Kohteleeko Suomi kaltoin ulkomaalaistaustaisia isoäitejä?

Vappu Neuvostoliitossa. Первомай в СССP.

  • Vappukulkue Severodvinskissa 1959. Olen itse kuvan oikeassa reunassa.
    Vappukulkue Severodvinskissa 1959. Olen itse kuvan oikeassa reunassa.

Vuonna 1959 Severodvinskissa Luistelukoulun valmentajana pääsin osallistumaan tämän salaisen pienen merimiesten kaupungin vappujuhlakulkueeseen eturivissä! Se oli iso kunnianosoitus! – Pieni kaupunki, pieni kulkue! Silti olin ylpeä!

Vapun minä muistan!

Se oli todella kansan juhla! Siihen meidät oli kasvatettu päiväkodeista ja kouluista alkaeen ja jokainen kansalainen tiesi sen juhlan merkityksen ja traditiot!

Myöhemmin aikuisiässä itse muitten opettajien kanssa valmistelin oppilaitoksen kolonnaa juhlakulkueeseen! Juhlaan osallistumiseen ja kolonnan koristeluun piti valmistautua huolellisesti ettei mikään menisi pieleen

Valmistelut alkoivat jo kauan ennen Vapun viettoa. – Jokainen sai tehtävänsä, esim. joko valmistella paperineilikka tai omenapuun kukkia tai pieniä punalippuja tai sai tehtäväkseen juhlapäivänä kantaa transporantteja, joissa oli hallituksen tai politbyroo komitean jäsenien muotokuvia tai muuta isompaa lippua tai plakaattia!

Ennen varsinaista juhlapäivää pidettiin kenraaliharjoituksia jopa paikan päällä, jonne piti tulla juhlakulkueena.

Osallistuminen juhlakulkueeseen oli pakollinen.

Piti tähdätä sataprosenttiseen osallistumiseen ja pyrkiä siihen kaikin tavoin. Poisjääneellä piti olla vakava syy, joka piti todistaa!

Jos puhutaan nyt opiskelijoista, joista itse vastasin, niin tietenkin ymmärsin, että he haluaisivat mennä kotiin juhlimaan eteenkin jos vanhemmat asuivat pidemmän matkan päässä toisella paikkakunnalla, mutta en voinut sallia ilman syytä jäädä pois juhlakulkueesta, eli vapaata oli vain juhlakulkueen päätyttyä, niin opiskelijoilla kuin opettajillakin.

Vaikka osallistuminen kulkueen oli pakollista, kuitenkin Vappupäivän lähestyessä kansassa nousi juhlallinen mieli ja kolonnat kulkivat juhlapäivinä pääpaikalle laulaen ja iloiten...

Juhlakulkueen järjestäjät ja kolonnien johtajat olivat varsin tiukkoja järjestelyssä, koska pienkin virhe tai viivästys kolonnan saapumista määrättyyn paikkaan olisi sotkenut asiat ja aiheuttanut häiriöitä.

Katsotaanpa juhlakulkuetta Moskovan Punaisella torilla vuonna 1983!

jossa miljoonat ihmiset astuvat mausoleumin eteen just silloin kuin heidän piti astua, mutta tiedän, että heidän piti odottaa jonossa jossain kulman takana jopa aamuvarhaisesta tuntikausia, kunnes saivat määrättynä aikana signaalin aloittaa marssia. Eteenpäin!

Mutta iloinen kansahan tuossa näkyy marssivan:

Hauskaa Vappua! С праздником 1 Мая!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Taisi olla vuosi 1972, kun olin Moskovan Vapujuhlilla. Kansaa oli ihan mahdottomasti ja Antropov sekä Breznevi seisoskeli jossain Kremlin korokkeella. Kansa hurrasi ja tankit jylisi sekä päästelivät valtavia pakokaasuja. Lapin miestä ihan pelotti, kun valtava asearsenaali ohjuksineen jylisi Punaiselle torille näytille ja kaikki puhui pelkästä maailmanrauhasta ja kyltit kertoivat sosialismin saavutuksista.

Unohtumaton ja mieletön kokemus.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vappuna 1968 pidettiin viimeinen sotilaallinen paraati Moskovassa.Ehkä olitte silloin, tai olette nähneet Voiton päivän ( 9.5) tai Vallankumouksen päivän ( 7-11) sotilaalliset paraatit?, mutta mahtava näkyy se kaikenkaikkiaan on.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiintoisaa "sisäpiiritietoa" N-liiton vapunvietosta!
Lapsuudestani muistan Helsingin Hakaniementorin vapun: kommunistien kulkue "riistäjiä ja kapitalismia vastaan", jne.
Kaikkien muidenkin puolueiden omat vappujuhlat siellä sun täällä.
Pelastusarmeijan vappukulkue Esplanadilla "syntiä vastaan" ja torvet soiden.
Opiskeljoiden vappujuhlat "kevään ja nuoruuden ilon" puolesta.
Hauskoja Retuperän WBK:n tempauksia kaipaa edelleen.
Oli siinä mistä valita! Ja Linnanmäen huvipuisto aukeni usein juuri vappuna.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Seppo Saari kirjoitti > "Kaikkien muidenkin puolueiden omat vappujuhlat siellä sun täällä.",

Neuvostoliitossa oli yhden puolueen Vappujuhla ja sitä vietettiin "erittäin hyvässä järjestyksesä" niin opiskelijat kuin kaikki muutkin kansalaiset, mutta juhlakulkueen jälkeen kaikki omissa lähipiireissä.
Jos rehellisesti sanotaan, niin kaikesta negatiivisesta Neuvostoliiton maineesta huolimatta, tykkäsin tuollaisesta menosta...Menneisyyttä kun ei voi pyyhkiä pois muistista.

Reijo Tossavainen

Viola: Sanotaan, että "aika kultaa muistot". Siksi on hyvä muistaa kolikon toinen puoli:

Kommunismin musta kirja (Le Livre noir du communisme – Crimes, terreur, répression) kertoo ehkä synkimmän vaiheen maailman historiasta. Kirja on ranskalaisen professori Stéphane Courtois'n toimittama, vasemmistolaisiksi leimattujen eri alojen tutkijoiden kirjoittama kommunistivaltioiden ja kommunistien rikoksia raportoiva 863-sivuinen kirja (1997, suom. 2001).

Kirjan esipuhe ja siinä mainitut arviolta noin sata miljoonaa kommunismin uhria ovat herättäneet vilkasta keskustelua, sen sijaan kirjan varsinaisesta sisällöstä ei vastaavaa kritiikkiä ole tiedeyhteisössä esitetty.

Kirjan toimittaja Stéphane Courtois toteaa esipuheessa: "Yksittäisiin ihmisiin kohdistuneiden rikosten ja erillisissä kohteissa toimeenpantujen summittaisten joukkomurhien lisäksi kommunistiset vallanpitäjät pystyttivät valtansa tueksi hallitusjärjestelmän, jonka varsinaisena toimintatapana on ollut joukkotuhonta."

Vähimmäisarviona uhreista hän esittää seuraavan suuruusluokan:
Neuvostoliitto: 20 miljoonaa kuollutta
Kiina: 65 miljoonaa kuollutta
Vietnam: miljoona kuollutta
Pohjois-Korea: 2 miljoonaa kuollutta
Kambodža: 2 miljoonaa kuollutta
Itä-Eurooppa: miljoona kuollutta
Latinalainen Amerikka: 150 000 kuollutta
Afrikka: 1,7 miljoonaa kuollutta
Afganistan: 1,5 miljoonaa kuollutta

Natsit tappoivat miljoonia ihmisiä. Se oli hirvittävä teko. Näin vappuna on syytä muistaa, että kommunismin uhrien määrä on moninkertainen. Se on vieläkin hirvittävämpi osa ihmiskunnan historiaa.

(Lähde Wikipedia)

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Rejio Tossavainen kirjoitti > "Kommunismin musta kirja (Le Livre noir du communisme – Crimes, terreur, répression) kertoo ehkä synkimmän vaiheen maailman historiasta...Näin vappuna on syytä muistaa, että kommunismin uhrien määrä on moninkertainen. Se on vieläkin hirvittävämpi osa ihmiskunnan historiaa.",

- Olen tutustunut siihen mustaan kirjaan...olen tietoinen " kommunismin uhrien määrästä!", niin pitäisikö minun kaiken aikaa muistaa se ja surkutella elämää sen takia ja mustamaalata koko arkielämää siellä Neuvostoliitossa. Minä selvisin sieltä ja olen siihen tyytyväinen.

Kyllä sielläkin nousi aurinko joka päivä idästä ja talvi vaihtui kevääksi ja maanpallo pyöritti meidät samaa tahtia niin kuin muita maapallon asukkaita, joten muistelen niitä parempia asioita.

Nykypäivänä, kun näet, pitäisi selviytyä Suomessa!

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Voin hyvin kuvitella, että jos pääsee vappukulkueen eturiviin, niin sosiaalinen arvostus nousee huimasti. Samoin on aika väärin peilata kaikkia asiota kommunismiin, josta useimmat eivät edes oikeasti ymmärtäneet mitään. Jopa Neuvostoliitossakin ihmiset olivat vain ihmisiä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Lasse Ryti kirjoitti > "Voin hyvin kuvitella, että jos pääsee vappukulkueen eturiviin, niin sosiaalinen arvostus nousee huimasti",

- kyllä sielläpäin arvostus nousi ja iloitsin erittäin siitä! Olin vasta valmistunut pedagogisesta korkeakoulusta ja innolla aloittanut työni paikallisen lasten- ja nuorten luistelukoulussa. Ja tämä tunnustus antoikin varmuutta jatkaa työssäni eteenpäin!

Tässä täytyy muista se, että olinhan Neuvostoliiton suomalainen kansalainen!Ei siellä inkeriläisyydestä puhuttu mitään! Me olimme suomalaisia! Passissanikin merkitty "финка"-eli "suomalainen" ja hallitsin tietenkin kahta kieltä, niin suomea kuin venäjääkin!

Jaakko Anttila

Tieto lisää tuskaa "Lenin-setä asuu Venäjällä" -heimolle.

Neuvostoliitto purki (demontage) valtavan määrän omalle miehitysvyöhykkeelleen jääneitä saksalaisia tehtaita ja siirsi ne Neuvostoliittoon sotakorvauksena.

Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto kuljetti valtavan määrän saksalaisia pakkotyöhön Neuvostoliiton alueelle, nuoret naiset ja keskenkasvuiset tytöt mukaan luettuina.

Neuvostoliitto pakkosiirsi lähes kaikki Saksan V-2 -ohjusasiantuntijat pakkotyöhön Neuvostoliittoon, koska Peenemünde jäi itävyöhykkeelle. Oman alansa pakkotyöhön: suunnittelemaan ja kehittämään ohjuksia neuvostoarmeijan käyttöön.

Neuvostoliitto pysyi lähes lännen tasolla teollisuuden kehityksessä siihen saakka, kunnes Saksasta siirrettyjen tehtaiden tuotanto alkoi jäädä auttamattomasti jälkeen Länsi-Euroopan kehityksestä.

Sodan jälkeen Suomeen tuotu ensimmäinen (pitkänokkainen) Moskvitš-malli oli valmistettu Brandenburgissa puretussa ja Neuvostoliittoon siiretyssä Opelin tehtaassa. Vuoden 1936 pitkänokka-Opel. Volga oli Suomen yleisin taksiauto 1960-luvun alkupuolella. Moskvitš Elite oli viimeinen Neuvostoliitossa suunniteltu ja valmistettu vientiin kelpaava henkilöauto. "Lujaa laatua Lada" oli Neuvostoliittoon myydyllä Fiatin tuotantolinjalla valmistettu Fiat 124. Polski-Fiat oli Fiat 125:n kopio.

Neuvostoliitto oli diktatuurivaltio ja poliisivaltio. Pravda (totuus) ja Izvestija (uutisia). Pravdassa ei ollut totuutta eikä Izvestijassa ollut uutisia. 1980-luvulla Pravda ja Izvestija sisälsivät vain kaavoihinsa kangistuneen diktatuurivaltion yksinvaltapuolueen Potemkinin kulissit -propagandaa.

Saksalainen julkisen palvelun tv-kanava Westdeutscher Rundfunk (WDR) lähetti eilen 1.5.2012 vuonna 1986 kuvatun dokumenttifilmin Pravdan Moskovan päämajasta ja Habarovskin toimituksesta. Pravdan toimitus Moskovassa oli suora kopio politbyroosta ennen Gorban aikakautta: harmaapäiset vanhuudenhöperöt, joiden toinen jalka oli jo haudassa.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jaakko Anttila kirjoitti>"Neuvostoliitto oli diktatuurivaltio ja poliisivaltio. Pravda (totuus) ja Izvestija (uutisia). Pravdassa ei ollut totuutta eikä Izvestijassa ollut uutisia",

- tiesin sen, mutta yksityisen kansalaisen on pakko selviytyä järjestelmässä kuin järjestelmässä!

Kommenttinne antaa paljon, ainakin minulle, uutta tietoa entisestä kotimaastani Neuvostoliitosta.Kiitos.

K Veikko

> heidän piti odottaa jonossa jossain kulman takana jopa
> aamuvarhaisesta tuntikausia

Punaisen torin paraatiin osallistuminen oli kuitenkin kunnia, jota ei jokaiselle suotu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Oli todella kunnia! Siviilikansan juhlakulkueessa näkyy vain iloisia kasvoja, mutta katsopas sotilasparaatia Moskovassa 9.5.2012 kuinka ylpeitä ovat juhlaparaatiin osallistujat sotilaat!, koska ei todellakaan jokainen sinne päässyt marssimaan! Niin oli Neuvostoliiton aikanakin.

Linkin takana koko video Voitonpäivän paraatista Punaisella torilla Moskovassa 9. toukokuuta 2012.

Olkaa hyvä!

http://www.youtube.com/watch?v=ryNzmstsakg

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset