Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

2014 – Separatismin vuosi

 • Suomi
  Suomi
 • 2014 – Separatismin vuosi
 • Grönlanti
  Grönlanti
 • Katalonia
  Katalonia
 • 2014 – Separatismin vuosi

Edessä on separatismin vuosi. Ainakin tuntuu siltä, että Euroopan Unionissa, vaikka vahvoja merkkejä on havaittavissa muualtakin maailmalta.

Mitä on separatismi?

Sivistyssanakirja kertoo: ... separatismi tarkoittaa eristäytymis-, irrottautumispyrkimys. (pol.) pyrkimys irrottautua keskushallinnosta tai valtiomuodostumasta.

Wikipedia tietää taas sanoa, että Separatismi on liikehdintää jonkin alueen tai väestön irrottamiseksi nykyisestä valtiomuodostelmasta. Separatismin taustalla olevia syitä voivat olla nationalismi, taloudelliset tekijät tai poliittiset tekijät, kuten alueelliset tai etniset erimielisyydet. Separatismin kannattajaa kutsutaan separatistiksi.

Separatismia on valtion hajoamista edeltävä vaihe ja sitä saattaa seurata vaihe, jossa pyrkimys irrottautumiseen keskushallinnosta tai valtiomuodostelmasta johtaa avoimeen yhteenottoon.

Euroopan unioni

Tiedämme, että Euroopan Unioniin EU kuuluu 28 eurooppalaista jäsenvaltiota, jotka muodostavat taloudellisen ja poliittisen liiton. Wikipedia kertoo taas: Euroopan unioni ei ole liittovaltio, kuten esimerkiksi Yhdysvallat, koska sen jäsenvaltiot ovat riippumattomia ja itsenäisiä.

Ovatko nämä valtiot niin "riippumattomia ja itsenäisiä"? Epäilen hieman. Suomi liittyi Euroopan unioniin 1.1.1995,

Nyt on kulunut jo aikaa ja EU:n kannatus on vaihdellut unionin eri osissa ja eri aikoina. Vuoden 2006 Eurobarometri-selvityksen mukaan EU:ta kannatettiin eniten Irlannissa ja Benelux-maissa ja EU-myönteisyys oli lisääntynyt kaikissa vuonna 2004 unioniin liittyneissä maissa, Unkaria lukuun ottamatta. EU:n kannatus oli pienintä Unkarin ohella Suomessa Itävallassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

EU:n suosio rapautuu, euron ei - Saksa aivan eri maailmaa kirjoitti Yrjö Kokkonen 14.5.2013 Yle uutiset ulkomaat:

  Monet eurooppalaiset pitävät maansa taloustilannetta toivottomana, ilmenee suuresta kyselytutkimuksesta...Eurooppalaisten luottamus Euroopan unioniin on talouskriisin myötä hiipunut. Pew-tutkimuslaitoksen kahdeksan maata kattaneessa kyselyssä saksalaiset kokivat taloustilanteensa tyystin erilaiseksi kuin muiden maiden vastaajat...Kun viime vuonna tehdyssä vastaavassa kyselyssä vielä 60 prosenttia EU-kansalaisista kannatti Euroopan unionia, osuus oli nyt laskenut 45 prosenttiin. Suurin pettymys EU:hun on koettu Ranskassa, missä kansalaisilla on vähemmän luottamusta Euroopan unioniin kuin italialaisilla tai espanjalaisilla. Puolet briteistä olisi valmis maansa eroon EU:sta.

Horjuuko Euroopan Unioni?

Venäläinen TV Uusi Eurooppa - Separatismi | Россия 24 | 2013 tietää kertoa mitä tapahtuu joittenkin EU-maiden omien kansalaisten kesken, jotka voivat horjuttaa Euroopan Unionia:

Monet Euroopan maat ovat taistelleet autonomian puolesta jo yli sata vuotta, mutta nykyinen päättäväisyys asennetta vahvisti viimeisin taloudellinen kriisi ja yhä useammin puhutaan autonomiasta ja rahan jakamisesta. Rikkaat alueet eivät halua jakaa vaurautta köyhille naapureille.

Näitä separatistisia pesäkkeitä on Euroopassa lähes kaksikymmentä. Esimerkiksi Skotlanti halua erota Iso-Britanniasta, Katalonia Espanjasta, Baijeri Saksasta sekä Grönlanti Tanskasta.

Esim. Espanjan Kataloniassa pidetään kansanäänestys itsenäisyydestä vuonna 2014...Skotlannin itsenäistymisestä pidetään kansanäänestys syyskuussa 2014.

Saksan rikkaimmat alueet Baijeri, Gessen ja Baden-Württenberg eivät halua rahoittaa köyhää itäistä Saksaa ja maaliskuussa 2013 nämä alueet kääntyivät oikeuden puoleen ... ne haluavat nyt muuttaa tämän avustusjärjestelmän oikeuden päätöksellä.

Eurooppalaiset ovat pettyneet ideaan yhtenäisestä Euroopasta. Videossa kerrotaan, että saksalaiset eivät ymmärrä, miksi heidän on siirryttävä eläkkeelle 67 -vuotiaina elättääkseen laiskoja kreikkalaisia...

Tiukka talouskuri nostaa separatistisia pyrkimyksiä ja tässä esitetyissä esimerkeissä pyrkimyksillä on taloudellinen tausta..

Miten meillä Suomessa?

Ovatko Suomen kansalaiset tyytyväisiä tilanteeseen EU:ssa, vai esiintyykö separatismia? Vastaan, että mielestäni kyllä esiintyy suoraa separatismia myös Suomessa.

Esimerkiksi, Suomi liittyi EU:iin 1.1.1995 ja jo vuoden 2006 Eurobarometri-selvityksen mukaan EU:n kannatus oli pienintä Unkarin ohella Suomessa Itävallassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan 50 prosenttia suomalaisista halua lopettaa kriisimaiden tukemisen... Eli näillä näkymiin voi sanoa, että puolet suomalaisista on separatisteja ja taustalla on taloudellinen syy.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa saattaa irtautua Suomesta, jos ruotsinkielen asemaa edelleen heikennetään, uhkaili Suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (r) vuonna 2009.

Henrikssonin mukaan on suuri vaara, että ahvenanmaalaiset kääntävät katseensa "toiseen ilmansuuntaan". Tässä on mielestäni separatismilla on selvästi etninen tausta.

Kansanliike

"Kyllä Itsenäisyys" -kansanliikkeen vaatimukset ovat separatistisia, koska he vaativat mm. irtautumista EU:sta ja eroamista eurosta. Heidän toiminta alkoi Itsenäisyyspäivänä Tampereella, eli samana aikana kuin kiekkovieraiden mielenosoitus. Valtamedia kiinnitti kaikki huomionsa kiekkovieraiden toimintaan. Siksikö, että kansanliikkeen mielenosoittajat toimivat laillisesti, kiltisti ja Itsenäisyysliikkeen kannattajat pysyivät yksimielisesti rauhallisina eivätkä ryhtyneet minkäänlaiseen väkivaltaan ja rähiköintiin.

  Kansalaiset tekivät Tampereella selväksi, ettei ainoastaan suomalainen vaan eurooppalainen kansannousu on alkanut myös meillä Pohjolassa... Suomi onkin vahvasti mukana eurooppalaisessa itsenäisyysvaatimuksen etulinjassa. Itsenäisyyspäivä 2013 osoitti meillä, että suomalaisten mitta epädemokraattista pankkiirien harvainvaltaa ja ahneutta vastaan on täyttynyt.

  Kauttaaltaan jämäkästi toimitettu muutosvaatimuksen viesti vahvistettiin megafonilla ja huolellisesti valmistetut banderollit reunustivat linnanjuhliin saapuvien kutsuvieraiden tulotietä."

EU alas Maamme takas!:

Ojasta allikkoon

Muutin Suomeen juuri silloin kun Neuvostoliitto romahti ja jouduin ihmettelemään, että täällähän liittoutuvat...!? "Pakenin" yhdestä liitosta ja jouduin maahan joka liittoutuu, eli jouduin ojasta allikkoon!...

Mietin jo silloin, että Neuvostoliitto kesti 70 vuotta. Kuinka kauan kestää Euroopan unioni? Toivotaan, että pidemmän ajan, mutta aika näyttää. Neuvostoliittoa johtivat diktaattorit, Euroopan Unionia johtaa kymmenien tuhansien eri maitten henkilöitten virkakoneisto? Voiko tällainen johtavuus olla vahva? Pystyykö se pitämään tasapainossa niin erilaiset maat? niin kooltaan kuin kehitykseltään?

Oikein hyvää uutta vuotta toivottaa
Viola Heistonen,
Pohjois-Inkerin Tasavalta

P.S.
Olkaa varovaisia niiden uuden vuoden paukkujenne kanssa. – Varsinkin siellä Mainilan kulmilla.
Hymy

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän RiittaKlemettiLilja kuva
Riitta Klemetti Lilja

Oikein hyvää vuotta 2014 Violalle myös!
Tämä olikin hyvä blogikirjoitus josta ei löydy puoluepaatosta tai luokkasotaa, ei edestä eikä takaa.

Jos EU olisikin sellainen kuin luvattiin ja kehuttiin ennen siihen liittymistä, niin mikäpä siinä olisi mukana ollessa.
Nyt se on kuitenkin rikkonut omia sääntöjään jatkuvasti ja reviisorit eivät ole hyväksyneet edes sen taloudenpitoa ainakaan kymmeneen vuoteen.
Sellaisena kuin se on nyt, joutaa se hajota. Mitä pikemmin sen parempi.

Sen jälkeen voi Suomikin solmia itsenäisiä sopimuksia, sekä talous- että muita joilla on kansalaistenkin tuki takanaan. Halutakseen irti EU:sta ei tarvitse olla edes erityisen separatismimielinen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Riitta Klemetti Lilja : [Jos EU olisikin sellainen kuin luvattiin ja kehuttiin ennen siihen liittymistä, niin mikäpä siinä olisi mukana ollessa],

- niin, kaikella kunnioituksella EU-ajatukselle ja sen olemassa olemiselle, mutta vaikeata sen on kestää kun ympäri Eurooppaa jäsenmaiden kansa on pettynyt!
Muttei se hajoaminenkaan tai sen hajottaminen, niin helppoa ole! Isommat maat pistävät kaiken peliin, säilyttääkseen Euroopan Unionin.

Kauniit kiitokset Sinulle kommentistasi ja oikein mukavaa tulevaa vuotta! Kiva kun piipahtelet lukemaan kirjoituksiani!

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Täältä Kangasalta nyt kyselee yksi separatisti kummissaan, miksi (hyvin ansiokkaan) kirjoituksesi lopussa menet toivomaan, että EU (susi lammasten vaatteissa jo syntyessään) kestäisi kauemmin kuin Neuvostoliitto. Sehän on jokseenkin kuin toivottelisi syöpäsairaalle, että tämän kasvain osoittautuisi sitkeäksi ja pitkäikäiseksi.

Minä toivon sen sijaan, että vapaa kansojen Europpa karistaa mahdollisimman pian yltään Epärehellisen Unionin kuristavat lonkerot ja saamme jo alkavan vuoden 2014 kuluessa laskea seppeleemme Unionin haudalle. Emmekä toivottele kepeitä multia.

Sinulle Viola, samoin kuin muillekin Uuden Suomen blogien lukijoille, toivotan sen sijaan kyllä valoisampaa ja itsenäisempää uutta vuotta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kristiina Kalliojärvi : [Täältä Kangasalta nyt kyselee yksi separatisti kummissaan, miksi (hyvin ansiokkaan) kirjoituksesi lopussa menet toivomaan, että EU (susi lammasten vaatteissa jo syntyessään) kestäisi kauemmin kuin Neuvostoliitto.],

- Toivoin kohteliaisuudesta, muttei siinä enää kauan menee, jolloin Euroopan Unioni ylittäisi NL-ton ijän!

Jos lasketaan vaikkapa alkuun vuosi 1963 jolloin Saksan liittotasavallan ensimmäinen liittokansleri Konrad Adenauer ja Ranskan presidentti Charles de Gaulle saivat aikaan historiallisen käänteen jolloin entiset arkkiviholliset Saksa ja Ranska allekirjoittivat vuonna 1963 ystävyyssopimuksen, josta tuli yksi Euroopan yhdentymisen virstanpylväistä.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Toivottavasti tämä separatismi konkretisoituu Suomen irrottautumisena Eu/eurojäsenyyksistä ja saamme tilaisuuden uudelleenrakentaa itsenäistä valtiota. Mielestäni maamme voisi ja pitäisi olla edelläkävijänä tämän asian suhteen.

Moni muu valtio seuraa kyllä tällaista esimerkkiä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Timo Nenonen : [Toivottavasti tämä separatismi konkretisoituu Suomen irrottautumisena Eu/eurojäsenyyksistä ja saamme tilaisuuden uudelleenrakentaa itsenäistä valtiota.],

- sellainen kansan toive on monella muulla ja muuallakin, mutta kun koko jäsenyys on sidottu sopimuksilla, joita täytyy noudattaa, muuten voi tulla sanktioita.

Kroatiasta tuli Euroopan unionin 28. jäsenmaa 1. heinäkuuta 2013., mutta se vetäytyi.

"Kroatian vedätys EU:ssa aiheutti sätkyn" kirjoitti Virve Kähkönen HS 23.9.2013

- "Kroatia petti EU-komission ja muiden jäsenmaiden luottamuksen muuttamalla eurooppalaista pidätysmääräystä koskevaa lakiaan vain kolme päivää ennen liittymistään...
Brysselissä Kroatian veto on aiheuttanut syvää pettymystä. EU uhkasi jäädyttää uusimmalta jäseneltään sille luvatut 80 miljoonaa euroa, joiden piti auttaa Kroatiaa liittymisessä vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen...",

- näin siis. Voi sanoa, että EU:ssa täytyy olla tottelevainen sopimusten pykälien noudattamisessa. Kiitos kommentistasi.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Olen täysin samaa mieltä.

EU:n alkuperäinen tarkoitus oli estää Ranskan ja Saksan välinen uusi sota jälleen kerran. Todella hölmöä.

EU ei ole saanut aikaan yhtään mitään hyvää. Se hajoaa ja kuolee alle viiden vuoden sisällä ja hyvä niin. Suomessakin kaikki tulee olemaan paremmin kuin nyt. Esimerkiksi Suomi saavuttaa merkittäviä etuja liittyessään yhä syvällisemmin Venäjän johtamaan täysin itsenäisten valtioiden liittoutumaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Edellinen vastaukseni kommenttiisi oli :

[ Ei niin Venäjää kuin muitakaan, ainakaan isompia maita, ohita nyt syntynyt uusi globaalinen seperatismi planeetallamme!

EU:ssa on Brysseli ja Venäjällä Moskova. Voisi mainita seperatismista ja erityisesti etnisestä separatismista Venäjällä, mutta blogini aihe ei koske
nyt Venäjää.Ei maailman kartat ole vielä lukkoon lyöty. Toiset haluavat liittyä ja toiset taas irtautua kokonaan jostain tai jakautua ja saada autonomian...],

- nyt voisimme jatkaa keskustelua mistä syystä niin levotonta on Ukrainassa /
Krimilla, mutta ei mahdu yhteen kommenttiin. Eli separatismin vuosi lähti voimakkaasti liikkeelle ja kansa liikehtii nyt niillä kulmilla.

Emme tiedä miten siellä käy ja missä päin syttyy seuraava voimakas separatismin pesäke?, koska tulevaisuus on tuntematon, mutta varmasti tulee niitä olemaan ja maailman karttoja piirretään aina uudestaan ja ehkä pidemmällä tähtäimellä
vielä uudestaan ja uudestaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Erland Salo.

Aina yritätte "tökätä" minua Venäjällä!?

Ei niin Venäjää kuin muitakaan, ainakaan isompia maita, ohita nyt syntynyt uusi globaalinen seperatismi planeetallamme!

EU:ssa on Brysseli ja Venäjällä Moskova. Voisi mainita seperatismista ja erityisesti etnisestä separatismista Venäjällä, mutta blogini aihe ei koske nyt Venäjää.

Ei maailman kartat ole vielä lukkoon lyöty. Toiset haluavat liittyä ja toiset taas irtautua kokonaan jostain tai jakautua ja saada autonomian. Nämä ovat kansojen itsenäisyysliikkeitä eikä hallitsijoiden, vaikka siinäkin tarvitaan johtajaa. Vai mitä mieltä olette?

Oikein hyvää alkanutta uutta vuotta kaikille tänne sivulleni lukemaan piipahtaneille!

Veijo Kytösaho

Pitäneekin tarkistaa, onko separaattorimme vielä tallella tuolla vintillä ;)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiirehtikää tarkistamaan, ehkä tulee tarpeen vielä! Muuten onko teillä separaattori säilynyt? Meillä meni rikki ja juuri tulin iltalypsyltä ja haluaisin erottaa oman lehmän maidosta kermaa kahviin, koska Lidlin kerma on loppunut.;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset