Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Ježovštšina Neuvostoliitossa – Ежовщина в СССР

 • Inkeriläisten karkoitusalueet
  Inkeriläisten karkoitusalueet
 • Inkeriläisten muistomerkki Levasovskaja puistossa
  Inkeriläisten muistomerkki Levasovskaja puistossa
 • Levasovskaja puisto http://visz.nlr.ru/pm/levashovo/memo.html
  Levasovskaja puisto http://visz.nlr.ru/pm/levashovo/memo.html

Iltasanomien 7.03.2013 erikoisteemalehdessä "Stalin" Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professori Timo Vihavainen mainitsee "ohimenneen" Stalinin terrorismin suomalaisuhrien luvut, jotka vaihtelevat 8'000:sta viiteentoista tuhanteen kuolleista! ... ja hänen mukaansa, "se täyttää kansanmurhan tunnusmerkit"?

Kyse lienee Inkerin suomalaisista?, mutta professori ei mainitse "Inkeri"-sanaa eikä inkeriläisiä ollenkaan, vaikka yleisestikin on tiedossa, että Stalinin vainoissa inkeriläiset karkotettiin historiallisilta asuinsijoiltaan ja samalla yritettiin tuhota heidän kielensä, kulttuurinsa, uskontonsa ja hävittää kokonainen kansa.

Kirjoitukseni otsikko on "Ежовщина в СССР" – Ježovštšina Neuvostoliitossa

Se tulee Neuvostoliiton salaisen poliisin, NKVD:n johtaja Ježovin Nikolai Ivanovitšin (ven. Ежов Никола́й Ива́нович), sukunimestä, joka oli vuosina 1936 – 1938 massaterrorin suuren puhdistuksen johtajana. Hän oli lojaali Josif Stalinin alamainen. Vuonna 1935 hän esitti idean, että poliittinen oppositio johtaa väistämättä väkivaltaan ja terrorismiin ja oli siksi kukistettava. Tästä tuli Stalinin puhdistusten ideologinen perusta. Ježov nimitettiin sisäasiain kansankomissaariksi NKVD:n johtoon 1936. " – Wikipedia

Suuressa puhdistuksessa tuomittiin ja teloitettiin vuonna 1936 muun muassa ”trotskilais-zinovjevilainen terroristiryhmä”, joka oli aiemmin kamppaillut Stalinin rinnalla vallasta Lev Trotskia vastaan. Puna-armeijassa järjestettiin myös puhdistus, jossa teloitettiin muun muassa viidestä Neuvostoliiton marsalkasta kolme, viidestätoista armeijankomentajasta kolmetoista, yhdeksästä amiraalista kahdeksan, 57:stä rintamankomentajasta 50, 186:sta divisioonankomentajasta 154, kaikki armeijankomissaarit ja 28:sta rintamankomissaarista 25. ... Ježovista tulikin toiseksi pelätyin henkilö Stalinin jälkeen, muuta hänetkin loppuen lopuksi pidätettiin syytettynä vakoilusta ja salaliitosta murhata Stalin ja teloitettiin.".

Miten kävi Inkerin suomalaisille tässä joukkoterrorissa?

Asuessani Neuvostoliitossa en paljon tiennyt tästä, vaan sen, mitä varovasti ja kuiskaten kertoivat vanhemmat sukupolvet. Nykyisiin saa niin suomen- kuin venäjänkielisestäkin asiakirjoista ja kirjallisuudesta paljon tietoa, joten olen käyttänyt sitä.

Nyt saadun tietojen mukaan, erittäin kielteisen asenteen Inkerin suomalaisiin esittivät GPU-NKVD:n ja Puna-armeijan johtajat, jotka olivat sitä mieltä, että Leningradin alueella ja osittain Karjalassa asuvat inkeriläiset ovat vaarallisia Neuvostoliiton turvallisuudelle. Politbyro kannatti tätä päätelmää, ja kaikki Inkerin suomalaiset luokiteltiin "sosiaalisesti vaarallisiksi" ja alkoi suunnitelmallinen monivuotinen tuhoamiskampanja viatonta kansaa kohti, jota alettiin kohtelemaan Stalinin tavan mukaan epäinhimillisesti ja barbaarisesti.

Esimerkiksi useita tuhansia suomalaisia ​​lähetettiin työleireille ja aloitettiin vähitellen siirtämään pois Leninigradin alueelta ... kokonaisia ​​kyliä, oli tuhottu; Inkerin suomalaisten kaksi kansallista aluetta ja noin 60 kansallista kyläneuvostoa; 1'000 suomalaista siirtokuntaa.

 • Oli laadittu uudet kartat, jossa suomalaisten paikkojen nimet muutettu venäläisiksi.
 • Suljettiin suomalaiset koulut,
 • ammattikoulut,
 • yksiköt yliopistoissa,
 • kulttuurilaitokset,
 • kansallisteatteri,
 • suomalaiset kustantamot Pietarissa ja Petroskoissa.
 • Suomalaisen kirjallisuuden tuonti ulkomailta kiellettiin,
 • lopetettiin suomenkieliset radiolähetykset,
 • sanoma- ja aikakauslehdet.

 • Suomalaiset eivät päässeet opiskelemaan yliopistoihin, sotakouluihin ja puolustusalan järjestöihin.

 • Ulkomaille matkustaminen kiellettiin.
 • Seka-avioliitossa piti säilyttää oma sukunimi, että NKVD:lla oli helpompi valvoa.
 • Suomalaisten maatilojen, yritysten , laitosten ja kirkkojen varat oli sosialisoitu valtiolle.
 • Joukkotiedotusvälineissä suomalaisista levitettiin ainoastaan negatiivista materiaalia.

Vuosina 1937-1938 lopussa Leningradin alueella ei ollut jäljellä yhtään kylä, josta NKVD ei olisi vienyt ketään pois ja ammuttu tai vangittu pitkäksi ajaksi. Se synnytti laajaa pelkoa väestön keskuudessa, suomalainen luterilainen kirkko kiellettiin.

Neuvostoliiton salaisen poliisin NKVD:n

erittäin salaisen määräyksen mukaan tarkoituksena oli puhdistaa 22 kilometrin levyinen vyöhyke. Silloin Pohjoisesta Inkeristä karkotettiin 3'457 perhettä: 1'000 perhettä Tadzsikistaniin ja loput Kazahstaniin ... Toisessa vaiheessa oli määrä puhdistaa 100 kilometrin levyinen rajavyöhyke, mikä käytännössä merkitsi "ei-toivotuksi" katsotun inkeriläisväestön häätämistä koko Karjalan kannakselta ja Suomenlahden etelärannikolta.Vuosina 1935 – 1936 karkotettujen kokonaismäärä arvioidaan 26'000 – 27'OOO:ksi.

  Vuosi 1937 oli synkin sivu Inkerin kansan, samoin kuin muidenkin silloisen Neuvostoliiton kansojen historiassa.

Asiakirjat todistavat, että 2. heinäkuuta 1937 pidetyssä (bolsevikkien) NKP:n keskuskomitean poliittisen toimikunnan istunnossa tehtiin päätös joukkoterrorin käynnistämisestä, jonka aikana ihmisten murhaaminen muutettiin suunnitelmalliseksi. Tällä päätöksellä NKVD:n johtaja N.Ježov sekä alue- ja aluepiirikomiteoiden sihteerit ja kansallisten kommunistipuolueiden keskuskomiteoiden sihteerit määrättiin "rekisteröimään kaikki kotiseudulleen palanneet kulakit ja kriminaalirikolliset, jotta vihamielisimmät heistä vangittaisiin viipymättä ja teloitettaisiin ampumalla. . ., ja muut vähemmän aktiiviset, mutta kuitenkin vihamieliset ainekset luetteloitaisiin ja siirrettäisiin NKVD:n määräyksestä asianomaisille alueille". Teloitettavien, samoin kuin karkotettavien henkilöiden määrä oli ilmoitettava (bolsevikkien) NKP:n keskuskomitealle viiden päivän kuluessa.

  Päätöksen alla oli J. V. Stalinin allekirjoitus.

Sisäasiain kansankomissaarin Ježovin erittäin yksityiskohtainen operaatiokäsky nro 00447 oli valmis 30. heinäkuuta 1937 ... Leningradin alueella oli Ježov:n määräyksen mukaan ammuttava 4'000 ja lähetettävä leireille 10'OOO henkeä, Karjalassa vastaavasti 300 ja 700 henkeä ... Operaatio suoritettiin kahdessa vaiheessa. Se kohdistui ensi sijassa teloitettavaksi määrättyihin henkilöihin. Poliittisen toimikunnan päätöksen mukaan toista rangaistavien ryhmää oli tarkoitus käyttää GULAG:n rakennuskohteissa, uusien leirien rakentamiseen. – Operaation mittasuhteita on yhä vieläkin vaikea määrittää.

Selvää on vain se, että Leningradin osalta alkuperäiset tavoiteluvut ylitettiin heti alussa. Vuoden 1937 loppuun mennessä ammuttiin yli 18'OOO henkeä. Pelkästään Levasovskaja puisto -nimiseen salaiseen kalmistoon (Pietarin lähellä) on haudattu lähes 40'OOO henkeä, heistä 13'OOO on inkeriläisiä ja suomalaisia.

  Lähteet:

 • Wikipedia.
 • Itämerensuomalaiset 1995. Inkerin kova kohtalo. Leo Suni.
 • Itämerensuomalaiset. Heimokansojen historia ja kohtaloita.1995. Mauno Jokipii.
 • Народ изгой в России. Санкт-Петербург. 2006. Леонид Гильди.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Joachim Seetaucher

Inkeriläisten lisäksi myös Suomalais-Karjalaisen Neuvostotasavallan suomalaisia tapettiin Stalinin terrorissa. Muuan Kontupohjassa asunut suomalainen muisteli aikoinaan, kun hänen kanssa keskustelin, että suomalaiset olivat toisilleen niin kateellisia ja epäsolidaarisia, että he ilmiantoivat toinen toisensa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kyllä joukkoterrori koski myös Neuvostokarjalaisia.

J.S."...suomalaiset olivat toisilleen niin kateellisia ja epäsolidaarisia, että he ilmiantoivat toinen toisensa.",

- niinkin saattoi olla joskus!Todellisen vaaran kohdatessa mitataankin ihmisen moraalin toisia kohtaan. Oma paita kun on aina lähempänä pintaa!
Venäjäksi : Своя рубашка ближе к телу!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Oma paita lähinnä kehoa, pelko omasta nahasta sai monet ilmiantamaan naapurinsa pelastaakseen oman nahkansa. Se vain on tiedossa, miten sellaisten ihmisten jatkossa käy.

He jotka istuvat toisen perseellä tuleen, säästääkseen omat kinkkunsa, ovat monesti siellä kiväärin "oikealla" puolella, mutta se vaatii ruskean kielen ja ruosteisen sydämen.

Stalin teki varmasti paljon virheitä, mutta oliko hänelläkään vaihtoehtoa? Tilanne ajautuu joskus ylimielisyydessään liian pitkälle. Venäläisiä ei käy kateeksi, ensin oli tsaari, sitten Lenin, Stalin, politbyroo, Bresnev ja Putin.

Nikita Sergejevitš Hruštšov taisi kolkata Stalinin ja otti vallan Berijan suosiollisella avustuksella. Berija oli ilmeisesti pedofiili ja Hruštšov käytti tätä salaista tietoa hyväkseen.

Tänään sitten Putin hoitaa tehtävää entiseen malliin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #11

Kautta kansakunnan historiaa aina löytyy ilmiantajia, joille oma paita on lähempänä kehoa! Löytyyhän niitä nykypäivänäkin...Pahan paikan tulleen,ihminen voi joskus muuttua toiselle sudeksi! Se riippuu paljolti ihmisen omasta moraalista ja kasvatuksesta: lähteekö ojentamaan auttavaa kättä toiselle, vai tönäiseekö kuiluun!

Valtataistelu on useimmiten kulissien takana julmaa ja joskus veristäkin, niin tsaarin Venäjällä kuin Neuvostoliitossa.Esimerkiksi jostain netissä olen lukenut, että jopa Brezhnev ehdotti fyysisesti tuhota Hruštšovin, päästäkseen valtaan,järjestämällä hänelle auto-onnettomuus, myrkytys tai pidätyksen. Toiset taas kieltävät tiedon. Ainakin Hruštšov tuomitsi Stalinin joukkoterrorin...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #21

- päästäkseen valtaan,järjestämällä hänelle auto-onnettomuus, myrkytys tai pidätyksen.

Sitä samaa ei tarvitse Putinin enää tehdä sopii vain pääministerinsä kanssa kumpi voittaa vaalit tällä kertaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #26

Sopusoinnussa siis, jaetaan valta! On se hienoa,jos niin! Pääministeri kuulemma ei ole luopunut ajatuksesta tulla takaisiin presidentiksi.

Arre Kougappi

Meidän suvun miehet oli haettu 1937-1938 lähellä Kelttoa, ammuttu kansanvihollisina sitten myöhemmin vankilassa, koska eivät tunnustaneet kommunismia. Myös kaikki Inkerinsuomalaiset miehet oli haettu kotoa samalta kylältä , vangittu ja suurin osa ammuttu sen jälkeen. Naiset ja lapset laitettu eläinkuljetusvaunuissa Siperiaan pakkotyöhön, leipää sai kun teki kovan työn, moni jäi sinne lepäämään hautaan.

Vasta 1960 luvun alussa saivat palata Pietarin alueelle. KGB seurasi todella tarkasti tekemisiään 70-80 luvulla, joukkomme solutettu agentteja jotka sitten myöhemmin todistivat oikeudessa. Naapureihin on asutettu agentteja, jotka sitten vasta 90-luvulla tunnustivat meille tämän asian, vaikka olihan se erittäin näkyvää toimintaa, vaikka yrittivät peitellä. Eräs suomalainen tuli käymään 1978 muutamaksi tunniksi, vaikka häntä kiellettiin aikaisemmin pitämästä minkäänlaista yhteyttä, niin Suomen rautatieasemalla Pietarissa tuli sitten mies ja puhtaalla suomen kielellä ilmoitti hänelle, että hän ei ole enää tervetullut Neuvostoliittoon tästä syystä. Maahantulokielto kesti sitten 90-luvun alkuun asti.

Vasta Gorbatchovin tultua valtaan, muutaman vuoden päästä ote alkoi pikkuhiljaa lipsua, koulussa vielä 1985 minua pikkupoikaa nimitettiin kansanviholliseksi. Toki yksi syy oli se, ettei 1000 hengen koulussa kukaan meistä ei suostunut ottamaan Leninin merkkiä rintaansa, turpaan tuli, mutta ei se ole mihinkään vaikuttanut,voimissaan ollaan kaikki. Tämä oli tietysti kova pala myös opettajille jotka väkisin yrittivät sitten laittaa Leninin merkkiä rintaan, onnistumatta siinä.

Tässä on vähän aikaa sitten ilmestynyt uusi kirja, harmi kun ei ole vielä käännetty Suomeksi. Kannattanee kuiteinkin tutustua mikäli on mahdollisuus. http://www.sekl.fi/sekl/ajankohtaista/lahetys/inke...

Pentti Juhani Järvinen Vastaus kommenttiin #12

Hyvän yleisen historian aiheesta julkaisi 2011 Vintange Books: Timothy Snyder: Bloodlands. Baltit ja suomensukuiset ovat kirjassa pieni ryhmä. Tietoja ja lähteitä on kuitenkin tarjolla paljon. Mm. täsmällinen luku teloitetuista "suomalaisista vakoojista" on yli 8000. Joka tapaus siis vaati ja sai "tuomion" ennen teloitusta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #22

Pentti Juhani Järvinen.
Kiitos vihjeestä kirjaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #12

Arre Kougappi.

Saman kaltaisia kohteluja on monella muullakin inkeriläisellä. Mekin körötimme eläinkuljetusvaunuissa kohti Uralia.Sodan jälkenä koulussa meitä pojat kivittivät ja sättivät fasisteiksi...
Kiitos linkistä kirjaan.Miten lienee esitetty kirjassa Lempaalan ja Moloskovitsan kirkot?

Vesa Kulottaja

Niin että súomalaiset itse tässä kaikkeen olivat syypäitä. Dosentin logiikka pelaa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ei suomalaiset eivät muutkaan kansalaiset olleet syypää.
Se on selvä, että terrorin uhreiksi joutuivat myös ihan tavalliset kansalaiset, jotka eivät kuuluneet sen paremmin kulakkeihin kuin rikollisiinkaan, mutta poikkeuksia aina sattuu ja se muistetaan.

Joachim Seetaucher

Mitähän tuo Kulottaja tuolla kommentillaan oikein tarkoittaa? Ilmeisesti ymmärtänyt väärin jotain tässä blogissa tai kommenteissa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

En oikein ymmärtänyt minäkään, kuka tässä on Dosentti, jonka logiikka pelaa?

kati sinenmaa

Asiahan ei ole niin, että inkeriläiset asuivat Leningradin alueella, vaan Pietari sijoitettiin inkeriläisten alueelle. Inkerinmaa on yksi suomen maakunnista, kuten Uusimaa, Pohjanmaa,...

Kuka valistaisi Putinia, että pohjoisvenäjän alue on Uralille saakka suomen maata

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Niin, Pietari on rakennettu Inkerin maalle. Silloin jättimäiselle rakennustyömaalle tarvittiin kymmeniätuhansia työntekijöitä ja еietenkin käytettiin työvoimana myös paikallisia inkeriläisiä.Kaupungin alle jäivät monet inkerinsuomalaisten asuttamat kylät ja niitten asukkaat olivat varmaan orjatyöntekijöitä. Joittenkin lähteitten mukaan pelkästään nyky-Pietarin keskustan alueella oli noin 40 asuttua kylää.

Joittenkin lähteitten mukaan Pietaria rakentamassa oli kaudella 1703-1717 yli 300 000 ihmistä.Olosuhteet olivat vaikeita : suoperäinen maa,tulvat...kulkutaudit veivät myös tuhansia inkeriläisiä...

Kirjoitin aiheesta Puheenvuorossa : "Pietari on rakennettu inkeriläisten luiden päälle", jos kiinnostaa, niin linkin takana löytyy.

Olkaa hyvä! Пожалуйста!

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110839-piet...

p.s. Putinia on aika vaikea mennä valistamaan!

kati sinenmaa

Mulla on pari venäläistä tuttua Äänislinnasta, jota nykyään kutsutaan Petroskoiksi.
Heidän on ollut vaikeaa uskoa, että suomalaiset hallitsivat siellä 70 vuotta sitten...
Ei paljoa ole historistietoja

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

r.s. "Ei paljoa ole historistietoja",
- ei ole, edes Pietarissa. Joku toimittaja haastatteli Pietarin kaduilla asukkaita,niin aika harva osoitti tietoa Inkeristä ja inkeriläisistä!? On se surullista meille inkeriläisille! Tarkoitushan olikin pyyhkiä meidät kartalta pois ja siinä NL/Venäjä onnistuivat!

Reijo Tossavainen

Inkerinsuomalaisten, karjalaisten ja muiden suomalaisten historia Neuvostoliitossa on äärimmäisen synkkä. On valitettavaa, että nyky-Suomessa siitä ei tiedetä riittävästi

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

R.T. :"On valitettavaa, että nyky-Suomessa siitä ei tiedetä riittävästi";

- niin kuin vastasin Kati Sinemaalle, ettei tiedetä enää riittävästi Venäjälläkään. Tuntuu siltä, että aihe " Inkeri ja inkeriläiset" on jo vaiettu aihe molemmissa maissa!?

Jaakko Anttila

Jukka Rislakki: Meillä ei kotia täällä: suomalaisten loikkareiden joukkotuho Uralilla 1938. (yhdessä Eila Lahti-Argutinan kanssa). Otava 1997. 8000 suomalaisen loikkarin joukkotuho.

Eila Argutina: Olimme joukko vieras vaan. Venäjänsuomalaiset vainonuhrit Neuvostoliitossa 1930-luvun alusta 1950-luvun alkuun. (Siirtolaisuusinstituutti 2001).

Markku Salomaan väitöskirja Punaupseerit, 1992. SKP:n valitsemat ja puna-armeijan kouluttamat suomalaiset punaupseerit.

Karjalan erillinen suomenkielinen jääkäriprikaati lakkautettiin vuonna 1935. Upseerit ja aliupseerit teloitettiin ja miehistö karkoitettiin Siperiaan. Suomalaisten kommunistien vainoaminen Neuvosto-Karjalassa huipentui vuonna 1937 siihen, että GPU:n kuorma-autot peruutettiin tehtaiden pihoille ja kaikki työvuorosta vapautuneet suomalaiset kommunistit vietiin suoraan teloitettaviksi, naiset ja lapset mukaan lukien.

Vuonna 1938 tuhottiin Muurmannin 3000 hengen suomalaisyhteisö.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

"Meillä ei kotia täällä"...me joukko vieras vaan! Vie kohtalo meitä outoja teitä; kotiin ei milloinkaan...!
Niin,..Karjalan jääkäriprikaati...Muurmannin suomalaisyhteisö...kaikilla samaa kohtalo!

Äitini kertoo, että eränä iltana Oinaalan kyläänkin saapui musta auto, jonne käskettiin lähes kaikki kylän miehet, jopa 17 vuotias poika ja veivät sinne, josta he eivät koskaan palanneet.

Täytyy lukea mainitsemasi kirjat! Eivät ole sattuneet kirjastoissa.

Pjotr Hadermann

Puhdasta tuli. Isäni sisko 12 v. ammuttiin kotinsa navetan seinää vasten kansanvihollisena.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Siis, 12-vuotias kansanvihollinen!? Tosi traagista! Ja kuinka paljon niitä tragedioita, ihminen kuin ihminen, järjestää toiselle ihmiselle?

Pjotr Hadermann

Pakko on tähän lisätä, että Stalin tapatti kaikki sotaan osallistuneet gruusialaiset sotilaat.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eikös hän ollut itsekin gruusialainen?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Oli gruusialainen/georgialainen.
Syntyi Gorin kaupungissa Venäjän Gruusiassa/nyk.Georgia. Nimeltään Josif Vissarionovitš Džugašvili. Vallankumousnimeltään Josif Stalin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pjotr Hadermann.

En ole missään lukenut siitä, että Stalin olisi tapattanut kaikki sotaan osallistuneet gruusialaiset sotilaat?

Pjotr Hadermann

#30
Se on helppo katsoa tilastoista. Paljonko oli Gruusian väkiluku ja montako sotilasta kaatui. Tulet Viola hämmästymään.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

OK.
Hämmästelemistä kyllä riittää kaikkien, ainakin neuvostokansojen kohdalla, viime sodasta!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Ehkä se johtuu yksinkertaisesti siitä, että Stalin luotti heihin ja heidät laitettiin etulinjaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Gruusialaisten väkiluku oli v.1939. 2 249 636
Sodassa menehtyi 79 500
se on 3,53% kansasta.
Kaikista menehtyneistä Nl-tossa gruusialaisia oli 0,92%

Lähde :

http://www.ethnoinfo.ru/narody-sssr-v-vojne/314-st...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Eli heitto oli urbaanilegendaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset