Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Köyhiltä aseet pois!

 • Köyhiltä aseet pois!

Vaihdettaisiko aseet ruokaan Suomessakin, niin kuin Kaliforniassa on tehty!? Siitä kertoo Uutisvuoksi 28.12.2012 / STT otsikolla "Aseet vaihtuivat ruokaan Kaliforniassa".

  "Sadat ihmiset luovuttivat aseitaan ruokakaupan lahjakortteja vastaan Yhdysvalloissa Kaliforniassa. Los Angelesin poliisin mukaan pelkästään yhdessä luovutuspaikassa kerättiin päivän aikana yli tuhat asetta.

  Tapahtuma piti alun perin järjestää toukokuussa, mutta Los Angelesin pormestari Antonio Villaraigosa päätti aikaistaa sitä Connectieutin joukkosurman takia.

  Luovuttajat saivat 100 dollarin lahjakortin käsiaseista, kivääreistä ja haulikoista ja 200 dollarin lahjakortin, jos he luopuivat automaattiaseista. Poliisi tarkasti, etteivät luovutetut aseet ole varastettuja tai kadonneita, mutta muuten aseista ei en kummemmin kyselty.

  Paikoitellen aseistaan eroon hankkiutuivat jonottivat luovutuspaikoille puolitoista tuntia. Paikalla oli myös pieni joukkoasemyönteisiä mielenosoittajia.".

Suomessa on 5,2 miljoonaa henkilöä, heistä 3,5 miljoonaa 15-64-vuotiasta henkilöä. Lähes poikkeuksetta suomalainen henkirikoksesta epäilty on 15-64-vuotias.Suomessa kuolee noin 120 henkilöä vuodessa henkirikoksen uhrina. Luvallisen ampuma-aseen omistajaa 650 000.

– – –

Lehti: Suomessa kolmanneksi eniten aseita, USA omaa luokkaansa. 17.12.2012 14:03 - päivitetty 18.12.2012 14:08 - Teemu Virtanen.

  Arvovaltainen amerikkalaislehti Washington Post julkaisi viikonvaihteessa verkkosivuillaan jutun, jossa vertailtiin yksityisaseiden määrää Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa, muun muassa Suomessa.

  Yhdysvalloissa on noin 9 asetta 10 asukasta kohti. Kun vertailuun otetaan mukaan vain OECD:n määrittelemät kehittyneet maat, tulee vertailun hopeatilalle Sveitsi ja pronssitilalle Suomi.

Jutussa käytetyssä YK:n tilastossa Sveitsi sijoittui tilalle 4 ja Suomi vasta sijalle 10. Suomen luku (alle 0,5) on samalla tasolla Ruotsin ja Portugalin kanssa. Edellä ovat muun muassa Belgia ja Kanada.

Laitoin otsikon

"Köyhiltä aseet pois", koska tuskin rikkaat, joille 100 tai 200 ei merkitse mitään taloudellisesti, kävisivät jonottamaan luovutuspaikoille?

Miten Suomessa?

Onnistuisiko tällainen aseiden luovuttaminen operaatio Suomessa ja tekisikö se maamme turvallisemmaksi esimerkiksi henkirikoksista tai joukkosurmista?

Olisiko jo aika lähteä jonottamaan aseluovutusasemiin?Ainakin rahaa tarvitsevat? Luovuttaa voisi varmaan niin luvallisen kuin luvattomankin (löytyyhän varmaan sellaisiakin?) jos mennään toimimaan niin kuin Kaliforniassa, kunhan se ei ole varastettu tai muuten kadonnut jossain?

Vai miten ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän MariaRajakari kuva
Maria Rajakari

Köyhiltä kannattaa ilmeisesti ottaa aseet pois, jotta voidaan estää vallankumouksen mahdollisuus.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Tuo väite, että Suomessa on kolmanneksi eniten aseita maailmassa on väärä. Se on kumottu julkisuudessa jo moneen kertaan.
Suomessa on aseita eurooppalaisittain keskivertomäärä.

Henkirikoksiin ehkäisevästi vaikuttaa sosiaali, alkoholi ja kriminaalipolitiikka.
Laittomat aseet on Suomessa jo kielletty.
Käsiasekiellon jälkeen Britannia muuttui länsi-euroopan väkivaltarikollisemmaksi maaksi.
Asekielto vei Britanniassa aseet lainkuuliaisilta kansalaisilta ja toi ne kaduille. Aserikollisuus on maassa vain kasvanut.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markku Perttula.

Jos tuo väite on kumottu julkisuudessa jo moneen kertaan, niin miksi sitten Etelä-Suomen Sanomat, jonne linkitin, tuovat jälleen kerran esille tällaista materiaalia?
En ole asian tutkija,joten niin minä, kuin moni muukin lehden lukija, ottaa todeksi asioita, joista ESS kirjoittaa.
Ei tietenkään rikollisuutta poisteta vain esim., asekiellolla, mutta blogissani puhutaankin siitä, että vapaaehtoisesti voisi vaihtaa ne rahaksi.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Siksi, että lehdistö tarkoitushakuisesti pitää yllä myyttiä Suomen "suuresta asemäärästä."
Luuletko, että Suomen valtiolla on koskaan varaa maksaa aseista niiden markkinaarvoa?
Suomen poliisilla on jo Armovuosi-keräys käynnissä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #7

Tietenkin lehdistöt pitävät valtiolle yllä kaikenlaisia myyttejä, mutta me jotenkin, ainakin minä, en aina lue rivien välistä tai analysoin asiaa kokonaisuudessa, vaan uskon kirjoitukseen.

Niin, Aamulehti kertoi Pirkanmaan poliisin Armovuosi-keräyksestä:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194740867436/arti...

ja tulikin mieleeni, että täällä Etelä-Karjalassa lokakuussa 2010 poliisi keräsi aseita, josta kirjoitinkin blogin. Jos kiinnostaa, niin linkin takana löytyy :

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/49013-onko-...
15.10.10
Kysymyksesi vastan, etten luule.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Maria Rajakarille.
Niin, ilman aseetta ihminen on aseellisen tiukan paikan tulleen puolustuskyvytön.Ja köyhäthän ne eniten kapinoivat ja nousevat barrikadeille. En tietenkään tarkoita Suomen maata : täällä EU:n selän takana on niin hiljaista ja rauhallista, ettei tarvitse ainakaan vielä olla huolissaan vallankumouksesta!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Viola, Suomessa suurimman osan henkirikoksia tekee noin 50000 syrjäytyneen ja päihdeongelmaisen joukko miehiä ja naisia.
Jos tämän joukon asiat saataisiin kuntoon, edes viina ja huumausaineongelmat, niin henrikosten määrä tippuisi heti 50%.
Mutta kun ei, niin ei.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Markku Perttula 28.12.2012 21:20 kirjoitti :"Mutta kun ei, niin ei.",

- niin, ei pysty näihin mainittuihin ongelmiin vaikuttamaan myös vain "kiellolla"! Miksi ihmiset lähtevät sekoittamaan päätänsä niin alkoholilla kuin huumeilla? Jos siihen löytäisimme syyn, niin varman keinot asian parantamiseen myös löytyisivät! Luulisin niin.

http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/39522-suoma...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Viola, lue Mikko Niskasaaren blogi;alaotsikko:´Mediakritiikkiä'.
Siinä on kerrottu miten myytti "Asesuomesta" syntyi ja kuinkä sitä väärin ylläpidettiin.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kiitos. Lähden lukemaan Mikko Niskasaaren blogia.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ainakin "köyhät", joilla on metsästyskortti ja laillinen ase, saavat enemmän ruokaa pöytään kuin jollain esim. 200e ruokakortilla.
Ja ruuti-aseella tehdyistä henkirikoksista uskaltaisin väittää "mutu-tuntumalta" suurimmanosan olevan ns. alamaailman keskeisiä välien selvittelyjä ja tehty "luvattomilla" aseilla.
Jos kriminaalit lahtaa toinen toisiaan niin mitä sitten?
Eikös se ole win-win tilanne?
Suomessa on jo "katumus-viikkoja" jolloin voi ilmoittaa poliisille esim. ukkivainaan sotasaalis aseista. Myös aitanvintiltä löytyneet vanhat dynamiitit ym. voi luovuttaa ilman jälkiseuraamuksia.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Metsästyskortti ja laillinen ase tuo tietenkin enemmän ruokapöytään kuin "kertamaksu" sen luovuttamisesta. Luulisin, ettei siellä Kaliforniassakaan luopuminen aseesta ollut ruoan puutteesta vaan moraalinen tarve sen surullisen Connectieutin joukkosurman takia.

Varmaankin alamaailmassahan eniten selvitellään keskeisiä asioita "luvattomilla" aseilla, muttei tilastot erittelee rikoksen tehneitä henkilöitä mihin "kategoriaan" he kuuluu.
Se on hyvä, että voi luovuttaa "unohtuneen" aseen ilman jälkiseuraamuksia.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Suomessa on 1,6 miljoonaa asetta.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ja lisää tulee koko ajan Viro/Venäjä suunnasta...

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jukka Heikkinen, onko todisteita, että Virosta ja Venäjältä tulee koko ajan lisää?

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Hemmo Koskiniemelle.
Tarkoitat kansalaisilla 1,6 miljoona asetta, se on paljon, mutta onko se liikaa? Matti Vanhanen, siis entinen pääministeri, kirjoitti viime vuonna Suomen Kuvalehdessä, että "Suomessa ja Pohjoismaissa on likaa aseita".

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula
Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #16

Luin vasta nyt Mikko Niskasaaren artikkelin: " Suomen aseiden määrä laskettiin väärin ja perätön myytti lähti liikkeelle",

-ei ihme, että kansan keskuudessa säilyy se myytti, koska eihän meille jokaiselle lähetetä ministeriön oikaisuja! mutta jos Helsingin Sanomat uutisoi väärää tietoa, niin vähintään ihmetyttää!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #18

Viola, se johtuu siitä etteivät Hesarin toimittajat tarkista tietojensa luotettavuutta.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #23

Markku Perttula.

Jos Hesarin toimittajat eivät tarkista "tietojensa luotettavuutta", niin meistä sitten puhumattakaan.Ainakin minulla on taipumus luottaa tutkimuksiin ja useimmiten lehtikirjoituksiin, jossa viitataan vielä STT:n.

Pekka Siltala

Monelle työttömälle metsästys tuo oikeasti välttämättömän lisän ruokapöytään. Laillisilla aseilla metsästys myös ohjaa metsästäjiä noudattamaan lakeja ja säädöksiä muussakin elämässä koska aseet lähtevät nykyään pienistäkin rikkeistä. Laittomilla aseilla metsästettäessä ei tarvitse välittää niinkään metsästysajoista tai muista säädöksistä. Laittomia aseita on tarjolla runsaasti ja jokainen joka sellaisen haluaa myös saa sen.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Pekka Siltala.
- Tästä näkökulmasta katsoen jokaiselle työttömälle ja köyhälle ilmainen ase ja metsästyslupa, että saisivat lisää ruokapöytään!?, ettei olisi köyhyyttä. Samalla pakottaa keräämään talteen marjoja ja sieniä talveksi, niin kuin "ennen vanhaan" kun ei ollut toimentulotukea yhteiskunnalta!
Laittomalla aseella toimiminen on riskialtista.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Viola. Köyhien aseet ovat ongelma vain silloin jos niitä käytetään väärin ja jos ne ovat laittomia.
Kun Suomen valtio ei maksa niistä mitään, ei niistä kannata luopuakkaan.
Kyllä köyhä aseistaan luopuisi jos valtio maksaisi edes 500€/torrakko.

Ukko Makkonen

Turvallisuuden lisäämiseksi tuo että köyhät vaihtavat aseitaan rahaan ei välttämättä toimi. Tuo Kalifornian operaatiokin järjestettiin etuajassa Newtownin kouluampumisen takia.Kuitenkin, kuten miltei kaikissa USA:n ja muidenkin maiden kouluampumisissa ampuja on ollut vakavaraisesta perheestä kotoisin oleva valkoinen nuorimies.
Tässä valossa esim. Jussi Halla-ahon viimeisin kirjoitus jossa hän analysoi Amerikan asekulttuuria on johtopäätökseltään kestämätön tai sitten käsite "syrjäytynyt" vaatii uudelleenmäärittelyä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Ukko Makkonen.
Luin tuon Jussi Halla-Ahon kirjoituksen :

http://www.halla-aho.com/scripta/connecticut_yhdys...

- En ole Amerikan asekulttuurin asiantuntija, mutta mielestäni kirjoitus on erinomainen ja en näe siinä mitään erityisesti "kestämätöntä" tai "syrjäytynyt"- käsitettä, jos oikein ymmärsin kommenttisi?

Olenhan ns.keskivertokeskustelija ja sillehän luettavaksi artikkelinsa osoittaakin kirjoittaja.
Sen enempään analysoimasta Jussi Halla-Ahon kirjoitusta, monessa paikassa olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa. esim., aseenomistuksen rajoituksiin tai "aihetta käsittelevät suomalaiset uutiset ja pääkirjoitukset vilisevät asiavirheitä", niin kuin meidänkin keskustelussa blogissani tuli ilmi, että Helsingin Sanomat julkaisivat väärää tietoa asiasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset