Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Pitääkö yksittäisen kansalaisen ymmärtää jotain kyberturvallisuudesta?

  • Pitääkö yksittäisen kansalaisen ymmärtää jotain kyberturvallisuudesta?
  • Pitääkö yksittäisen kansalaisen ymmärtää jotain kyberturvallisuudesta?

"Ehdottomasti kyllä. Vastaa oman kysymyksensä Catharina Candolinin Pääesikunnan johtamisjärjestelmäosaston tietoverkkopuolustussektorin johtaja blogissaan "Kyberturvallisuutta kansalaisen näkökulmasta" ( 20.4.2012.)

Hän jatkaa: "...Pyrin tässä blogipostauksessa nostamaan esille juuri tavallisen kansalaisen kannalta tärkeitä näkökulmia. Tavallisella kansalaisella tarkoitan henkilöä, joka ei ole kyberturvallisuuden tai tietoturvallisuuden asiantuntija, vaan kuka tahansa muu, joka käyttää arkisessa toiminnassaan tietotekniikkaa... Usein yksittäistä kansalaista jätetään kuitenkin oman onnensa nojaan kyberturvallisuuskeskusteluissa ... vaikka yksi jokapäiväisistä kyberuhkista on taloudellista etua tavoittelevat rikolliset, jotka vaanivat tavallisia kansalaisia."

Mitä meidän tavallisten kansalaisten pitäisi ymmärtää?

C.C:n mukaan : "...kyberuhkan olemassaolo ja sen suhteuttamista. Kyberuhkaa ei pidä vähätellä...Kyberuhkaa ei pidä kuitenkaan myöskään liioitella. Kybermörkö ei yhtenä kauniina päivänä tule kyberavaruudesta lamauttamaan yhteiskunnan syöden kansalaisten aamupuurot ja vieden valtion itsenäisyyden ja elinmahdollisuuden ennen kuin kukaan ehtii sanoa ”kyber”.

Kansalaisen näkökulmasta on tärkeätä, että jokainen ymmärtää kyberturvallisuuden perusperiaatteen samalla tavalla kuin esimerkiksi liikenneturvallisuudenkin. Tiedostamalla yleiset riskit ja käyttämällä tervettä maalaisjärkeä pärjää pitkään!", sanoo C.Cn.

– Tietenkin meidän pitäisi ymmärtää miten suojata ensisijaisesti oma tietokone rikollisilta ja haktivisteilta.Luulen, että siinä me jotenkin pärjäämme pitämällä ajan tasalla automattiset päivitykset, muistaa palomuurit ja antivirusohjelmat ja osata suodattaa epämääräisiä viestejä ja linkkejä...

Entä jos Suomeen kohdistuu laajamittainen internet hyökkäys? ja infrastruktuuri, sähkö- ja /tai tietoliikenneverkko olisi nurin?

C.Cn: "Se on ärsyttävää ja hankalaa ja erityisesti jos korjaustyöt kestävät ja kestävät, mutta se ei kaada yhteiskuntaa. Viranomaiset harjoittelevat tätä laajamittaisempiakin kriisejä varten. Samalla periaatteella kuin varaudutaan luontoilmiöiden aiheuttamiin sähkökatkoksiin kannattaa varautua kyberilkiöiden aiheuttamiin sähkökatkoksiin. Ei ole haitaksi, jos kotoa löytyy varageneraattori, ylimääräinen ruokavarasto ja vähän käteisvaraakin." neuvoo C.Cn ja kirjoituksessaan toivoo ja että " jokainen kyberturvallisuudesta ymmärtävä ihminen, joka puhuu tai kirjoittaa aiheesta, kantaa vastuunsa keskustelun laadusta. Tällä tarkoitan sitä, että ei sorruta hypetykseen tai kansalaisten turhaan pelotteluun – eikä tietenkään ilmiön vähättelyynkään. Kuitenkin toivoo aiheesta vilkasta keskustelua!"

Miten me täällä keskustelupalstalla ?

Voisimmeko turvallisesti keskustella kyberturvallisuudesta ilman pelottelua ja vähättelyä?

Voimmeko luottaa siihen, että viranomaisten harjoittelut laajamittaisempia kriisejä varten, jota voi sanoa myös kybersodaksi nyt, pelastavat meidät, jos onnistuneessa hyökkäyksessä vihollinen voi lamauttaa yhteiskunnan sekunneissa?

En haluakaan pelotella tai vähätellä, niin kuin toivoo C.C:n., mutta miten me varautuisimme henkisesti sietämään pimeyttä, kylmyyttä, jopa nälkää ja janoa niin kauan kunnes asiat, parhaassa tapauksessa, kohentuisivat ja alkaisi sokista toipumisen kausi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Aiheellinen kirjoitus, kiitos.
Myös auringon purkaukset pahimmillaan sattavat sotkea herkät elektroniikkavehkeemme. Ne myöskin voisivat lamaannuttaa tietoliikenteemme ja pahimmillaan sähköverkkommekin.

Tavallinen netinkäyttäjä mielii tämän kyberturvallisuuden vaikkapa pankkiasioinnin turvaksi ja tietokoneviruksilta suojautumiseksi, jota tuo osin onkin. Ja tähän osaan yksittäinen netinkäyttäjä voi parhaiten vaikuttaakin.

Vaikkapa lataamalla käyttöönsä jonkin ilmaisen Linux-jakelun, jota käyttäen voi hoitaa pankkiasiointinsa turvallisemmin kuin viruksia vilisevillä Windows-systeemeillä. Sellaisen voi laitella USB-tikulle, jolta tietokoneensa käynnistäen onkin huomattavasti turvallisemmassa ympäristössä.

Äärimmäisilleen vietynä voi anonymiteettinsäkin ja siirrettävät tietonsa turvata käyttämällä Tails-jakelua. https://tails.boum.org/ Tai Liberte-jakelua: http://dee.su/liberte

Suomen viestintävirastolle olisikin nyt hieno mahdollisuus tuottaa kaikelle kansallemme jatkuvasti ylläpidetty kyberturvallinen käyttöjärjestelmä. Voisivat aloittaa kehitystyön vaikkapa nytkin jo hyvästä pikku-linuxista, Puppy -nimeltään. www.puppylinux.org/

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

juurikin esiin pullahti sivu, jossa kerrotaan meillä olevan 15 minuuttia aikaa suojata elektroniikkaa aurinkomyrskyn alettua.
http://beforeitsnews.com/space/2013/02/earth-will-...

Samanlaisen vaikutuksen toki saa aikaan kunnon EMP-pulssi, jollaiseen kykyä taitaa jo löytyä tuolta:
http://www.wnd.com/2013/01/north-korea-emp-attack-...

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Yleensäkin kyberturvallisuuteen pätevät samat säännöt kuin oikeaan elämään, eli esimerkiksi

On ihan järkevää pitää kotona sen verran säilykkeitä, että niillä pärjää muutaman päivän, on sitten kyseessä sääilmiö, tai joku muu häiriö

Netissä kannattaa välttää epämääräisiä sivustoja, menisitkö oikeassa elämässä epämääräisiin paikkoihin hetken mielijohteesta?

Vältä liian tarkkojen tietojen antamista itsestäsi, et varmaan kerro satunnaisille tuttavillesi oikeassa elämässä sotuasi.

Jos laitat jotain tietoa itsestäsi nettiin, sitä ei saa millään sieltä pois. Mieti onko mahdollista, että tällä hetkellä jyrkkä mielipiteesi voisi muuttua muutamassa vuosikymmenessä.

Nettituttava voi olla aivan eri henkilö, kuin mitä kertoo itsestään. Jos et ole tavannut häntä, on hyvä olla epäluuloinen ja tavattaessakin voisi katsoa henkkarit, ennenkuin mitään taloudellisesti tai muuten tärkeää uskaltaa tehdä.

Jos saat netissä tai puhelimeen viestin joka on liian hyvää ollakseen totta, se on myös sitä! Jopa suomalaisia ministereitä on mennyt halpaan ison rahamäärän himossa.

Useat asiaa tuntevat varoittavat oikeiden tietojen antamista itsestään, eli tyypillisesti syntymäpäivä voi olla muutama päivä pieleen, niin saa onnittelut samoihin aikoihin, mutta kukaan ei voi esiintyä sinuna puhelimessa, jos joku palvelu kelpuuttaa tunnistautumiseksi syntymäpäivän.

Älä käytä murrettuja (Microsoftin) käyttöjärjestelmiä (mikä on suosittua itä-euroopassa), koska niihin ei voi saada päivityksiä eikä antivirukset yms. suostu asentumaan niihin. Kuka myös tietää mitä muuta kuin aktivoimisen huijaus on käyttöjärjestelmään tehty. Käytä mielummin vaikka Linuxia, joka ei myöskään maksa mitään ja kotikäyttäjäthän eivät juuri muuta tarvitse kuin selaimen, jolla saa kaikki käytännän asiat hoidettua.

Varmaan tästäkin unohtui monta tärkeää asiaa, jotka olisi pitänyt mainita :)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse Ryti.

Kiitos neuvoista. Olemmekin, ainakin itse, hieman välinpitämättömiä siinä, mitä pistämme nettiin, ja luottavaisella mielellä nettituttavuuteen keskustelussa.
Ehkä Linux-ohjelmaan pitäisikin siirtyä.

Siitä ruokavarastosta kotona "kaikelta varalta", niin Neuvostoliitossa se oli ihan tapana muutenkin taloudellisista syistä, ei siitä olisi haittaa nykypäivänäkään.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Olen ehkä liikaa ohjeistanut Linuxia, joka on omasta mielestäni oletusasetuksilla aika turvallinen Mictrosoftin käyttöjärjestelmiin verrattuna. Taitaa huomenna tulla Microsoftille yli 50 korjausta viimeisimpiin windowsiin. Itse olen IT-tukihenkilö mm. äidilleni, joten paljon on hommia tulossa, koska hänellä on Windiows XP.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #13

Ai, paljon hommia tulossa Windiows XP kanssa? Harmittaa!
Perehtyminen järjestelmään vie aina aikaa ja kun alat luottaa siihen, niin se vanhenee ja alkaa tulla epäluotettavaksi.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jouni Tuomela.
En käytä linuxsta enkä ole edes tutustunut Tails-tai Liberteen, joten olen tavallinen kansalainen ja toimin sen järjestelmän mukaan johon olen jonkun verran perehtynyt.

Viestintä- ja muille asiaan kuuluville virastoille olisikin mielestäni jo aika lisätä kyberturvallisuusvalistusta kansalle ja laajemmin jakaa kyberturvallisuustietoisuutta?

Ei ole salaisuus, että kybersotia jo käydään maailmalla ja "...liikutaan harmaalla vyöhykkeellä sodan ja rauhan välissä...kyberturvallisuutta ei ole otettu yrityksissä ja valtiotasolla riittävän vakavasti..."sano muun muassa Tietoturvayhtiö Stonesoftin kyberturvallisuus johtaja Jarno Limnell ( UV 19.8.2012 "Suomi aikoo kyberpuolustautumiseen kärkivaltioksi tulevaisuudessa").

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Viola Heistonen.
Olet siis kuten useimmat, tavallinen kansalainen. Meille kansalaisille olisi olemassa turvallisempia vaihtoehtoja, kuten tämä linux, mutta ne koetaan jonkinlaisiksi vain nörttien omiksi jutuiksi. Joita ne enää eivät lainkaan ole.

Oppilaitoksissa ja kansalaisopistoissa tulisikin tuoda esiin myös ilmainen, tietoturvallisempi ja usein nopeampi vaihtoehto, linux.
Viestintäviraston rooli tässä turvallisemman vaihtoehdon esiinnostossa olisi ilmeinen, mutta taitavat olla kaupallisen vaihtoehdon sokaisemia hekin.

Kyberturvallisuustietoutta viestintäviraston sivuilla, http://www.viestintavirasto.fi/index/tietoturva.html pyritään kyllä esiintuomaan, mutta erinomaisen kömpelösti. Vaikka olen omasta mielestäni jo edistynyt tietokoneiden käyttäjä, en heidän kirjoituksistaan saanut kyllin selkoa.

Parempi tapa olisi tarjota ohjeet turvallisen järjestelmän siirtämisestä USB-tikulle, josta jokainen voisi sitä käyttää vaikkapa vain kriittisimpiin asiointeihin. Esimerkkinä voisi olla DOD:n turvatikku, josta tässä lisää http://www.spi.dod.mil/lipose.htm. Sen turva on kylläkin vain viestintään heidän sisäisten palvelimiensa kanssa tarkoitettua.

Stuxnet -haittaohjelma lienee tosiaankin jo legendaarinen, sillä saivat uraaninrikastus-sentrifuugit hajoamaan, kun pahalainen osasi ujuttautua Siemensin ohjauslogiikkaan asti. Oikeaa kybersodankäyntiä ja totta.

Toivottavasti voimme olla edelläkävijöiden joukossa, mutta valtion ei ole syytä unohtaa kansalaisiaankaan. Hyvää harjoitusta saavat kehittäjät ylläpitäessään Sampo-Linux -järjestelmää, jokaisen suomalaisen tietoturvallista verkkokumppania.
No takuulla vain haaveissain.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kyberturvallisuus valistusta olisikin hyvä opettaa jo kouluissa ja muissa oppilaitoksissa (varman jossain märin opettavatkin)onhan se nykyaikaista menoa.

Me, tavalliset kansalaiset ollaan mielestäni aika kaukaa noista haittaohjelmista ja esim.DOD:n turvatikuista, ja harva meistä seikkailee netti sivuilla, joista tietoa löytyisi. Kiitos linkeistäsi.

Ei taida syntyä suurempaa keskustelua aiheesta, koska liian eritasoisia ollaan asiantuntijoitten ja nörttien kanssa.

Mutta ajattelisin niin, että tulevaisuudessa jokainen pöytäkonekin olisi valmistettu kyberpuolustamiseen, vaikkakin nyt on keksitty supertietokoneita, jotka ovat huoneen kokoisia ja voivat olla satatuhatta kertaa tehokkaampia kuin normaalit pöytäkoneet.
Kybersodan alkamisessa aseena on tietokone ja haittaohjelmat.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lisään tähän vielä haittaohjelmista, joista itselläni on aika heikko tuntemus.

"Haittaohjelmat varastavat tunnuksia ja tiedostoja:

Gaus, löytyi viime viikolla ( elokuu 2012)haittaohjelma, joka osaa mm.varastaa verkkopankkitunnuksia ja tietoja tietokoneen asetuksista.

Stuxnet, löytyi toukokuussa. Yhdysvallat jarrutti sen avulla Iranin ydinohjelman. Ohjelma paljastui, kun se levisi muualle maailmaan. Ohjelman paljastumisen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Barack Obama päätti, että ohjelmaa jatketaan uusilla virusversioilla.

Flame, löytyi toukokuussa. Vaikuttanut pääasiassa Lähi-Idässä. SE voi kerätä tiedostoja ,nauhoittaa keskusteluja ja kaapata kuvia.

Dugu, löytyi syyskuussa 2011. Rakenteeltaan se on lähes identinen Stuxnetiin kanssa, mutta haittaohjelman käyttötarkoitus on eri.Tallentaa kaiken näytön sisällön. Tutkijat uskovat,että etäkäyttöohjelman avulla on mahdollista hallita kaapattua koneetta täydellisesti.-STT/UV 19.08.2012

Tuntuu, että aika voimattomia ja helposti haavoittuvia olemme omalla pöytäkoneella noitten haittaohjelmien edessä ja uusia aina kehitetään ja emme tiedä minkälaisia uhkia ne aiheuttavat.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Ja selvyyden vuoksi lisättäköön, että mikään mainitsemistasi pahalaisista ei toimi Linux-käyttöjärjestelmässä. Ne ovat Windows- käyttöjärjestelmien riesoja ainoastaan.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Kiitos.

Se vahvistaa ajatustani siirtyä Linux-käyttöjärjestelmään!

Tulikin mieleeni, että Imatrallahan on Linux-järjestelmän Euroopan paras asiantuntija, ainakin lehtikirjoituksen mukaan vuonna 2010.
Kirjoitinkin silloin asiasta Puheenvuorossa. Linkki sinne:

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55342-euroo...

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kannattaa ainakin tärkeimmät asiointinsa hoitaa Linuxilla.

Yksi hyvä jakelu, jonka voit pyytää vaikka naapurin Villeä downloadaamaan ja polttamaan DVD:lle on Mint, ja siitä viimeisin versio, kevyellä käyttöliittymällä.

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=127

Laitat sen CD/DVD -asemaan, ja käynnistät tietokoneesi siltä.
( Ville voi muuttaa tarvittaessa koneesi käynnistysasetuksi niin että käynnistyy CD/DVD-asemasta.)
Ei ole pakko asentaa mint-linuxia kiintolevylle, sitä voi käyttää tuosta DVD-levystäkin. Hitaampaa se sillai toki on.

Mint-linuxia on puheenvuoroissa kehuttu ennenkin:
http://ristoi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/102463-linu...

Jos haluaa lukea käyttöohjeita, löytyy niitä suomeksi:
http://linuxmint-fi.info/linux-mint-suomi/

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitoksia taas linkeistä ja neuvoista!
Aina viisaammaksi tullaan Mint-linuxenkin suhteen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Tietokoneen tekniikkaan liittyvä keskustelu oli Vapavuorossa kirjoituksessani:

"Jyräävätkö tablettitietokoneet tietokonemarkkinoilla?"

Jos kiinnostaa, niin linkin takana löytyy. Olkaa hyvä!

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/viihde/10023...

Miten lienee kyberturvallisuus tablettikoneilla? Varmaan samat järjestelmät sielläkin käytössä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset