneen äitini kertomuksen mukaan silloin kukaan ei tiennyt missä matkanpää on. Saavuimme Udmurttiaan ... jossa asuimme 4 vuotta.

Nämä ihmiskunnan traagiset tapahtumat ja omatkin lapsuusikäiset kokemukset palaavat aina mieleeni kun lähestyy kesäkuun 22 päivä, joten yritin tässä tehdä vielä kerran pienen aikamatkaan sinne menneisyyteen, 5 ja puolen vuoden ikäisen lapsen muistoihin.

Ehkä sodan pauhut ovat niin järkyttävä kokemus kaikille, että se jättää jälkeensä koko elämänkaarelle. Ainakin omat tuntemukset ovat sitä luokkaa.

Kaikki, jotka toivotte vain rauhaa, kuunnelkaa...

h

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (106 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Suomen osalta oli kyse n-liiton talvisodassa ryöstämien alueiden palauttamisesta,-siihen saksa(tai vaikka itse piru)oli hyvä liittolainen !
"Oikea"lopputulos sodalle olisi ollut se että saksa olisi lyönyt venäjän ja sitten länsi saksan,kaikki olisivat voittaneet,paitsi natsisaksa !

Aulis Mäkitalo

Näin oli. Juuri tämän tavoitteen ja ulkopolitiikan Suomen hallitus valitsi talvisodan päättänyttä Moskovan rauhaa 1940 seuranneen ns. välirauhan aikana.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aulis Mäkitalo.

Olisiko kysymys maaliskuussa 1941 Suomen ja NL-n välillä solmittu rauhansopimuksesta jonka nojalla Suomi oli sitoutunut olla hyökkäämättä Neuvostoliittoon ja tekemään mitään liittoutumia NL-toa vastaan ?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #31

Moskovan rauhaa ei tehty 1941 vaan 12. maaliskuuta 1940.

Suomi huomasi Neuvostoliiton asenteesta hyvin selvästi, että toinen erä sotaa on väistämätön. Moskovan rauhanneuvotteluissa mm. Neuvostoliitto vaati itselleen rajalinjalla olleen Enson, jossa oli Suomelle tärkeitä teollisuuslaitoksia ja voimalaitoksia ja pakotti vahvemman oikeudella mutkan rajaan omaksi edukseen. Radiopropagandassaan NL oli uhkaileva, se ampui alas aseettoman liikennelentokoneen Tallinna-Helsinki -reitillä (ks. http://fi.wikipedia.org/wiki/Matkustajakone_Kaleva...) 14. kesäkuuta 1940 ja mikä tuli myöhemmin suomalaisten tietoon, Molotov halusi suoraan Hitleriltä vahvistuksen sille, että Saksalle sopii jos NL valtaa Suomen. Suomessa kommunistit järjestivät sabotaasia ja levottomuuksia Moskovan käskystä.

Rauhansopimuksen teksti sitoi kumpaakin osapuolta, mutta vaikuttaako Sinusta siltä, että Neuvostoliitto olisi kunnioittanut tekemäänsä sopimusta? Jos kansojen väkiluvut ovat 3,8 miljoonaa tai 140 miljoonaa, ne ovat myös kovin erilaisessa asemassa vaikkapa kansanmurhan uhan edessä, joka oli aivan todellinen mm. Baltian maille.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #35

Hannu Mononen kirjoitti: [Moskovan rauhaa ei tehty 1941 vaan 12. maaliskuuta 1940],
- niin se on.

H.Mn. :...[vaikuttaako Sinusta siltä, että Neuvostoliitto olisi kunnioittanut tekemäänsä sopimusta? Jos kansojen väkiluvut ovat 3,8 miljoonaa tai 140 miljoonaa, ne ovat myös kovin erilaisessa asemassa vaikkapa kansanmurhan uhan edessä, joka oli aivan todellinen mm. Baltian maille.],

- tietenkin periaatteessa pienempi aina häviää, mutta selvisihän Suomi talvisodassa, vaikkakin samat väkiluvut olivat päällä.

- Lentokone "Kaleva"-sta : "Viimeinen Kalevan lento 14.kesäkuuta 1940 klo 14:00".

löytyy venäjänkielisillä sivuilla versioita siitä miksi kone ammuttiin alas.

http://mahtrasass.livejournal.com/20233.html

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #75

"- tietenkin periaatteessa pienempi aina häviää, mutta selvisihän Suomi talvisodassa, vaikkakin samat väkiluvut olivat päällä."

Ihmeitä ei tapahdu monta kertaa peräkkäin. Jatkosodasta Suomi ei kyllä enää olisi voinut selvitä ilman Saksan osuutta.

---

Kalevan alasampuneen pommituskoneen lentäjä Pjotr Hohlov (Петр Хохлов) sai vieläpä Neuvostoliiton Sankarin arvonimen tästä "urotyöstään".

En osaa venäjää, eikä internetin käännöskone tuottanut kovin järkevää tulosta linkittämältäsi sivulta. Olisi kiinnostavaa, jos voit suomentaa mikä on vastaus kysymykseen "miksi kone ammuttiin alas". Kohta 6. tekstissä vaikuttaa sisällöltään varsin erikoiselta.

Niin tai näin -- jos kahden valtion välillä on voimassa oleva rauhansopimus, kansainvälisten lakien mukaan toisen valtion aseetonta siviililentokonetta miehistöineen ja matkustajineen ei saa ampua alas. Kyse on terroriteosta, joka kuvaa hyvin Neuvostoliiton asennoitumista Suomeen ennen jatkosotaa, ja muun ohella selittää hyvin, miksi Suomen valtionjohdon oli pakko hakea tukea mistä hyvänsä sitä onkaan saatavilla, kysehän oli kansan eloon jäännistä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #77

Hannu Mononen kirjoitti : [Olisi kiinnostavaa, jos voit suomentaa mikä on vastaus kysymykseen "miksi kone ammuttiin alas". Kohta 6. tekstissä vaikuttaa sisällöltään varsin erikoiselta. Olisi kiinnostavaa, jos voit suomentaa mikä on vastaus kysymykseen "miksi kone ammuttiin alas". Kohta 6. tekstissä vaikuttaa sisällöltään varsin erikoiselta.]

- 6. Возможно, что самолет был сбит без особого хитрого плана. Времени на размышления у летчиков, которые имели приказ об установлении блокады Эстонии, начиная с 15:00 по московскому времени, не было. "Калева" стартовал в 13:54 и был сбит в 14:05 по местному, т.е., в три часа по московскому времени.

- vapaamuotoinen käännös:

6.Saattoi olla niinkin, ettei ollut mitään ovelaa suunnitelmaa siihen.Neuvosto lentäjillä ei ollut harkinta-aikaa, heille oli annettu käsky saartaa Viro klo 15:00 Moskovan aikaa. "Kaleva" nousi ilmaan klo 13:54 ja ammuttiin alas 14:05, eli kello kolme Moskovan aikaa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #82

Harkinta-aikaa tai ei niin kyseessä oli silti yksiselitteisen törkeä isku selkeästi siviililentokoneeksi tunnistettavaksi kohteeseen. Koneessa oli selvästi Suomen lippu peräsimessä sekä selkeät suomelle kuuluvat tunnukset OH-ALL. Mikäli venäläisen koneen pilotilla oli lentämiseen vaadittava näkökyky olisi tunistamisen siviilikoneeksi olla todella helppo.

Saartoon kuului estää kaikki sotilasliikenne baltiasta pois.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #90

Jouni Minkkinen: [Harkinta-aikaa tai ei niin kyseessä oli silti yksiselitteisen törkeä isku selkeästi siviililentokoneeksi tunnistettavaksi kohteeseen.],

- niin, se oli siviililentokone, muttei se kuljettanut tavallista kansaa, joten ehkä kaikelta varalta se ammuttiin alas, vaikka saartoon kuului estää sotilasliikenne baltiasta pois. Sillä hetkellä saartoaikakin oli tullut voimaan tai jäljellä oli muutama minuutti.?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vastaus Jari Pirpun kommentille :

Suomi osallistui Saksan liittolaisena Neuvostoliittoa vastaan sodassa 1941-1945. Eikä se mielestäni ollut mikään "jatkosota". Jos olisi ollut kysymys vain "talvisodassa ryöstämien alueiden palauttamisesta", niin miksi Suomi ei pysähtynyt kun oli saavuttanut ns.ryöstetyt alueet vaan jatkoi marssia eteenpäin.

En ole sotaekspertti, että pystyisin arvioimaan mikä tulos olisi, jos Saksa olisi lyönyt Venäjän. Parempi tulos olisi ollut jos sota ei olisi syttynyt ollenkaan.

Kiitos avauskommentistasi!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"miksi Suomi ei pysähtynyt kun oli saavuttanut ns.ryöstetyt alueet vaan jatkoi marssia eteenpäin."

Siihen on monta syytä ja yksi niistä oli halu vapauttaa Inkerin kansa.

Lisäksi on muita syitä, mm. sotastrategisia, mutta toki Terijoen hallituksen kaavailemat Suomen rajat olivat myös muistissa. O.W. Kuusinenhan oli niitä suursuomimiehiä, joten Itä-Karjalan liittäminen Suomeen noudatti Neuvostoliiton esittämiä omia suunnitelmia. ;)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #33

Juha Kuikka kirjoitti : [Siihen on monta syytä ja yksi niistä oli halu vapauttaa Inkerin kansa.],

- vapauttaa Inkerin kansa? Oliko se Mannerheimin ajatus vai kenen? En ole tuollaista ajatusta mistään päin nettiä tai luetuissa kirjoissa huomannut.

Tiedät varmaan Inkerikin oli taistelemassa vapaudestaan vuonna 1919 Venäjän lokakuun vallankumouksen jälkeen, jolloin he saivat Pohjois Inkeriin itsehallintoalueen Kirjasalon tasavallan, joka kesti noin 500 päivää.He halusivat joko autonomisen alueen tai liittyä Suomeen. Silloin olisi ollut hetki auttaa itse Inkerin kansaa vapaus taistelussa.
Ja miten sille kävi?

1920 Tarton sopimuksen mukaan Suomi sai Petsamon mutta luovutti Kirjasalon tasavallan Venäjälle. Siihen loppui inkeriläisten vapaustaistelu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kirjasalon_tasavalta#...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #94

Inkerinmaan vapauttaminen kuului suomalaiseen heimoaatteeseen ja oli mm. AKS:n kantavia ajatuksia. Mannerheimin kuuluisa miekantuppipäiväkäsky piti sisällään myös toteamuksen, että "Itä-Karjalan kansat" on vapautettava. Hän tarkoitti tässä yhteydessä myös Inkerinmaata.

Suomi auttoi mainitsemaasi Inkerinmaan tasavaltaa samoin kuin itäkarjalaisia Repolan ja Porajärven pitäjien väestöä pyrkimyksissä taistella bolševikkeja vastaan, mutta Suomen resurssit olivat riittämättömät eikä Tarton "häpeärauhassa", jollaiseksi sitä silloin kutsuttiin, saavutettu kaikkia tavoitteita. Lisäksi Kansainliitto tuki Neuvostoliittoa niin Repolan, Porajärven kuin Kirjasalonkin kohdalla.

Edelleenkin hiukan kummastelen, että samalla kun viestistäsi huokuu katkeruus siitä, että Suomi ei silloin heti itsenäistyttyään pystynyt Inkeriä auttamaan ja aiemmista viesteistäsi katkeruus siitä, että Suomi pakotettiin luovuttamaan inkeriläiset sodan jälkeen Neuvostoliittoon, niin et kuitenkaan jostain syystä tervehdi kiitollisuudella sitä että Suomi jatkosodassa pyrki vapauttamaan suomensukuiset alueet, vaan katsot asiaa hyvin pitkälti Neuvostoliiton kannalta Suuren Isänmaallisen sodan puolustajana. Tässä kohden luulisin, että olet ristiriitaisin tuntein sen suhteen miten inkeriläisenä asian hahmotat ja toisaalta mitä sinulle on aikoinaan koulussa opetettu. Jälkimmäinenkään "totuus" ei ole kokonaan häipynyt mielestäsi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #95

Juha Kuikka kirjoitti: [Mannerheimin kuuluisa miekantuppipäiväkäsky piti sisällään myös toteamuksen, että "Itä-Karjalan kansat" on vapautettava. Hän tarkoitti tässä yhteydessä myös Inkerinmaat],

- Mitä mieltä olet?
Jussi Niinistö: Heimosotien historia 1918-1922, 2005, sivu 184" :

lainaus : "Valtionhoitaja Mannerheim ei pitänyt realistisena Inkerinmaan tai edes Pohjois-Inkerin liittämistä Suomeen. Inkeriläisten lähetystölle, joka oli sitä toivomassa hän tokaisi: »Sääli teitä inkeriläisraukkoja».[i] Inkerinsuomalaisten auttamista pidettiin tosin moraalisena velvollisuutena, mutta kun Venäjä oli jo perustanut Inkerin alueelle Pietarin kaupungin, niin oli oltava realisti.".

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Suomi osallistui Saksan liittolaisena Neuvostoliittoa vastaan sodassa 1941-1945. Eikä se mielestäni ollut mikään "jatkosota"."

Mielipiteesi noudattaa neuvostoliittolaista historiantulkintaa. Kyllä se oli nimen omaan jatkosota, johon ei olisi syntynyt mitään tarvetta ilman edeltänyttä talvisotaa ja välirauhan aikaista tahallista uhkailua ja painostusta (ks. alla), olihan Neuvostoliiton tavoitteena vallata Suomi kuten se teki Baltian maille, mikä hyvin ilmenee Molotovin ja HItlerin neuvotteluista Berliinissä marraskuussa 1940.

"Jos olisi ollut kysymys vain "talvisodassa ryöstämien alueiden palauttamisesta", niin miksi Suomi ei pysähtynyt kun oli saavuttanut ns.ryöstetyt alueet vaan jatkoi marssia eteenpäin."

1) koska Neuvostoliiton ilmavoimat olivat terrorisoineet talvisodan aikana kaikkia Suomen kaupunkeja siviilikohteiden ilmapommituksillaan Pohjanlahden rannikkoa myöten. Ottamalla haltuun niiden hyökkäystukikohdat Suomen puolustusvoimat ehkäisivät jatkosodan ajaksi tällaiset pommitukset, ja jatkosodassa Suomi saikin pitkään olla rauhassa ilmapommituksilta, paitsi sodan loppuvaiheessa Leningradin alueelta toimineilta kaukotoimintailmavoimilta.

2) Sotilaallisesti oli helpointa järjestää asemasodan puolustuslinjat siten, että maarintamaa jäi vähiten, koska Suomen miesvahvuus tässäkin sodassa oli rajoitettu verrattuna Neuvostolliittoon. Siksi puolustukselle oli edullisinta valita suurten järvien Laatokan ja Äänisen väliset kannakset ja käyttää vesistöjä hyökkääjän liikkeen estämiseksi.

3) Koska ennen pitkää tarvittaisiin sopimista rauhanehdoista, ajateltiin Itä-Karjalan aluetta voitavan käyttää eräänä neuvottelujen kohteena.

"Parempi tulos olisi ollut jos sota ei olisi syttynyt ollenkaan."

Tästä voimme olla ainoastaan samaa mieltä -- kukaan suurvaltajohtaja ei vain kysynyt siihen suomalaisten mielipidettä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos teitä ei olisi evakuoitu asuinsijoiltanne, olisitte päässeet suomalaisiksi suomalaisten joukkoon jo alkusyksystä 1941.

Miksi haluat lähinnä katsoa sotahistoriaaa ennen kaikkea Neuvostoliiton/Kremlin näkövinkkelistä etkä niinkään siltä kannalta, mikä olisi ollut Inkerin kansan etu?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Koska hän on elänyt siellä aivopesumaassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Todennäköisesti juuri siksi. Kun pienelle tytölle päivät pääksytysten koulussa kerrotaan kuinka fasistit riehuvat heidän kotitantereillaan, niin siitä jää jälki aivoihin, joka ei parane edes tosiasioiden valjettua.

Suomalaiset eivät sulkeneet internaatteihin yhtään inkeriläistä tai itäkarjalaista, vaan he saivat asua kotitaloissaan ja kotikylissään, elleivät sitten olleet siirtyneet kauemmaksi sotarintamasta sisäsuomeen maatalon pakollisiksi.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Kyllä Viola muistaa. Isä ja äiti saivat leipäkortit äänestyspaikalla. Ehdokkaita oli yksi ja vihreä äänestyslippu takasi leipäkortin ja vodkakortin.

Neuvostoliitossa painopiste oli ehdokasvalinnassa. Vain paras kelpasi ehdokkaaksi. Voisiko Viola olla onnellisempi Lempalan kunnan Oinaan kylässä?

Suomalaisten hiirenharmaa asepuku on tehnyt traumat Violan hapitukseen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #8

En ymmärrä, mikä Violassa niin paljon ärsyttää. On kiinnostavaa kuulla tarinoita eri näkökulmista. Violan kokemukset ja muistot ovat ihan yhtä todellisia kuin kenen tahansa muunkin tuolloin eläneen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Ei ole kysymys ärsyyntyneisyydestä, vaan ihmettelystä. Miksi inkeriläinen ei pitänyt suomalaisia potentiaalisina vapauttajina sen sijaan, että edelleenkin hehkuttaa tuon Suuren Isänmaallisen sodan kunniakasta voittoa. Semminkin kun on halunnut myöhemmin muuttaa Suomeen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #14

Ihminen on ihmeellinen olento. Monilla Neuvostoliitossa eläneillä on voimakkaan nostalginen suhde edesmenneeseen diktatuuriin. Sama juttu Itä-Saksassa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #24

Heh, ja meillä kaipuu Kekkosen aikaan.
Kaikki kansat muistavat kaiholla vahvoja diktaattoreitaan, maailmanparantajademokraateille ei patsaita pystytetä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #24

Ville Ylitalo ja Jarmo Lauros.

Ehkä siinä edesmenneessä diktatuurissa oli jotain hyvä? Ainakin minulla synnyinseutu on siellä tai oikeastaan oli. Sen sota pyyhkäisi kartalta pois, mutta se säilyy muistissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #14

Juha Kuikka kirjoitti : [Miksi inkeriläinen ei pitänyt suomalaisia potentiaalisina vapauttajina sen sijaan,että edelleenkin hehkuttaa tuon Suuren Isänmaallisen sodan kunniakasta voittoa],

- olen kovin tyytyväinen siihen, että sota päättyi ja oltiin hengissä ja udmurtit olivat meille ystävällisiä.

Vaikken ollut "Suomessa suomalaisten joukossa" silloin sodan aikana, mutta sukulaisia oli, joten kannan kaunaa heidän puolesta viralliselle Suomelle miksi palautettiin talvella 1944-45 n.56 000 Inkerin suomalaista NL-toon, vaikka oli jo tiedossa, ettei yksikään heistä pääse kotiseuduilleen?

Olen kirjoittanut blogin : "Perustuiko inkeriläisten palautus Neuvostoliittoon petokselle?".

Ole hyvä jos kiinnostaa. Пожалуйста, если интересует.

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/36985-perus...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #44

Syytät Suomea siitä, että se palautti Neuvostoliton VAATIMUKSESTA inkeriläiset takaisin sorrettaviksi ja karkoitettaviksi omaisuus ryöstettynä. Sen sijaan ihailet Neuvostoliittoa Suuren Isänmaallisen sodan suurista saavutuksista.

Eikö olisi ollut inkeriläisille parempi, että mitään Neuvostoliittoa ei enää olisi ollut olemassakaan sodan jälkeen? Silloin ketään ei olisi voitu palauttaa sinne sorrettavaksi. En ymmärrä, että pidät pahaa hyvänä ja hyvää pahana siksi, että se joutuu taipumaan pahan painostukseen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #48

Juha Kuikka kirjoitti: [...Sen sijaan ihailet Neuvostoliittoa Suuren Isänmaallisen sodan suurista saavutuksista.],

- konkretisoi, ole hyvä, missä minä ihailen NL-n suurista sodan saavutuksista?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #44

" kannan kaunaa heidän puolesta viralliselle Suomelle miksi palautettiin talvella 1944-45 n.56 000 Inkerin suomalaista NL-toon, vaikka oli jo tiedossa, ettei yksikään heistä pääse kotiseuduilleen?"

Kannat kaunaa -- tarkoitatko siis, että mielestäsi Suomen olisi pitänyt tahallaan rikkoa Neuvostoliiton vaatimia jatkosodan rauhanehtoja? Ja nimen omaan kannat kaunaa juuri viralliselle Suomelle, etkä suinkaan palautusosoitteen päättäneelle Neuvostoliitolle?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #49

Ilmeisesti hän pitää Neuvostoliittoa pedon vaistoilla varustettuna eläimenä, jota voi ihailla sen uljauden vuoksi, mutta jonka häkkiin ei kenenkään vastuuntuntoisen hoitajan ole syytä päästää ketään menemään. Syyhän on hoitajan, jos se antaa tiikerin syödä lapsen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #49

Hannu Mononen kirjoitti: [Ja nimen omaan kannat kaunaa juuri viralliselle Suomelle, etkä suinkaan palautusosoitteen päättäneelle Neuvostoliitolle?],

- nyt olen lähtömaassa mistä inkeriläiset palautettiin. Palautusmaata ei ole enää olemassa. Vaikka NL on "edesmennyt maa" ja kannan kaunaa sillekin, ja vielä enemmän, niin se ei ole enää "kuuntelemassa".
Nyt yritän katsoa asiaan täältä näkökulmasta ja kaivan tietoja, joita olin paitsi NL-ssa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #8

Pekka Iiskonmaki kirjoitti : [Suomalaisten hiirenharmaa asepuku on tehnyt traumat Violan hapitukseen.],

- Suomalaista hiirenharmaa asepukua en nähnyt yhtäkään en sodan aikana enkä sen jälkeen NL-tossa. En myös nähnyt saksalaisten asepukua.

Olin kouluikäisenä nähnyt vain joukon saksalaisia vankeja sodan jälkeen raivaamassa lapiolla lumitietä talvella kovalla pakkasella, tosi huonoissa "puvuissa"! Heitä vartioivat neuvosto sotilaat pyssyt kädessä, joilla olivat pitkät harmaat päällystakit ja lämpimät talvihatut...

Saksalaisia vankeja kohti ensin tuli pelko ja aloin kiertää tietää lumihankia pitkin, mutta kun vartija-neuvostosotilas rohkaisi minua jatkamaan matkaa tietä pitkin ja kävelin vankien rivin läpi, niin tuli sääli heitä, koska huomasin, että he ovat ihmisiä ja kärsivät kylmyydestä siinä...

Sodan/sotien julmuudesta on traumatisoitunut ja traumatisoituvat tänäkin päivänä tuhansia ihmisiä. Eli jos niin on käynyt Violalle, niin en ole ainoa tai poikkeus.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ari Alsio.

Missä maassa ei aivopestä ihmisjoukkoa? Toisessa vähemmän, toisessa enemmän.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #39

Niinpä, mietihän sitä, että missä maassa enemmän ja missä vähemmän?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Juha Kuikka kirjoitti : [Jos teitä ei olisi evakuoitu asuinsijoiltanne, olisitte päässeet suomalaisiksi suomalaisten joukkoon jo alkusyksystä 1941.],

- ne Inkerin suomalaiset jotka jäivät valloittajan jalkoihin, ainakin noin 63 000, olet oikeassa, pääsivät Suomeen suomalaisten joukkoon. Ja miten heille kävi? Sallitko, että kerron? Heidät vietiin Viron Klooga keskitysleirin kautta laivoilla "Suomeen suomalaisten joukkoon" vuosina 1942-1943 ja talvella 1944-1945 palautettiin noin 56 000 Nl-oon. Palautettujen kohtalo on iso ja surullinen tarina. Ei mahdu tähän kommenttiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se "keskitysleiri" Virossa oli vain logistinen välietappi ja palautus tapahtui Neuvostoliiton vaatimuksesta. Jos Neuvostoliitto olisi hävinnyt sodan, inkeriläiset olisivat vapaasti siirtyneeet omille asuinalueilleen. Kuinka voit syyttää Suomea Neuvostoliiton mielivallasta ja inkeriläisiä kohtaan harjoittamastaan sorrosta?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #38

Olisihan Suomi voinut jättää palauttamatta inkeriläiset, jolloin emme ehkä nyt tässä keskustelisi eritavalla Violan kanssa vaan me kaikki olisimme Violan kanssa samaa mieltä.

Tuo palautus on varmasti suuri piikki suomalaisten lihassa,tuttavani Anna puhui Siperian reissustaan suhteellisen suorin sanoin, sieltä hän pakeni Inkerinmaalle. Ja vasta kolmas kerta onnistui. Sitten hän pakoili venäläisiä kätyreitä omalla maallaan, eli Suomi teki virheen kun palutti inkeriläiset. Venäläiset söivät sanansa, kun laittoivat heidät Siperiaan.

Kumpikin teki tässä virheen, toinen pakon edessä ja toinen tahallisesti ja vaatimalla vaatien inkeriäiset sinne heitteille jätettäviksi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #38

"... Kuinka voit syyttää Suomea"

Et taida kysyä tosissasi :o)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #38

Juha Kuikka kirjoitti: [ Kuinka voit syyttää Suomea Neuvostoliiton mielivallasta ja inkeriläisiä kohtaan harjoittamastaan sorrosta?],

- en syytä Suomea NL-n mielivallasta. Mielipide on se mitä on ja tuon sen esille. Olen Inkerin suomalainen paluumuuttaja ja kiinnostaa Inkeri ja sen kansan historia. En väitä, että olen kaikessa oikea!

-Nykyään Suomessa on n.62 000 venäjänkielisiä. Kuinka paljon on 1900-luvun alusta tullut paluumuuttostatuksen nojalla?

Muutama vuosi sitten Professori Inga Jasinskaja - Lahti tutkimuksen mukaan 58 400 venäjänkielisistä maahanmuuttajista 70 prosenttia on Inkerin suomalaisia.

Väestöliiton monikulttuuri-asiantuntija Anita Novitskyn mukaan Venäjältä ja NL-tosta kaikkia maahan muuttaneita pidetään tai luokitellaan "etniset venäläiset maahanmuuttajat" !?

Lisää aiheesta kirjoituksessani : "Ovatko inkerinsuomalaiset etnisiä venäläisiä?" :

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/102440-ovat...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikö inkeriläisiä palautettukaan Inkerinmaalle? Ja kohtalo jonka he kokivat on surullista, mutta mitä olisi tapahtunut, jos suomalaiset eivät olisi palauttaneet inkeriläisiä, sinne maahan jonka puolia Viola nyt pidät.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #47

Ari Alsio kirjoitti : [Eikö inkeriläisiä palautettukaan Inkerinmaalle?],

- Inkeriläsille lupasivat palauttaa heidät kotiseuduille,eli Inkerinmaalle, mutta juna jyskytti ohi Leningradia syvälle Venäjälle Jaroslavin, Novgorodin, Kalininin, Velikolukin ja Pihkovan alueille.

Vasta Stalinin kuoleman jälkeen inkeriläisille oli annettu lupa palata kotiseuduille, mutta usein miten kylät oli asutettu jo venäläisillä,tai tuhottu sodan aikanakin.

A.A.: [mitä olisi tapahtunut, jos suomalaiset eivät olisi palauttaneet inkeriläisiä, sinne maahan jonka puolia Viola nyt pidät.],

- en minä oikein pidä sen maan puolia. Keskustelen kanssanne aiheista. Ehkä minussa, entisessä neuvostoliittolaisessa, on säilynyt entisen kotimaani ajattelu tapaa ja sen ilmaisu.

Jos Suomi ei olisi lähettänyt vuosina 1944-45...takaisiin inkeriläisiä, niin ehkä moni olisi jäänytkin Suomeen suomalaisten joukkoon, koska NL-tossa heidät pidettiin epäluotettavina, koska "vapaaehtoisesti"lähtivät omasta maasta NL-tosta pois ja siitä seurasi sitten karkotukset ja teloitukset.

Ja lisäksi Suomen ei olisi tarvinnut järjestää paluumuuttoprosessia 1900-luvun alussa saadakseen takaisiin inkeriläiset Suomeen...

Inkeriläisetkin ovat BlitzKrieg sodan uhreja, joten aihe kuuluu blogin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #65

Onko mahdollista, ettet tajua, että välirauha tehtiin jo syyskuussa 1944? Sen jälkeen Suomi toteutti rauhanehtoja ja oli sodassa Saksan kanssa kevään 1945 loppuun.

Inkeriläisten palauttaminen oli tietenkin surullinen tarina.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #70

Selvyyden vuoksi: sanaa "välirauha" käytetään Suomen II maailmansodan yhteydessä kahdessa eri merkityksessä:

1) Ajasta talvisodan päättäneen Moskovan rauhan 12. maaliskuuta 1940 (astui voimaan 13. maaliskuuta) jälkeen siihen saakka, kunnes jatkosota alkoi Neuvostoliiton pommitettua 25. kesäkuuta 1941 Helsinkiä, Turkua ja Porvoota ym. paikkakuntia.

2) Ajasta Suomen ja Neuvostoliiton välisen jatkosodan päättäneen aselevon ja Moskovassa 19. syyskuuta 1944 allekirjoitetun välirauhansopimuksen sekä lopullisen Pariisin rauhansopimuksen 10. helmikuuta 1947 välillä. Yllä Jari-Pekka viittaa tähän välirauhaan.

Viola: löydät Internetistä paljon lisätietoa hakemalla artikkeleita pelkästään hakusanoilla "talvisota" ja "jatkosota" sekä seuraamalla niihin linkitettyjä dokumentteja.

Suomen asema oli erittäin vaikea ja arkaluonteinen kahden Eurooppaa dominoineen suurvallan välissä, ja toisaalta ei yksin Suomessa vaan koko Euroopassa oli ainakin 1920-luvulta lähtien saanut kannatusta kansallisuusaate, joka ajoi etnisesti ja kielellisesti yhtenäisten valtioiden muodostamista. Suomessa se kanavoitui etenkin Akateemisen Karjala-Seuran (AKS) kautta haaveiksi Suur-Suomesta, johon liitettäisiin kaikki suomensukuiset kansat.

Neuvostopropaganda väittää, että Suomi teki Saksan kanssa salaliiton Suur-Suomen valtaamiseksi Itä-Karjalasta. Saksan operaatio Barbarossa menestyi alkuvaiheessaan niin, ettei sodan lopputulosta voinut tietää. Saksalaiset kysyivät suoraan Suomelta, mitä alueita Suomi haluaa sodasta itselleen, ja kysymykseen tietenkin vastattiin silloisen tilanteen pohjalta asettamatta kyseenalaiseksi samaa vihollista vastaan taistelleen aseveljen voittoa. Suomi kuitenkin asetti omat sodan päämääränsä ja mm. kieltäytyi hyökkäämästä Karjalan kannakselta Leningradiin sekä katkaisemasta pysyvästi Murmanskin rataa, jota Liittoutuneet käyttivät sotatarvikkeiden toimituksiin Neuvostoliitolle.

Saksan tuen hakeminen oli Suomelle ennen kaikkea kysymys elämästä ja kuolemasta, koska yksinään Suomi ei olisi pystynyt torjumaan toista Stalinin Neuvostoliiton hyökkäystä. Tuki oli haettava niin salassa kuin suinkin tilanteessa, jossa Neuvostoliitto oli jo miehittänyt Baltian maat ja toisaalla Saksa miehittänyt Tanskan ja Norjan, käydessään samalla sotaa Britanniaa vastaan miehitettyään Ranskan ja Benelux-maat.

Sodasta irtautuminenkaan ei ollut Suomelle yksinkertaista, sillä edelleen vahvalla Saksalla oli Pohjois-Suomessa 200 000 sotilaan joukot ja Suomi oli hyvin riippuvainen Saksan sotatarvikkeiden ja viljan toimituksista.

Markus Lehtipuu Vastaus kommenttiin #71

LIsäyksenä:

Suur-Suomi on saman kieliryhmän ihmisten luoma valtiokokonaisuus, jossa esimerkiksi vienankarjalaiset ovat enemmistönä maakunnallisesti, ja siten myös maakunnallisesti edustettuna Suomen kansanedustuslaitoksessa.

Suur-Venäjä on se mikä saatiin (vuoden 1956 jälkeen, sitä ennen karjalais-suomalainen SNT oli eräänlainen "Stalinin Suur-Suomi), missä

a) Suomen alueet on etnisesti puhdistettu, viimeiseen mieheen, naiseen ja lapseen, eli rikos ihmisyyttä vastaan.

b) Itä-Karjala on asutettu kaikenlaisella neuvostojämäporukalla, minkä seurauksena itäkarjalaiset alkuperäisasukkaat muodostavat pienen, syrjityn ja alkoholisoituneen vähemmistön, virallisesti noin 10% osuudella (noin 60% sata vuotta sitten).

Onko nyt asia "kunnossa"?

Ei, Suur-Venäjä on rikos ihmisyyttä vastaan, Suur-Suomi _olisi ollut_ tuolloin etnisen ryhmän pelastus eksterminaatiolta sekä tietysti Suomen alueiden pelastaminen etniseltä puhdistukselta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #65

Uhreja he ainakin ovat, mutta mistä syystä se on jo toinen kysymys. Ei inkeriläiset olleet ainoa vainon kohde neukkulassa, eikä kaikki vainotut kulkeneen Suomen kautta Siperiaan, siksi ei voi Suomea pitää syyllisenä vainoihin neukkulassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #65

Inkeriläisten sisäinen karkotus Neuvostoliitossa liittyi neukkulan laajamittaisiin vähemmistökansallisuuksien kohdistuneisiin toimenpiteisiin, joihin kuuluvat laajat alueelliset siirrot ja uudelleen sijoittamiset.

Varsinaisesti inkeriläisten sisäinen karkoitus ei liity kyseiseen sotaan millään muotoa, se antoi vain mahdollisuuden selityksille näin jälkikäteen. Neukkulassa tehtiin kaikista muista syyllisiä paitsi itsestä.

Miksi inkeriläiset eivät palanneet heti Inkerinmaalle?

Miksi heitä piti Suomessa suostutella lähtemään takaisin?

Valvontakomission tahto oli lujempi, kuin suomalaisten tai inkeriläisten tahto, eikä tässä ollut suomalaisilla tai inkeriläisillä mitään merkitystä mihin inkeriläiset luovutuksen jälkeen neukkulassa sijoitettiin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #73

Ari Alsio kirjoitti: [ Valvontakomission tahto oli lujempi, kuin suomalaisten tai inkeriläisten tahto, eikä tässä ollut suomalaisilla tai inkeriläisillä mitään merkitystä mihin inkeriläiset luovutuksen jälkeen neukkulassa sijoitettiin.],

- inkeriläisille oli siinä paljonkin merkitystä kun eivät päästäneetkään kotiseuduille minne oli luvattu.
Ensisijaisesti lupasivat valvontakomission virkamiehet, eli valehtelivat inkeriläisille. Tutkijoitten mukaan (T.Flink " Kotiin karkotettaviksi") suomalaiset viranomaiset tiesivät sen.

Niin, Valvontakomission tahto oli lujempi!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #79

Niin tiesivät, mutta vaikka paska on housussa ja sen tietää siellä olevan niin se ei poistu syyttämällä.

Siteeraat minua virheellisesti.

Minä sanoin "suomalaisilla tai inkeriläisillä mitään merkitystä" sinä laitat sen muotoon "inkeriläisille", Suomessa on eellä ja äällä eri merkitykset.

Totta kai on selvää että merkitys oli suurin inkeriläisille, mutta niin heillä kuin suomalaisillakaan ei ollut mahdollisuutta tehdä toisin tai se olisi merkinnyt jotain vielä kauheampaa.

Kysyn vielä, mitä suomalaisten olisi pitänyt mielestäsi tehdä? Voittaa siis neukkujen luottamus ja saada heidät luopumaan ajatuksesta ryöstää inkeriläiset Suomesta?

Huomaa venäläiset ja neukut eivät ole sama asia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Erittäin mielenkiintoista! Otin taas kerran esille SS:ssä palvelleen isäpappani muistelmat, ja kertasin tapahtumaa hänen kannaltaan:

"Olimme leiriytyneinä Puolan rajalle pienen joen varteen. --- Juhannuksen aatonaattona leirialueella pantiin komentopaikan radio pauhaamaan ja kuulimme sodan Neuvostoliittoa vastaan alkaneen. Huhuja hyökkäyksestä oli kiertänyt jo aikaisemmin ja joukkojen siirtyminen Puolaan vahvisti niitä. Suurimmalle osalle suomalaisista oli täydellinen yllätys, että joudutaan tappelemaan.

Meillä oli muutamia suomalaisia upseereita, joilta aloimme tiukata selvitystä velvollisuudestamme osallistua sotaan. ---

Sodan alettua mieliala kääntyi kerrassaan saksalaisvastaiseksi. Miehet halusivat päästä Suomeen saatuaan kuulla Suomen olevan sodassa. Mihinkäs me siitä pääsimme, kun olimme sitoutuneet palvelemaan kaksi vuotta."

Ajoituksessa on blogistin muistikuviin nähden pientä epätarkkuutta. Joku sai tiedon sodasta ehkä aatonaattona, joku vasta päivää paria myöhemmin. Ihmekös tuo siihen aikaan ja siinä tilanteessa.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Juhannuksen aatonaatto oli vuoteen 1959 asti aina 22.06. Vasta silloin juhannuksen vietto siirrettiin viikonloppuun. Varmasti 22.06. kuluessa kaikille Saksan armeijan osastoille palveluspaikasta riippumatta kerrottiin operaation alkamisesta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Aki Pulli : [Juhannuksen aatonaatto oli vuoteen 1959 asti aina 22.06.],

silloin Nl-sa ei ollut merkitystä juhannusaatolle, se oli lauantai ja sunnuntaivälinen yö. Täältä Suomesta katsottuna nyt se olisi ollut juhannusaaton ja päivän välinen yö.

Epäilemättä saksalaisten armeijan osastoille tiesivät operaation alkamisesta 22.6., koska se alkoi sinä päivänä varhain aamulla.

Pekka Iiskonmaki

Maailma teki suuren virheen, kun Neuvostoliittoa ei lyöty ja miljoonat kuolivat turhaan.

Ei Saksa silti olisi sotaa voittanut.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Neuvostoliitto taikka Putinin hallinto on lyötävissä. Venäjä ei, eikä venäläiset.

Pekka Iiskonmaki

#11
Kauan Aasiassa asuneena en löisi tuosta asiasta kovinkaan suurta vetoa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

En haluaisi vähätellä Viola Heistosen kärsimyksiä. Yritin lukea blogin pikku tytön traagisena muistona stalinismista ja sen tuhoisuudesta, jossa ihmishengellä ei juuri ollut arvoa.

Kun 200-miljoonainen Neuvostoliitto halusi valloittaa Suomen, äitini joutui lähtemään kuuden lapsen kanssa pienellä purkilla Ruotsiin, jossa lapset majoitettiin eri perheisiin, osa lastenkotiin ja Ruotsissa syntynyt seitsemäs lapsi sai olla äidin kanssa.

Sieltä tultiin reilun vuoden jälkeen takaisin edelleen kohtalaisen demokraattiseen, mutta köyhään Suomeen, jonka suuri ja mahtava N-liitto pani vielä maksamaan sotakorvauksia, mutta joka ei kuitenkaan ollut muuttunut neuvostodiktatuuriksi. Paluu tapahtui pieneen 4 miljoonan asukkaan maahan, joka jo v. 1952 oli toipunut toivottamaan kaikki kansat tervetulleeksi olympialaisiinsa.
Sen sijaan Baltian kansat joutuivat kärsimään vielä 40 vuotta lisää.

Traumoja saivat monet, mutta lopputulos oli Suomelle ehkä onnellisempi kuin inkerin-suomalaisille, joita maa, Neuvostoliitto, jossa he tuolloin asuivat, kohteli toisen luokan kansalaisina.

Pekka Iiskonmaki

#13
Inkeri on tosiaan hieman epäselvä alue minulle. Ehkä Viola selittää miten Inkerissä nykyisin eletään? Onko siellä elämä parempi kuin Suomessa?

Markus Lehtipuu

"Alkoi kauhein ja verisin konflikti ihmiskunnan historiassa"

Öö, kauhein ja verisin konflikti oli talvisota, jonka Neuvostoliitto aloitti. Ainakin useimpien suomalaisten mielestä.

Jotenkin tuntuu, että NL vähän niinku "ansaitsi" tulla hyökkäyksen kohteeksi, jos ajatellaan, että...

23.8.1939 Neuvostoliitto sopii natsien kanssa, että sillä on jonkinlainen "oikeus" pitää Baltian maita, Suomea, Itä-Puolaa ja Bessarabiaa "omanaan". Ei muuten todellakaan ole!!!!

17.9.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Puolan kimppuun.

30.11.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen, tappamaan ja tuhoamaan.

15.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Latvian

16.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Liettuan ja Viron.

28.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Bessarabian.

14.6.1941 Neuvostoliitto siirsi kymmeniä tuhansia tavallisia siviilejä Baltian maista Siperian vankileireille, ml. yli 400 juutalaista Virosta ja 1771 juutalaista Latviasta. (Liettuan juutalaisten lukumäärää en tiedä, en myöskään Itä-Puolan juutalaisten lukumäärää).

Jotenkin tuntuu, että Neuvostoliiton kukistaminen olisi tuonut ihmiskunnalle oikean rauhan ja paremman maailman, josta olisivat ehkäpä jääneet pois "kylmä sota", asevarustelu, ydinaseiden holtiton rakentaminen, Suomen kiusaaminen, Karjalan miehitys, Sallan, Kuusamon, Petsamon ja Suomenlahden saarten miehitys, monien Afrikan ja Aasian maiden alasajo ja kurjistaminen, ja lopulta myös Korean sota, Vietnamin sota ja Afganistanin sota.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Violalle:

Meille suomalaisille alkoi jyristä taivaalta 30.11.39 ja 25.06.41.

Mainitsemasi verisin konflikti alkoi eittämättä kun neuvostojohtaja Stalin ja natsijohtaja Hitler jakoivat Euroopan 23.08.1939. Juhlivat ensin Puolan valtausta yhteisellä sotilasparaatilla.

Hitler ehti pettää sopimuskumppaninsa ennen kuin Stalin. Viimeksi mainitulla oli tarkoitus hyökätä länteen viimeistään 1942.

Kun kirjoitat sodasta, niin katsopa sotahistoriaa välillä Suomen näkökulmasta, kun olet maahamme muuttanut. Näyttää siltä, että itänaapurista Suomeen muuttaneet yrittävät opettaa meille syntyperäisille suomalaisille totuutena venäläistä historiantulkintaa. Sitten ihmetellään miksi Suomessa on vieläkin russofobiaa!!?

Kim Niemi

Historia tieteenä ei kokoelma näkökulmia, vaan tutkittua tietoa, joka kestää tarkastelua. Tiede ole totuus, vaan paras käsitys tästä.

Subjektivinen kokema on taas yhtä todellinen ja totta katsottiin sitä kummalta puolelta rajaa tahansa.

En ole kohdannut yhtään suomalaista sotaveterania, joka ei ymmärtäisi yhteisiä kauhuja ja kärsimyksiä. Kuka sinä Pertti olet kirjoittamaan totuudesta?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kirjoitan yhtä suurella sananvapauden oikeudella kuin kuka tahansa suomalainen. Myös oppineet historiantutkijat mukaan lukien. Ja vastaan kirjoituksistani jopa omalla kuvallani.
Jos kirjoituksissani on selviä virheitä, niin korjaus on paikallaan. Tulkinnoista voidaan aina kiistellä. Sanotaan, että objektiivista totuutta ei ole olemassakaan. Enkä väitä sellaista tässäkään asiassa omaavani.

Olen oppinut sen verran lukuisia historiakirjoja lukeneena, että katson vähäpätöiseltä osaltani oikeudekseni ottaa osaa tämän palstan keskusteluihin. Ja pidän "totuutena" sotiemme suomalaisia historiantulkintoja enemmän kuin venäläisiä vastaavia.

Sotaveteraaneja kunnioitan mitä suuremmassa määrin. Olen heitä kiitellyt tekemisistään useassa kirjoituksessani eri foorumeilla.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #32

Pertti Rampanen kirjoitti : [ Sanotaan, että objektiivista totuutta ei ole olemassakaan],

- Niin se on. Ainakin vaikea sitä on löytää!

P.Rn : [Sotaveteraaneja kunnioitan mitä suuremmassa määrin. Olen heitä kiitellyt tekemisistään useassa kirjoituksessani eri foorumeilla.],

Jokainen maa kunnioittaa omia veteraaneja. Kunnioitetaan mekin tässä blogissa Suomen veteraaneja:

https://www.youtube.com/watch?v=GlluQEbXqGE

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #101

Violalle!
Viimeiset lauseesi ovat erittäin "totuudellisia". Ja musiikkilinkkisi sisältö vaikuttavaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #103

Pertti Rampanen.
Kiitos kommentistasi, mutten ymmärrä miksi "totuudellisia" on lainausmerkeissä? Pitäisikö ymmärtää, etten ole tosissaan sanomisissani?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #104

Viola!
Juurihan sovittiin, että absoluuttista objektiivista totuutta ei ehkä ole olemassakaan. On vain erilaisia näkemyksiä ja tulkintoja asioista ja tapahtumista. Siksi lainausmerkit. Mutta voihan ne tässä tapauksessa poistaakin.
Sanomisistasi olet varmaankin tosissasi, sitä en epäile.

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Karuja ovat miljoonien ihmisten kohtalot sodan pyörteissä. Violalle kävi onnekseen paremmin, kuin Suomen Karjalassa Laatokan rannalla syntyneelle sukulaiselleni; suurinpiirtein saman ikäisenä hänkin tarttui äitinsä helmoihin evakkomatkalla. Äiti kuoli viereen, kun venäläiset pommittivat junaa ja asemaa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Yhtä karu oli kohtalo pappani suurperheelle Talvisodan (isolla alkukirjaimella)alussa Valkjärvellä. Evakkoon lähtiessä pisti perheen vanhin poika kotitalon tuleen. Ja syynä oli Neuvostoliiton oikeudeton, brutaali hyökkäyssota mukamas Leningradin turvaamiseksi!? TÄTÄ HYÖKKÄYSTÄ EI VOI MILLÄÄN ARGUMENTEILLA PUOLUSTELLA.

Ole tässä sitten jälkipolvenakaan venäläisten ystävä! Tai ymmärrä Sinun Viola propagandistista Neuvostoliiton tekemisten ihannointia ja puolustelua. Teidät inkeriläiset oli siirretty Lempaalasta muualle, jos siellä 1939 edes enää oli siirrettäviä inkeriläisiä asukkaita?, jotta saatiin puna-armeijan hyökkäysjoukoille tilaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Helena Reponen : [Violalle kävi onnekseen paremmin.Suomen Karjalassa Laatokan rannalla sukulaiselleni; suurinpiirtein saman ikäisenä hänkin tarttui äitinsä helmoihin evakkomatkalla. Äiti kuoli viereen, kun venäläiset pommittivat junaa ja asemaa],

- niin minulle kävi silloin tuuri, että jäin henkiin, mutta meitä pommittivat myös. Ja kuka? Saksalaiset/suomalaiset lentäjät. Jälkeenpäin olen lukenut, että juuri sillä alueella silloin olivat kovat taistelut.

Ei minun edesmennyt Äitini eikä sinun sukulaisesi Äiti olleet millään tavalla aiheuttaneet sitä sotaa! Siviilikansa kärsi molemmin puolin rintamaa.Niin julmaa se sota on!

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen
Kalevi Wahrman

Mistähän näitä aatun ihailijota oikein sikiää. Nyt on tilalle tullut NATO. Yhtä kova se Karjalan mänty on edellee.

Markus Lehtipuu

"Mistähän näitä aatun ihailijota oikein sikiää."

Gruusiasta.

Stalin ihaili Hitleriä ja nosti maljan Hitlerin kunniaksi 23.8.1939.

Lähteenä: Yalen yliopiston Avalon-projekti, jossa julkaistiin kaikki Saksan ja Neuvostoliiton välinen kirjeenvaihto, raportit ja asiakirjat.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

"Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?".
Entäs sitten ulkomaalaistaustaiset vaarit? On se hyvä, että työ meiltä hyviltä suomalaisilta ei lopu. Parannettavaa maailmalla riittää. Ihmetyttää vain, millä rahalla huomenna parannetaan kun jatkuvasti velkaannumme.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Alkoi kauhein ja verisin konflikti ihmiskunnan historiassa, joka toi miljoonia ihmisuhreja."

Eihän se konflikti suinkaan alkanut juhannuksena 1941, kuten yrität virheellisesti uskotella.

Se oli alkanut jo paljon aikaisemmin, eli vuonna 1939, jolloin kaksi maailmanhistorian verisintä diktaattoria, Josif Stalin ja Adolf Hitler, olivat solmineet lännessä ulkoministeriensä Molotovin ja Ribbentropin nimeä kantaneen sopimuksen (Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом) 23.8.1939. Tämän sopimuksen salaisessa lisäpöytäkirjassa Itä-Eurooppa jaettiin etupiireihin, jolloin Suomi joutui Stalinin Neuvostoliiton etupiiriin.

Tämä sopimus teki mahdolliseksi sen, että diktaattori-saalistajat aloittivat toisen maailmansodan hyökkäämällä Puolaan ja jakaen sen keskenään. Saksa hyökkäsi lännestä 1.9.1939, ja Neuvostoliitto idästä 17.9.1939 ja miehitti sen itäosat oman ilmoituksensa mukaan slaaveja suojellakseen (mitenkähän tämä kuulostaakin niin tutulta ja taas ajankohtaiselta?).

Saksan hyökkäyksen johdosta Yhdistynyt kuningaskunta ja Ranska julistivat Saksalle sodan Puolalle antamiensa turvatakuiden mukaan.

Raukkamaisella hyökkäyksellä koko rajan pituudelta sekä siviilikohteiden ilmapommituksilla Neuvostoliitto aloitti talvisodan Suomea vastaan 30.11.1939 ilman mitään provokaatiota tai kansainvälisen oikeuden antamaa perustetta, ainoastaan lavastamalla itse Mainilassa välikohtauksen, josta se syytti suomalaisia, sekä perustamalla Suomelle Otto Wille Kuusisen maanpetturihallituksen. Teko oli niin röyhkeä, että se sai sivistysmaiden tuomion ja johti sittemmin Neuvostoliiton erottamiseen Kansainliitosta.

Stalin ei saanut kuvittelemaansa paraatimarssia Helsinkiin kahdessa viikossa, vaan suomalaiset puolustivat maataan määrätietoisesti 105 päivää ennen kuin ylivoimaa vastaan oli pakko tehdä Moskovan rauha. Pinta-alaltaan jo maailman suurin valtio Neuvostoliitto ryösti Suomelta itselleen lisää valtioaluetta ja saneli raskaat ehdot, jotka Suomi parhaansa mukaan täytti. Tästä huolimatta ns. välirauhan aikana NL harjoitti Suomea kohtaan vihamielistä ja uhkailevaa politiikkaa, mm. ampumalla 14. kesäkuuta 1940 kahden DB-3T-pommikoneensa konekivääritulella alas reittilennollaan Tallinnasta Helsinkiin matkalla olleen suomalaisen aseistamattoman siviilimatkustajakone Kalevan, murhaten sen miehistön ja matkustajat, sekä varastamalla koneen kuljettamaa diplomaattipostia.

Marraskuun 12.-13.1940 Molotov vaati Hitleriltä lupaa Neuvostoliitolle saada viedä päätökseen Suomen valtaaminen (ks. http://www.worldfuturefund.org/wffmaster/Reading/G...), joka jäi siltä talvisodassa kesken Stalinin pelättyä Britannian ja Ranskan väliintuloa, mikä olisi vienyt pohjan hänen strategialtaan.

Koska Suomi ei voinut saada turvakseen tukea NL:n uutta hyökkäystä vastaan miltään muulta taholta, se haki sitä Hitlerin Saksalta. Jatkosodan sotatoimet aloitti Neuvostoliitto ilmahyökkäyksillään Suomea vastaan pommittaen 25. kesäkuuta Helsinkiä, Turkua ja Porvoota sekä tusinaa muuta paikkakuntaa noin 500 koneella.

Ilman Stalinin Neuvostoliiton aloittamaa talvisotaa ja sen jälkeistä Suomen kansan väkivallalla uhkaamista suomalaisilla joukoilla ei olisi ollut ikinä mitään tarvetta hyökätä rajan yli ottamaan takaisin Stalinin riistämät alueet ja ottamaan haltuunsa puskurivyöhykettä Itä-Karjalasta. Suomalaiset joukot eivät koskaan hyökänneet kotiseuduillesi, jos tarkoitat sillä Inkerinmaata tai Leningradia.

Suomalaiset perheet ja suvut saivat yhtä lailla osansa sodan kauhuista, jotka jättivät jälkensa koko elämänkaarelle seuraaviinkin sukupolviin saakka, ja Baltian maissa NL toteutti osittain kansanmurhia, joiden johdosta mm. etnisiä virolaisia ei tänäkään päivänä ole elossa samaa väestömäärää kuin 1940. Kauhujen alkuun panijana toimi viiksekäs gruusialainen hirmuvaltias Josif Stalin, joka ehti valtakaudellaan murhauttaa neuvostokansalaisiakin miljoonittain -- eikö olekin erikoista, kuinka Nyky-Venäjällä hänestä ollaan tekemässä palvonnan kohteena olevaa sankaria?

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

Viola, osaatko lukea venäjää? Suosittelen kovasti tämän kirjan:

В тисках голода. Блокада Ленинграда в документах германских спецслужб, НКВД и письмах ленинградцев.

http://bair-books.com/ru/printed/v-tiskah-goloda-b...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lev Stipakov.

Osaan lukea venäjää ja kirjoittaakin. Olenhan saanut venäjänkielisen koulutuksen entisessä kotimaassani. Suomen kielen olen oppinut itsenäisesti, joten kirjoitusvirheitä löytyy runsaasti.

Непременно прочитаю книгу "В тисках голода" как-только доберусь до неё. В Финляндии наверное не найдётся.

Käyttäjän LevStipakov kuva
Lev Stipakov

Kyllä tuo kirja löytyy Suomesta. Yllä mainitun kaupan perustaja (hän on myös kirjan kustantaja) asuu Helsingissä.

Markus Lehtipuu

Hannu Monosen teksti kannattaa lukea useaan kertaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Aivan! Ja Levin ja Violan ennen kaikkea.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin Hannu Monosen kuin Markus Lehtipuun ja kaikkien muiden kommentit pyrin lukemaan niin tässä blogissa kuin muissakin. Kunhan nyt ehdin.

En ole "viisaampi muita", joten kommenteista saan paljon tietoa ja kiitos jokaiselle kuka tulee keskustelemaan.

Keskustelun aihe tänään onkin sanoisin " raskasta sarjaa".

Nyt on aika lähteä nukkumaan. Palaan huomenna tälle sivulle.

Oikein hyvää alkanutta viikkoa kaikille!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ennen kuin kukaan alkaa uittaa tähän keskusteluun ajopuuteoriaa tai syytellä Suomen valtionjohtoa 1940-41 yhteistyöstä Saksan kanssa, kehotan tästä aiheesta vakavasti kiinnostuneita hankkimaan omaan käyttöönsä Suomen jatkosotaan johtaneista tapahtumista parhaan ja kattavimman tieteellisen tutkimuksen, jota ei ymmärtääkseni ole myöhempienkään tutkimusten perusteella kumottu olennaisilta osiltaan.

Mauno Jokipii: Jatkosodan synty. Keuruu 1987, ISBN 951-1-08799-1 kattaa olennaiset poliittiset ja sotilaalliset taustat tapahtumille, jotka johtivat Suomen jatkosotaan Saksan rinnalla. Valitettavasti tämän teoksen saaminen käyttöön on hyvin haasteellista, sillä sen painos on lopussa ja oman kappaleeni sain divarista pitkän metsästyksen jälkeen. Sille, joka haluaa tietoa uskomusten sijaan, Jokipiin teoksen 653 sivua antaa valmiudet ymmärtää, mistä kaikesta oli kyse.

Markus Lehtipuu

"Memorandum of a Conversation Held on the Night of August 23d to 24th, Between the Reich Foreign Minister, on the One Hand, and Herr Stalin and the Chairman of the Council of People's Commissars Molotov, on the Other Hand"

...

"8) Toasts:

In the course of the conversation, HERR STALIN spontaneously proposed a toast to the Führer, as follows:

"I know how much the German nation loves its Führer; I should therefore like to drink to his health."

...

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns053.asp

Markus Lehtipuu

"HERREN MOLOTOV and STALIN drank repeatedly to the Non-aggression Pact, the new era of German-Russian relations, and to the German nation."

Suomennos: "Herrat Molotov ja Stalin joivat toistuvasti hyökkäämättömyyssopimuksen kunniaksi, uudelle aikakaudelle saksalais-venäläisissä suhteissa, ja Saksan kansakunnalle."

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns053.asp

Markus Lehtipuu

"9) When they took their leave, HERR STALIN addressed to the Reich Foreign Minister words to this effect:

The Soviet Government takes the new Pact very seriously. He could guarantee on his word of honor that the Soviet Union would not betray its partner."

Suomennos:

Kun he olivat lähdössä, Herra Stalin sanoi (Saksan) valtakunnan ulkoministerille näin:

Neuvostoliiton hallitus ottaa uuden sopimuksen erittäin vakavasti. Hän voisi olla vakuutettu kunniasanalla, että Neuvostoliitto ei pettäisi kumppaniaan."

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns053.asp

Markus Lehtipuu

On the occasion of the signature of the Nonaggression Pact between the German Reich and the Union of Socialist Soviet Republics the undersigned plenipotentiaries of each of the two parties discussed in strictly confidential conversations the question of the boundary of their respective spheres of influence in Eastern Europe. These conversations led to the following conclusions:

1. In the event of a territorial and political rearrangement in the areas belonging to the Baltic States (Finland, Estonia, Latvia, Lithuania), the northern boundary of Lithuania shall represent the boundary of the spheres of influence of Germany and the U.S.S.R. In this connection the interest of Lithuania in the Vilna area is recognized by each party.

2. In the event of a territorial and political rearrangement of the areas belonging to the Polish state the spheres of influence of Germany and the U.S.S.R. shall be bounded approximately by the line of the rivers Narew, Vistula, and San.

The question of whether the interests of both parties make desirable the maintenance of an independent Polish state and how such a state should be bounded can only be definitely determined in the course of further political developments.

In any event both Governments will resolve this question by means of a friendly agreement.

3. With regard to Southeastern Europe attention is called by the Soviet side to its interest in Bessarabia. The German side declares; its complete political disinterestedness in these areas.

This protocol shall be treated by both parties as strictly secret.

Moscow, August 23, 1939.

For the Government of the German Reich:

V. RIBBENTROP

Plenipotentiary of the Government of the U.S.S.R.:

V. MOLOTOV

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/addsepro.asp

Markus Lehtipuu

Yllä olevat linkit ja niistä napatut siteeraukset liittyvät Stalinin innostukseen natseja kohtaan.

Ihastus oli molemminpuolista.

Esimerkiksi tässä linkissä...

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns059.asp

ihastellaan kasvavaa kauppaa Saksan ja Neuvostoliiton välillä, 29.8.1939.

Kaikenlaiset väitteet, että Saksa ja NL olivat "vihollisia" ovat silkkaa puppua, ja pikemminkin asiakirjat osoittavat, että molemminpuolinen innostus oli totta siinä vaiheessa, kun toinen maailmansota alkoi.

Nämä ovat siis asiakirjoin vahvistettuja tosiasioita, ei sotien jälkeistä "voittaja kirjoittaa historian" -vääristelyä.

Markus Lehtipuu

Ribbentrop alkaa suunnitella Puolan jakoa Neuvostoliiton kanssa.

Hän toteaa, että Puola on helppo nakki, parin viikon keikka, mutta koska Puolan itäosa, joka "kuuluu" Neuvostoliitolle, pitää myös saada kuriin, olisi NL:n osallistuttava talkoisiin, kuten myös tapahtui.

Tässä koko kirje:

elegram

No. 253 of September 3
BERLIN, September 3, 1939-6:50 p. m.
Received MOSCOW September 4, 1939-12:30 a. m.

Very Urgent! Exclusively for Ambassador. Strictly secret! For Chief of Mission or his representative personally. Top secret. To be decoded by himself. Strictest secrecy!

We definitely expect to have beaten the Polish Army decisively in a few weeks. We would then keep the area that was established as German sphere of interest at Moscow under military occupation. We would naturally, however, for military reasons, also have to proceed further against such Polish military forces as are at that time located in the Polish area belonging to the Russian sphere of interest.

Please discuss this at once with Molotov and see if the Soviet Union does not consider it desirable for Russian forces to move at the proper time against Polish forces in the Russian sphere of interest and, for their part, to occupy this territory. In our estimation this would be not only a relief for us, but also, in the sense of the Moscow agreements, in the Soviet interest as well.

In this connection please determine whether we may discuss this matter with the officers who have just arrived here and what the Soviet Government intends their position to be.

RIBBENTROP

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns061.asp

Markus Lehtipuu

Kun Saksa miehittää Varsovan, Saksan suurlähettiläs viestittää Berliiniin Molotovin onnittelut tapahtuneesta:

"Telegram

VERY URGENT
MOSCOW, September 9, 1939-12:56 a. m.
Received September 9, 1939-5 a. m.

No. 300 of September 8

I have just received the following telephone message from Molotov:

"I have received your communication regarding the entry of German troops into Warsaw. Please convey my congratulations and greetings to the German Reich Government. Molotov."
SCHULENBURG"

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns065.asp

Markus Lehtipuu

Kun Saksa etenee Puolassa ja alkaa olla huolissaan Itä-Puolan mahdollisesta vastarinnasta, Neuvostoliitto kiirehtii viestittämään Saksalle, että Neuvostoliitto kyllä aikoo miehittää Itä-Puolan pikaisesti:

"Telegram

VERY URGENT
MOSCOW, September 9, 1939-4:10 p. m.
STRICTLY SECRET

No. 308 of September 9

Reference your telegram No. 300 of September 8.

Molotov told me today at 3 p. m. that at a Soviet military action would take place within the next few days. The summoning of the Military Attaché to Moscow was in fact connected with it. Numerous reservists would also be called.

SCHULENBURG"

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns067.asp

Markus Lehtipuu

Kun Saksan eteneminen on ollut Puolassa yllättävän ripeää, on Molotov joutunut pistämään töpinäksi ja onkin saanut hyökkäysjoukkonsa valmiiksi Itä-Puolan miehitystä varten. Kansaa varten on Neuvostoliitto keksinyt jälleen tutun selityksen "venäläisten suojelemiseksi", vaikka kyseessä onkin aggressio, imperialismi ja vehkeily natsien kanssa.

Tässä koko sähke:

"Telegram

VERY URGENT
Moscow, September 14, 1939-6 p. m.
SECRET

No. 350 of September 14

Reference your telegram No. 336 of September 13.

Molotov summoned me today at 4 p. rm. and stated that the Red Arm had reached a state of preparedness sooner than anticipated. Soviet action could therefore take place sooner than he had assumed at our last conversation (see my telegram No. 317 of September 10). For the political motivation of Soviet action (the collapse of Poland and protection of Russian "minorities") it was of the greatest importance not to take action until the governmental center of Poland, the city of Warsaw, had fallen. Molotov therefore asked that he be informed as nearly as possible as to when the capture of Warsaw could be counted on.

Please send instructions.

I would direct your attention to today's article in Pravda, carried by DNB, which will be followed by a similar article in Izvestia tomorrow. The articles serve [to prepare] the political motivation mentioned by Molotov for Soviet intervention.

SCHULENBURG"

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns071.asp

Markus Lehtipuu

Neuvostoliiton hyökkäys Itä-Puolaan tehtiin täydessä yhteisymmärryksessä natsien kanssa,ja Neuvostoliitto jopa teki kolme korjausta Puolalle annettavaan tiedonantoon. Näin Saksa melkeinpä saneli itse, miten Neuvostoliitto lähentyi Puolaa tiedonannossaan.

Tässä koko teksti:

"Telegram

VERY URGENT
Moscow, September 17, 1939.
SECRET

No. 372 of September 17

Reference my telegram No. 371 of September 16.

Stalin received me at 2 o'clock at night in the presence of Molotov and Voroshilov and declared that the Red Army would cross the Soviet border this morning at 6 o'clock along the whole line from Polozk to Kamenetz-Podolsk.

In order to avoid incidents, Stalin urgently requested that we see to it that German planes as of today do not fly east of the Bialystok-Brest-Litovsk-Lemberg Line. Soviet planes would begin today to bomb the district east of Lemberg.

I promised to do my best with regard to informing the German Air Force but asked in view of the little time left that Soviet planes not approach the above-mentioned line too closely today.

The Soviet commission will arrive in Bialystok tomorrow or day after tomorrow at the latest.

Stalin read me a note that is to be handed to the Polish Ambassador tonight, to be sent in copy to all the missions in the course of the day and then published. The note contains a justification for the Soviet action. The draft read to me contained three points unacceptable to us. In answer to my objections, Stalin with the utmost readiness so altered the text that the note now seems satisfactory for us. Stalin stated that the issuance of a German-Soviet communiqué could not be considered before two or three days.

In future all military matters that come up are to be handled by Lieutenant General Köstring directly with Voroshilov.

SCHULENBURG"

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns074.asp

Markus Lehtipuu

KORJATTU: Stalin käy kauppaa Puolalla natsien kanssa: Stalin haluaa välttää kaikenlaisia kiistoja Puolan suhteen, antaa Saksalle myönnytyksiä Puolassa, mutta haluaa Liettuan (nykyisen Länsi-Liettuan miinus Memelin alueen eli Klaipedan) itselleen. Onko tulkinta nyt oikea?

"Telegram
VERY URGENT
Moscow, September 25, 1939-10:58 p. m.
Received September 26, 1939-12:30 a. m.
STRICTLY SECRET

No. 442 of September 25

Stalin and Molotov asked me to come to the Kremlin at 8 p. m. today. Stalin stated the following: In the final settlement of the Polish question anything that in the future might create friction between Germany and the Soviet Union must be avoided. From this point of view, he considered it wrong to leave an independent Polish rump state. He proposed the following: From the territory to the east of the demarcation line, all the Province of Lublin and that portion of the Province of Warsaw which extends to the Bug should be added to our share. In return, we should waive our claim to Lithuania.

Stalin designated this suggestion as a subject for the forthcoming negotiations with the Reich Foreign Minister and added that, if we consented, the Soviet Union would immediately take up the solution of the problem of the Baltic countries in accordance with the Protocol of August 23, and expected in this matter the unstinting support of the German Government. Stalin expressly indicated Estonia, Latvia, and Lithuania, but did not mention Finland.

I replied to Stalin that I would report to my Government.

SCHULENBURG"

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ns082.asp

Markus Lehtipuu

Harvat ehkä tietävät sitäkään, että Saksa itse asiassa veti kansalaisiaan pois Neuvostoliiton "etupiiristä", eli teki juuri päinvastoin kuin "lebensraum"-oppi sanoisi: elintilaa pienennettiin Neuvostoliiton takia.

"Confidential Protocol

The Government of the U.S.S.R. shall place no obstacles in the way of Reich nationals and other persons of German descent residing in the territories under its jurisdiction, if they desire to migrate to Germany or to the territories under German jurisdiction. It agrees that such removals shall be carried out by agents of the Government of the Reich in cooperation with the competent local authorities and that the property rights of the emigrants shall be protected.

A corresponding obligation is assumed by the Government of the German Reich in respect to the persons of Ukrainian or White Russian descent residing in the territories under its jurisdiction.

Moscow, September 28,1939.

For the Government of the German Reich:
J. RIBBENTROP

By authority of the Government of the U.S.S.R.
W. MOLOTOV."

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/conproto.asp

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Viola, aloituksessasi kirjoitit 22.6.1941-päivästä "Kun silloin Neuvostoliitossa alkoi Suuri isänmaalinen sota ja tämä yö yhtäkkiä muuttui mustaksi ja pitkäksi yöksi joka kesti 4 vuotta".

Niin omassa blogissani yritin hieman korjata tätä sitkeätä myyttiä.

Myytti: Toinen maailmansota (BOB eli Suuri Isänmaallinen Sota) alkoi Neuvostoliitolle 22.6.1941

Totuus: Alkoi 17.9.1939

17.9.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Puolan kimppuun.

30.11.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.

15.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Latvian.

16.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Liettuan ja Viron.

28.4.1940 Neuvostoliitto miehitti Bessarabian.

14.6.1941 Neuvostoliitto siirsi kymmeniä tuhansia tavallisia siviilejä Baltian maista Siperian vankileireille:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/31704-depor...
(mustaa huumoria vakavasta aiheesta)

Ja vasta tuon kaiken kärsimyksen jälkeen alkoi siis NL:n ja Venäjän virallinen toinen maailmansota (suuri isänmaallinen), niinkö? Hohoijaa...eilen oli taas "myyttinen muistopäivä".

Joko ymmärrät miksi niin monet suhtautuvat hieman happamasti NL:n ja Venäjän omaan historiankäsitykseen?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

ilmari schepel.

Olet oikeassa, kaikki nuo hyökkäykset olivat olemassa.Tuo ensimmäinen "17.9.1939 Neuvostoliitto hyökkäsi Puolan kimppuun". Ainakin ensimmäisenä, 1.syyskuuta 1939 hyökkäsi Saksa Puolaan. Sitten vasta 17.9.39 NL-to...

- Minä tuon muistojani sodasta lapsuudestani ja yritän kytkeä niitä NL-n Suuren Isänmaalisen sotaan, enkä koko toisen maailman sodan tapahtumiin, enkä puolusta Neuvostoliiton tekoja, enkä ole entisen kotimaani teoista vastuussa.

Sille en voi mitään, että synnyinmaani on Neuvostoliitto joka ärsyttää keskustelijoita ja samalla ärsyyntyneisyys kohdistuu minun henkilökohtaisesti.

Saavat vapaasti "monet suhtautua happamasti" NL-n ja Venäjään! Kestän sen. Ei ole tapana mielistellä kenellekään.

Muuten itse olet kirjoittanut paljon hyvää siitä hyökkäjä-Venäjästä...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/165885-vena...

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minä pidän Venäjästä, mutten siedä historian kaunistelua saatikka vääristelyä..

Neuvostoliitto osallistui 17.9.1939 lähtien hyvin aktiivisesti ja aggressiivisesti Toiseen Maailmansotaan. Se vaan tahtoo unohtua itäisissä historiakeskusteluissa. Ryhdikäs kenraali Aleksander Lebed sentään uskalsi puhua näistä vähemmän komeista urotekoista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #84

Minäkin pidän venäläisistä, mutta en välttämättä heidän nykyisestä ukrainapolitiikasta tai vanhasta neukkulameiningistä, enkä varsinkaan ASuomeen kohdistuneista toimista, jotka johtivat Karjalan menetykseen.

En myöskään ole käynyt mielestäni henkilöön, jos sanon mielipiteeni järjestelmän tuottamasta haitasta historian tulkinnoissa, joudummehan Suomessa myös pesemään pois valtion tarkoitusperäiset harhautusyritykset omissa mielipiteissämme.

Kuten tuulimyllyjen hyvyys ja veronkorotusten välttämättömyys, kriisipakettien vähätteleminen ym.

Markus Lehtipuu

Kysymys ei ole mistään Viola Heistosesta tai hänen syntymämaastaan.

Kyse on _ RIKOKSESTA IHMISYYTTÄ VASTAAN _ tai oikeastaan monista rikoksista, joihin Venäjä (pogromit jne), Neuvostoliitto (sotakommunismi, Solovkin keskitysleiri, GULAG, Holodomor, Stalinin terrori, Molotov-Ribbentrop, talvisota, Karjalan etninen puhdistus, Baltian miehitys, Baltian kyyditykset ml. Baltian-juutalaisten kyyditykset Siperiaan, saksalaisnaisten joukkoraiskaukset jne jne jne) ja uudelleen Venäjä (Tsetsenian kansanmurha, journalistien salamurhat, Krimin miehitys jne) on syyllistynyt.

Kyse ei ole "tunteista" tai "musta tuntuu" tai "vihasta" tai "russofobiasta" tai "suomalaiset elämöivät" tai "ootte huonoja häviäjiä".

Kyse on oikeudesta ja ihmisoikeuksista, ja Venäjä kuuluu Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen tuomittavaksi. Venäjän tulee palauttaa Karjala, Salla ja Petsamo, sen tulee palauttaa Kuriilit ja mahdollisesti Königsberg. Sen tulee korvata aloittamiensa sotien vahingot, sen tulee palauttaa sotakorvaukset Suomelle korkoineen ja sen tulee alkaa KÄYTTÄYTYÄ kuten ihmiset käyttäytyvät.

Jos tämä ei mene kaaliin, silloin kehotan lopettamaan niin sanotun "ulosteen" jauhamisen julkisesti.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #85

Markus Lehtipuu kirjoitti :

[Kyse on oikeudesta ja ihmisoikeuksista, ja Venäjä kuuluu Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen tuomittavaksi. Venäjän tulee palauttaa Karjala, Salla ja Petsamo, sen tulee palauttaa Kuriilit ja mahdollisesti Königsberg. Sen tulee korvata aloittamiensa sotien vahingot, sen tulee palauttaa sotakorvaukset Suomelle korkoineen ja sen tulee alkaa KÄYTTÄYTYÄ kuten ihmiset käyttäytyvät.],

- nämä vaatimuksesi olet tuonut blogeihini jo monta,monta kertaa ja aiheuttanut jopa "vaaratilanteita" keskustelun lopettamiseksi, mutten kuitenkaan kehota sinua lopettamaan jauhamaan tätä aihetta julkisesti!
Pyytäisin kuitenkin asiallista kielenkäyttöä!

- Haukkuminen ei auta! Mitä olet itse pystynyt tekemään asioitten korjaamiseksi? Ryhdy toimintaan jos olet niin rohkea!

Haasta Venäjä Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen tai vaikka ensin saa saman pöydän ääreen Suomen ja Venäjän ulkoministerit pohtimaan mainittuja asioita.

Markus Lehtipuu Vastaus kommenttiin #86

"aiheuttanut jopa "vaaratilanteita""

Niitä "vaaratilanteita" on Venäjä/Neuvostoliitto aiheuttanut juutalaisille, suomalaisille, virolaisille, latvialaisille, liettualaisille, ukrainalaisille, puolalaisille, tsekeille, georgialaisille, japanilaisille, (yleensä kaikille naapurikansoille), aatelisille, porvareille, papistolle, maanomistajille, tsetseeneille, tataareille, jakuuteille, tuvalaisille, karjalaisille, journalisteille ....

Koska tämä loppuu? Milloin Venäjä lakkaa olemasta hengenvaarallinen öykkäri, rikollinen roistovaltio, mesoava ja meuhkaava militaristinen hullu?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #87

Markus Lehtipuu.

Kysy Venäjältä "koska tämä loppuu? Nämä kysymykset eivät kuuluu ainakaan BlitzKrieg blogin kirjoittajalle. En ole Venäjän edustaja täällä Suomessa.

Kiitos kommenteistasi. Niissä on paljon uuttakin tietoa minulle!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #85

Yeah, well...

Yhteiskuntatieteiden alkeita: luulenpa, että menee jonkin aikaa ennen kuin mikään v a l t i o alkaa käyttäytyä kuten i h m i s e t käyttäytyvät.

Kalevi Wahrman

Lue täältä lisää:

Torju perusoikeuksiemme salakauppa
http://www.kansanaani.net/

Kansan Ääni 3/2014 pureutuu ajankohtaisiin ilmiöihin, tieteeseen, kulttuuriin ja kansainvälisiin tapahtumiin. Tuoreimmassa numerossa napakoita arvioita muun muassa EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuskähminnästä, Ukrainan tilanteesta ja satoja tuhansia suomalaisia koskettavasta köyhyydestä.

Kansan Ääni ja sen julkaisujärjestöt toivottavat lukijoilleen ja tukijoilleen aurinkoista kesää!

Pekka Iiskonmaki

Suomen taivaalla alkoi jyrinä jo 30.11.1939. Olimme aikaamme edellä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Niin, Neuvostoliittohan vain halusi hyvää hyvyyttään palauttaa meille suomalaisille kotimaamme...

https://www.youtube.com/watch?v=J_29enGx6Rc

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ehkä pojat uskoivatkin?
Ja miten kaunotar kohteli poloisia? Konflikti vei molempien maitten poikia ja tyttöjä, naisia miehiä ja lapsia!

Ettei tällaista tapahtuisi enää meitä varoittaa hälytys Buchenwaldista.

"Buchenwaldin Hälytys" - "Бухенвальдский Набат".

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

https://www.youtube.com/watch?v=8pZ4uqHTwkY

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset