Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Inkeriläisten karkotus Suomesta

 • Inkeriläisten karkotus Suomesta
 • Inkeriläisten karkotus Suomesta

Vie kohtalo meitä outoja teitä, kotiin ei milloinkaan ... Siis, meitä Inkerin suomalaisia. Mitä olet tehnyt, inkeriläinen, kun sinua näin kohdellaan? kysyi eräs kirjoittaja kirjassaan? Niin, mitä? – kysyn minäkin!

Olen kirjoitellut jo täällä Inkerin suomalaisten kohtalosta, mutta aihe ei jää mielestäni. Ja nyt kun löytyy kirjallisuutta niin suomen kuin venäjänkin kielellä.

Tässä kirjoituksessa palaan sotavuosiin (1941-1945).

Operaatio Barbarossa alkoi kesäkuun 22. päivänä 1941, jolloin saksalaiset joukot kolmen miljoonan miehen, 750'000 hevosen, 600'000 ajoneuvon, 3'580 panssarin ja 1'830 lentokoneen voimalla lähtivät vyörymään kohti Neuvostoliittoa... Jalkoihin jäi siviilikansaa joitten joukossa myös Inkeriläiset.

Saksalaiset miehittivät syksyllä 1941 suurimman osan Inkerin maata. Sodan jatkuessa useat tuhannet inkeriläiset siirrettiin ensin Viron, Veimarin ja Klogan karanteenileireille, joista Saksan ja Suomen välisen sopimuksen mukaisesti Suomeen evakuoitiin vuosina 1941–1942, 63'000 inkeriläistä. Silloin Suomi ojensi auttavaa kättä inkeriläisille ja otti heidät vastaan.

Suomessa olon aika rajoittui noin puoleentoista vuoteen,

sillä 19.9.1944 solmitun välirauhan ehtojen mukaan Suomi sitoutui palauttamaan sodan aikana internoidut Neuvostoliiton kansalaiset. Venäjän viranomaiset vaativat kaikkien sota-aikana Suomeen tulleiden Neuvostoliiton kansalaisten ehdotonta palauttamista kotimaahansa. Myös inkeriläisten katsottiin kuuluvan tähän joukkoon. Inkeriläisille luvattiin pääsy takaisin omalle kotiseudulle.

Kuka lupasi?

Kotiseudulle pääsyä lupasi valvontakomission puheenjohtaja kenraali Zdanov, joka oli jo 30-luvulla ollut Leningradin kaupungin puoluejärjestön johtajana ja samanaikaisesti Yleisliittolaisen kommunistisen (bolshevikki) puolueen keskuskomitean sihteerinä, juuri se, joka tuhosi inkerinsuomalaisia pakottaen heitä tunnustautumaan syyllisiksi ... ja nyt se sama kenraali lupasi inkeriläiset kuljettaa heidän koteihinsa, ettei heidän tarvinnut tässä kapitalistisessa Suomessa kitua ja kärsiä. Tällaista tarjosi venäläinen kenraali. Valvontakomission venäläiset agentit ja värvääjät ajelivat Suomea ristin rastin ja kovasti agitoivat inkerinsuomalaisia viipymättä palaamaan kotimaahan.

Monet inkeriläiset kaipaisivatkin kotiseuduilleen

ja suhtautuivat positiivisesti Neuvostoliiton vaatimukseen kaikkien siirtolaisten palauttamisesta kotimahan "... Tietysti on järkevämpi lähteä tarjotulla kyydillä kotikonnuille. Siellähän on meillä Leningradin lähellä kunnon peltikattotalo ja iso maapalstakin ... Riittää jo kiertely ympäri maailmaa! Näin! tietenkin lähdemmehän kotimaahan! Vain kotiin!"

Monet olivat pettyneet myös saamansa kohteluun. Arkielämässä inkeriläiset törmäsivät usein samanlaisiin asenteisiin kuin karjalaisevakot. Paikallisten ihmisten mielestä he saattoivat esimerkiksi puhua aivan liian arvostavasti ja nostalgisesti rakkaasta Inkeristään. Tulokkaita syytettiin myös laiskuudesta, liiallisesta vilkkaudesta ja siivottomuudesta.

Suomen viranomaiset ahkeroivat myös asiassa.

Palautuksista tehtiin kiireesti pilottiprojekti. Korkeat viranomaiset asetettiin valvomaan kotiuttamista. Tutkijoitten mukaan, siirtoväen sopeutumisen ongelmat olivat jääneet suomalaisten mieleen toisarvoisiksi, koska Suomessa toiminut palautushallinto oli tiiviissä yhteistyössä puna-armeijan poliittisen johdon kanssa. Se määräsi neuvostoviranomaisten toimista kokoamiskeskuksissa ja palautusjunissa, vaikka tiesivät, ettei inkeriläisten määräpäänä ole Inkeri.

Tutkijoitten mukaan pakkotoimissa on nähty Valvontakomission ja Suomen viranomaisten yhteistoimintaa. Suomalaiset näkivät Valvontakomission toimissa uhan maan itsenäisyyden menettämiselle. Inkeriläissiirtoväestä oli muodostunut rasite, jonka valtiovalta oli pyrkinyt hoitamaan pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman pian.

Kotiin, vain kotiin! – Mutta miten siinä kävi?

Tammikuuhun 1945 mennessä Suomen viranomaiset saivat kootuksi noin 56'000 inkeriläistä ja lähetetyksi junalla itärajan yli, mutta yksikään heistä ei päätynyt Inkerin maalle.

Neuvostoliitto petti lupauksensa ja junat eivät pysähtyneetkään Leningradiin (nyk. Pietari) ja jatkoivat matkaa syvälle Venäjän syrjäseuduille. Siis, Zdanov (Жданов) ja hänen agentit valvontakomissiossa valehtelivat inkeriläisille!

Minne matka?

Kartasta [Kuva] näkyy alueet, joista kerättiin inkeriläisiä ja jonne sitten oli matka.

Neuvostoliiton Puolustuskomitean salainen määräys vuodelta 1944, jossa inkeriläiselle siirtoväelle osoitettiin sijoituspaikkakunnat Keski-Venäjältä.

Määräys tähän [Kuva]

  Pykälä 1
  Разместить на территории РСФСР 1'200 семей (около 50'000 человек) возвращающего из Финляндии населения ингерманландского происхождения, в том числе в Ярославской области 5'000 семей, Калининской 3'000, Новгородской 2'000, Псковской 1'000 и Великолукской 1'000 семей.

  Pykälä 1
  Määräys Suomesta palavaa inkeriläisväestöä sijoittaa Venäjän Federation alueelle 1'200 perhettä (noin 50'000 ihmistä), myös Jaroslavin alueelle 5'000 perhettä, Kalininin 3'000, Novgorodin 2'000, Pihkovan 1'000 ja Velikijeluki 1'000 perhettä".

Tässä noudatettiin jälleen Neuvostoliiton yleistä järjestelmää, jonka mukaan vihollisen kanssa vapaaehtoisesti tai pakostakin yhteistoiminnassa olleet eivät voineet palata kotiseuduilleen, varsinkaan rajojen läheisyyteen. Suomesta palannet Inkeriläiset ohjattiinkin Keski-Venäjälle.

Auttava käsi

Toisaalta vuonna 1942–1943 Suomi ojensi auttavaa kättä Inkerin suomalaisille kun otti siirtolaisia vastaan, mutta Inkerin suomalaiset tulivatkin Suomelle rasitteeksi ja Suomi palautti inkeriläiset Neuvostoliittoon, jotta Suomen itsenäisyys ei vaarantuisi.

Korkea hinta tämäkin!
Vai mitä mieltä ollaan täällä keskustelu palstalla?

  Lähteet:
  Kotiin karkotettavaksi. Toivo Flink.
  Nevan alkuasukkaat. Juho Lukka.
  Inkeri. Historia, kansa, kulttuuri. Toimittaneet Pekka Nevalainen, Hannes Sihvo.
  Прибалтийско-финские народы. Составитель Мауно Йокипии.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Tuohon karkoitukseen liittyy myös se Koiviston lupaus siitä, että 80-90 -lukujen taitteessa Suomeen tulevia inkeriläisiä kohdellaan paluumuuttajina.

Olet itse pitänyt tätä kädenojennusta viekkaana juonena tehdä kirveen isku Inkerinmaalle, mutta se ei liene ollut Koiviston tarkoitus. Lupauksella maksettiin inkeriläisille ikäänkuin kunniavelkaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Koivisto toimi tuossa tapauksessa KGB:n toivomuksien mukaisesti. Näin Seppo Tiitinen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pertti Väänänen.

Presidentti Mauno Koivisto pääsi tv-puheellaan Ajankohtais kakkoselle huhtikuussa 1990 inkeriläisten sankariksi. Muutto Suomeen hurmasi koko kansan...ja paluumuutto alkoi.

KGB:n osuus paluumuuttoasialle on todistettu tohtori Kimmo Rentolan vuonna 2009 ilmestyneessä historiikissa Ratakatu 12: " Inkeriläisten maahanmuutto( huom!) tuli esiin [Suojelupoliisin entisen päällikön Seppo]Tiitisen ja KGB:n Helsingin päällikön Feliks Karasevin keskustelussa 2.kesäkuuta 1988".

Maahanmuuttoviraston tutkija Antero Leitzinger ilmaisi asian viraston tuoreessa historiikissa "Mansikkamaan vartijat" vielä suorasanaisemmin : " Koivisto hyväksyi ajatuksen, jota ei olisi omasta aloitteesta esittänyt", Leitzinger kirjoittaa.[Hs Sunnuntai 6.helmikuuta 2011]

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Joachim Seetaucher kirjoitti: "...Suomeen tulevia inkeriläisiä kohdellaan paluumuuttajina.",

-Ymmärrätte sen, että periaatteessa me emme ole paluumuuttajia Suomeen.Emme ole asuneet vakituisesti Suomessa. Siirtolaisia edes-takaisin ei myös voi sanoa paluumuuttajiin. Mauno Koivisto rinnasti meidät Ruotsista tai Amerikoista paluumuuttajiin.

Olen edelleen sitä mieltä, että Suomi otti inkeriläiset 80-90 luvun taitteessa auttaa Neuvostoliittoa puhdistamaan rajavyöhykkeen Inkerin suomalaisista. Kunniavelan taakse oli verhoutunut etninen puhdistus Venäjällä. Mielestäni Koiviston oli pakko toimia niin kuin "ehdotti" KGB.

Linkki kirjoitukseeni " Oliko sittenkin inkeriläisten paluumuutto etninen puhdistus Venäjällä?".

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2010/06/26/...

Joachim Seetaucher

Kuten ansiokas kommentoija Gagarin totesi tuossa linkkamassasi blogimerkinnässä:

"Yleisesti ottaen inkeriläisten paluumuuton kohdalla ei voida puhua etnisestä puhdistuksesta, koska muuttaminen tapahtui vapaaehtoisesti. Etninen puhdistus tarkoittaa pakkosiirtoja tai tuhoamista. Normaalien valtioiden välillähän on alati vallitseva olotila, että ihmiset voivat muuttaa asumaan minne mielivät. Näin esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välillä. Kun suomalaisia aikoinaan muutti sankoin joukoin Ruotsiin, niin ei silloinkaan puhuttu Suomen etnisestä puhdistamisesta."

Hänen näkemykseensä yhtyen edelleen voi kysyä, että olisiko se ollut oikein paljon kärsineille inkeriläisille, että Suomi olisi ilmoittanut, ettei heillä ole tänne mitään asiaa? Olisiko Suomen pitänyt pönkittää vanhakantaista neuvostoperintöä ihmisten pakottamisesta asuinseutuihinsa vain siksi, että sitä kautta olisi Inkerinmaa paremmin säilynyt? Siis pakolla!

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #10

Joachim Seetaucher Kirjoitti:"...että olisiko se ollut oikein paljon kärsineille inkeriläisille, että Suomi olisi ilmoittanut, ettei heillä ole tänne mitään asiaa?",

- Jokaisella ihmisellä on mielessä se aito synnyinmaa! Nyt 100-vuotias äitini pyrkii Kotiin, sinne missä on syntynyt, vaikka joutui kiertämään ympäri Venäjää, mutta muistaa sen oman syntymäpaikan ja sinne kaipaa!

Suomi ilmoitti jo kerran siirtolaisille/inkeriläisille : "ettei tänne ole mitään asiaa", kun lastattiin junavaunuihin ja lähetettiin Neuvostoliittoon takaisiin, vaikka inkeriläinen olisi voinut vapaaehtoisesti valita jäädä tai lähteä.

"Inkeriläisten palautus perustui petokselle".(Hs 4.3.2010).
Kirjoituksessa tutkija Toivo Flinkin mukaan Suomen viranomaiset antoivat yli 60 000 inkeriläisen olinpaikkatiedot venäläisille. Välirauhan sopimus 1944 määräsi palauttamaan sotavangit ja internoidut neuvostokansalaiset, mutta vapaehtoisesti tulleet inkeriläiset olivat monimutkaisemmassa asemassa...Suomen viranomaisille oli selvinnyt jo joulukuussa 1944,että inkeriläisten paluujunien määränpää onkin luvattua Inkerinmaata huomattavasti kauempana.

http://www.youtube.com/watch?v=VeGMV7KKJnE

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #19

"Suomi ilmoitti jo kerran siirtolaisille/inkeriläisille : "ettei tänne ole mitään asiaa", kun lastattiin junavaunuihin ja lähetettiin Neuvostoliittoon takaisiin, vaikka inkeriläinen olisi voinut vapaaehtoisesti valita jäädä tai lähteä."

Aivan, ja tuon Neuvostoliiton vaatimuksesta tehdyn operaation hyvitys tuli sitten Koiviston päätöksellä kylmän sodan jälkeen heti kun siihen oli mahdollisuus. Inkeriläisille annettiin mahdollisuus itse päättää haluavatko he jäädä Neuvostoliittoon vai muuttaa Suomeen. Mikä tässä on väärin?

Nykyäänhän Venäjällä saa ihminen valita asuinpaikkansa, joten äitisi voisi muuttaa takaisin Inkerinmaalle milloin haluaa - ymmärtääkseni. Tai jos hän nykyisin mahdollisesti Suomen kansalaisena ei voi niin menetellä, niin sitten kysymys kuuluu, että miksi hän sieltä halusi lähteä. Miksi sinä halusit lähteä?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #21

Joachim Seetaucher kirjoitti: "Inkeriläisille annettiin mahdollisuus itse päättää haluavatko he jäädä Neuvostoliittoon vai muuttaa Suomeen. Mikä tässä on väärin...Miksi sinä halusit lähteä?",

- niin, oli mahdollisuus itse päättää ja päätimmekin, koska vapaus hurmasi ja kaikki riensivät "paratiisi maahan"! Ennen emme suomalaisina edes päässeet käymään.
En sano sitä, että kaikki paluumuuttajat marisevat täällä, mutta paluumuuttajien statuksella Suomeen muutti paljon muita kansalaisia kuin Inkerin suomalaisia, joten heidän näkemys Inkerin maasta on olematon.

Alkuvaiheessa paluumuuttostatuksen sai henkilö, joka pystyi neuvostoaikaisten asiakirjojen mukaan osoittamaan, että hänen neljästä isovanhemmastaan ainakin yksi oli suomalainen.

Muutin Suomeen, koska halusin kokeilla miten on asua suomalaisena Suomessa, koska tiesin vain miten on asua suomalaisena Neuvostoliitossa.

Ei äidilläni eikä minulla ole enää minne muutta, koska sitä Inkerin maata ja sellaisena mitä se oli, ei enää ole!
"Inkeri, isäni maa olit ennen. Kotini, kontuni, kaikki on mennyt..." [L.Ronkonen]

Pjotr Hadermann

Mielestäni JR 200:n sotilaita kohdeltiin paremmin ja heistä saivat lähes kaikki halukkaat kuljetuksen aikana paeta.

Sitten alkoi suomalaiset kommunistit soitimensa Moskovan kanssa ja virolaisia JR 200:n -miehiä haettiin ympäri Suomea kissojen ja koirien kanssa.
Sikamaisia tyyppejä.

Samoin oli Suomeen jääneiden inkeriläisten kanssa. En ole koskaan ymmärtänyt Suomen kommunisteja. Heidät olisi myös pitänyt lähettää Neuvostoliittoon työvoimaksi tai venäläiseen tapaan maan täytteeksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Wikipedia kertoo, että JR 200:n sotilaita, inkeriläisiä oli 777. Heidän tappiot olivat jatkosodan aikana 169 miestä. Monet palasivat NL-toon ja samaan tien joutuivat vankilaan. Vaikea sanoa kuinka monta pääsi vankilasta pois, mutta tiedän ainakin kaksi tapausta.
Ehkä suomalaiset kohtelivatkin heitä paremmin ja antoivat mahdollisuuden paeta.

Miten kävi niille inkeriläisille, jotka jäivät Suomeen? T.Flinkin tutkimuksen mukaan : " Suomen jääneen inkeriläisen siirtoväen oikeudellinen asema oli kymmenen vuoden aikana monessa suhteessa vielä järjestämättä. Heidän oikeutensa omistaa kiinteistöjä, saada virkoja ja toimia sekä harjoittaa liiketoimintaa oli joko rajoitettu tai he olivat kokonaan vailla sitä. Siirtoväellä puuttui vapaus muuttaa Suomesta muualle kuin Neuvostoliittoon...", näin siinäkin kävi.

Pjotr Hadermann

#1
'' Lupauksella maksettiin inkeriläisille ikäänkuin kunniavelkaa.''

Nyt Suomi maksaa kunniavelkaansa virolaisille alkoholipolitiikallaan. Taas hallitus antoi uuden option virolaisille korottamalla alkoholiveroa. Aitäh!

Outo maa ja oudot tavat olen usein todennut Suomesta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pjotr Hadermann kirjoitti :"Outo maa ja oudot tavat olen usein todennut Suomesta.",

- outoa oudompi on myös Venäjä. Tuolla karusellissa voimme lukea Timo Ekmanin blogissa.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Meidän vaari se ajoi kuorma-autolla avustuslasteja Ruotsista Suomeen, niin mennessä oli aina apumies sattumalta aina Inkeriläinen, tullessa ei ollut apumiestä, eikä sitä kukaan kysellyt.
Kymmeniä Inkeriläisiä saatiin näin Ruotsiin, osa muutti takaisin Suomeen muutaman turvallisen vuoden päästä.
Itse muistan kun alakoulussa 1955 katosi yksi Inkeriläinen Helenatyttö luokalta, yön aikana oli kotiin menty, ja jotain vaatetta oli saanut ottaa mukaan. Nimismies kävi opettajalle suputtamassa, ja aamulla tyhjä pulpetti sai pelkoajatuksia, että pyörikö Neuvostoliiton salainen poliisi täällä kuin kotonaan, niinkin myöhään 1955.

Tapio Vehmaskoski

Näin tapahtui myös esim. Raumalla. Yksittäiset veneilijät kuljettivat inkeriläisiä Ruotsin puolelle.

Inkeriläisiä yritettiin myös piilottaa hakijoilta.

Setäni kertoi, että saattojunassa kokoamispaikalle halukkaille inkeriläisille annettiin lupa paeta. Heille sanottiin, että junasta pitää hypätä ja juosta niin lujaa kuin pääsee. Saattajana olleet suomalaiset ampuivat, mutta ei kohden. Perillä ilmoitettiin poishypänneiden karanneen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tapio Vehmaskoski kirjoitti : "Setäni kertoi, että saattojunassa kokoamispaikalle halukkaille inkeriläisille annettiin lupa paeta...",

- se oli tietenkin epävirallisesti! Ja hyvä niin. Moni pelastuikin. Olen itsekin kuullut tapauksia, jolloin isäntäväki piilotteli silloin inkeriläisiä hakijoilta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Otso Rajakontu kirjoitti : "... niin mennessä oli aina apumies sattumalta aina Inkeriläinen, tullessa ei ollut apumiestä, eikä sitä kukaan kysellyt.
Kymmeniä Inkeriläisiä saatiin näin Ruotsiin, osa muutti takaisin Suomeen muutaman turvallisen vuoden päästä.",

- joittenkin tutkijoitten mukaan Ruotsiin pakeni 7 000 inkeriläistä, toiset taas tuovat luvun, että joka toinen sodan jälkeen Suomeen jäänneistä Inkerin suomalaisista siirtyi länteen...Tarkkoja lukuja varmaan ei koskaan kukaan voi esittää. Monet Ruotsistakin muuttivat sitten muualle.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Inkerinsuomalaisista suuri osa asui ennen Venäjän vallankumousta passilla Inkerinmaalla ja oli samaan aikaan kirjoilla kotiseurakunnassaan Suomessa. Passi uusittiin vuosittain Pietarin Suomen passivirastossa. Näitä passeja löytyy mm. Kansallisarkistosta. Professori Max Engman on tehnyt aiheesta väitöskirjan.

Isoisäni asui myös perheineen passilla Inkerinmaalla, mutta oli samaan aikaan kirjoilla kotiseurakunnassaan Suomessa.

Bolshevikkien tultua valtaan alkoivat ikävyydet. Alkoi ahdistelun aika Inkerinmaalla. Isoisäni joutui nukkumaan pienoiskivääri sängyn päässä ja pistooli tyynyn alla, kuten isäni aikanaan kertoi minulle. Isoisäni oli sanonut ahdistelijoilleen: ”Tulkaa päivällä, älkää yöllä”. Onneksi tulijoita ei näkynyt ja hän muutti sitten perheineen takaisin Suomeen vuonna 1919.

Monet lähtivät Suomeen, mutta monet viivyttelivät niin kauan, että valtaapitävät keräsivät suomalaisten passit pois. Sen jälkeen oli vaikea lähteä maasta. Raja sulkeutui lopullisesti.

Inkerin kansan historia on kieltämättä täynnä traagisia kohtaloita. Inkerinsuomalaisten sodanjälkeiset palautukset ovat ikävä tahra Suomen historiassa.

Tätä tahraa oli poistamassa presidentti Mauno Koivisto, jonka yksi hienoimmista päätöksistä Tasavallan presidenttinä oli sallia inkeriläisten (suomalaisten) paluumuutto takaisin Suomeen.

Erkki Tuuli on kirjoittanut kirjan ”Inkeriläisten vaellus”. Se kannattaa jokaisen asiasta kiinnostuneen ehdottomasti lukea. Kirja kertoo inkeriläisen väestön siirrosta 1941-1945. Kirja on painettu vuonna 1988. ISBN 951-0-14953-5.

Erkki Tuuli kirjoittaa: ”Joulukuussa 1917 oli 30 luterilaisen seurakunnan kirjoissa Inkerinmaalla 140 370 jäsentä” (s. 16).

Bolshevikkien karkotukset alkoivat 1930-luvulla, jonka seurauksena 60 000 inkeriläistä karkotettiin kotiseuduiltaan mm. Siperiaan.

Kirjan lopussa Erkki Tuuli kirjoittaa: ”Kaikkiaan palasi sovittuna 5.12.1944-13.1.1945 välisenä aikana virallisessa kuljetuksessa 55 773 henkilöä, joista lapsia oli 19 287, naisia 25 003 ja miehiä 11 523. Vuoden 1945 puolella tästä väestömäärästä palasi 18 972 henkeä”.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Inkeril%C3%A4iset

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Mikkola.

Kiitos tarinasta isoisästäsi! Oletkin perillä inkeriläisten kohtaloista ja tutustunut muutenkin.
" Inkeriläisten vaellus" kirja ei ole tuttu minulle, joten kiinnostaa tietenkin ja erityisesti sen takia, että se on painettu vuonna 1988.

J.M.: "Tätä tahraa oli poistamassa presidentti Mauno Koivisto, jonka yksi hienoimmista päätöksistä Tasavallan presidenttinä oli sallia inkeriläisten (suomalaisten) paluumuutto takaisin Suomeen.",

- tästä olen eri mieltä. Pintapuolisesti se tuntuu niin, mutta syvemmälle ja Inkerin kansan tulevaisuutta ajatelleen, se päätös auttoi tuhoamaan Inkerin maan, koska kansa lähti sieltä sankoin joukoin pois ja koko alue nyt on venäläisten asuttamana, joten "tahran poistaminen" ei onnistunut täälläkään kertaa, valitettavasti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Yleisesti hyväksyttyjen tietojen mukaan vuoden 1926 väestönlaskennassa Inkerinmaalla asui 114 831 "Leningradin suomalaista", mutta vuonna 1989 enää 16 000, joten turha tässä Koivistoa mistään on syyttää. Kaikkea ei voi korjata, aika etenee vain yhteen suuntaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #38

Jari-Pekka Vuorela.

Inkerin maa on laajempaa aluetta kuin Leningrad. Saattoi olla, että siellä oli 16 000 inkeriläistä.

Missä on Inkeri? Jos kiinnostaa, niin linkki kirjoitukseeni aiheesta.

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/33690-missa...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Inkeriläisillä ei olisi ollut tulevaisuutta yhä enemmän nationalistiseksi muuttuvalla Venäjällä. Nationalismi nostaa päätään ja ei-venäläisiin vähemmistöihin suhtaudutaan ylimielisesti ja jopa vihamielisesti. Se on tullut esille mm. tv-dokumenteissa.

Tilanne on sama kuin karjalaisilla, joiden kodit jäivät pysyvästi rajan taakse. Muuta ei ole jäljellä kuin muistot ja niiden vaaliminen on tärkeää. Niitä voi vahvistaa esimerkiksi sukututkimuksen kautta.
Kansallisarkistosta löytyy inkeriläisten seurakuntien arkistoja mm. rippikirjoja, joiden kautta voi päästä tutustumaan ja selvittämään menneitä sukupolvia jopa 1700-luvulta lähtien. Olen itse niitä hyödyntänyt.

Evakon jälkeläisenä voin sanoa, että realismi on realismia ja nostalgia on nostalgiaa. Isoisälläni perheineen jäi ensin koti Inkerinmaalle ja sitten jäi koti Kivennavalle. Näistä viimeisen, isohkon maatilan menetys oli varmasti raskas asia isoisälleni. Hänet piti hakea väkisin kodistaan suurhyökkäyksen alettua kesäkuussa 1944.

Suomessa sen sijaan inkeriläisillä niin nykyisillä kuin tulevillakin polvilla on tulevaisuutta. Suomalaisina heidän on ollut suhteellisen helppo integroitua yhteiskuntaan. Inkeriläisten tulo Suomeen on ollut positiivista maahanmuuttoa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #46

Jukka Mikkola kirjoitti : "Suomessa sen sijaan inkeriläisillä niin nykyisillä kuin tulevillakin polvilla on tulevaisuutta. Suomalaisina heidän on ollut suhteellisen helppo integroitua yhteiskuntaan. Inkeriläisten tulo Suomeen on ollut positiivista maahanmuuttoa.",

- kiva kun ajattelet noin!Tietenkin turvallisempi maa on Suomi, ja tulevaisuutta ajatelleen erityisesti nuorelle sukupolvelle on huomattavasti enemmän mahdollisuuksia rakentaa tulevaisuutta.
Arvelet, että inkeriläisten muutto Suomeen on positiivista maahanmuutto. Kuulin vielä NL-ssa Suomen radiosta ohjelmaa "sana vapaa" tai joku muu, jossa Suomen kansalaiset suoraan lähetykseen toivat omia mielipideitä ja taisi olla suurempi osaa niitä, joka vastusti inkeriläisten tuloa.

Kun aihe sinua kiinnostaa, niin löytäisitkö esimerkiksi toimittaja Martti Backmanin 28.9.1998 esittämän MOT-ohjelman otsikolla " Inkeriläiset Suomeen - paluumuutto vai etninen puhdistus".

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #50

Uskoisin, että vastustus inkeriläisten tulosta Suomeen on perustunut siihen, että moni ei ole tiennyt sitä yksinkertaista TOSIASIAA, että inkeriläiset ovat alun perin juuriltaan SUOMALAISIA.

Vuonna 1617 solmittu Stolbovan rauha vahvisti Ruotsin omistusoikeuden Inkeriin. Tämän seurauksena sinne alkoikin sitten muuttoliikettä muualta Suomesta, josta kertovat mm. suomalaiset sukunimet inkeriläisissä kirkonkirjoissa.

Inkeri tunnettiin viljavana maana ja se veti puoleensa ihmisiä. "Emämaassa” sattuneet nälkävuodet vauhdittivat tätä muuttoa. Viimeisenä olivat vuosien 1866 – 1868 Suuret nälkävuodet, jolloin normaalin kuolleisuuden lisäksi 150 000 suomalaista kuoli nälkään ja tauteihin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #51

Jukka Mikkola.
Olet oikeassa.

- Inkerinmaan suotuisan strategisen sijainnin vuoksi niin Venäjä kuin Ruotsi pyrkivät saamaan alueen itselleen. 1600-luvulla oli sekasorto Venäjällä ja Ruotsi käytti hyväkseen ja valloitti alueet..

Vuonna 1656 suomalaisia maahanmuuttajia oli Inkerin väestöstä 41,1 %; vuonna 1671 56,9 ja vuonna 1695 jo 73,8 prosenttia.
Sieltä päin ovat meidän Inkerin suomalaisten juuret!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Nyt meni ikäänkuin "turpa kiinni=Kuka sanoo ,mistä "tietää".Jos otetaan huomioon näiden ajassa eläneiden puheet,niin,Tämä vastaa nykysuomen ns,lastesuojelulakia,Olet syyllinen DD:r tapaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ilona Oksanen?
En vain ymmärrä,mitä Tämä kommentti tarkoittaa.

Pjotr Hadermann

Onko Ilona Oksanen inkeriläinen? Mikäli olet, niin ymmärrän huonon suomen kielesi.
Jossain jo aiemmin luin kommenttisi ja en ymmärtänyt mitä halusit sanoa.

Marko Huttunen

On hammastyttavaa etta tata hapeatahraa Suomen historiassa ei ole kasitelty enempaa. Punainen Valpo, kommunistit, suunnannayttajana sisaministeri Yrjo Leino, luovuttivat summamutikassa perustuslain vastaisesti Suomen kansalaisia Venajalle, pahimpana rikoksena inkerilaisten luovutukset. Leino vanhana bolsevikkina tiesi varmasti luovutettujen kohtalon. Miksi asiaa ei ole kasitelty?
Sen sijaan media muistaa ruoskia 8 luovutetun juutalaisen tapauksella, mitas siihen verraten on 56 000 inkerilaista??

Joachim Seetaucher

Mutta Viola Heistosen logiikalla ajatellenhan asia voitaisiin perustella sillä, että Suomen hallitus halusi myötävaikuttaa Inkerinmaan säilymiseen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Joachim Seetaucher.

Miten voi säilyttää maata, jos kansa sieltä siirretään pois? Alue on venäläistetty täysin ja harvaa siellä tulee enää vastaan inkeriläinen.

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #23

Äh, kuinka raskasta rautalangasta vääntämistä tämä keskustelu on.

Yhtäältä pahoittelet sitä, että Suomi ilmoitti olevansa valmis ottamaan vastaan inkeriläiset "paluumuuttajat" ja tulkitset sen juoneksi hävittää Inkerinmaa.

Toisaalta pahoittelet sitä, että Suomi lähetti inkeriläiset takaisin Neuvostoliittoon sodan jälkeen.

Ja kolmanneksi halusit itse muuttaa Suomeen kun siihen tuli mahdollisuus.

Olen hyvin positiivisesti suhtautuva niin inkeriläisten kuin kaikkien muidenkin itämerensuomalaisten kansojen heimojen kohtaloon ja elinvoiman ylläpitoon, mutta jotenkin tuntuu, että sinun mielestäsi mikään ei ole oikea menettelytapa. Mariset asiasta tehtiin niin tai näin. Inkeriläisiä ei olisi saanut lähettää takaisin eikä heitä olisi saanut päästää takaisin. En jummarra. (Varsinkin kun itse halusit kuitenkin tulla ...)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #25

Joachim Seetaucher kirjoitti : "Äh, kuinka raskasta rautalangasta vääntämistä tämä keskustelu on.",

- kyllä on! Koska inkeriläisten kohtalo on tosi traaginen! Marisen kyllä!Inkeriläisten/Inkerin maan puolesta. Marisen siitä, millaista kohtelua saivat inkeriläiset sodan aikana Suomessa, millaisen kohtelun saivat kun karkotettiin heidät Suomesta. Marisen siitä, että paluumuuttoprosessilla on tyhjennetty synnyinmaani Inkeri, jota halusimme vielä nostaa kun tuli siihen mahdollisuus.
Marisen myös siitä miten meitä paluumuuttajia nyt kohdellaan Suomessa.Inkerin suomalaisia ei ole virallisesti olemassa, meidät on Suomessa venäläistetty ja Väestöliiton mukaan meitä lasketaan etnisiin venäläisiin!
Niin muutin Suomeen ja olen Suomen kansalainen, mutta muistiini palaa usein entiseen kotimaani Inkeriin...ja suren sen kohtaloa!

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86430-nouse...

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #27

"Marisen siitä, millaista kohtelua saivat inkeriläiset sodan aikana Suomessa"

Oliko se huonoa sota-ajan olosuhteet huomioiden? En ole aiemmin kuullut kovin paljon valituksia siitä.

"millaisen kohtelun saivat kun karkotettiin heidät Suomesta."

Tuo marina täytyy kohdistaa toveri Stalinille ja me kaikki yhdymme samaan kritiikkiin.

"Marisen siitä, että paluumuuttoprosessilla on tyhjennetty synnyinmaani Inkeri, jota halusimme vielä nostaa kun tuli siihen mahdollisuus."

Tuo on juuri se, mitä en täysin ymmärrä, koska kukaan ei pakottanut teitä sieltä lähtemään. Tyhjennys on tapahtunut sinunkaltaistesi vapaaehtoisesti muuttaneiden päätöksen johdosta. Ei Koiviston tai kenenkään Suomen viranomaisen päätöksen johdosta.

"Marisen myös siitä miten meitä paluumuuttajia nyt kohdellaan Suomessa.Inkerin suomalaisia ei ole virallisesti olemassa, meidät on Suomessa venäläistetty ja Väestöliiton mukaan meitä lasketaan etnisiin venäläisiin!"

Kohdellaanko inkeriläisiä jotenkin huonosti Suomessa? En tiennyt kyllä, että kaikki inkeriläiset - siis äidinkielenään suomeakin puhuvat - laskettaisiin etnisesti venäläisiksi. Onko todella näin ja onko tuolla etnisyydellä jokin virallinen status tai seuraamus, jos kuitenkin ilmoittaa äidinkielekseen suomen?

"Niin muutin Suomeen ja olen Suomen kansalainen, mutta muistiini palaa usein entiseen kotimaani Inkeriin...ja suren sen kohtaloa!"

Tuo on ymmärrettävää tunnepohjalta, mutta se johtuu henkilökohtaisista tunteista ja omista ratkaisuista. Siitä ei voi syyttää ketään muuuta.

Arre Kougappi Vastaus kommenttiin #28

Inkerinsuomalaisia jotka Koivisto päätöksen jälkeen ovat tulleet tänne Suomeen 1990-luvun jälkeen on kohdeltu kaikella arvokkuudella ja kunnioituksella. Tästä SUURI KIITOS kaikille Suomalaisille!

Nyt olisi tärkeätä, että nuoret Inkeriläiset osallistuisivat omalla panoksella tämän maan rakentamiseen. Varsinkin nyt kun suuret sukupolvet jotka rakensivat tämän maan ovat eläköitymässä ja tulevat tarvitsemaan meidän kaikkien työpanosta ja tukea.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #42

Arre Kougappi kirjoitti : "Inkerinsuomalaisia jotka Koivisto päätöksen jälkeen ovat tulleet tänne Suomeen 1990-luvun jälkeen on kohdeltu kaikella arvokkuudella ja kunnioituksella. Tästä SUURI KIITOS kaikille Suomalaisille!",

- tosi hienoa! Arre Kougappi on, tietääkseni,inkeriläinen paluumuuttaja.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #28

Joachim Seetaucher kirjoitti :

"Oliko se huonoa sota-ajan olosuhteet huomioiden? En ole aiemmin kuullut kovin paljon valituksia siitä",

- Tietenkin sodanjaloista ja erityisesti karanteenileireiltä päästä Suomeen oli paras mahdollisuus selvitä hengissä.Itse en ollut Suomessa, mutta olen kuullut monenkin kertovan, että sitten Suomessa inkeriläisiä, yleisesti ottaen, halveksivat ja väänsivät sanan "inkeriläinen" > "inkerjäläiseksi". Edesmennyt sukulaiseni oli kohdannut sellaisen kohtelun ja ei halunnutkaan lähteä paluumuuttajana Suomeen, kun sellainen mahdollisuus avautui.

"millaisen kohtelun saivat kun karkotettiin heidät Suomesta.",

- Inkeriläisten palautus perustui petokselle myös Suomen viranomaisten toimesta, koska tiesivät, ettei paluujunien määränpää olekaan Inkerin maa, vaan huomattavasti kauempana, silti lastattiin vaunuihin ja kohti itä-rajaa.

Tuo marina täytyy kohdistaa toveri Stalinille ja me kaikki yhdymme samaan kritiikkiin.

- marina Stalinille on linkin takana. Olkaa hyvä, jos kiinnostaa.

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/135538-jezo...

p.s.
Palaan vielä kommenttiisi, nyt lähden tauolle. Kiitos.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #28

Joachim Seetaucher kitjoitti : "Tuo on juuri se, mitä en täysin ymmärrä, koska kukaan ei pakottanut teitä sieltä lähtemään. Tyhjennys on tapahtunut sinunkaltaistesi vapaaehtoisesti muuttaneiden päätöksen johdosta. Ei Koiviston tai kenenkään Suomen viranomaisen päätöksen johdosta.",

- Kukan meistä Neuvostoliitosta ei olisi päässyt Suomeen, ellei presidentti Koivisto olisi rinnastanut meidät paluumuuttajiin.Ja kun portit Suomeen avautuvat leveästi, niin kansa riensi,ja minä samassa joukossa vapauden hurmassa, etsimään parempaa elämää. Haikeata oli lähteä kun juuri alkoi inkeriläisten voimakas kansallinen itsetunnon nousu, muttei silloin kukaan meistä ajatellut koko kansan kohtaloa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #28

Joachim Seetaucher kirjoitti :" Kohdellaanko inkeriläisiä jotenkin huonosti Suomessa? En tiennyt kyllä, että kaikki inkeriläiset - siis äidinkielenään suomeakin puhuvat - laskettaisiin etnisesti venäläisiksi. Onko todella näin ja onko tuolla etnisyydellä jokin virallinen status tai seuraamus, jos kuitenkin ilmoittaa äidinkielekseen suomen?",

- Maahaanmuuttaja virastossa rekisteröidään lähtö maa, eli kaikki jotka tulevat/tulivat Venäjältä on samaa porukkaa, joita ensin nimitettiin "venäjänkieliset", muutta sain kuulla seminaarissa 7.4.2012, jossa Väestöliiton monikulttuuriasiantuntija Anita Novitsky omassa puheenvuorossa sanoi, että kaikki jotka tulevat Venäjältä luokitellaan etnisiin venäläisiin.
Siitä kirjoitin Puheenvuorossa, joten linkitän sinne.

Olkaa hyvä, jos kiinnostaa! Пожалуйста,если интересует!

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/102440-ovat...

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #48

Tuo oli siis yhden virkaniekan Anita Novitskyn esittämä käsitys tai kannanotto. En edelleenkään tiedä oliko se aivan totuudenmukainen mitä tulee viranomaiskäytäntöön tai rekisteröintiin enkä tiedä onko sillä mitään käytännön merkitystä missään asiassa elämässä, jos kyseessä on Suomen kansalainen, joka ilmoittaa äidinkielekseen suomen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Marko Huttunen kirjoitti : "On hammastyttavaa etta tata hapeatahraa Suomen historiassa ei ole kasitelty enempaa... Miksi asiaa ei ole käsitelty?",
- koska mielestäni aihe on vieläkin tulen arka.

J.K.Paasikivi. Päiväkirja 25.10.1946
"Minua painaa tavattoman raskaasti se valheellisuuden ja moraalittoman ilmapiiri, jossa meidän pitää elää. Minä olen aina ottanut asiat kovin vakavalta ja raskaalta kannalta ja sen tähden on elämä nykyään minulle niin painava. Pelkään, että me, jotka olemme nyt mukana, tuhoamme kansamme sielun, ja se merkitsee kansalle kuoleman. Meidän pitää sietää valhetta ja petollisuutta, ilman, että voimme itse totuuden sanoa...".

Se oli silloin, entä nyt? Mikä estäisi käsittelemään?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Minulla oli työtoverina 1960-luvun alussa sodan aikana Suomeen siirtynyt inkeriläinen mies, joka ei ollut palannut Valponkaan etsintöjen jälkeen, koska naapurit ja pikkupaikkakunnan poliisi eivät olleet häntä ilmiantaneet. Mutta hän pelkäsi kuollakseen lähtöä. Siitä hän kertoi usein ojaa kaivaessamme. Sitten myöhemmin syksyllä kävi niin, että ihan jossain viattomassa eri asiaa koskevassa pikkutapauksessa poliisi halusi jututtaa häntä ja meni hänen 10 neliön mökilleen. Hän ei vastannut koputuksiin, joten poliisi päätti tulla seuraavana päivänä uudelleen. Kun hän ei silloinkaan vastannut, poliisi meni sisälle omin avuin ja löysi hänet hirttäytyneenä. Ilmeisesti hän oli hirttäytynyt jo edellisenä päivänä poliisin nähtyään ja pelänneenä, että nyt tuli lähtö Neuvostoliittoon.

Pjotr Hadermann

Heikki on kuin retiisi. Päältä punainen ja sisältä valkoinen.

Käyttäjän otsorajakontu kuva
Otso Rajakontu

Väitän että aito Inkeriläisyys pelastettiin Suomeen muuton myötä.
Jostain syystä KGB ehdotti Koivistolle, ottakaa Inkeriläiset paluumuuttajina, Koivisto oli "flusuhousu" omissa päätöksissään, ja se ei ollut hänen ansio.
Pelättiinkö Inkeriläisiä epäluotettavina rajaseudun asukkaina, vai heidän kotinsa haluttiin joitain pakolaisia varten, kun asuinrakentaminen viivästyi.
Yksi mahtava episodi on, että Inkeriläiset on liian Suomalaisheimolaisia, mihin ei ole luottamista, torakkapelkoisia ja siistejä, kun venäläistä paskattaa, se kääntyy joka ilmasuuntaan kyykistyessä, ja tuuli prisottaa jätteet ympäriinsä.
En ole koskaan ole pitänyt Inkeriläisiä ryssinä, meillä on tarjota oma kultuurillinen tasokas elämä Inkeriläisille, ja onko se mikään onnettomuus jos Inkeriläisegt sulautuvat Suomeen käskyvallan kynsistä

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Otso Rajakontu kirjoitti: "Väitän että aito Inkeriläisyys pelastettiin Suomeen muuton myötä.",

- aito inkeriläisyys olisi säilynyt aito Inkerissä, jos se ei olisi tuhottu! Jossitellaan nyt.
Jos Inkerin kansa olisi jaksanut taistella kaikkea hirmuvaltaa ja siirtolaisuutta vastaan.

Ennen vallankumousta( 1917) Venäjällä Inkeri oli hyvin kehittynyt, olivat suomenkieliset evankeliset kirkot, oma suomenkielinen koulujärjestelmä, Vuonna 1863 avattu Kolppaanan opettajaseminaari. Sivistyneiden pedagogien ansiosta siitä tuli Inkerin maan kulttuurin kukoistuksen ja henkisen elämän keskus...Kuitenkin jo 1920- luvun lopussa alkoivat hyökkäykset kirkkoa vastaan ja suomen kielen vainoaminen...Inkeriläisten fyysinen tuhoaminen alkoi 1930-luvun alussa...ja kansa syöksyi "myrskyhyn hurjaan", joten selviäminen oli aika vaikeata.

Inkeriläisiä pidettiin epäluotettavina ja erityisesti rajavyöhykkeellä ja kun kansa oli niin sitkeä ja uudelleen ja uudelleen palasi omille kotikunnille vaikkapa Siperiasta asti, niin piti saada joku loppu meistä ja sen teki paluumuuttoprosessi.Se on minun mielipide ja niin surulliselta se tuntuu!

Pekka Salo

Viola olet täysin oikeassa. Suomi ja suomalaiset eivät ole tehneet mitään hyvää Inkerinmaalle eikä inkeriläisille. Kaikki tehty on väärin. Syylliset on löydyttävä ja heitä on kunnolla löylytettävä sekä häpeä asetettava heidän niskoihinsa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Salo.

Pyydän ystävällisesti olla irvailematta minulle!

Tiedän Suomen ja suomalaisten avustukset jo 80-luvulta, jolloin evl kirkon seurakuntalaiset matkustivat meille päin, olin silloin vielä siellä, ja jakoivat ensin raamattuja ja sitten myös kaikkea muuta tarvittavaa. Siitä kiitos nyt jälkikäteen niin Suomelle, kuin kaikille suomalaisille,jotka osallistuivat talkootöihin Inkerin maan ja kirkon hyväksi.

Se traditio jatkuu nytkin "inkerin"-nimessä,vaikka inkeriläisiä on jäänyt sinne vain "muutama", mutta "inkeri"-nimi vetää edelleen ihmisiä Venäjälle ja se apu menee sinne, nyt jo venäläisille, ja hyvä niin!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kun Koivisto puhui "paluumuuttajista", hän tarkoitti myös sitä paljon kaukaisempaa historian seikkaa, jossa inkeriläiset olivat heittopussina Ruotsin ja Venäjän rajankäynnissä.

Joachim Seetaucher

Inkeriläisiä lienee pidetty Neuvostoliitossa hiukan erilaisena vähemmistökansallisuutena kun karjalaisia, vepsäläisiä tai muita Suomen sukuisia kansoja. Sen perusteella mitä näistä Violan bloggauksistakin olen ymmärtänyt heitä on pidetty lähinnä "Suomen kansalaisina", jotka sattuvat asumaan Neuvostoliitossa.

Muistan kun vierailin Leningradissa vuonna 1978 ja minua lähestyi kadulla noin 40-50 -vuotias mies, joka sujuvalla suomen kielellä kysyi onko minulla mitään myytävää tavaraa. Siinä keskustelimme jonkun aikaa ja hän kertoi olevansa suomalainen, mainitsi vielä jonkun pohjanmaalaisen paikkakunnan Suomessa kotipaikakseen. Ihmettelin sitä, sillä hän oli tyypillisen neuvostoliitolaisen näköinen pukeutumiseltaan ja ahavoituneilta kasvoiltaan eikä suinkaan suomalainen turisti, koska yritti jopa ostaa tavaraa.

Voisiko kenties ollut olla, että hän oli inkeriläinen, joka oli lapsena sodan aikana ollut asumassa Pohjanmaalla ja mielsi elämänsä Neuvostoliitossa tilapäisen juurettomaksi edelleenkin ja siksi korosti olevansa suomalainen?

Jaakko Anttila

Neuvosto-Venäjä hyväksyi Tarton rauhanneuvotteluissa vuonna 1920 Suomen vaatimuksen, joka koski Inkerimaan kulttuuriautonomiaa. Neuvostoliitto aloitti raja-alueidensa vähemmistökansallisuuksen tuhoamisen vuonna 1931 Jäämereltä Kaspianmerelle saakka. Ensimäiseksi lakkautettiin Inkerinmaan kulttuuriautonomia. Koulut ja kirkot suljettiin ja Inkerinmaan talonpojat tuhottiin kulakkeina.

Ennen Pariisin rauhansopimuksen voimaantuloa vuonna 1947 Liittoutuneiden valvontakomission sana oli laki Suomessa syyskuussa 1944 voimaan tulleen välirauhansopmuksen mukaisesti.

Välirauhansopimuksen 10 artikla:

"Suomi sitoutuu viipymättä luovuttamaan Liittoutuneiden (Neuvostoliiton) ylimmälle sotilasjohdolle kaikki sen hallussa nykyään olevat neuvosto- ja liittolaisvangit se myöskin ne Liittoutuneiden Kansakuntien ja Neuvostoliiton kansalaiset, jotka on internoitu ja tuotu väkisin Suomeen, palautettaviksi heidän kotimaihinsa.

Tämän sopimuksen allekirjoittamishetkestä kotiuttamiseen saakka Suomi sitoutuu omalla kustannuksellaan antamaan kaikille liittolais- ja neuvostovangeille, samoin kuin väkisin poisviedyille ja internoiduille kansalaisille tarpeellisen ravinnon ja vaatetuksen sekä tarvittavaa lääkintähuoltoa terveydenhoidollisten vaatimusten mukaisesti sekä myöskin järjestämään kuljetusmahdollisuudet heidän kotiuttamisekseen."

Edellä mainittu koski sekä Saksan miehitysvyöhykkeeltä Suomeen työvoimaksi vuonna 1943 siirrettyjä inkeriläisiä että Suomen armeijan riveissä taistelleita virolaisia vapaaehtoisia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jaakko Anttila kirjoitti : "...jotka on internoitu ja tuotu väkisin Suomeen, palautettaviksi heidän kotimaihinsa.",

- inkeriläiset olivat vapaaehtoisesti lähteneet silloin Suomeen, joten jos tarkkaa noudatetaan pykäliä, niin Suomen ei ollut pakko palauttaa inkeriläisiä!

Joachim Seetaucher

Olisipa ollut kiva nähdä, kun Paasikivi olisi tuolla tavoin asiaa perustellut Stalinille ja Zhdanoville. (;

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #54

Mitä, jospa olisi yrittänyt perustellakin?
No, ei tietenkään! Diplomaattia vaatii joustavuutta.

Pekka Salo

Viola Heistonen.

Yritin olla ehkäpä jollain tavalla vitsikäs, mutta epäonnistuin kärjekkyydessäni ilmeisen totaalisesti. Aiheen kirjoittaa noin annoit sinä. Blogisi on niin katkera ja sen syyttävä sormi osoittaa Suomeen.

Suomi hävisi sodan. Voittajat sanelevat rauhanehdot ja kirjoittavat totuuden. Hävinneellä osapuolella on omat käsityksensä, mutta ne on pidettävä piilossa pitkään. Näin Suomikin teki.

Sota-ajalla tapahtuneesta inkeriläisten siirrosta Suomeen olen lukenut jonkin kirjan. He elivät sotatoimialueella surkeissa oloissa . Ei elo Suomessakaan herkkua ollut, mutta kelläpä sodan aikana oli? Ainakin hyvin moni sai kiittää Suomea hengestään. Suomen oli pakko luovuttaa inkeriläiset Neuvostoliittoon, joskin yllättävän moni sai apua ja välttyi seireenien laulujen lupaamalta kohtalolta.

Tasavallan presidentti Mauno Koivisto, joka johti maan ulkopolitiikka, määräsi inkeriläisille annettavaksi mahdollisuuden tulla Suomeen. Heitä /teitä ei siis pakotettu. Osa muutti osa ei. Osan osa Suomessa on ehkä hyvä osan osa ehkä ei.

Hesarissa oli taannoin mielenkiintoinen juttu yhdestä henkilöstä. Hän oli eläkkeellä oleva täysvenäläinen naislääkäri, joka asui Kontulasssa Helsingin kaupungin vuokra-asunnossa ja sai niin paljon sosiaalitukea , että oli tyytyväinen. Lääkäri oli asunut Tashkentissa ja mennyt siellä naimisiin myös lääkärin kanssa, jonka passissa oli ollut merkintä inkeriläinen. Heidän poikansa oli muuttanut inkeriläisenä Suomeen ja sitten kutsunut äitinsä tänne. Lääkärit olivat asunut Tashkentissa ja olleet kunnon kommunisteja. Tämä naislääkäri oli hoitanut myös kirjailija Aleksander Solzenitsia, joka oli vankileirillä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Salo kirjoitti : " Blogisi on niin katkera ja sen syyttävä sormi osoittaa Suomeen.",

- niin on ! Se mitä kirjoitan blogissani on minun henkilökohtainen näkemys asiaan, eli Inkerin suomalaisten kohtaloon.
Oikeassa olet: "Osan osa Suomessa on ehkä hyvä osan osa ehkä ei."

"Ainakin hyvin moni sai kiittää Suomea hengestään.",
- kyllä siinäkin olet oikeassa. Inkeriläiset jäivät saksalaisten miehitetylle alueelle,jossa alkoi kova nälkä ja lavantauti heidän keskuudessa. Saksalaiset eivät muonittaneet hädänalaisessa asemassa olevia inkeriläisiä, he eivät saaneet mistään elintarvikkeita. Ne jotka pääsivät sitten Suomeen tietenkin selvisivät hengissä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hei,
kiitän kaikkia tähän asti keskusteluun osallistujia! Oli mielenkiintoista vastailla kommentteihinne. Sain uutta tietoa ja myös enemmän ymmärrystä asiaan, koska eri näkökulmista jouduin itsekin pohdiskelemaan aihetta.

Oikein mukavaa kevättä kaikille!

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Olet sie Viola ihmenainen, sie ossaat ja taidat tutkia ja kirjottaa näistä asioista.

Ihan kamalaa se, että se Inkerinmaa, jossa inkeriläiset ois ehkä eläneet, on hajotettu ja viimeksi Koivisto kuttu kaikki kykenevät tänne. Ymmärrän, että herrojen pakkoja ja hommia, met tavaliset emmä ois halunneet kenenkkään jättävän kotiaan.

Karjalan evakot olit säälittäviä täälä suomalaisten seassa, mutta aika on jo tehny tehtävänsä, ovat hiljenneet ja jälki on vain meän lasten ja lastenlasten syämmen pohjalla.

Suomalaiset teki hyvinko ottivat ees vasthaan, mutta siis nuot ruottalaiset on joustavampia ja kivempiä niinko ihmisenä ja sinne ois ollu vilkkaampien helpompi sulautua, mutta umpimielisille suomalaisten seura on parempi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hilkka Laronia kirjoitti : "Karjalan evakot olit säälittäviä täälä suomalaisten seassa, mutta aika on jo tehny tehtävänsä, ovat hiljenneet ja jälki on vain meän lasten ja lastenlasten syämmen pohjalla.",

- Inkeriläiset olivat täällä Suomessa sodanaikana, niin kuin nyt paluumuuttajina ollaan, myös säälittäviä. Muistan aina edesmenneen tätini, joka oli tuotu Suomeen sodanaikana ja sitten palautettu Jaroslavin alueelle. Hän kertoi kuinka Suomessa kohdeltiin inkeriläisiä silloin ja ei halunnut lähteä paluumuuttajana kokemaan samaa.

Nyky paluumuuttajat ovat jo nyt 20 vuoden ajassa hiljennetty ja sulautettu venäläisten/venäjänkielisten joukkoon.

Kiitos sinulle, Hilkka, kommentistasi ja oikein mukavaa Vappua!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset